reklama

Skauting

andula78 , 29. 01. 2014 - 12:26

reklama

Ahojte dievčatá. Máte niektorá skúsenosti so skautingom? Chcela by som tam šupnúť syna - tretiaka. Jemu sa tam moc nechce, ale to sa mu nechce nikde. Celkovo je taký pasívny typ ku všetkým aktivitám a pritom má energie na rozdávanie. Chodí na futbalvý a tenisový krúžok (aby si vybil niekde energiu). Aj do toho som ho musela nútiť a teraz je rád, že tam chodí. A teraz sa u nás otvára skautský oddiel a myslím, že by synovi pomohlo, keby tam chodil. Myslím tak dobudúcna. Že by sa naučil vážiť si hodnoty atď. Staršia dcéra tam chce ísť tiež, aj keď ona má tých aktivít po škole oveľa viac ako on, tak sa teším, len aby to na ňu nebolo priveľa. Čo mám vlastne za tým skautingom čakať?


reklama


reklama

lua, St, 29. 01. 2014 - 13:44

povypytuj sa priamo u vás aké aktivity do toho spadajú, čo plánujú robiť,

Kamila, St, 29. 01. 2014 - 14:10

Kolkokrat do tyzdna ma futbal, tenis?

gueva, St, 29. 01. 2014 - 14:19

Tiež som to zvažovala, ale bola som upozornená, že sa tam dosť pracuje s vierou a aj rodičia sa musia zapájať, chodiť na stretnutia atď.

krtkovci, St, 29. 01. 2014 - 17:44

Ahojte,
podotýkam, že určite skauting nemá nič spoločné s vierou......Hoci, ktovie ako kto chápe /poprípade vysvetľuje vieru/ Najrozumnejšie by bolo ísť za zodpovedným, ktorý skautingový oddiel vedie, priamo sa opýtať. Stáva sa totiž, že skauting si v dnešnej dobe zamieňajú za turistický oddiel... prípadne trampský krúžok....

andula78, Št, 30. 01. 2014 - 12:02

Díky za linky. Dosť ma to sklamalo, že je to cez cirkev :-(

andula78, St, 29. 01. 2014 - 17:55

obidva športy ma raz do týždňa po hodine a pol a ten skauting by mal byť tiež 1 krat.

ja_hodka, St, 29. 01. 2014 - 18:09

rozhodne by som dieťa netlačila do ničoho. Teraz je taký boom, že decká musia behať z jedného krúžku na druhý a ak nie, sú akoby mimo...ale mne to príde nie celkom ok. Ak nemá záujem, tak prečo ho niekam nasilu tlačiť. Skauti sú vcelku striktní...ja by som k nim tiež nechcela (giggle) Pre slobodymilné povahy je to podľa mňa des :-) Vážiť si hodnoty ho učíš aj ty(?), nemusí k skautom.

andula78, Št, 30. 01. 2014 - 12:14

Ja som nechcela ísť podľa boomu, aby deti mali čo najviac krúžkov, a tým ich zaťažovať. Chcem, aby si syn našiel nejakú aktivitu, ktorá ho bude baviť neskôr v puberte, aby nemal čas na nejaké somariny. A keď si nič nevyskúča, tak ako dojde k tomu, čo ho môže baviť? Podľa mňa je na nás rodičoch, aby sme ich trochu postrčili. Niektoré deti proste hneď vedia, čo chcú robiť, či už nejaký šport alebo venovať sa hudbe... Ale niektoré a medzi tie patri aj môj syn, nevedia čo by chceli a čo by ich bavilo. tak nech si vyskúša všetko možné a snáď pri niečom zakotví. A to že ho nemám nútiť? Keby som to nechala iba na ňom, tak doteraz nič nevidí a nič nezažije. Samozrejme, že to neriešim až cez plač, ale veľakrát ho musím presviedčať o všetkých pozitívach. A potom je tomu rád.

margesimpson, Št, 30. 01. 2014 - 12:37

dobre robis, nepochybuj (y) .

ja_hodka, Št, 30. 01. 2014 - 12:56

ty len kľudne pochybuj, lepšie nemôžeš pre svoje deti urobiť. Nepochybuje len blbec. Ak dietko nechce, ja by som to rešpektovala. Deti nie sú blbé...sú len malé a neskôr mladé. A väčšinou vedia čo chcú a čo nie. Ak sa mu do ničoho nechce, tak asi vie prečo. X géniov v škole neprospievalo a mali svoj svet. Ja by som ho nechala na pokoji.

andula78, Št, 30. 01. 2014 - 13:35

A keď povieš svojmu dieťaťu, že ideme na výlet, chystáš super prekvapko, so všelijakými atrakciami, a to dieťa ti povie, že on ísť nechce, tak tiež ho budeš počúvať? Dáť ho nemáš kde a má ostať kvôli synovi doma celá rodina, z toho ďalšie 2 deti? Aj v takom prípade to mám nechávať na dieťa? A takých situácií je u nás neskutočne veľa, do ktorých ho treba tlačiť. Tak prečo ho trocha nedotlačiť, a potom keď sa mu to nebude páčiť, tak nech s tým prestane? Koľko je na svete slávnych ľudí, čo vravia, že keď chceli skončiť v detstve so športom alebo umením, len preto, že sa im už nechcelo a rodičia ich prinútili, aby v tom pokračovali a teraz sú im za to vďační. Dnešné deti sú veľmi pohodlné a nie je to podľa mňa o tom, že vedia prečo to nechcú. Veď ja ho nenútim do niečo na čo nemá. :-)

ja_hodka, Št, 30. 01. 2014 - 14:31

no pozri, veď ty si poznáš dieťa... :-) Dnešné deti nie sú veľmi pohodlné...mám doma dve a jedna je super aktívna a druhá by vedela vysedieť doma celý deň. Jasné, že chodíme von, proste ju motivujem a ideme...veď na vzduch treba. Ale ak prejavuje záujem viac o individuálne aktivity, tak to beriem. Sú deti, ktoré sú jednoducho pasívnejšie, alebo sú radšej same so sebou a robia si svoje vecičky, proste introverti ;-)

ja_hodka, Št, 30. 01. 2014 - 14:40

ešte doplním, tá naša menej aktívna baba, má veľmi bohatý život (giggle) Ale vážne...rozpráva mi o rôznych bytostiach, s ktorými sa hráva, aj mi ich predstavila :-D rada maľuje, je celá šťastná, ak jej ukážem nejakú novú techniku...má 3 roky a slovnú zásobu a 6 ročné dieťa...stále sa chce s nami rozprávať a vymýľať príbehy, sama si vymýšľa nové...má fantáziu a evidentne je skôr umelecky založená, nikde nie je napísané, že navonok pasívne dieťa musí byť na tom nejak horšie než iné deti. Že je s ním akože niečo v neporiadku. Veľa rodičov sa nechá stiahnuť tou tendenciou ktorá teraz je, že decká proste bežia z jednej aktvity do druhej. U staršej si to viem ľahko predstaviť, u maličkej nie. Preto hovorím, že podľa potrieb :-)

val, Št, 30. 01. 2014 - 14:22

ja si myslim, ze nie vzdy deti vedia co chcu, mozno maju strach pred tym co nepoznaju. Su predsa veci do ktorych ich rodic musi povzdbudit resp. postrcit netvrdim, ze nutit alebo robit veci nasilu ale nasmerovat. Ja mam tiez dceru ktora je velmo pohodlny clovek keby bolo na nej tiez by prevegetila cele dni. A druhu ktora je velmi sportovo nadana ale strach ju zvazuje.

Tot posledna skusenost zo vcera, naucila sa plavat len nedavno a vcera mala moznost ist do plaveckeho kruzku. Obaja s mm sme chceli aby tam sla ale nechcela som ju nutit, chcela som sa vyhnut tomu, aby tam sla s odporom. Vysvetlila som jej, ze sa nema coho bat, ze to len vyskusa ak sa jej nebude pacit nemusi ist viackrat. Reakcia po skonceni plavania? Stastne a spokojne dieta, ktore v piatok ide zas (sun)

anina77, Št, 30. 01. 2014 - 16:34

Aj môj názor je ten, že deti netreba do ničoho tlačiť. Ak nemá záujem, tak nemá. A vážiť si hodnoty učíme svoje deti každý deň. Naozaj kvôli tomu nemusí ísť k skautom. Pravdepodobne je hravejší typ a tak mu to možno vyhovuje. Sama osobne by som dieťa na dva športy nedala. Nech sa radšej venuje jednému a poriadne.

kuriatko, St, 29. 01. 2014 - 18:41

Netlač ho do ďalšieho krúžku, ak nechce.Potrebuje si aj oddýchnuť.A pri futbale a tenise si energiu vybije dostatočne.

crystall, Št, 30. 01. 2014 - 10:17

Ja by som to nechala na deti. Ak by ich to oslovilo, mali by moju podporu, ak nie, nič by sa nedialo.

Oddiel, ktorý poznám, má sídlo v priestoroch, kde sa stretáva kresťanská mládež, fotky majú pekné na nástenkách, veľa aktivít, celé je to také...pekné, priestory som priamo nevidela, len ma to neoslovilo a syna už vôbec. ďalej by som už teoretizovala, ale predpokladala som dosť záväzkov a povinností ako aj záťaž pre mňa ako rodiča, ja neviem...spoločné aktivity, aktívna spolupráca. Keby bolo iba to jediné, tak by sme zvážili, ale naši majú toho dosť, nechcem priťažovať, ani sebe.
Ale ak by ich to fakt, fakt, fakt oslovilo,že by si decká skúsili a šli by to toho, tak až potom by som sa tým zaoberala nejak hlbšie.

ajkapp, Št, 30. 01. 2014 - 22:13

Moj syn chodil do skautskeho oddielu 4 roky, od prvej triedy a chodil by doteraz, zial oddiel uz nema kto viest, tak sa to teraz prerusilo.
Ak ma tvoj syn rad prirodu, kolektiv, ma nadbytok energie, urcite by som mu skauting odporucala.
Moj syn mal druzinovky raz do tyzdna, v lete boli vonku, veduci im robili rozne sutaze, sportovali, cez vikend chodili na vylety. V zime sa stretavali v klubovni, ucili sa, ako prezit v prirode...
Ked mali nejaky vylet cez vikend, vzdy sa velmi tesil, prisiel domov neskutocne spinavy, ale stastny :-).
V lete robievali tabory pod stanom, nieco uzasne pre dobrodruzne povahy, syn dodnes spomina, ako spal i pod holym nebom.
Co sa tyka viery, my sme krestania, takze mne len vyhovovalo, ze aj v tabore vzdy v nedelu isli skauti spolu na sv omsu, ale bolo to kazdeho rozhodnutie, boli tam aj chlapci, ktori do kostola nechodili a vsetci to tolerovali.
Verim, ze chces synovi najst zalubu, pri ktorej vydrzi a bude ho bavit.
Moj syn toho vyskusal vela :-). A ja som rada. Zostal pri volejbale a folklornom subore :-).
Daj mu moznost a nech sa rozhodne sam. Aj moj syn mal par chvil, ked sa chcel na subor vykaslat, lebo sa mu nechcelo, vsak lahsie je sediet pri pocitacivych hrach. Ale porozpravala som sa s nim a prehodnotil to.
Ja si myslim, ze dnes je velmi folezite, aby malo decko JEDEN ( to uplne staci )kruzok, kde sa moze vyblaznit, vypnut a v neposkednom rade najst dobre priatelstva.

andula78, Pi, 31. 01. 2014 - 13:02

tak toto som si potrebovala prečítať. (clap) či sa naozaj v skautingu robia veci, o ktorých sa píše. nakoniec sa naňho prihlásila dcéra a syn sa možno po čase pridá, keď uvidí ako sa jej tam darí. :-)

verushka, Pi, 25. 07. 2014 - 14:30

ja by som ešte doplnila, že v skautingu sa nájde každý. či už je to osobnosť, ktorá rada rozpráva, zabáva iných, spieva, športovci, dievčatá, ktoré sú zručné na DIY, deti, čo chodia rady do prírody, snílkovia, introvetri, tí, čo sa radšej pozerajú. v skautingu má príležitosť každý objaviť v sebe a zlepšiť, čo mu ide. skauting poberá tak veľa možností, najmä u starších detí, cca od1 15, ale zaleží na oddieli, si deti robia zzv. odborky, kde sa zdokonalujú v tom, čo si vyberú, či už varenie, spev, astrologia, tusristika, cyklostika, čítanie knih, po slneni úloh dostanu našivku, ktoru si našiju na rovnošatu a každý vidí, že aha, toto je plavec, čo zaplava x km a podobne..

ale aj v bežnej praxi, sa deti učia jeden od ruhého, naučia sa pomôcť, vnímať iných, zodpovednosti, často deti, ktoré sa v inom kolektíve nevedia presadiť, v skautingu rozkvitnu ako kvetinka, nájdu si svoju partiu, kde ich hlas počuvaju, jeho nazorom prikladaju vahu...

za mňa skauting 1000 bodov, určite to neraďte medzi krúžky, pretože byť skautom je životný štýl a to čo skauting vám nedá nijaký iný krúžok. nájdete si kamaráta, dvoch, ale v skautingu si nájdete svoju partiu, ktorá stojí za vami a spája vás s ňou neobyčajné priateľstvo a veľa krásnych zážitkov.

a ku komentáru, že pri skautingu treba rodičov... považujem za dosť zvláštne, že rodičia nechcú vidieť vedúcich a spoznať ich trochu, keď sú ochotní zveriť im dieťa na schôdzky, výlety, tábory. vyjadrenie, že treba chodiť na stretnutia považujem za prejav ignorácie a nezáujmu o vlastné dieťa ;-(

lua, Pi, 31. 01. 2014 - 07:38

niekedy deti treba do niečoho natlačiť, ale nie preťažiť. Ja mám doma jednu introvertku, jej sa nikdy nikam nechce, pohodlný typ ale keď ju niekde aj nasilu vytiahnem, nakoniec je rada a nechce sa jej domov.
Jej je pohodlnejšie sedieť doma a nič nerobiť ako sa niekam vychystať. Ale už keď niekde je, tak je rada.

Napr. v lete - ideme sa kúpať. Jej sa nechce, je teplo a bla bla bla. Nakoniec išla s plačom, že čo tam bude robiť. Nakoniec nás museli vyháňať z kúpaliska aby sme išli domov a chcela ísť zase.
Neskôr - že pôjdeme na turistiku a na jednu akciu. Jej sa nechce a na čo, a je teplo a je to ďaleko. Nakoniec sme išli domov posledným autobusom a ešte mesiac o tom ospevovala. Keby bolo podľa nej tak stále sedíme doma, ale to sa nedá. Nemôžeme sa stále prispôsobovať deťom.
krúžky má na výber - tie si organizuje sama (okrem angličtiny, tam musí povinne) ale už aj s tým sa zmeirila a teraz je rada.
Zo začiatku sme vystriedali veľa krúžkov, kým našla ten svoj.

Minoka, Ne, 02. 02. 2014 - 18:19

ahoj, ja sama som skautka a suhlasim s vecami, ktore tu uz odzneli, ze vsetko zavisi od konkretneho vodcu ci oddielu.. v svojej podstate je, ale skauting organizacia zalozena na neformalnom vzdelavani cez hry.. skauting je o partii, ktoru clovek ziska a s ktorou zazije neskutocne zazitky, pri ktorych by mal nadobudnut pozitivne zivotne hodtnoty ;-) tieto zazitky ovsem nie su servirovane na kazdom stretnuti.. na tych su, ale bezne tie hry cez, ktore sa deti nielen zabavia, ale naucia sa aj ako pracovat v time, byt cestni, zodpovedni.. ale ako som hovorila vsetko zavisi od konkretneho vodcu a nebudem ti tu teraz klamat a tvrdit, ze vsade skautske oddiely funguju tak ako by mali.. to je hadam prirodzena vec :-P
co sa tyka prepojenia na cirkev, skauting nie je nabozenska organizacia.. ale kedze skautsky vodcovia su naozaj rozny mozes narazit ci uz na vodcu ateistu aj na vodcu farara a tak aj prepojenie s vierou zavisi opat od oddielu a vodcu.. pocula som o pripadoch kedy sa na stretnutiach modlili a boli silne tlaceny do viery s cim ja osobne nesuhlasim.. no napriklad ja som v oddiely, kde sme prevazne ateisti co zase neznamena, ze ak by napriklad na tabore niekto chcel ist do kostola neumoznili by sme mu to :-) tak isto ak je vodca farar nemusi to znamenat, ze bude nasilu vieru a cirkev zatahovat do skautingu, takze netreba mat predcasne obavy
takze naozaj pockat ako sa detom bude pacit a uvidis.. ja sama skauting vo velkom odporucam :-)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama