reklama

Perky a šúľance

Pridal/a anjeli dňa 29. 03. 2014 - 21:54 - Recepty anjeli
Perky a šúľance, Sladké jedlá, recept, anjeli

reklama

Jedlo môjho detstva má stále úspech v našej rodine... perky /taštičky plnené slivkovým lekvárom/ či šúľance /niečo ako rezance, ale zo zemiakového cesta a hrubšie/...

Ingrediencie
1 kilogram zemiak
2 kusov vajce
250 gramov hrubá múka
120 gramov detská krupica
Ostatné:
  trocha olej
  trocha orechy
  trocha práškový cukor
  trocha maslo
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Zemiaky si najemno nastrúhame alebo ešte lepšie - zomelieme na mäsovom mlynčeku /je to rýchlejšie a efektívnejšie/.

K zemiakom prisypeme múku, detskú krupicu, štipku soli a vajce. Vypracujem tuhšie cesto a rozdelíme napoly.

Najskôr na dobre pomúčenej doske /posypeme hrubou múkou/ vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5 cm, vykrojíme koliesko /alebo ak máme doma šikovnú umelohmotnú formičku na plnenie taštičiek, tak pomocou nej si vykrojíme kruh/, naplníme slivkovým lekvárom a uzavrieme /kto má túto šikovnú pomôcku, pôjde mu to jednoducho, pokiaľ ju nemáme, tak končeky cesta prstami pritlačíme k sebe/.

Prvú várku "periek" uvaríme v osolenej vode na miernom ohni, počas varu občas opatrne premiešame, keď vyplávajú na povrch vyberieme ich dierkovanou naberačkou do misky, kde ich trochu pokvapkáme olejom, pretrasieme a pokračujeme rovnako aj s druhou polovicou cesta.

Cesto, ktoré nám vystalo premiesime, vyvaľkáme na 0,5 cm hrúbku a nakrájame hrubšie rezance, ktoré na pomúčenej doske rozšúľame.

Uvaríme taktiež v posolenej vode a po vyplávaní na povrch vyberieme, pomastíme olejom.

Naberieme na taniere, pokvapkáme maslom, posypeme orechmi /makom alebo opraženou strúhankou/, posypeme práškovým cukrom...

Rovnako robievam aj slivkové gule, ale cesto nakrájam na štvorce, do každého zabalím polovicu slivky, vyformujem guľôčku a uvaríme v osolenej vode, asi na 4 krát.

Keď vyplávajú na povrch, tak ich ešte minútku povarím. Vyjde mi cca 55-60 kúskov.

Výnos
55 kus
Celkový čas
45 minút
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

bigmama, Ne, 30. 03. 2014 - 00:00

prepac, od veci, ale stale rozmyslam, co maju sperky (bizuteria) spolocne so sulancami?! (giggle) (blush) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl)

bigmama, Ne, 30. 03. 2014 - 15:46

ano viem,co su perky (giggle)

milka60, Ne, 20. 04. 2014 - 22:53

Mám zo šúlancami taký úsmevný príbeh , pred 3 rokmi sme boli na Táloch a večer sme sa zastavili na večeru v jednej reštike a MM sa rozhodol pre šúlance . boli sme tam aj s vnučkami , keď mu priniesli večeru, bolo na tanierku 10 šúlancov (rofl) , všetci sme mali zážitok , lebo musel čakať na večeru a tých 10 šúlancov pojedli deti (giggle) a ke´d sme prišli domov , moja vnučka ma prinútila urobiť šúlance , podotýkam , že som ich nerobila aj 15rokov. Keď boli urobené , malá vraví -starká a teraz ich pošli na Tále , nech sa všetci najedia , a nech si nemusia nič doobjednávať :-* Od vtedy ich robím vždy , ke´d jej prídu na chuť

anjeli, Po, 21. 04. 2014 - 12:31

(giggle) (giggle) (giggle) milé...inak na Tále mám tiež samé pekné spomienky i keď v reštike som tam šulance nejedla a po tomto zážitku radšej ani nebudem - veď nás je 5 a keby sme mali čakať na 50 kúskov šúlancov :-O , pomreme od hladu :-D

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama