reklama

Ako rozoznam autistu od neautistu s inou poruchou?

MMata , 25. 06. 2013 - 10:03

reklama

Mile maminy autistickych detureniec, mam na Vas velku prosbu. Potrebovala by som vediet, coho nie su v ziadnom pripade autisti schopni. Mam syna, kt. bude mat tento rok 7 rokov a od 1,5r. riesime, ci je alebo nie je autista. Absolvovali sme vysetrenia, kt. nam autizmus vyslucili, ale...Mame diagnozu vyvinova dysfazia (syn rozprava velmi zle, malo a ma aj poruchu porozumenia), tato porucha ma mnoho spolocnych znakov s autizmom...A ja neviem, ci syn ma naozaj tuto poruchu alebo je autista...lebo hoci nam bol autizmus vyluceny, stava sa, ze nam niekto z ludi povie, ze sa im ako autista javi...(su to napr. spec. pedagogovia, kt. pracuju s autistami, ale nemaju zas ziadnu skusenost s detickami s vyvinovou dysfaziou). Pre uplnost este dodam, ze syn absolvoval tento rok IQ testy, vyslo mu, že ma stredny intelekt a narodil sa v 33.tyzdni tehotenstva v dosledku infekcie.

A tu su priklady z coho sa neviem vysomarit....(myslela som si, ze nas to odlisi od autizmu, ale bolo mi povedane, ze to dokazu aj autisti)

Ma ocny kontakt......ale ten maju aj niektori autisti....

Je pritulny........ale to su aj niektori autisti....

Ma rad ludi, hlavne dospelych a mladsie deti(mam pocit, ze hlavne take, kt. nevedia este dobre rozpravat, ako keby si svoj handicap uvedomoval...)....ale dospelych oblubuju aj autisti...

Rad cestuje akymkolvek dopravnym prostriedkom.....ale to aj niektori autisti...

Rad chodi nakupovat.........ale to aj niektori autisti....

Chcem sa opytat? Ked syna mylim, napriklad mu ukazem, ze toto je kniha a ukazujem na auto...syn sa usmeje a povie mi, nie to je auto...a pod. Dokaze to aj autik?
Dokaze autista opatovat usmev?

Syn pristupi na symbolicku hru a sam si aj obcas nejaku vymysli...napr.. si postavil zo spagatu lanovku, alebo z epeda trampolinu, alebo sa hral, ze je podlozka autobus...A ked sa vozil na bycikli a ja som prisla k nemu, ci ma odvezie a tvarila som sa, ze je autobus okamzite pristupil na moju hru...Dokaze to autista?

Ked nechcel ist do skolky, vymyslel si, ze ho boli brusko...Dokaze to autista?

Inak syn chodi do beznej skolky(uz 2 roky), nemal adaptacne problemy i ked problemy s nim su...Je dost tvrdohlavy a to mi smeruje k autizmu...Ked on nechce tak nechce, da sa ale oklamat a dostat do situacie v kt. ho potrebujem mat...Je skor samotarsky-no neviem, ci to nie je tym, ze si svoj handicap s recou uvedomuje...Ked chodime na ihrisko, vidim, ze by sa rad s detmi pohral, ale ked na ne spusti svoju nezrozumitelnu rec deti sa na neho vykaslu...ak sa ale kolotocuju a nerozpravaju, tak sa rad jasi s nimi...
Co mi vsak u neho ako autisticke pripada je, ze ma rad istotu v takom smere, ze vie co sa bude diat. Vecer, alebo rano mu musim povedat, co bude, ze pojde do skolky, kto pre neho pride, a ako pojde zo skolky-ci autom alebo autobusom, ze potom pojdeme na nakup...atd. Vyslovene si to ziada, aby vedel svoj program...
Dalej mi u neho ako autisticke pripada to, ze ak je nieco dlhu dobu zauzivane a potom sa to zmeni, tak to vyzduje tak, ako bol zvyknuty...Napr. okno v izbe kde spi byva zatvorene, takmer cely rok, okrem leta, ked su neznesitelne horucavy...a ked ide spat a ja ho nezatvorim, tak to vyzaduje...ak to neurobim, nerobi ziadne sceny, ale poziada ma, aby som tak urobila aj viackrat, no napokon zaspi aj pri otvorenom...
Inak nema ziadne maniere typu krutenie kolieskami, ukladanie veci do radov a pod...je skor bordelar...ale tieto maniere vraj nemaju ani ini autisti...a ani nenastoji na tej istej trase ....
A este jedna podla mna podstatna informacia-pred 3 mesiacmi sa nam narodil druhy syn, nas syn ho ma rad, hladka ho, utisuje ked place a jeho plac mu neprekaze-myslim, tym, ze si nijako nezakryva usi a pod...Aky maju autisti vztah k svojim surodencom?

Mam z toho vsetkeho zmatok, bola by som velmi rada, ak by ste mi napisali, coho autisti naozaj v ziadnom pripade nie su schopni, aby som sa vedela v tejto spleti vysomarit...naozaj by som uz rada vystupila z tohto bludneho kruhu...ved syn ma ist buduci rok do skoly, mam ho tlacit do beznej(ved ma normointelekt), alebo specialnej, alebo do skoly pre autikov...Bohuzial mam skusenost, ze ak si sama neporadim, tak mi nik neporadi. Odbornikov na autizmus je zalosne malo. My sme boli u Dr.Janosikovej, kt. nam to vylucila, chodime aj k neurologicke do Ba, psychiatricke, klinickej logopedicke, specialnej pedagogicke, takze synovi sa snazime venovat...Ludia nam netvrdia, ze autik je, aj ked sa najdu aj taki, kt. sa tak javi...Poradte prosim


reklama


reklama

gueva, Ut, 25. 06. 2013 - 14:37

dr. Jánošíková je výborná odborníčka. Daj ho do bežnej ZŠ.

akalenkak67, Ut, 25. 06. 2013 - 19:58

Naša Lesana má 14 rokov.Autizmus jej potvrdili takmer v jej deviatom roku.
Ak odborníčka tvrdí že nie je autista,asi má pravdu.
Autizmu je mnoho podôb.Podla toho čo opisuješ tam takmer nič z autistických prejavov nevidím.
Naša Lesana síce nerozpráva,ale má geniálnu pamäť a je neskutočná manipulátorka.S jej učitelkami si preto vymiename svoje skúsenosti.Má sloniu pamäť a trhá ju od smiechu ked nám niečo vyparatí.
Nedá sa jednoznačne opísať prejavy žiadneho autistu.Každý z nich je jedinečná bytosť s vlastným JA.V Lesankinej triede je ich 6 a každý je iný.

Ivanka UK, Ut, 24. 09. 2013 - 23:14

Ahoj,ja mam syna autistu,ktory Bol diagnostikovany asi mesoscale dozadu.maly Marosko ma ocny kontakt,maxima sa so mnou,rad cestuje busom,rad sa hra s detmi,pockaj este chvilu a nech Bo vysetriA neskvor

šalvia, St, 25. 09. 2013 - 08:21

Ahoj, môj syn má vývinovú dysfáziu (ale len expresívnu formu - čiže má problémy s rozprávaním, porozumenie má výborné) a tiež som cca vo veku 2,5-3 R riešila, že je autista. No, keď som čítala na nete a v knihách o autistoch, diagnostikovala som každého druhého ako autistu (alebo prinajmenšom ako aspíka) :-D . A potom sme boli u Dr. Jánošíkovej, tá povedala, že nie je autista, že má výv. dysfáziu a ja som sa ukľudnila a hneď bol svet krajší.
Tým, že syn zle a málo rozprával, mal veľa problémov na ihrisku. Napr. keď bol menší robil deťom to, že im zobral hračku z ruky a začal s ňou bežať preč. Samozrejme dieťa ho naháňalo a plakalo, on sa smial, lebo bola naháňačka. No, zle bolo. Až kým som po dlhom čase prišla na to, že on sa chcel naháňať a nepovedal to, ale riešil to týmto spôsobom (a žiaľ, dlho mu to zostalo, aj keď už vedel rozprávať).
Do škôlky sme ho potom dali do špeciálnej, boli tam deti s rôznymi poruchami, ale úžasné pani učiteľky, ktoré sa im veľa venovali. Doteraz na ne spomína s láskou. Teraz chodí do školy na Vlastenecké nám v Petržalke, je tam škola pre deti s komunikačnými problémami, chodil tam do prípravky a teraz je v prvom ročníku. A klop, klop, zatiaľ mu škola celkom ide.
Keby si chcela nejaké ďalšie info, napíš mi správu.

Iwa, St, 23. 10. 2013 - 20:56

KAšli na všetkých "odborníkov", ktorí tvojho syna vidia 5 minút a tvrdia, že sa im javí ako autista. Ak mu autizmus nepotvrdili, ber ho ako normálne dieťa, ktoré síce má nejaký handicap, ale inak nepotrebuje špeciálne zaobchádzanie. Náš starší sa tiež narodil v 33. tt, a všetko, čo si písala, sedí aj na neho :-) Tiež sme prešli vyšetreniami, autizmus sa nepotvrdil, našťastie ani nič iné, len hypotonia a zaostávanie vývinu reči. On mal ešte aj to krútenie kolieskami a pri tom taký neprítomný výraz s pootvorenou pusou... Aj ten pravidelný režim - na dovolenke vždy problém, lebo po prezlečení do pyžamka tesne pred vyčistením zubov si dá granko a v niektorých hoteloch ani len varenú čokoládu v bare nemali :-( Teraz keď im v škole zmenia rozvrh, tak je z toho nervózny, stačí, že prehodia hodiny v rámci jedného dňa. Ale treba to brať, že je skrátka taký a tešiť sa s ním. Ak budeš Ty v pohode, bude aj drobec (sun)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama