reklama

Vo dvojici to ide lepšie

Kamila , 22. 10. 2013 - 14:46

reklama

Dnes už chápem viac o čom Evka písala, keď sa s nami podelila o zážitky svojej premeny. Nie som si istá, či to nebola až druhá fáza. Evkin manžel začal cvičiť, upravil jedálniček a omladol ... a Evka mladá dušou a už aj s nádherným telom, sa k nemu pridala. Verím, že vzájomná inšpirácia, ale aj spoločný jedálniček dokážu veľa.

Ja som dostala od drahého krásny darček k dvadsiatemu výročiu svadby. MM sa rozhodol zhodiť zopár kíl a že budemem spolu deliť. No paráda, tomu sa povie hodená rukavica, pretože mne klasická delená strava chutí, len som ju vždy vzdala, lebo som nezvládala variť minimálne dva chody. A prečo to považujem za zázrak? Drahý doteraz veľmi rozhodne odolával cukine, špenátu .... o tom, že mäso ma byť bez zemiakov a chlieb s malsom nehrozí sa mu ani nesnívalo...

Na delenej strave, česť výnimkam sme niečo vyše mesiaca, obaja sme dali dole štyri cca 4 kilá. Ide to pomalšie ako inokedy, ja si sem tam kúpim zo zúfalstva aj orieškovú čokoládu. Orechové tyčinky som vyhlásila za delené (giggle) Ale my sme stuším za ten mesiac zjedli viac ovocia a zeleniny ako za pár rokov dozadu. (blush) Drahý omladol. Dnes som sa ho pýtala,či aj na mne vidno nejakú zmenu? Bolo mi to treba? Pre istotu sa najprv opýtal,že čo chcem počuť. (giggle) :-D (rofl) Milujem ho. (heart) Podstatné je sa sama sebe viac páčim. Nedávam si nejaké konečné ciele, skúšam si to vychutnávať, kým sa náhodou pre nejkú koninu (giggle) nenechám vytočiť. Ale malé prehrešky nevadia, však pánboh nekázal šaliť sa.

Ešte sa potrebujem naučiť variť viac druhov a chutnejšie zeleninové jedlá. Ešte stále nemám páru o tom, kam patria ktoré bylinky ... Dievčatá ak zvyknete variť "zdravšie", prosím, podeľte sa s nami o svoje recepty.
Zatial si plne vychutnávam drahého a jeho "A mäso k tomu nebude? Môžem si dať chleba? Čo mám jesť?" On sladké na rozdiel odo mňa nepotrebuje. (rofl)

Dievčatá, vyskušali ste si úpravu stravy vo dvojici, alebo nedajbože spoločný pohyb? Mám na mysli, kus iný ako ten pred spaním. (blush)


reklama


reklama

nemozna (bez overenia), Ut, 22. 10. 2013 - 15:02

Tvojmu manželovi (y) . A samozrejme aj Tebe. My s MM toto nevieme, jedine ten pred spaním. (giggle) Aj inokedy.

adus, Ut, 22. 10. 2013 - 15:45

Ty máš u nás nejaký tajný portál či čo? (rofl)
Od tohto pondelka ideme celá rodina (až na synátora, ktorý doteraz súc sem tam prespávajúci u kamoša, čo má byt, zmenil toto na stav trvalý, kým nás ten ošiaľ nepominie :-( ) na čomsi, čo ani vlastne neviem, či je to diéta alebo len úprava stravovacích návykov - manažuje to moja prvorodená a robíme to vlastne kvôli MM, ktorému v diabetickej poradni dlhodobo vyčítajú, že fuuurt si neupravil hmotnosť. No a ktosi mu podstrčil čosi, fakt že neviem, čo, doteraz som to nevidela (dcéra tvrdí, že radšej ani nemám, lebo by som mohla ucuknúť (giggle) ), ale Bim to naštudovala, zhotovila mi siahodlhý zoznam, včera celý Kaufland po mne pozeral - 6 kg mrkvy, 3 veľké faše nakladanej mrkvy s hráškom, 8 cukín,....no bolo by to nadlho. Tak sa s tým pasujeme už druhý deň, je to na 4 týždne, tento prvý raňajkujeme výlučne strúhanú mrkvu s jablkom, vlašskými orechami a hrozienkami, na desiatu sú povolené sušené slivky, hrozienka a orechy, obed včera bola brokolica ochutená cesnakom a k tomu alternatívne buď vajce alebo nízkotučný syr, dnes zelené fazuľkové lusky s rovnakými ochucovadlami a prílohami, olovrant biely jogurt (povolený k tomu je med, škorica a mandle - to je tiež na celý týždeň), večera včera červená repa s tou mrkvou hráškom nakladaným a k tomu opäť vajce/syr, dnes tuším ma bude doma čakať niečo, čo sa volá mrkvový perkelt, ale teda od perkeltu to asi bude mať poriadne ďaleko ...
Vraj sa ale nemám báť, že na druhý týždeň aj mäso bude.
Som ale dcére povďačná, že sa na to dala a že spolu s tou druhou strážia MM, aby sa toho aj držal - lebo akékoľvek snahy moje boli doteraz márne (presne ako u teba, Kami, cukina to nie je jedlo a pod ...)

Kamila, Ut, 22. 10. 2013 - 17:51

Tak to musel byť ozaj zaujimavy nákup. Také plánovanie musí byť skvelé, ja som často rada, keď si ráno prebehnem v hlave obsah zasob a pridem na to, co uvarit na obed, obcas ani o dvanastej neviem co budem varit. (rofl)
No moja, ak ty sa budes podla toho stravovat, ta sa nám uplne stratis. ;-) Klobuk dole pred tvojou devou, ze sa na take dala. (y) Vyzera to viac ladene bielkovinovo so vela zeleninou. Vysledok sa urcite dostavi, ak taký jedalnicek zvladne aj tvoj manzel. (sun)

ja_hodka, Ut, 22. 10. 2013 - 16:56

Adus, ten mrkvový perkelt je náhodou výborný, ak je tá mrkva mrkvou a nie len taký materiál podobný mrkve :-) Kami, u nás to funguje podobne..MM príde a veĺmi šarmantne sa opýta, či máme dnes opäť mrkvičku na divoko - tak súhrnné nazýva všetky zeleninové jedlá (giggle) Tie pripravujem najčastejšie a robím to všetko veľmi živelne a vôbec si už potom nepamätám, čoho som koľko dala, improvizujem, experimentujem, väčšinou sa podarí chutný výsledok, ale to pripisujem tomu, že ma to fakt baví. Keď sme boli plstiť na Záježke, bola vegetariánska strava a ochutnala som tie najlepšie zeleninové fašírky na svete :-) Bol v nich domáci údený ovčí syr...to asi preto.
Tak som zaradila do repertoára. Inak, veľmi dobre zelenina kombinuje s kokosovým mliekom na štýl indického karí. Minule som uvarila oranžovú šošovicu s koreňovou zeleninkou, opraženou cibuľou, išlo tam karí, muškátový orech, to mlieko, koriander a možno ešte niečo, ale nepamätám presne (giggle) ...k tomu ryža, no bolo to božské, vyzeralo to krásne farebne, krásna plná chuť, MM vychválil, vybozkával, aj drobce baštili :-) On to je celkom rád, vie, že je to zdravé a pri frekvencii jeho ciest má možnosť dať si kedykoľvek aj poriadny steak niekde v hoteli. Takže neprotestuje a baští mi to :-D

Kamila, Ut, 22. 10. 2013 - 18:58

(clap) Krásne sa realizujes. Toto je na tom najlepšie, že zelenina sa dá pripraviť veľmi chutne.
Už len vedieť ako na to. Napr, dnes sme mali na obed cukinu podusenu na cibulke, cesnaku osolene, okorene (mam nejaku zmes na grilovanu zeleninu (blush) ) plus pretlak a to k zemiakom s petrzlenovou vnatou, to bolo tak dobre. (sun) O mrkvovom perkelte som uz tolko pocula, ale este som nenabrala odvahu ho vyskusat, stale mam pocit, ze mrkva trva dlho kym bude makka.

margesimpson, Ut, 22. 10. 2013 - 18:23

Baby, akekolvek diety s terminom a cielom su o nicom. Treba celkom zmenit zivotny styl a natrvalo. My uz ani neviem kedy sme jedli napr. vyprazane. Napr. zakladom nasho jedalnicka je maso na prirodno so zeleninovym salatom ako prilohou. Moze to zniet fadne, ale naopak, je to velmi vesele a pestrofarebne a veeelmi rychle na pripravu. Napriklad maso, kolko je druhov masa. Staci ked si spravite steaky z tuniaka, prirodne rezne z mangalice, dusenu telacinku, bravcovu panenku v susenej sunke, hovadzi steak s brusnicovo vinovou omackou, losos na masle a bazalke atd atd. Vsetko to chuti rozdielne a az prekvapujuco dobre. Ano, kvalitne maso je drahe, ale radsej kupime pol kila kvalitneho, ako kilo nekvalitnejsieho a radsej dolozime viac zeleniny. K masu salaty. Stalicou u nas je grecky, ale aj napr. variacia na toskansky (aspon 4 druhy paraajok, bazalka, opecene kusky chlebika, olivy. ..). Skvele je v salate ovocie, napriklad cakankovy salat s hroznom ci ringlotami a posypane orieskami. Krasne jednoduche a dietne je aj domace burito, sucha placka, ladovy salat, kusky opeceneho maska ci rybky a jednoduchy dresing.
A kamilka, ak chces dobru a dietnu kuchynu na inspiracie, mrkni na youtube jamie olivier 30 minut v kuchyni. To je naadhera http://oliverjamie.cz/30-minut-v-kuchyni

Kamila, Ut, 22. 10. 2013 - 18:52

Mne je toto jasne, vsak aj kvoli tomu ozaj ziadne ciele, dlzka ..., aj cokoladu si obcas dam, v sobotu puding. Pre mna zavislu na sladokm je aj toto uspech. Uvedomujem si, ze toto by malo byt dlhodobe. Preto sa chcem naucit zdravsie varit, lebo zelenina sa da ozaj chutne uvarit, len to treba vediet. Mne sa paci aj verzia zelenina so zemiakmi, alebo ryzou, ale aj celozrne cestoviny so špnátom sú božské a druha varianta maso so zeleninou aj dusenou, alebo len zapekana zelenina so syrom vajickami ... Dakujem za video, idem pozriet.

margesimpson, Ut, 22. 10. 2013 - 19:11

Tak za sladkym som ako blazon, to furt dusim. Ale snazim sa nahradzat. Sladkosti nahradzam susenym ovocim, alebo cerstvym. A cokoladu papkam vela, ale lindtku, alebo z lidla, minimalne 70-80 percent kakaa. Volam to blato. Samotna je hnusna, ale ked je to ta s kuskami pomaranca, alebo jahody, tak to uz je ine kafe!
Neviem ci mas parny hrniec, ale to je skvela vec na zeleninu, to u nas stale fici. A co poznam zdravo sa stravujuce baby, tak pouzivaju spiralizer. To je taka sranda, ktora ti napr. z kalerabu vyrobi spagety :-D. Tak nahradzaju cestoviny. Ale tak tam som este nedospela, ja potrebujem maso. Teraz dost aktivne posilujem a tam tie bielkoviny musia byt.

Kamila, Ut, 22. 10. 2013 - 19:29

Parny hrniec este nemam, staci aj taka obycahna verzia dva hrnce, vrchny s dierami a prikryvkou? (giggle) Ta spagety s kalerabu, to musi byt ozaj ina uroven stravovania. :-)
Blahozelam k posilovni, to hej to chce biekoviny.

lia6, Ut, 22. 10. 2013 - 18:51

(y) Kami, držím palce!!! Ak chceš receptíky, tak sem budem prispievať, mám ich celkom dosť :) (sun)

Kamila, Ut, 22. 10. 2013 - 18:53

Si poklad budem len rada, lebo naozaj toho viem velmi malo o chutnej priprave zeleniny a bylinky su pre mna spanielska dedina. (blush)

lia6, Ut, 22. 10. 2013 - 19:04

Už tam máš hneď tri rcp...budem teda pridávať ďalej...tak postupne :-) (sun)

eva m, Ut, 22. 10. 2013 - 20:09

(sun) prave som zmastila veceru - ladovy salat, zmes listovych salatov vseho druhu, tuniak v olivovom oleji, lupienky ovcieho syra, nadrobno nakrajany kusok nivy, zelene olivy - vsetko pekne spolu vo velkej miske :-) , mnam :-) . A kedze to prevelice moooozem, urobila som 2 porcie a jednu budem mat zajtra na obed.
Nestravujem sa v praci, nosim si z domu, chystam aj manzelovi :-) . Mame uzasneho trenera, na treningy chodime zvlast aj spolu, velmi sa podporujeme. Jasne, mavame fazy, kedy "sa salime", ale len niekedy :-) .
Drzim si tu vahu, na aku som vtedy - uz to budu 3 roky, schudla a teraz sa mi vidi, ze je cas ist nizsie. Ze uz je tato hmotnost samozrejmostou a da sa aj inac :-) . Tak mam nejaky ciel, v ramci tohto nasho zivotneho stylu ;-) . Mne zas ten stanoveny ciel vyhovuje.
Ja som inac nikdy nevarila nejak "tucno". Nemusi sa mi jedlo topit v masti ci oleji, nemusim vsade davat muku, struhanku ci maslo, smotanu a tak. Kde sa da, tam jedlo odlahcim. Povymyslala som si odlahcene verzie tradicnych jedal tak, aby boli uuplne v pohode jedle, priam chutne :-) . Da sa to, naozaj :-) .
(nac, povodne to bolo u nas doma tak, ze ja som schudla, ale necvicila. Moj muz to hned od zaciatku spojil, tak som ja, uz schudnuta, zacala cvicit - tym padom spevnovat, tiez :-) ).
Podla mna je to ale hlavne o pevnej voli, o nejakej mojej osobnej tvrdohlavosti a aj zatatosti. Proste ked si nieco poviem, tak si poviem a drzim sa toho. Iks krat som navarila komplet rodinny obed a ANI nezobla. A sebe dala na tanier napr. obilninu, ked som mala tu obilninovu kuru.
Mne ten pocit zlyhania nestoji za ten chvilkovy pocit pozitku.
Zas ja az tak velmi nemusim sladke, to mam vyhodu, viem.
Cviceniu a pevnej voli trikrat zdar!!
Eva (sun)

Kamila, Ut, 22. 10. 2013 - 21:53

Dakujem za objasnenie casovej postupnosti, takze ty si bola krasnou muzou pre svojho manzela. (sun) Inak mas moj hlboky obdiv, tri roky si drzat vahu po dost radikalnom chudnuti je veru neskutocne. Mne taka pevna vola nehrozi.
Tvoja vecera vyzera uzasne a aj vasa vzajomna podpora s manzelom. (y)

eva m, St, 23. 10. 2013 - 01:17

dobrovolne sa priznavam, ze toto leto mi to trosku uletelo ;-) .
Grilovacky, gulasky, pivko, zurky B-] - to ja prevelice rada, nuz sa nejake to kilo prilepilo, ale od 2.9. som zasa vo svojom rezime a hmotnost upravena.
dalsia ispiracia: udusila som si na panvici sampinony, zajtra rano na ne sibnem vajicka (2 cele+este 2 bielka :-) ) a bude na ranajky fajna prazenicka. Bez chleba, isteze. S uhorkou, pripadne kuskom nizkotucneho syra. Uz sa na to tesiiim :-)
Ja vlastne teraz frcim na nizkosacharidovej strave, kedze nie som tak velmi na sladke, tak mi to vyhovuje. V pravidelnych intervaloch mam den, kedy si doprajem aj sladke a to sa snazim nacasovat tak, aby mi to vyslo napr. vtedy, ked je nejaka oslava, akcia atd. Metabolizmus sa tym nanovo nastartuje a pekne sa drzi v aktivite :-)
Okrem toho som objavila stranku, kde si objednavam specialne sladkosti, ktore si dam napr. ako desiatu ci olovrant a je to v sulade s mojou stravou.
Eva (sun)

Kamila, St, 23. 10. 2013 - 08:02

Praženica so šampionmi to znie skvele, to len draheho som ešte na huby nenaučila. ;-) My ranajkujeme ovocie, orechy ... takze prazenicu so zeleninou zvyknem skor spravit na veceru v bielkovinovy den. Nase stravovanie zatial beriem ako prechodnu fazu k niecomu zdravsiemu. Ono moznosti je naozaj vela, uz len prist na to, co je pre nas to prave, lebo ozaj kazdy sme iny. A o oslavach mi ani nehovor, minule som sa posadila k orechovemu zavinu a jedla a jedla ..

nemozna (bez overenia), St, 23. 10. 2013 - 08:58

Evka (y) Ja chcem bývať u Vás doma. (sun)

vyvyka, Ut, 22. 10. 2013 - 20:26

No, Kami, máme to podobné. My keď sme s mojim mužom delili ( prinútila ;-) som ho raz), tak sa to držalo lepšie. Varila som pre nás, deťom prispôsobila. Ja mám za tie roky receptov poprispôsobovaných až, až.Ale ja tak delím, že väčšinou zhreším, týždeň delím, cez víkend nie, potom zase delím aspoň dva týždne, potom nedelím. Ale ako píše Evka to je o pocite a najmä o pevnej vôli. A bylinky? Tak snažím sa s nimi kamarátiť, pridávam do jedál a keď mi tam nepasujú, viac nedám. :-D :-D :-D

Kamila, Ut, 22. 10. 2013 - 22:03

Sa mi zda, že aj Mačingová spomínala na prednáške tuším na stretku v Jasnej, že zvykne cez víkend doržiavať teoreticky deleneu stravu, jasne tu svoju a cez vikend uz nie. No ano pevna vola, je dolezita, Evka nepecie kolaciky, tak to m a kus jendoduchsie. :-) Mne sa nedari upiect kolacik a kukat nan. :-D S beznym jedlom taký problem nemám. :-)

eva m, St, 23. 10. 2013 - 01:18

ano, toto je vyhoda, ze nepeciem, lebo rodina to odo mna nevyzaduje. Verim, ze je narocne odolat, ak mas sladke rada, upecies ho a nemala by si si dat. Ak by si skusila nejaky "zdravy" kolacik, mozno by ten "prehresok" nebol taky velky :-)
Eva (sun)

vyvyka, St, 23. 10. 2013 - 09:13

Áno, je to ťažké, ja som moc nie na sladké a mám problém, keď upečiem krásne voňavučký koláčik, čo moji chlapi požadujú, lebo oni ľúbia sladké. Ale ja zase ľúbim papať a hlavne také tradičné naše jedlá, takže mne sa ťažko odoláva jedlu. Nuž, aj v delenej od Kořínkovej som čítala, že aj tak sa dá, cez týždeň delená, cez víkend nie, síce nejdeš radikálne dole, ale aspoň nepriberieš. ja dnes idem robiť cestovinky s rajčinami, na cibuľke, pridám rajčiny vo vlastnej šťave, oregánko a šampióny a jedlo je hotové. Mňamky mňam.

Kamila, St, 23. 10. 2013 - 09:19

Vidíš aj také by som mala vyskúšať, väčšinou varím celozrné cestoviny, škoda, že ich nemajú všade

Martina79, Ut, 22. 10. 2013 - 21:49

(y) už chápem "recepty nielen pre Kamilu" (giggle)

Ja sa pochválim, ja som schudla pred letom (7 kg) a doteraz sa držím. Pravidelne cvičím, len to stravovanie už trochu (dosť) flákam. Ja som nemala žiadnu détu, len od svojej trénerky upravenú stravu. T.j. 5 jedál denne (pesne vypočítané kalórie). Priznám to váženie jedál som flákala... Ale úspech sa dostavil. Na dovolenke ma MM nespoznal zo zadu v plavkách. :-D

Ešte podotknem, že ma naštartoval on. Prvý začal športovať. Bicykel, beh, hokej a pod. On má "svoje sravovanie", t.j. "žerie vzedy, keď je hladný" (giggle) :-D . Ale schudol a spevnel dosť.

Teraz som v tzv. udržiavacej fáze. Nepriberám, ani nechudnem. Aj keď ľudia, ktorí ma dlhšie nevidia stále híkajú (že aká si chudá)...To je pocit. B-] (dlho nepoznaný). :-)

Kamila, Ut, 22. 10. 2013 - 21:59

Blahoželám ku krásnemu úbytku váhyaj k cvičeniu, aj to že sa ti dari váhu udržať. (y) Tiež si príkladom, že vo dvojici to ide lepšie, aj keď nie v úplnom súznení, dietneho a športového nasadenia. (giggle) Predpokladám, že tiež chodíš do posilňovne?

Martina79, Ut, 22. 10. 2013 - 22:07

posilvňa nie je to správne slovo. Ide o tzv. kruhový tréning. Máme 14 stanovísť, na každom cvičíš približne 20 sek. a posúvaš sa na ďalšie. Posiľňujeme, skáčeme, držíme stabilitu a pod... Cvičíme s činkami, s loptami, na fit lopte, visime "vo vzduchu". Ale väčšinou posľňujeme svojou váhou.
Meuveríš aké všelijaké svaly človek má. (giggle)

Kamila, Ut, 22. 10. 2013 - 22:14

To znie skvele, no asi nic pre mna. Mne spomalenej asi treba Zumbu, behat abo uz chvilu pokukujem na jogu, vsetko ine (giggle) prakticky by mi v momentalnej konstalacii stacila chodza, najlepsie v prirode, sem tam sa zadari.

nemozna (bez overenia), St, 23. 10. 2013 - 08:59

Ja mám tiež na ume jogu. Príde čas....

ja_hodka, St, 23. 10. 2013 - 09:35

waw baby aké ste na seba prísne...Ja jem všetko, vychutnávam (giggle) a vďaka bohu, nepriberám. Stravujem sa ale tak normálne, žiadne prežieranie, po šiestej večer už nejem a večere ľahké. Ale ako ja mám rada dobre pripravené, voňavé, na tanieri pekne upravené papaníčko (blush) :-) Ale zas viem sa aj postiť, ale nejaký dlhodobý prísny režim kvôli chudnutiu to ee. Keď je zdravotný problém, tak áno. Á konečne viem, prečo ja nemôžem chodiť do posilky - nejem mäso, to je asi dosť pádny dôvod, ako tak čítam :-D Inak, mne to tam pripadá ako novodobá mučiareň so všetkým tým zariadením...nič pre mňa :-)
BTW, devy mäskové, nebojíte sa, že budete neskôr trpieť na kĺby (dna, artróza a pod.)ak každý deň máte mäso? Kyselina močová a veci s tým spojené. Plus veľa bielkovín - trpia obličky...

Kamila, St, 23. 10. 2013 - 09:45

Presne nad tým rozmýšľam, že neviem byť na seba prísna a v podstate ani nechcem, lebo takto dlho nevydrzim, stačí najsť nejaký zdravý stred? Príst na to, co mojmu telu vyhovuje, co nie a najst viac zdravsich radosti. Za posledny mesiac som zistila,ze maso mozem, ale ozaj staci obcas. Zemiaky so zeleninou su bozske, aj ked pri nich sa nejak extra nechudne, celozrne cestoviny so spenatom by som jedla aj kazdy den a s ryzou sa potrebujem este kus skamaratit. Je fakt, ze na ryzu nie som velky odbornik a pritom so zeleninou je chutna. A zelenina ako takak je este pre mna dost velka neznama. Este by som sa mala naucit teraz na zimu nejaku "teplu" kombinaciu ovocia a ovsenych vlociek, orechov, ktore nema kto nacistit. Med by som si mohla davat castejsie. Este sa musim, ci chcem vela ucit. (giggle) Ci to je len jedno velke zabavisko a treba sa hrat, aj ked vysledok je vzdy neisty?

ja_hodka, St, 23. 10. 2013 - 10:04

v zime mám rada pečené jablká so škoricou, klinčekmi, pokvapkané maslom a medom. Alebo sušené ovocie a vločky dáš do vlažnej vody, zmäkne a naboptná, ovocie narežeš na malé kúsky, pomelieš orechy alebo semiačka rôzne - ľanové, alebo tekvicové, sezamové...no, proste aké chceš :-) a zmiešaš všetko dokopy, ak treba, dosladíš javorovým sirupom, vyformuješ guľky a obalíš v strúahných orechoch, alebo kokos, alebo zješ len tak z misky bez guličkovania (giggle)
Jedlo "oteplíš" okrem toho, že ho tepelne upravuješ, aj škoricou, zázvorom, pikantnými koreninami. V zime si napr. do jogurtu dávam med a škoricu, z mliečnych výrobkov je mi chladno. Na večeru namiesto šalátu, pečenú zeleninu - cuketa, tekvica, mrkva, kápia, šampiňony, cibuľa, olivivý olej, olivy, tymián a pečieš cca 15min.

Kamila, St, 23. 10. 2013 - 10:14

dakujem za tipy, budem experimentovat :-) s takym problem nemam (giggle)

ja_hodka, St, 23. 10. 2013 - 10:45

ešte k zemiakom - že sa po nich nechudne. No, nechudne, ale je to predsa už plodina nám blízka za tie roky, čo ju tu máme a mne osobne okrem zasýtenia aj náramne chutí a to je pre mňa (a asi nie len pre mňa ;-) ), dôležité. Dám prednosť zemiakom pred niečím múčnym napr. a to neriešim glykemický index, ani presný obsah sacharidov...proste radšej zelenina, ako múka. Akurát idem uvariť žrádielko chutné - na hrubo postrúham zemiaky, karfiol na malinké ružičky zmiešam so zemiakmi, posolím, dám majorán, cesnak a opečiem z oboch strán do zlatista na masle. K tomu šalát. Nie je to žiadny gurmánsky zázrak, ale jednoduché, rýchle a mňam :-)

Kamila, St, 23. 10. 2013 - 11:55

Ja som tiez zemiakova. Ocuvaj, zemiak surovy, ci uvareny v supke? Ja dnes robim karfiol zapeceny s vajickom syrom a salatom. :-)

ja_hodka, St, 23. 10. 2013 - 21:13

zemiak ide surový, na hrubom strúhadle nastrúhany :-)

Lenka R, Št, 24. 10. 2013 - 10:10

Pridám recept na cviklovo tuniakový šalát : Uvarenú cviklu nastrúhať , pridať tuniaka vo vlastnej šťave a nakrájanú cibuľu / lepšia je mladá cibuľka, ale môže byť aj normálna/ všetko sa premieša a je z toho celkom super večera v rámci delenej stravy.

Kamila, Št, 24. 10. 2013 - 10:33

Dakujem velmi pekne, cviklu milujem. :-)

ja_hodka, Št, 24. 10. 2013 - 10:23

falafel je mňamka na entú...len neviem, či až také diétne, lebo je to vyprážané, ale zas "nevypije" toľko tuku ako strúhanka, alebo cestíčko, keďže ten cícer tam ide surový a teda je nenasiakavý. Ako občasný famózne chutnajúci hriech je to ideálna vec (giggle)
Cícer namočíš na celú noc, na druhý deň ho takto surový rozmixuješ (aj ponorným sa dá) spolu s cibuľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou, pridáš soľ, rímsky kmín a koriander (obe mleté)...tieto dve koreniny sú dôležité, bez nich to proste nebude chutiť ako falafel, tiež ten cesnak. Robím všetko od oka,nejaké presné čísla po mne nechci (giggle) , obvykle tú zmes proste ochutnám, nie je tam vajce, takže pohoda.
Túto zmes potom guličkuješ na malé guľky (mne chutia ozaj malé)a vyprážaš do zlatista. Má byť chrumkavé a dobre okorenené a podáva sa horúce, je to vynikajúce so šalátom a jogurtovým dressingom. Delená strava ako vyšitá :-)

Kamila, Št, 24. 10. 2013 - 10:29

Dakujem, vyskusam, raz som ochutnala, tusim sme ich vtedy kradli Marii z taniera. Bolo to bozske. (giggle) len sa potrebujem zoznamit s cicerom, co to je aj s koriandrom, korenie snad najdem. :-)

ja_hodka, Št, 24. 10. 2013 - 10:30

ty si kradla... :-D Na seba si nepamätám :-D

Kamila, Pi, 25. 10. 2013 - 20:14

Aby ste vedeli aká som skorá, (blush) dnes som prvýkrat vyskúšala mrazenú zeleninu (karfiol, brokolica, mrkva) na masle, len tak ako prílohu k mäsu. Však ono to bolo tak dobré, namiesto mäsa by stačil aj postrúhaný syr. :-) Musím sa ešte véééľa učiť. (giggle)

crystall, Št, 09. 01. 2014 - 07:56

parádne čítanie :-)

Kamila, Št, 09. 01. 2014 - 08:02

No najvyssi cas vrátiť sa k delenej po sviatkoch, len zima je na take narocna, zelenina velmi draha, ovocie slabsie, paradajky v obchode na dve veci, chce to viac energie a fantazie na varenie, viac varenia a este k tomu moja bezlepkova, ale postupne aspon obedy ...

lua, Po, 03. 03. 2014 - 13:00

no u nás zmena jedálnička - zdravšia strava, prešla do určitej miery pri dcére. Manžel odmieta jesť zapekané zeleninové jedlá, dusenú zeleninu v kombinácii so všetkým možným - okrem mäsa. On potrebuje pravidelne mäso, klobásy, tresku. Tak si varím sama a sem-tam si dá aj dcéra. Našťastie jej veľmi chutí karfiol a brokolica na všetky spôsoby, tak sa môžem vyšantiť. Len môjmu oblúbenému mrkvovému perkeltu na môj spôsob zatiaľ odolávajú a tak si robím iba pre seba.
Ale hladkú múku som vymenila za celozrnnú a špaldovú a tam našťastie rozdiel necítia.
Občas kúpim inú zdravšiu ryžu, niektorá chutí lepšie iná horšie ale postupne si zvykajú. Snáď o pár rokov si zvyknú a budú si to aj sami vyžadovať. ;-)

Kamila, Po, 03. 03. 2014 - 13:16

Veru to dvojité varenie dá zabrať.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama