reklama

Fakt a domnienka

georgina , 21. 08. 2013 - 09:31

reklama

Bežne pozorujem, že mnohí ľudia za nevyvrátiteľné fakty vytrvalo považujú (a aj tak prezentujú) svoje vlastné závery, ktoré sú však v skutočnosti iba čistými domnienkami, myšlienkovými konštrukciami, hypotézami, predstavami, dojmami, vierami, zážitkami... (atď.)

(sun)

Fakt je však výlučne to, na čom sa zhodnú všetci pozorovatelia danej veci či javu, a dá sa to opakovane overiť. Faktom teda je (napr.):
1.) 2 + 2 = 4,
2.) slnko vychádza na východe a zapadá na západe,
3.) severný pól je na severe a južný pól na juhu,
4.) kocka (alebo hexaéder) je pravidelný šesťsten, trojrozmerné teleso, ktorého steny tvorí šesť rovnakých štvorcov a je špeciálnym prípadom kvádra, ktorého všetky hrany majú rovnakú dĺžku,
5.) obsah štvorca nad preponou pravouhlého trojuholníka sa rovná súčtu obsahov štvorcov nad oboma jeho odvesnami,
6.) v moriach a oceánoch je slaná voda,
7.) Felix Baumgartner 14.10.2012 pri mestečku Roswell v Novom Mexiku zoskočil z výšky 39 km a prežil to.

1.) Môžeme spočítavať dve a dve jablká, dve a dve deti, dve a dve papuče...(a tak ďalej), výsledok bude stále štyri. Je možné, že existuje vesmír, kde tomu tak nie je, no ale my žijeme v tomto.
2.) Keď bude X ľudí pozorovať X východov a západov slnka, zas a znova sa bude diať to isté. Ak bude niekto tvrdiť, že slnko vyšlo na západe, veľmi pravdepodobne bude chyba vo výške jeho intelektu (alebo v jeho ne/vzdelaní), nie v svetových stranách.
3.) Keď zostrojíme X druhov kompasov, všetky ukážu severný pól na severe a južný na juhu. Ak niekto zostrojí kompas, ktorý to bude ukazovať naopak, chyba bude takmer isto v kompase, nie v umiestení pólov.
4.) Keď odmeriame X kociek, všetky budú mať všetkých šesť strán rovnakých a všetky hrany budú rovnako dlhé. Ak niekto vytvorí kocku, ktorá bude mať dve strany väčšie alebo menšie, a teda aj štyri hrany dlhšie či kratšie, už to nebude kocka, ale kváder.
5.) Výpočtu obsahu štvorca nad preponou trojuholníka venoval Pytagoras dosť času a matematicky dokázal, že sa pri všetkých trojuholníkoch rovná súčtu obsahov štvorcov nad odvesnami. Ak niekto vypočíta niečo iné, s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou len nevie dobre rátať.
6.) Ak niekto nájde more/oceán so sladkou vodou, v skutočnosti našiel len mimoriadne veľké jazero.
7.) No a môžeme si pozrieť X záznamov zoskoku z stratosféry, spýtať sa X očitých svedkov a aj samotného Félixa. Pravdaže, stále je tu možnosť, že všetky záznamy sú sfalšované a všetci priami účastníci sú dobrí klamári, ale to, že sa zoskok naozaj uskutočnil, je pravdepodobné takmer na 100%.

Sama som svoje príklady faktov spochybnila, pretože každá informácia má nejakú pravdepodobnosť - od 0% do 100%. Aby sme o niečom získali nekonečnú istotu, potrebovali by sme nekonečné množstvo informácií, a to nemáme. Niektoré pravdepodobnosti sú však také nízke alebo vysoké, že ich v praktickom živote považujeme za nemožnosť a fakt.

Hodnoty medzi 0% a 100% však nepatria do jedného vreca. Ak má niečo pravdepodobnosť 95% percent (na jabloni vyrastú jablká) a niečo 4,8% (jablká sa nekonajú, lebo jabloň má nejakú chorobu, alebo čokoľvek iné, čoho dôsledkom je neschopnosť tvorby alebo dozrievania plodov) a niečo 0,2% (na jabloni samé od seba vyrastú hrušky), tak to prvé môžeme smelo označiť za fakt, druhé za málo pravdepodobné a to tretie za nemožnosť.

V bežnom živote je teda za fakt možné označiť informácie, ktoré majú pravdepodobnosť od 90% vyššie. (y)

(sun)

Domnienka, teda dojem, predstava, hypotéza, zážitok, viera a myšlienková konštrukcia sú (napr.):
1.) náš dom je veľký,
2.) Britney Spears je módna ikona,
3.) je možné vypestovať čierny tulipán,
4.) dovolenka na ostrove Zakynthos je fantastická,
5.) žijeme v skutočnom vesmíre,
6.) ľudia sú pánmi tvorstva,
7.) myslím si, že Jano si myslí, že ja si myslím...

1.) Môj dojem, že náš dom je veľký, obstojí v porovnaní s panelákovým bytom. Ale v porovnaní s Bielym domom je to len taká veľmi skromná chalúpka.
2.) Predstava Britney Spears ako módnej ikony platí pre X ľudí, ale tá istá Britey Spears, oblečená do toho istého oblečenia, môže byť pre X ľudí dokonalým odstrašujúcim príkladom, čo na seba rozhodne nenavliecť.
3.) Pestovatelia mali dlhé storočia hypotézu, že je možné vyšľachtiť čierny tulipán. Nakoniec sa odrodu Queen of the night podarilo vypestovať v Holansku a bežne sú tieto tulipány označované ako čierne. Ale aj keď je farba ich kvetov veľmi tmavá, rozhodne nie je skutočne čierna. Hypotéza teda stále nie je potvrdená.
4.) Moje zážitky z fantastickej dovolenky na Zakynthose platia len pre mňa, zážitky všetkých ostatných ľudí z dovolenky na tom istom ostrove sa líšia od mojich - aj keď trebárs iba v detailoch, ale líšia.
5.) Pamätám si veľmi dobre, v akom úžase som zostala na prednáške Mgr. Vratka Poláka, PhD. (z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave), keď som si vypočula, že nie sme schopní dokázať reálnosť nášho vesmíru; a že je možné, že celý náš vesmír je len vtipnou animáciou v nejakom mimovesmírnom počítači. Všetko okolo nás síce bežne pokladáme za skutočné, ale v skutočnosti je to len naša viera.
6.) Ľudstvo ako celok pracuje s myšlienkovou konštrukciou, že je vyvinuté a rozumné. Ale ak by ľudia skutočne boli pánmi tvorstva, ovládali by prírodu, čo sa rozhodne nedeje. Nedokážeme spoľahlivo zistiť ani to, kedy a kde bude ako silné zemetrasenie, v predpovediach počasia je dôraz na prvom slove. Predpoveď je v podstate tipovanie o pravdepodobnosti. Navyše, ľudia bez prírody neprežijú, ale príroda si bez ľudí poradí hravo.
7.) Navzájom si do hláv nevidíme (čo je fakt), takže ak si JA myslím, že VIEM, čo si Jano myslí (teda som presvedčená, že vidím Janovi do hlavy) a ešte k tomu si myslím, že VIEM, čo si Jano myslí o mojich myšlienkach (teda som presvedčená, že aj Jano vidí do hlavy mne), tak je to myšlienkový konštrukt na druhú a celkom dobrý spôsob, ako si vyrobiť neurózu (rôzneho stupňa).

V bežnom živote je teda možné za domnienku označiť všetky informácie, ktoré majú pravdepodobnosť 10% a menej. (y)

(sun)

Nuž, zostáva maličkosť (giggle) (giggle) (giggle) - ako zistiť, ktorá informácia má akú pravdepodobnosť.

Pomáha spýtať sa sám seba:
1. Ako TOTO viem?
2. Povedala by TOTO isté aj Mara, Zuza, Jožo?
3. Môžem TOTO nejako otestovať?

O dôsledkoch zamieňania si domnienok za fakty (a naopak) zase niekedy inokedy :-) :-) :-) ;-)


reklama


reklama

viktory, St, 21. 08. 2013 - 10:45

(y) (y) (y) absolútny súhlas Georgina, len by som Ťa poprosila opraviť malú nepresnosť v bode 5 pri Faktoch a to:..."sa rovná súčtu obsahu štvorcov nad oboma odvesnami"... ;-) B-] Matematika je môj veľký libling, ale poučky boli zabijak....takže to nadrvené mi v pamäti zostalo.... :-)

georgina, St, 21. 08. 2013 - 10:56

Šikulka - všíma si (y) (y) (y)
Opravila som a ďakujem :-) (flower) (flower) (flower)

aramana, St, 21. 08. 2013 - 11:11

(clap) (clap) (clap) milujem tie tvoje podania (clap) (clap) (clap) ty to vieš všetko napísať ako pre "debila" a bez toho aby sme sa trápili, máme všetko ako na tanieri :-)
Ďakujem.

PS: nedokážem to momentálne vygugliť ale niekto objavil miesto v oceáne so sladkou vodou a veruže to nie je jazero.ani len na meno objaviteľa si neviem spomenúť ale myslím že začína na G... (blush) keď sa podarí vygugliť, napíšem (blush)

georgina, St, 21. 08. 2013 - 11:23

No veď som napísala, že v našom vesmíre nemôžeme tvrdiť O NIČOM s absolútnou presnosťou, že to tak je vždy, všade a vo všetkých prípadoch.
Ergo - všetky zovšeobecnenia sú chybné.

Ale kedže nie sme všetci doradu filozofi a potrebujeme X-krát denne riešiť X praktických bežných vecí, je rozumné predpokladať, že (napr.) ak si šmyknem nožom po prste, takmer na 100% potečie krv. (Nemusí platiť pre nejakého zdatného jogína.)

A tak - more/oceán sú slané (kým sa nezistí niečo iné).
Japonsko leží na štyroch ostrovoch (ak počítame tie hlavné, celé súostrovie v skutočnosti tvorí 6 852 ostrovov).
Slnko je hviezda (a možno nie).

Ono, spochybňovanie považujem za veľmi užitočnú zručnosť. Samozrejme, s mierou a súčasne s vedomím, že sa môžem mýliť :-) ;-) B-]

aramana, St, 21. 08. 2013 - 11:37

Našla som jeho meno Jean Yves Cousteau ale ani zmienka o sladkej vode...mám asi medzery v googlení... (blush)

georgina, St, 21. 08. 2013 - 11:40

Skúsim pohľadať, ale najprv dovarím obed - deti sú hladné :-) :-) :-)

georgina, St, 21. 08. 2013 - 12:08

Nenašla som ani ja, nevadí :-) :-) :-)

SYLVUSH, St, 21. 08. 2013 - 12:21

georgina ďakujem, skúsim tento článok ukázať MM, ktorý si svoje vlastné názory presadzuje ako fakty. Často mi je to smiešne, lebo ja som taká fúria, že si to všetko, čo mi on tvrdí, nájdem v literatúre a ukážem mu to, potom tvrdí, že aj on môže mať svoj názor, ja viem, len nech ho nedeklaruje ako vážny fakt. Naposledy sme sa takto "tržili" o uzákonení povinnej školskej dochádzky, vtedy som chodila na DPŠ-ku a boli sme u jeho rodičov a tvrdili mi obaja /svokra aj on/ nepravdivý údaj. Nehádala som sa, doma som mu ukázala svoje skriptá, už to viac neurobím, zrejme som ho zahanbila, skoro mi ich roztrhal od zlosti, ale ja nemám rada, ak niekto svoj názor deklaruje ako jediný správny, toto robí aj svokra aj MM, nechápem prečo :-O Veľmi často mám pravdu v týchto našich miniroztržkách, ale nechcem ho zahanbovať a dokladať mu nejakým spôsobom fakty, on nakoniec aj tak príde a svojim spôsobom sa ospravedlní, povie, že má právo na svoj názor. Lenže názor a fakt sú dve rôzne veci. ;-)

georgina, St, 21. 08. 2013 - 12:31

Však toto - ja môžem máť názor (čiže moju domnienku), že Zem je placka, a je to v pohode.
Fakt je, že Zem je sploštený sféroid (geoid) s priemerom 12 742 km, a to je tiež v pohode.

Pohoda končí, ak niekto (ktokoľvek) podáva svoje domnienky ako fakty. (a naopak).
To rozpíšem (na pár kilometrov (blush)) zase niekedy inokedy ;-)

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 15:21

Vieš geo len fakt je ten, alebo moja domnienka, pokorím sa, že Ty svoje domnienky prezentuješ ako fakty, ktoré by mali byť každému jasné a každý by to tak mal vnímať.

georgina, St, 21. 08. 2013 - 15:40

Toto je tvoja domnienka :-) :-) :-).
Ja podávam fakty ako fakty a moje domnienky ako domnienky (vtedy píšem pravdepodobne, zrejme, predpokladám, myslím si a podľa mňa), na rozlišovaní si dávam sakra záležať.

novanka, St, 21. 08. 2013 - 22:40

Súhlasím s tebou, nemožná. Som tu na Nanič mame oficiálne nová(hoc na tortách od mamy už dlhšie), zaujala ma jedna téma, tak som sa zaregistrovala. Ale po prečítaní pár diskusií, kde žienky prosia o radu, presnejšie komentárov k nim od georginy som zostala sklamaná, mám pocit, že jediným cieľom jej príspevkov je oponovať komukoľvek, kto sa ozve, že jediná pravda je len jedna - tá jej. Tiež sa strácam v jej komentároch, jednoducho prestávam rozumieť o čom vôbec píše, prepáč georgina, ale berieš človeku chuť zapojiť sa do diskusie. Ale to je len môj názor, samozrejme. Čiže domnienka...?

georgina, St, 21. 08. 2013 - 22:42

Pravdaže - tvoja domnienka :-) :-) :-)

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 16:28

A čo keď je to fakt?

georgina, St, 21. 08. 2013 - 16:40

1. Ako TOTO viem?

Usúdila si z mojich písmeniek, teda zo 7% informácií, ktoré sa cez písaný text prenášajú od píšuceho k čítajúcemu.
Čiže plných 93% si domýšľaš podľa seba a svojho videnia sveta, ktoré je odlišné od môjho videnia.
Informačný šum sa tomu vraví.

*

2. Povedala by TOTO isté aj Mara, Zuza, Jožo?

S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou NIE.

*

3. Môžem TOTO nejako otestovať?

No nemôžeš, pretože zase by si musela vychádzať z "prenosu" 7% z môjho písaného textu a 93% tvojich "doplnení".
Bola by tu síce možnosť osobného stretnutia (kedy sa množstvo informačného šumu podstatne znižuje, kedže vidíš aj môj výraz tváre, reč tela, počuješ tón a zafarbenie hlasu atď..), ale na stretko neprídeš, takže NIČ.

*

Záver - tvoje tvrdenie, že moje domnienky prezentujem ako fakty, ktoré by mali byť každému jasné a každý by to tak mal vnímať je iba tvoj dojem, pocit, predstava, hypotéza, viera a myšlienková konštrukcia, teda domnienka.

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 17:23

Myslíš, že ak je to matematicky vyjadrené tak je to naozaj tak?
Otázka - prečo si myslíš, že ak bude osobné stretnutie, čo má svoje čaro iste, to je fakt, sa niečo zmení?

georgina, St, 21. 08. 2013 - 17:46

Skús čítať IBA to, čo som napísala; nie to, čo si tam domýšľaš :-) :-) :-).

Otázka znela - môžeš svoje tvrdenie otestovať?
Odpoveď - za daných podmienok (teda cez písmenká) nie, je tam priveľa informačného šumu. Ten by sa znížil pri osobnom stretnutí.

Z toho nijako nevyplýva, že by si potom svoje tvrdenie zmenila. Bola by to len možnosť testovania.

Ak pod matematikou myslíš tých 7% a 93%, to je výsledok serióznych vedeckých psychologických testov.

Myslím tým riadnych testov, čiže zámerne vyvolaných procesov v relatívne presne kontrolovaných podmienkach, ktoré slúžia na získavanie alebo overovanie skúseností, poznatkov, vedeckých teórií a hypotéz. Pokusom (experimentom, testovaním... správnych výrazov je viac) sa zisťuje účinok premenných na javy zámerne vyvolané experimentátorom.
Aby sa čo najviac zvýšila pravdepodobnosť, že sa pokusom dopátrame k faktom, používajú sa tzv. slepé pokusy (jednoduché, dvojité, trojité...), čo už je úplne mimo tvojich testovacích možností tvojho tvrdenia, o ktorom tu diskutujeme.

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 18:03

Čo Ti dáva alebo dávajú takéto diskusie?
Čo z toho máš?
A ďalšia otázka: Čo som si podľa Teba z prečítaného domyslela?

georgina, St, 21. 08. 2013 - 18:21

Čo Ti dáva alebo dávajú takéto diskusie?

Zaujíma ma, ako "fungujú" druhí ľudia a celý tento svet. Odkedy si pamätám, pozorujem a skúmam všetkých a všetko okolo seba.

*

Čo z toho máš?

Informácie.
Som nadšená zberačka informácií :-) :-) :-).

*

Čo som si podľa Teba z prečítaného domyslela?

Vyššie si napísala: ...prečo si myslíš, že ak bude osobné stretnutie, čo má svoje čaro iste, to je fakt, sa niečo zmení?

Teda si si domyslela, čo mám ja vraj v hlave. Nemala si na to ako podklad ani jedno moje relevantné písmenko.

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 18:36

- môže byť.
- môže byť.

Vyjadrila si sa dávnejšie na tému osobné stretnutie, a vyššie si uviedla, že komunikačný šum by bol osobným stretnutím značne eliminovaný.
Čo ma viedlo k otázke podotýkam otázke, samotná otázka je otázkou a na ňu jestvuje odpoveď, nie je ničím iným ako len otázkou. Ty sa ale domnievaš, že ja viem, že Ty niečo vieš.

georgina, St, 21. 08. 2013 - 18:51

Otázka sa nevyliahne len tak z ničoho. Predchádza jej myšlienková konštrukcia, ktorú si sem napísala (citát vyššie - prečo si myslíš...).
Čiže ja sa nedomnievam, ja sa opieram o FAKT (papier nepustí).

Inak, ďakujem, ako tu krásne demonštruješ moju prvú vetu úplne hore :-) (flower) (flower) (flower)

georgina, St, 21. 08. 2013 - 18:44

Ako malá pomôcka - akékoľvek hodnotenie ktorejkoľvek osoby je niekoho názor, pocit, predstava, hypotéza, viera alebo myšlienková konštrukcia, čiže domnienka.

Faktom totiž je, že ešte ani raz za celú (zaznamenanú) históriu sa v nejakom hodnotení (kohokoľvek) nezhodlo viac ako 90% populácie.
Ešte aj Hitler má svojich nadšených obdivovateľov. Na druhej strane matka Tereza so svojím altruizmom niektorým ľuďom lezie značne na nervy, a značné percento svetovej populácie nemá potuchy, kto tá žena vlastne bola a čo robila, čiže žiadne hodnotenie nie sú schopní vystaviť.

(sun)

Navyše ani jedno (už z podstaty subjektívne) hodnotenie (kohokoľvek) neobstojí pred "overovacími otázkami".

Dajme tomu tvrdenie JANO JE PAKO.

1. Ako TOTO viem?

Myslím si to, lebo furt padá z lávky cez potok a ešte som ho nepočula povedať jedinú súvislú vetu.

(Nuž, ale toto nedokazuje jeho pakovstvo.)

*

2. Povedala by TOTO isté aj Mara, Zuza, Jožo?

Mara a Zuza MOŽNO, ale Jožo určite NIE. Ani Paľo. Ani Karol, Peter...

(Hups.)

*

3. Môžem TOTO nejako otestovať?

No ťažko, preťažko. Ako sa testuje pakovstvo?

Ehm, mohli by sme dať Janovi urobiť inteligenčný test.
A trebárs by mu vyšiel výsledok 80.
To je hraničná mentálna retardácia. Nie pakovstvo. IQ 80 (čo by vysvetľovalo jeho malú schopnosť komunikácie).

Tak ho pošleme na lekárske testy.
A ono trebárs vyjde najavo, že trpí závraťami, ak sa ocitne vo výške viac ako 30 cm (jaj, tá lávka).
Takže zase nič.

Nejaké ďalšie návrhy? ;-)

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 18:51

Odpoveď na otázku nebude?

georgina, St, 21. 08. 2013 - 18:53

Písala som ten dlhý komentár (vložený 18:44), tvoju otázku som si prečítala až po jeho odoslaní, odpoveď tam už máš.

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 18:57

Nuž som debil.

georgina, St, 21. 08. 2013 - 18:57

To je tiež tvoja domnienka :-) :-) :-)

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 18:59

Tak ale rada si, nie?

georgina, St, 21. 08. 2013 - 19:07

Úprimne - nie.

Nie som rada, že sa tak podceňuješ, dokola negatívne sebahodnotíš a furt samu seba zhadzuješ.
(Pre istotu, keby si chcela zase oponovať, nech sa znova nenaťahujeme o kýbliček - všetko si to tu napísala, síce roztrúsené kade-tade, ale je to tu, tvoje vlastné vyjadrenia, zatiaľ posledné z nich toť vyššie, citujem: som debil).

Ale je to tvoj spôsob žitia - rešpektujem.

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 19:24

Neviem, ale vôbec netuším o čom to tu píšeš. Fakt neviem.
Fakty a domnienky - O.K. vysvetlila si nám, nemám s tým žiadny problém.
Na moju otázku? prečo si mysliš, že osobným stretnutím sa niečo zmení, vychádzam tiež z Tvojich predošlých vyjadrení, ak si dám tú námahu doložím. Nevidím odpoveď konkrétnu, žiadnu, len Tvoje domnienky a konštrukcie, ktorú sú podľa mňa domnienkami a konštrukciami a podľa Teba sú niečím iným. Viď aj hore vyššie ako o čom píšeš, o mne?
Ty so mnou spíš?
Som debil - asi teda ani nie, však to bude podložené faktami, lebo niekto tu konštatoval, že vieš pekne vysvetliť aj pre debilov,tak ja budem niečo iné.
No čo už.
Neviem čo znamená Tvoj spôsob žitia - rešpektujem, čo? Kde?
Veď aj ja Tvoj - rešpektujem.
Som úplne mimo.
O aký kýbliček? Tvoj alebo môj? Alebo aký?

georgina, St, 21. 08. 2013 - 19:29

(hug) (hug) (hug)

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 19:48

Vieš, ak si nepochopila moje prirovnanie ku apoštolovi a možno sa Ťa to aj dotklo, čo ma naozaj mrzí, tak si inak pochopila aj podľa Teba moje podceňovanie apod. čo si tu napísala a asi je márne o tom sa vôbec baviť.
Len teraz ma napadlo či som ja neurazila tých apoštolov a či to nie je rúhaním.........
Počkáme len času ako hus klasu a uvidíme.
Zbieraj teda informácie a daj o sebe vedieť, prečítam.

georgina, St, 21. 08. 2013 - 19:53

Pochopila som ťa, ty si ale veľmi pravdepodobne nepochopila moju námietku; nič sa ma nedotklo; a neurazila si ani apoštolov :-) :-) :-)

Nezdá sa ti, že sa bavíme ako hluchý s hluchým? :-D :-D :-D
Príď na stretko do Piešťan, pokecáme, otestuješ... ;-) B-]

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 19:59

Prečo si myslíš, že stretnutie to vyrieši, alebo načrtne?
To či som ja neurazila apoštolov, neprináleží súdiť Tebe ani mne. To sa mi ukáže inak a inde. Už tento svoj výrok ľutujem, bol veľmi zaliaty slnkom a radostný a oslepovalo mi slnko oči. No ale uvidíme.

georgina, St, 21. 08. 2013 - 20:04

OMG...

Tak tretí (či štvrtý či koľký raz) - nemyslím si, že stretko niečo vyrieši, ozrejmí, načrtne... čokoľvek. To si ty myslíš, že ja si myslím... bla-bla.

Ja ťa ale už IBA po niekoľký raz jednoducho pozývam, rada by som sa s tebou stretla, lebo rada spoznávam ľudí osobne a rada s nimi kecám (a AKO rada).
Nič viac za tým z mojej strany nie je.

Ty by si mohla testovať, keby si chcela, keď nie, tak nie, je mi to sedem, to je tvoja vec.

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 20:16

Prečo jednoducho neodpovieš.
Nuž ja testujem, stále a odpovede už mám.
Podcením sa zase, neviem či sú správne a je mi to aj kvázi jedno.
Ale mám to čo som chcela alebo nechcela????

georgina, St, 21. 08. 2013 - 20:25

Odpovedala som ti tu na všetky tvoje otázky, dokonca niekoľkokrát. Ty to neberieš.
Čiže patová situácia.

Prajem ti krásny večer :-) (flower) (flower) (flower)

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 22:37

Nuž neodpovedala.

georgina, St, 21. 08. 2013 - 18:57

Ďalšia užitočná malá pomôcka - aj akékoľvek hodnotenie akejkoľvek (ľudskej či zvieracej) činnosti je zase len niekoho domnienka.

Zase - nikdy sa viac ako 90% populácie na nejakom hodnotení nezhodlo a súčasne ani jedno hodnotenie neprejde cez "overovacie otázky".

georgina, Št, 22. 08. 2013 - 11:16

Môžeme si na ukážku zobrať román L.N.Tolstoja Vojna a mier.

Fakty o tejto knihe sú (napr.):
- Je to štvorzväzková románová epopeja o osudoch ruskej spoločnosti v prvých dvoch desaťročiach 19. storočia na pozadí európskych dejín. Prvý a druhý zväzok zachytávajú udalosti v rokoch 1805-1807, vojnu s Napoleonom v Rakúsku a tiež bitku pri Slavkove. Tretí a štvrtý zväzok zobrazujú vlasteneckú vojnu s Napolenonom v Rusku, bitku pri Borodine, Napoleonov vpád do Moskvy a partizánsku vojnu. Vstupné kapitoly vykresľujú život v Petrohrade a v Moskve pred vojnou.
- V knihe vystupuje viac ako 250 románových postáv.
- Autor knihu napísal v harmonickom období prvých rokov manželstva (oženil sa 23. septembra 1862).
- V slovenskom preklade, vydanom v roku 2002 vydavateľstvom Slovart, má 1 196 strán.

A teraz (nejaké) domnienky:
- Je to dvojzväzkový román. (Nuž, v poslednom slovenskom preklade vyšla kniha v dvoch zväzkoch, ale pôvodný autorov zámer bol iný.)
- Je to skvelý román. (Vec názoru, takže ako pre koho.)
- Jedna z postáv sa volá Červená Čiapočka. (ČO?)
- Má šťastný koniec. (No, ak niekto berie za šťastný koniec, že jeden z hlavných hrdinov umrie a jeho láska sa vydá za druhého...)

eva m, St, 21. 08. 2013 - 20:28

skvela tema, Anka (y)
v beznej praxi sa casto stretavam s tym, ze ludia svoje nazory prezentuju ako "pravdu". Niekto sa s niekym pohada, ten sa urazi a prvy povie - ved som mu len povedal pravdu do oci! Nuz, co je pravda?
Alebo - ja vzdy kazdemu hovorim pravdu! Fakt? A co je to pravda? Moj nazor je vseobecna pravda?
Alebo - viem, co si o mne myslis! Fakt? Ako moze niekto vediet, co si myslim, kym to nepoviem?
Alebo - niekto sa urazi, spytam sa ho, co ti je? Vsak si domysli! A uplne zle je, ked to podfarbia niecim emotivnym - ak ma mas rad, tak by si mal vediet, co ma trapi!
Nuz a takto podla mna vznika veeela konfliktov, nedorozumeni, sklamani...
Som k veci, dufam (giggle) (giggle)
Eva (sun)

georgina, St, 21. 08. 2013 - 21:13

K veci, Evka, k veci, aj keď už zľahka zabiehaš k dôsledkom nerozoznávania faktov a domnienok. To si potom skopírujem do pokračovania, dobre? :-) ;-)

Teraz len k termínu, ktorý si použila - PRAVDA. To je široký pojem a jednotlivé významy si ľudia v komunikácii často pletú.

1. PRAVDA ako súhlas výroku, výpovede so skutočnosťou (zmýšľanie, náhľad, tvrdenie, overené praxou a skúsenosťou). Bežne sa tento význam používa na vyjadrenie zrejmých skutočností.
Hovoriť pravdu (napr. pri svedeckej výpovedi podľa americkej ústavy - poviem pravdu, čistú pravdu a nič len pravdu).
To je/nie je ďaleko od pravdy (Vyzerá to na dážď.- Nevyzerá/vyzerá.)
Uznať niečo za pravdu (Toto tričko je červené. - Je.)
Trpká pravda (Za dobrotu na žobrotu.)

2. PRAVDA ako právo, spravodlivosť (Pravdou je, že všetci ľudia sú si rovní. - Ale to je vec subjektívneho názoru.)

3. PRAVDA matematická (pravdivý výrok, nepravdivý výrok)

4. PRAVDA ako filozofický pojem (objektívna, relatívna, absolútna), to už je na nekonečné debaty.

5. PRAVDA ako nevyvrátiteľný fakt - čím sa dostávame do oblasti prírodných zákonov (zemská príťažlivosť; bez vody nie je na Zemi možný život atď.)

Takže zase treba rozlišovať, v akom význame bol tento pojem použitý, inak vznikajú komunikačné zmätky.

eva m, St, 21. 08. 2013 - 21:24

ano, o komunikacii to je. A o tom, ze nemame patent na "pravdu" - ze je to pojem skutocne velmi siroky a hadam aj neuchopitelny
Eva (sun)

georgina, St, 21. 08. 2013 - 21:36

No ak niekto považuje pojem pravda za synonymum výrazu moje videnie sveta, tak je dohoda s ním veľmi komplikovaná a zdĺhavá záležitosť.

priskaa, St, 21. 08. 2013 - 22:34

Prepáč, ale faktom bude, že
1. Ty nemáš celý deň čo robiť
2. že si pletieš filagóriu s alegóriou a ešte z toho generuješ axiómy
3. nevieš, kedy skončiť

HOWGH!

georgina, St, 21. 08. 2013 - 22:40

Aj tebe (hug) (hug) (hug)

priskaa, Št, 22. 08. 2013 - 22:30

Howgh! "znamená" Dohovoril som!

eva m, St, 21. 08. 2013 - 22:55

priska ke,
ako si prisla na tieto "fakty"?
Eva (sun)

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 23:08

Ty kokso, ale fakt je ten, že to vyzerá, že celý deň nemáme čo robiť viacerí. :-D

eva m, St, 21. 08. 2013 - 23:14

to je tvoja domnienka, nie fakt.
Eva (sun)

nemozna (bez overenia), St, 21. 08. 2013 - 23:30

Mám teraz odpovedať, že áno?

nemozna (bez overenia), Št, 22. 08. 2013 - 03:00

Toto celé a aj predtým aj na základe mojich skúseností aj na základe názoru iných mi vyústilo, že či pôsobenie georginy ako georginy je prínosom pre túto stránku. Nejako neregistrujem nových prispevateľov, skôr sú tu stále tí istí, buď tí, ktorí poznajú geo osobne a preto sú ich príspevky viac osobné alebo ak príde niekto nový s prosbou o radu, postreh, vyjadrenie myšlienky tak po reakciách geo, typu si za to môžeš sama a je to na návštevu psychológa a ja mám veci utriedené a tak je to správne sem už ani viac krát neprídu a tým sa to skončí. Myslím, že predsa aj komercia je dôležitá a ľudia prispevajúci a hľadajúci väčšinou hľadajú pochopenie a záujem.
Aj keď neznevažujem týmto poučné články geo, tie sú iste fajn.
Možno by stálo za to vypočítať koľko je nás tu pravidelne tých istých a koľko je tu nových a verných a koľko nových a odídených.
Veď aj stránka sa má podnadpis Som krásna, múdra, úspešná a nie vždy v depresii. A predpokladám že motív vzniku bol taký aký bol.......
Je to len môj kus názoru.

hanele, Št, 22. 08. 2013 - 03:25

a teraz ti je lepsie? ked si si kopla

eva m, Št, 22. 08. 2013 - 08:01

nemozna,
toto, co si napisala, sa mi zda velmi nevhodne. Ty tu nie si kompetentna na to, aby si posudzovala, koho posobenie je, ci nie je pre stranku prinosom. Nevies, kolko novych ci "starych" uzivatelov sem chodi. Je to len tvoj odhad, nezakladajuci sa na realite.
Ak su pre teba georginine prispevky narocne, ci nestravitelne, ok, ved nemusis na ne reagovat. Kazdy ma pravo vyberu. Ale staci RESPEKT.
Mozeme sa tu hladkat po dusiach, posielat si medvedikov, pritakavat si, lutovat sa navzajom, utvrdzovat sa vo svojich krivdach, ale to nas nikam neposunie. to nikomu oci neotvori, moznosti rieseni neukaze. Mimochodom, su stranky, kde taky styl komunikacie funguje, ak to niekomu vyhovuje, staci na ne zajst.
Pises o komercii. Nuz, pre mna je dolezitejsi obsah, kvalita, nie pocet. Aj pochopenie, ano. A toho ma georgina vela, ver mi. Len to neznamena, ze musi na vsetko pritakavat. Jej zaujem sa prejavuje prave tym, ze sa snazi ukazat ten iny pohlad na vec.
Pre mna a verim, ze aj pre mnoho dalsich zien, je prave ten rozdielny nazor, opacny pohlad georginy ci inych dievcat prinosom. Moznostou zamysliet sa.
A ci sa nam to paci, alebo nie, NAOZAJ sme si strojcami svojho stastia, naozaj si za vela veci mozeme sami, naozaj mame svoj zivot vo svojich rukach. Len jednoduchsie je vinit zo svojich problemov okolie, ako prevziat zodpovednost za seba a popracovat na svojom pristupe.
To je to, o com vacsinou georgina pise a mnoho ludi to tazko prijima. Je to jej problem? Alebo toho, kto sa radsej lutuje a obvinuje cely svet?
Ano, urcite georginu inac beru ti, ktori ju poznaju osobne. Ale to tak je nielen u nej. Mozno, keby sme sa my dve, nemozna, stretli osobne, boli by sme si sympaticke a pri spolocnom rozhovore by sme dosli k zhode. Mozno nie, neviem posudit. Takto sa vsak vnimame len na zaklade napisaneho, na zaklade reakcii na rozne temy, na zaklade nickov, fotiek atd. Preto je skvele, ze mame moznosti sa stretavat - tie moznosti si vytvarame aj same, organizuju sa vacsie ci mensie stretnutia, na ktorych je KAZDY vitany. Aj ty.
Eva (sun)

aramana, Št, 22. 08. 2013 - 09:44

...no a to sme ti tu mali ešte pred tým lydushu a jej podobné...no a keď som ich čítala, myslela som si že tie baby sú tu od toho aby ničili iných ego, aby ničili stránku, aby zničili aj ten posledný kúsok dôstojnosti toho, to kto sa tu na niečo opýtal...
áno, fakt som to tak vnímala keď som začala tieto stránky čítať...
No netrvalo dlho a aj mne priniesol život niečo, čo som nezvládla a padla na držku.Až vtedy som si uvedomila o čom tie dievčatá točili a bola som schopná otvoriť si myslenie, pouvažovať nad tým všetkým prečítaným a ....
vieš na čo som prišla?
tie baby mali vo všetkom pravdu (y)
mohla som si za všetko sama
sama si môžem za všetko čo cítim
nikto mi nič nevyparatil, len sa niekto zachoval tak ako sa zachoval a je na mne ako to vo mne spracujem ja

je toho veľa

ale výsledok je ten, že zo mňa neostala troska ktorej ublížil celý svet ale som to JA.konečne som to JA a môžem chodiť po tomto svete so vztýčenou hlavou pretože všetko čo cítim je len MOJA robota.

len vďaka babám ako je Geo, lydusha, Evam ....je ich viac, sa dokážu ženy vyhrabať z toho bahna v ktorom sa váľajú a byť zase bytosťami mysliacimi so svojimi pocitmi, so svojimi starosťami ktoré sa ale naučili riešiť ináč ako naše staré mamy...

áno, tie písmenká sa nie vždy čítajú ľahko.ale sú tu, sú tu napísané.čo človek neprehltne, to nech prečíta a zabudne, neskôr sa ku tomu vráti, neskôr, keď bude schopný prijať niečo také - to ako sa cítiš, za to môžeš len ty sama...

stískam vás baby, tie, ktoré otvárate ženám mozgy a nútite ich používať ich (hug) (hug) (hug) (hug) (hug)

Ariesa, So, 24. 08. 2013 - 00:37

aramana, len iny pohlad ... (ked som sem prisla, bola tu napriklad i lydusha ... a reagovala na mna uplne inak, ako ked si sem neskor prisla ty.) vyvoj je uplne normalny a mozno by mnohe zarazilo, ze som nedostavala "lekcie" pouzivania mozgu ale dostalo sa mi povzbudenia. velmi sa mi preto paci poradna p. Vyskocila (y) a som presvedcena, ze zeny, ktore sa pridu vykecat, potrebuju casto len CAS. ten luxus, dopriat si cas na otrasenie sa, prejst si vsetky mozne fazy spracovania a napokon dospeju k nejakemu vysledku. som rada, ze ma nikto nenutil "behat maratony", kym som sa ledva dvihala s barlami. po tom vsetkom, co si tu clovek niekedy precita a casto si tym presiel, zacne stracat jemnocit. a to bol signal pre mna, lebo to poznanie a pouzivanie mozgu uz nebol pre mna posun, ale krok spat. ja som sa nasla skor v pouzivani srdca.

myslim, ze viem co si tym chcela povedat. a chapem. a nesuhlasim. (a milovymi krokmi sa vzdalujem od temy ;-) ) (sun) (hug)

nemozna (bez overenia), Št, 22. 08. 2013 - 03:49

Hanele je to Tvoja domnienka.

novanka, Št, 22. 08. 2013 - 08:34

Nemožná, ja som to isté čo ty napísala vyššie, súhlasím s tebou. Žienky, kriticky si prečítajte jej "konverzácie" s kýmkoľvek, to naťahovanie sa o slovíčka a odpovedanie v hádankách, príde mi to tiež ako spôsob trávenia času, nie snaha pomôcť. A musím súhlasiť s nemožnou, kto sem príde z vonka a nedajbože sa dá zatiahnuť do konverz. s georginou, už sa nevráti. A prosím, nenapíšte mi, že to je domnienka, lebo aj georgina často píše domnienky, aj keď ich presadzuje ako fakty.

púpavienka, Št, 22. 08. 2013 - 06:41

Fakt, je to tak, ak jeden na NM povie niečo, tak sa mu to vyvráti, lebo to nie je fakt, ale ak niekto iný povie, že je to tak, tak odrazu je to fakt, alebo?
Fakty sa veľmi miešajú s domnienkami, len tu sa berú fakty a domnienky odlišne v závislosti na tých, ktorí to napíšu.
Pekný deň, idem do práce. (sun)

georgina, Št, 22. 08. 2013 - 08:37

Pre pobavenie (a v súvislosti s termínom pravda, ktorý vyššie dala do diskusie Evka).

Antonín Novotný, prezident a prvý tajomník UV KSČ, na predsedníctve ÚV KSČ dňa 5. 9. 1967 doslova povedal: “Někdy člověk, když čte ty projevy, tak doopravdy, to vám řeknu, jsem překvapen mnohými věcmi, jak se na situaci pohlíží. Já mluvím tak a druhý mluví tak. Já kritizuji to a druhý to chválí. Kruci, kdo má pravdu? Má on pravdu, nebo já mám pravdu? Znovu se na to podívám a vidím, vždyť přece já mám pravdu…”

georgina, Št, 22. 08. 2013 - 09:24

V našej kultúre sú niektoré domnienky dokola tak samozrejme prezentované, že sú prevažnou časťou populácie považované za fakty.
Napr. domnienka veci sa mi dejú je rozšírená ako morová nákaza.

Na druhej strane fakt, že náš vesmír je kauzálny (teda následku vždy predchádza príčina) je často považovaná za rozprávku.
Ak kauzalitu (akcia-reakcia) niekde spomeniem, zvyčajne ľudia oponujú: "Ale ja som neurobila nič a niečo sa stalo. A potom som niečo urobila a nestalo sa nič."

Vtip je však v tom, že z našej žabej perspektívy nie sme vždy schopní rozoznať, čo je príčina a čo následok (alebo ich zameníme).

Navyše je v tomto vesmíre úplne každý okamih jedinečný, nikdy sa nestal ani nestane taký istý.
Čo mnohých metie, lebo si vytvorili svoje mapy sveta, kde si k jednej príčine priradili len jeden následok (ak sa hodím o zem, dostanem, čo chcem), a realita sa potom až príliš často líši (hádžem sa - a ono nič).
Potom (namiesto toho, aby svoje mapy priebežne aktualizovali podľa reality) vyhlasujú iné následky za chyby.

A sme pri idealizácii :-D :-D :-D

manamaj, Št, 22. 08. 2013 - 10:13

Suhlasim s Evkou M a Aramanou.
Na NM chodievam pravidelne uz par rokov (hoci len nedavno som sa zaregistrovala) a Geo osobne nepoznam, ale myslim si, ze svojimi prispevkami ponuka moznost naozaj sa zamysliet nad mnohymi vecami a pozriet sa na "to" aj z druhej strany. Kto chce, zoberie si z toho nieco, kto nie, aj tak dobre.
Pekny den :-)

georgina, Št, 22. 08. 2013 - 10:51

Tretia malá pomôcka - výroky, popisujúce skutočnosť, sú automaticky faktami.

1. Prší.
2. MM doniesol z lesa 5 kg nazbieraných húb.
3. Zajtra bude piatok.

Ťažko polemizovať o fakte, že prší, ak vonku padajú vedrá vody.
MM naozaj doniesol presne 5 kg húb, aj keď sa to susede vôbec nepáči a oponuje, že sú určite aj tak červivé. 5 kg je furt 5 kg, je jedno, či červivých alebo zdravých.
A nech si vraví kto chce, čo chce, zajtra naozaj bude piatok. Niekto by chcel možno sobotu, ale hold, bude si musieť počkať.

Zatiaľ je to krásne jasné :-) :-) :-).
Teraz niečo komplikovanejšie. Skúste - sú toto popisy skutočnosti?

1. Jano má IQ 80.
2. Meditácia dokáže zmeniť reakcie amygdaly (časť mozgu, ktorá má na starosti naše emócie).
3. Bude koniec sveta.

georgina, Št, 22. 08. 2013 - 21:38

Nikto nič? :-) :-) :-)
OK, tak idem ja B-].

1. Vyzerá to ako fakt, ale nie je.
Faktom je, že dňa toho a toho Jano vyplnil test IQ a dosiahol výsledok 80.
Háčik je v tom, že mohol byť spitý ako čík, alebo je Jano ťažký recesista a schválne dával nesprávne odpovede (alebo ešte niečo iné).

2. Toto je fakt, dokonca vedecky potvrdený.
Kto má záujem, podrobnosti si môže prečítať tu: http://www.anomagazin.sk/vydanie/25/?page=17

3. A tu zase zvádza k tvrdeniu, že toto je domnienka.
Faktom však je, že jedného dňa (údajne za 5 miliárd rokov) Slnko vyhasne, a potom logicky (kedže Slnko spolu s vodou a kyslíkom sú nevyhnutné podmienky pre život na Zemi) bude aj koniec sveta (za predpokladu, že na Zemi vtedy ešte život bude).

ja_hodka, Št, 22. 08. 2013 - 22:09

no dobre...ja fakt úprimne obdivujem tvoju schopnosť systematicky triediť informácie a následne ich zaraďovať do príslušných škatuliek (obdivujem, lebo na to ja nemám), ale tie fakty nemusia byť až také spoľahlivé. Rovnako ako mohol Jano robiť IQ testy pod vplyvom alkoholu, alebo v rámci recesie, mohol vedec, alebo štatistik robiť závery tiež pod vplyvom xy udalostí. Vždy je tam ten vplyv pozorovateľa, ako sme už x-krát preberali. A veľakrát sa už vedecké fakty časom ukázali ako nesprávne. Stačí malá retrospektíva. Takže "fakt", že cez písanú komunikáciu sa prenáša presne iba 7% môže a nemusí byť presný. Niekto môže vnímať podstatne viac, než tých 7%. Áno, existujú fakty. Slnko vychádza a zapadá a podobne...a mimo týchto základných daností je xy vecí, ktoré sú predmetom individuálneho vnímania a zatrieďovania.

priskaa, Št, 22. 08. 2013 - 22:26

Veľmi sa mi páči Tvoj logický, neosobný, vyvážený spôsob komunikácie a argumentácie. Tvoje príspevky sú vecné, bez akéhokoľvek nádychu samoľúbosti a tárajstva. Ďakujem.

georgina, Št, 22. 08. 2013 - 22:26

Ja_hodka, isteže, vždy je tam vplyv pozorovateľa.
Vedci sa však aspoň seriózne snažia vylúčiť možnosť omylu. Majú na to vytvorené metódy a možnosti kontroly.
Pravdaže, nie vždy sa zadarí, ale snažia sa.

Na druhej strane bežní ľudia od boku strieľajú svoje subjektívne pozorovania a domnienky (typu JANO JE PAKO a JANO NEMÁ CELÉ DNI ČO ROBIŤ) a nielenže ich považujú za fakty, ale ich tak aj prezentujú.

Čo ma neprestáva udivovať.
Ešte viac ma udivuje, ako často vedia ísť do vývrtky, ak im položím čo len jednu jedinú jednoduchú "overovaciu" otázku: "Ako vieš?"

nemozna (bez overenia), Pi, 23. 08. 2013 - 08:20

Vo svojom ostatnom príspevku som použila, že na základe môjho pohľadu a môjho súkromného názoru vzniká nejaká otázka. To či je to nevhodné, je len tiež Tvoj Evi súkromný názor. Podľa mňa toto moje vyjadrenie vo Vašej uzavretej komunite bolo min. veľmi odvážne. Ale držme sa faktov. Stačilo by to spočítať, čo sa v dnešnej technickej dobe celkom iste dá a čísielka by nám to dali. Záleží na tom ako to vidia majitelia alebo autori tejto stránky.
Ja sa pohybujem vo svete komercie a ja keby sa bavím štýlom geo s ľudmi tak som o suchom chlebe.
Podľa mňa otázka Ako vieš? na na domnienku typu Jano je pako, je čisto vytáčacia a iného sa Ti sa Ti nemôže ani dostať, len odpoveď nas .... ieho typu. Ale mne sa zdá, opakujem mne sa zdá, že práve to je Tvojím cieľom.
Ale ak Ty chceš človeku pomôcť, pochopiť, vypočuť a máš rada ľudí akýchkoľvek, modrých, zelených, vysokointegligentných, polodementných a atď. Čo sú bežne vyskytujúci sa ľudia na tejto zemi, nepoložíš túto otázku takto. Položíš ju inak a možno by nemala nasledovať ani otázka ale vyjadrenie načúvania a žiadosť o rozvedenie danej myšlienky.
Toto je to čo ma teda rozčuľuje a robte si s tým faktom čo len chcete.

georgina, Pi, 23. 08. 2013 - 09:03

Pýtať sa ľudí, ako dospeli k svojim záverom, nie je ani nezdvorilé, ani urážlivé. Je to proste otázka (ako si aj sama vyššie skonštatovala).

Súčasne je akákoľvek otázka len podnetom.
Reakciu na podnet si vyberáš ty. Môžeš normálnou ľudskou rečou odpovedať, môžeš mlčať, môžeš sa uraziť, môžeš sa rozčúliť... to je na tebe.
Pýtajúci sa nie je nijakým spôsobom zodpovedný za tvoju reakciu.

nicebosorka, Pi, 23. 08. 2013 - 10:10

(y) (clap) (clap)

nemozna (bez overenia), Pi, 23. 08. 2013 - 11:04

Vybrala si si z toho čo Ti momentálne vyhovuje.
U Teba je však zaujímavá nie cesta, ale cieľ. A to je podstatné ten cieľ, prečo to tak robíš ako to robíš.
Ja to vidím jasne. Myslím, že Ty vidíš tiež, možno ešte zahmlene ale priznať si niečo je veľmi ťažké.

Pre presnosť:
Otázka: Ako vieš? a otázka: Ako si prišiel k takémuto záveru? sú veľmi a podstatne rozdielne položené otázky. A taká bude aj odpoveď. Prekvapuje ma, že Ty geo taká všestranne vzdelaná osoba Ti toto robí problém.
Preto je podstatný ten Tvoj cieľ.

georgina, Pi, 23. 08. 2013 - 11:16

Odkedy si sa tu zapojila do diskusie, iba vznášaš jedno (subjektívne) hodnotenie mojej osoby za druhým, striedané (už z podstaty veci chybnými) náhľadmi do mojej hlavy.

nemozna (bez overenia), Pi, 23. 08. 2013 - 11:34

Trafená hus zagágala.

Ako vieš, že z podstaty vecí chybnými? Lebo si to myslíš Ty?

Nie sú to hodnotenia, čo tak kuk do zrkadla?

georgina, Pi, 23. 08. 2013 - 11:50

OMG.

Faktom je, že mi do hlavy jednoducho nevidíš. Ani ty, ani nikto iný. A kedže nevidíš, nemôžeš nijako vedieť, čo tam skutočne je. Môžeš si myslieť, že vieš, ale to je tiež len tvoja domnienka.

Počuj, točíme sa dokola, sústavne ťaháš diskusiu iba k tomu, že ja som podľa teba taká a onaká a vraj robím toto a hento. OK, tvoja vec, ale buď taká dobrá, vytvor si na to vlastný priestor. Tu je téma o inom.
Ďakujem.

nemozna (bez overenia), Pi, 23. 08. 2013 - 14:06

Vytváram presne to čo vytváraš Ty.

georgina, Pi, 23. 08. 2013 - 14:19

S tebou je naozaj ťažká komunikácia...

nemozna (bez overenia), Pi, 23. 08. 2013 - 14:45

Ale vôbec nie a veď Ty máš na to návod ako to odkomunikovať, či keď Ti to nehladká bruško tak je so mnou ťažko komunikovať?
Ale nie je to k téme, tak nechajme to už tak.
Ja myslím, mysli aj Ty.

novanka, Pi, 23. 08. 2013 - 09:47

(y) pre nemožnú

priskaa, Pi, 23. 08. 2013 - 12:15

(y) myslím, že sa Ti Tvojou neutíchajúcou vytrvalosťou a trpezlivosťou podarilo nemožné :)

nemozna (bez overenia), Pi, 23. 08. 2013 - 14:48

Ďík za podporu, ale to že geo to už uzavrela, lebo ju to už asi unavuje nebolo mojím cieľom, tak ako väčšinu debát s ňou ukončia iní, lebo ich to už unavuje a ona si myslí, že to vyriešila alebo ukázala cestu. A tí iní presne preto sem už neprídu.

nicebosorka, Pi, 23. 08. 2013 - 14:58

mňa by zaujímalo, ako vieš, že iní ukončia debatu s geo, lebo ich to unavuje a preto sem neprídu ??? :-O ako vieš čo si geo myslí??? :-O ty jej čítaš myšlienky??? :-O nie sú to náhodou len TVOJE domnienky?

nemozna (bez overenia), Pi, 23. 08. 2013 - 15:21

Áno sú, máš pravdu, tie domnienky na základe niečoho vznikli a tak ako je geo premúdrelá tak prečo nemôžem byť aj ja?
Prečo keď tak rada objavuje a tvrdí, že sa vie dohodnúť s každým a vysvetľuje a vysvetľuje a ja nič teda nechápem?
No lebo jej to nehladká bruško......

nicebosorka, Pi, 23. 08. 2013 - 15:37

to, že je geo premúdrelá, je zase len tvoja domnienka ...ona nikde o sebe toto netvrdí ani netvrdila...

a to, že ty ju nechápeš nie je problém geo, ale je to tvoj problém...

a s tým "hladkaním bruška" je to zase len tvoja domnienka ...mám pocit, že ti geo pre niečo leží v žalúdku a čakáš čo kde napíše, aby si ju mohla "sprdnúť" (môj pocit, môj názor, moja domnienka :-P )

nemozna (bez overenia), Pi, 23. 08. 2013 - 15:50

Tvrdí v každom jednom svojom komentári a článku, len Ty to nevidíš.

Ja chápem a aj ona chápe, ale to je len moja domnienka, ale keďže to ukončila tak ako to ukončila, stane sa to faktom.

To posledné, nie je Tvoja domnienka, to fakt, nastavila som jej zrkadlo.

Môžeš napísať do nového blogu.

georgina, Pi, 23. 08. 2013 - 15:05

Nemožná, špeciálne pre teba polopatisticky - poprosila som ťa, aby si si na svoje subjektívne hodnotenia mojej osoby, mojich činností a telepatické náhľady do mojej hlavy založila vlastný príspevok, lebo tu je (stále neukončená) diskusia o INOM.

priskaa, Pi, 23. 08. 2013 - 15:28

... zrejme nám niekto skočil do reči :)

priskaa, Pi, 23. 08. 2013 - 15:27

Unavuje, otravuje, ale najviac prekvapuje to množstvo vyplytvanej energie.

Ale tešme sa zo života... urobila som kus nepríjemnej roboty (aj keď ešte nie je celkom dokončená), psíkov, ktorých liečim sa podarilo celkom úspešne postaviť na nohy, ocino mi opravil pokazený vysávač, bola som povarovať úžasné deti mojej drahej neterky, potešili ma ručné práce Margori na FB ... to je aké šikovné stvorenie? :)))) ...

nemozna (bez overenia), Pi, 23. 08. 2013 - 15:18

Výborne! Ak sa nechceš o niečom baviť a je Ti to nepríjemné, začni sa baviť o inom.
A keby som ja chcela byť polopatistická tak som už v úplne inej rovine, lenže Ty rozumieš veľmi dobre, aspoň predpokladám, no možno sa mýlim.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama