reklama

bezlepková dieta a alergia na vaječný bielok a bielkovinu kravského mlieka

sharon stone , 29. 09. 2013 - 20:21

reklama

ahojte zienky!
obraciam sa na tie maminy,ktoré maju ten istý problém ako ja,to znamená,že maju dieta,ktoré je celiatik a zároven ma potravinovu intoleranciu na uvedené potraviny.rozhodla som sa napisat na tuto stranku,kde by som sa mohla dozvediet nejaké rady a recepty,ktoré by som mohla využit v kuchyni..kedze s bezlepkovou stravou sme len začali,syn ju drzi asi 3 mesiace,takže som v tomto smere uplna začiatočníčka.viem,receptov je kopec a aj ked postupujem presne podla navodu,nie vzdy sa mi poradia,ale to asi zažila každá ,ktorá s dietou začínala...chcela by som poradit,hlavne čo sa týka pečenia kolačov.takmer do kazdého ide vajičko,čo je problém,kedze syn nemože bielok,len zltok.ak ide mlieko,tam použijem ryzové alebo kokosové,to som uz vyriesila.napadlo ma,že ak pisu v recepte vajičko,že dam len zltok,ale čo z toho vznikne...budem rada,ak sa podelite so mnou o vase skusenosti,pripadne nejaké vylepsenia,lebo neviem si predstavit,že ked pridu vianoce,čo ja upeciem na vianočný stol...pani doktorka sice vravela,že po nejakom čase,rok,dva sa mu može tato potravinova alergia na bielok a mlieko stratit,ale kedy a či to bude určite,to sa nevie.dakujem pekne a prajem pekný zvyšok večera.

Pozrite si aj


reklama


reklama

crystall, Po, 30. 09. 2013 - 09:34

Ahoj, Sharon, skúsim pospomínať.
Môj syn z toho vyrástol okolo 6-8 roku, teraz to už nejak brutálne nesledujem, ale my sme si zvykli upraviť stravu ešte z toho obdobia, keď diétoval.

Keď mal rok skončil s takou otvorenou kožou, dierami v koži až do mäsa. Viem, že mesiac detoxikoval na čistej ryži s mrkvou, potom postupne sa do troch mesiacov prechádzalo na zemiaky a neagresívnu stravu. Ako ku múke ti povedať neviem, proste som nepiekla.
To proste vylúčiš všetko, čokolády,sladké, kyslé, pracie prostriedky...

My používame všade sójové mlieko, snažila som hľadať veci, čo som dostala pri bežnom nákupe, ale až keď sa očistil a upravila sa mu koža. Sojová smotana, sójový jogurt. Jedinú vec, ktorú som kupovala v zdravom obchode boli také tyčinky, vyzerali ako čokoládová Rumba, ale boli vyrobené z niečoho ako Jánsky chlieb, kľudne ma opravte, kto to pozná. Vyzeralo to ako čokoláda, chutilo to ako čokoláda a pritom to toleroval. Toho som nakúpila aj 20 ks a keď mal chuť na niečo sladké, tak si to dal.

Viem si to teraz predstaviť postrúhať miesto čokolády na korpus natretý džemom, napríklad. Jogurty sojové by som tiež skúsila použiť do korpusu, veď sú recepty, že sa naleje kyslé mlieko a už sa nedáva žiadne vajce.
Vieš, čo je ten "koláč z kyslého mlieka", to úplne bez vajec, ale nahradiť sojovým jogurtom. Neviem, asi by som skôr hľadala recepty bez vajec. Alebo, banda, keď má chuť, normálne rozrobím sojové mlieko, čo bežne kúpiť v jednote, do toho cukor, vanilka a zlatý klas a majú puding, že sa oblizujú. Zlatý klas je kukuričný škrob, možno by to mohol, alebo by som to nahradila múkou, ktorú by mohol. Na to sú aj rastlinné šľahačky. Takisto ten puding môžeš vyliať na korpus, ktorý pripravíš, tak aby to mohol.
My sme sa synovi v strave prispôsobili, sa mi marí, že do vianočnej kapustnice sme dali sójovú smotanu a šalát, neviem či nebol čistý, ale to bolo prašť ako uhoď, aj tak toho mohol iba trochu pre efekt, lebo zas kyslé...

Omáčky, polievky, len posypem sójovým mliekom a zahustím Solamylom. Ešte rozmýšľam, ryžová kašička sa dá to je rýchla večera, posypeš škoricou, neviem...
Ako ja nie som cukrár ani kuchár, čo dokáže improvizovať, ako som vtedy vedela a dokázala, tak som varila a zvykli sme si všetci.

...aha, syn mal intoleranciu ma mliečnu bielkovinu, ale moja mama spadá, do tej diéty tvojho syna, ale od mamkinej kuchyne som ja niekde inde. Ona sladké, múčne jedlá vylúčila úplne, maximálne si objednáva bezlepkový chlieb, rezance....

tak neviem, či som pomohla.

sharon stone, Ut, 01. 10. 2013 - 19:18

dakujem vam za vase komentáre a osobné skusenosti.

Katarína Koreňová, Ne, 07. 03. 2021 - 20:24
Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, ako sa ma Váš syn, ako sa vam darí. Mojej dcérke tiez vyslo po 2 rokoch diéty na BKM a laktozu teraz muka, vaj.bielok a HiT. Ma 8 rokov a som totálne nešťastná..
Kamila, Po, 08. 03. 2021 - 10:10

Verím, je je to pre teba  veľmi náročná situácia. Tak kombinácia laktóza a spol, lepok, vaj. bielok a HIT, znie dosť desivo. Moja dcéra ma histaminovú intoleranciu, ja bezlepkovú, ale keď si oklieštená ešte o to ostané. Skúsim, zopár typov z nášho jedálnička , čo by možno mohla tvoja dcéra. Kupujem bezlepkové ovsené vločky. Z nich varím ovsenú kašu len s vodou, dá sa dochutiť banánmi a čučoriedkami, alebo dcéra si ju posypuje karobom zmiešaným s kokosovým cukrom. V DM majú aj ovsenú múku bezlepkovú tu zvyknem kombinovať s bezlepkovou múkou. Vyšla dcére alergia na lepok, či nejaká intolerancia na múku? Bezlepkový chlieb nepečiem, ale dcére robím chlieb so sodou bicarbonou, lebo histaminikom vadí droždie. Možno tu nájdeš inšpirácaciu Chlieb a pečivo bez droždia a kvásku. Inak varím, len morčacie mäso, dcére kupujem morčaciu šunku. Mrazenie sa mi pri Hit veľmi osvedčilo. polievku, alebo mäso po uvarení rýchlo schladím v studenom vodnom kúpeli a mrazím. Rozmrazujem priamo v hrnci pri ohreve, len podlejem vodu. Držím palce, ak by som vedela poradiť pýtaj sa.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama