reklama

Koľko krúžkov pre predškoláka?

Tangy , 17. 05. 2014 - 23:00

reklama

Syn od troch rokov navštevuje nemčinu, od štyroch rokov chodí na krúžok ľudových tancov a spevu a momentálne sa vo svojich piatich rokoch dostal k šachu. Od budúceho roka som ho mala v pláne dať na výtvarnú výchovu, s tým že by jeho prijatie záviselo od talentoviek. Tento krúžok má výhodu, že je vyučovaný v rámci ZUŠ a chodia ho vyučovať k nám do dediny, čím by som ho ušetrila od cestovania. Minulý rok mal ešte nízky vek na prijatie, tak si ako alternatívu vybral ľudové tance a spev v CVČ. Samozrejme sme vyberali hlavne na základe jeho schopností. Tam ho raz do týždňa vozíme 10 km. Mal obdobie, keď ho to prestávalo baviť, hlavne kvôli cestovaniu, ale po vystúpení ktoré teraz absolvoval sa už krúžku vzdať nechce. Tak sme si povedali, že veď výtvarnú bude mať doma a raz do týždňa zvládneme aj odvoz na ľudový krúžok. No do toho sme sa nejako nebadane dostali k šachu a ja rozmýšľam, či ho tou výtvarkou už nepreťažíme. Šach ho doslova nadchol. Hral ho raz v rámci hry u rodiny, následne som ho zobrala za kamarátom šachistom, ktorý zhodou okolností vedie aj šachový krúžok, ten mu vysvetlil pravidlá, trošku si ho popri tom otestoval a máme doma malého šachistu. ;-) Zatiaľ bude chodiť hrávať na skúšku a od budúceho roka chce chodiť riadne do krúžku. Nikdy som deti nechcela zahrnúť krúžkami, ale akosi sa to samé takto vyvŕbilo. Od kedy a koľko krúžkov navštevujú/ navštevovali Vaše deti?


reklama


reklama

Iwa, So, 17. 05. 2014 - 23:46

Riešime podobné: syn by mal mať od septembra karate 2x týždene, ľudovky tiež, lebo vraj má talent. On je už školák (2. ročník), báli sme sa, aby kvôli záujmom neflákal školu. Ale nakoniec sme sa rozhodli, že necháme oboje. Ja som v jeho veku chodila 2x do týždňa na klavír, 1x bol spevácky zbor a ešte som mala prírodovedecký krúžok. K tomu vystúpenie so zborom aspoň 1x za mesiac. A na všetko som sa musela doma pripravovať aspoň hodinku denne.
Ak to dieťa baví, tak stíha a ani si tú "námahu/preťaženosť" neuvedomuje, tak ako som to (ne)vnímala aj ja. Ak by krúžky syna prestali baviť, tak ho nebudem nútiť viac ako dokončiť polrok. Lebo môže prísť krátke obdobie, keď sa človiečikovi nedarí a chce so všetkým praštiť :-*
Mne sa často nechce ho rozvážať na tanečnú a predtým 1000x pripomenúť, že neodídeme, kým nebude mať úlohy. Ale keď potom vidím, aký je tam spokojný, tak mi dôjde, že je to predovšetkým MOJA lenivosť, ktorú chcem ospravedlniť jeho preťaženosťou, ktorá vlastne neexistuje (blush)

Tangy, Ne, 18. 05. 2014 - 10:48

Ja som s kruzkami zacala asi v 2. triede, mala som 2x do tyzdna anglictinu, 1x tanecnu a minimalne raz do tyzdna podla vystupeni divadelnu. Vsetko som si vybrala sama, mavali sme to u nas na dedine, takze som to aj stihala a hlavne ma to bavilo. Potom som sa dostala na osemrocne gymnazium a nasi mi vsetko zatrhli, lebo ved skola je najdolezitejsia a kruzky by ma len rozptylovali, pritom som mala stale vyborne znamky. No nechcem riesit stare krivdy, chcem aby moje deti robili, co ich bavi, aby neboli sustredeni iba na skolu, ale zasa aby kvoli kruzkom skolu nezanedbavali, co zatial este nemusime riesit. Uvidime ako pojde drobcovi ten sach a ci pri nom zostane, tiez ho tam budeme musiet vozit. Ludovky ho po zime prestavali bavit, pritom talent ma, povedali sme mu, nech vydrzi este do konca roka a po nedavnom vystupeni velky zlom a uz chce pokracovat aj buduci rok. ;-) S vytvarnou by som mozno este rok pockala, ale zasa to uz bude prvacik, tak neviem. Kreslia si denne, aj dcerka aj on, ta prve co spravi, ked pride zo skolky, hlada papier a farbicky.

Ariesa, Ne, 18. 05. 2014 - 01:30

ani ja som nechcela pretazovat a nie som ani nejak extra ambiciozna, ale videla som, ze dieta by chcelo a potrebuje zabrat, tak zacal v 4 na anglictinu, v 5 na tanecnu. teraz s odstupom casu(8) ked maju ang. v skole, chodi 2x do tyzdna na tanecnu a 2x na futbal a takmer kazdy den moze byt na pocitaci, ak ma vsetko do skoly hotove a bol aj dost von vybehany. v lete chodieva na divadelne sustredenie a tesi sa tam, hoci i ked je doma mame pestry program. chcel by este jeden kruzok pantomimu, ale uz dva roky ju nestihame, uz mam aj ja dost vyckavania a vozenia (giggle) (blush) .

ako sa dohodnete, ako detuch zvlada a ako ty zvladas. niektore deti si rady doma kreslia, ine potrebuju podnety zvonka.

Tangy, Ne, 18. 05. 2014 - 11:11

Zatial to zvladame, aj my, aj drobec. Mladsi dvaja su na kruzky este malicki, tazsie bude, ked bude treba rozvazat na kruzky vsetkych troch. :-P

Kamila, Ne, 18. 05. 2014 - 13:47

Zalezi ako ma syn potrebu kreslit, amlovat ... kombinacia tanecnej a sachu je skvela. S vytvranou moze zacat kedykolvek, ale ked to nie je narocne logisticky a bavi ho to, tak preco nie, kym nechodi do skoly nema tolko povinnosti.

Tiez tapem, co a ako, len aj som uz velmi unavena z rozvozov, cez 10km, uz 8 rokov, pocas kruzkov sa mi neoplati chodit domov a hlavne mam rozhadzany cely dem, pracovnu dobu nadrabam po veceroch ... Malicka ma zatial len vytvarnu, raz do tyzdna gymnastiku a znova sme zacali orientacny. Rada by chodila aj na klavir, mozno namiesto gymnastiky tancovat, len, akosi nevladzem, snad ked buduci rok nacasujemem prechody z druziny samostatne. Klobuk dole pred Ariesou, ako ste to zvladli samostatne. Inak pri nasej este stale sledujem, ze ma velku potrebu hrat sa, kedze apson ona neprepadla pocitacom, tak si jej hranie samej s barbinami vychutnavam. :-D

Tangy, Ne, 18. 05. 2014 - 14:51

Tak rozvazat 4 deti, to musi byt velmi narocne. My si aspon za tu hodinku stihneme nakupit alebo sa s mladsou pohrat na detskom ihrisku, ktore je vedla CVČ. No a v piatok na sachu vydrzal hodinu a pol, co sme naozaj necakali, kedze take male deti sa vraj dokazu sustredit stvrt hodinu. Ma na sach predpoklady, tak uvidime ako mu to pojde. A hravy je tiez, napr. pri vlacikoch vydrzi naozaj dlho, ale aj ked mu dovolim pocitac, tak to ho musim odtial hnat. Aka bola svadba?

mnnaaauuu, Ne, 18. 05. 2014 - 14:07

Asi som "vadná" :-P :-P :-P ale moje 5,5 ročné dieťa navštevuje len ten krúžok "zábavné všeličo" v materskej škole :D neviem si predstaviť,že by navštevovald okonca niekoľko krúžkov .D

Tangy, Ne, 18. 05. 2014 - 14:58

Nie si vadna, kazde dietatko je ine. Tiez som nepredpokladala, ze sa malemu zapaci na tolkych kruzkoch. Prvy si vybral sam ako som spominala, chcel ist povodne na vytvarnu, ale to sa nedalo. Nemcinu maju v skolke v ramci projektu a na sachu si ho sami podchytili, ked sa bol pozriet na hodine.

Iwa, Ne, 18. 05. 2014 - 17:50

Normalka :-D Náš mladší začal tancovať ako predškolák, karate pribral až tento rok. Staršieho sme ledva prehovorili, aby chodil 2x mesačne na športové hry. Ako predškolák chodil spievať, ale keď mu vypadali zuby šušlal, deti sa mu smiali a viac sme ho neprehovorili na spev :-(

Ariesa, Ne, 18. 05. 2014 - 17:33

mnau ;-) , ja som sa krivym okom pozerala na mamy, ktore davali predskolakov na jazykove kruzky a podobne ;-) az kym som na to moje nestacila a nezacala som byt poriadne protivna a neoddychnuta a dieta svojimi potrebami neuspokojene ... a kruzky pomohli.
Kamila, sama by som iste nezvladala, zacali sme, ked som este pracovala do 18oo a stara mama bola ochotna, taraz uz nerobim na prevadzke takze to co nespravim doobedu dorabam po veceroch ale uz mozem aspon kruzky obiehat sama. je to fakt, ze je rozbite poobedie a dost improvizujeme, ale detuch napreduje a doma vladne spokojnost a ma cas i na ulohy i na kamaratov za domom i ten pocitac, tak je vsetko fajn. ja smekam klobuk pred vozenim celej bojovej jednotky u vas :-)

Tangy, Ne, 18. 05. 2014 - 17:44

Presne, aj ja som taka bola. (giggle) A prvy kruzok sme vyberali z podobnych dovodov.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama