Jedlo môjho detstva má stále úspech v našej rodine... perky /taštičky plnené slivkovým lekvárom/ či šúľance /niečo ako rezance, ale zo zemiakového cesta a hrubšie/...
1 | kilogram | zemiak |
2 | kusov | vajce |
250 | gramov | hrubá múka |
120 | gramov | detská krupica |
Ostatné: | ||
trocha | olej | |
trocha | orechy | |
trocha | práškový cukor | |
trocha | maslo |
Zemiaky si najemno nastrúhame alebo ešte lepšie - zomelieme na mäsovom mlynčeku /je to rýchlejšie a efektívnejšie/.
K zemiakom prisypeme múku, detskú krupicu, štipku soli a vajce. Vypracujem tuhšie cesto a rozdelíme napoly.
Najskôr na dobre pomúčenej doske /posypeme hrubou múkou/ vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5 cm, vykrojíme koliesko /alebo ak máme doma šikovnú umelohmotnú formičku na plnenie taštičiek, tak pomocou nej si vykrojíme kruh/, naplníme slivkovým lekvárom a uzavrieme /kto má túto šikovnú pomôcku, pôjde mu to jednoducho, pokiaľ ju nemáme, tak končeky cesta prstami pritlačíme k sebe/.
Prvú várku "periek" uvaríme v osolenej vode na miernom ohni, počas varu občas opatrne premiešame, keď vyplávajú na povrch vyberieme ich dierkovanou naberačkou do misky, kde ich trochu pokvapkáme olejom, pretrasieme a pokračujeme rovnako aj s druhou polovicou cesta.
Cesto, ktoré nám vystalo premiesime, vyvaľkáme na 0,5 cm hrúbku a nakrájame hrubšie rezance, ktoré na pomúčenej doske rozšúľame.
Uvaríme taktiež v posolenej vode a po vyplávaní na povrch vyberieme, pomastíme olejom.
Naberieme na taniere, pokvapkáme maslom, posypeme orechmi /makom alebo opraženou strúhankou/, posypeme práškovým cukrom...
Rovnako robievam aj slivkové gule, ale cesto nakrájam na štvorce, do každého zabalím polovicu slivky, vyformujem guľôčku a uvaríme v osolenej vode, asi na 4 krát.
Keď vyplávajú na povrch, tak ich ešte minútku povarím. Vyjde mi cca 55-60 kúskov.
:-D :-D :-D nie šperky (rofl) (rofl) (rofl) , ale perky- tak sa tomu u nás doma /v Nitre hovorilo/...a ako som tak hľadala, tak aj všelikde inde na Slovensku: https://www.google.sk/#q=perky+lekv%C3%A1rov%C3%A9
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ano viem,co su perky (giggle)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mám zo šúlancami taký úsmevný príbeh , pred 3 rokmi sme boli na Táloch a večer sme sa zastavili na večeru v jednej reštike a MM sa rozhodol pre šúlance . boli sme tam aj s vnučkami , keď mu priniesli večeru, bolo na tanierku 10 šúlancov (rofl) , všetci sme mali zážitok , lebo musel čakať na večeru a tých 10 šúlancov pojedli deti (giggle) a ke´d sme prišli domov , moja vnučka ma prinútila urobiť šúlance , podotýkam , že som ich nerobila aj 15rokov. Keď boli urobené , malá vraví -starká a teraz ich pošli na Tále , nech sa všetci najedia , a nech si nemusia nič doobjednávať :-* Od vtedy ich robím vždy , ke´d jej prídu na chuť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
(giggle) (giggle) (giggle) milé...inak na Tále mám tiež samé pekné spomienky i keď v reštike som tam šulance nejedla a po tomto zážitku radšej ani nebudem - veď nás je 5 a keby sme mali čakať na 50 kúskov šúlancov :-O , pomreme od hladu :-D
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
prepac, od veci, ale stale rozmyslam, co maju sperky (bizuteria) spolocne so sulancami?! (giggle) (blush) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl)