reklama

Ma skoro 6 a stale sa pocikava - poradte prosim

Andulik14 , 20. 05. 2014 - 13:43

reklama

Ahojte, mam skoro 6-rocneho syna, ktory sa este stale v spanku pocika. Aj v noci, ale aj obcas v skolke cez obednajsi spanok sa mu to stane. Boli sme u lekara, aj sa snazime dodrziavat vsetko to, co nam povedal, ale je to stale dookola. Velmi sa za to hanbi, uz sme vsetci z toho smutni ;-( Mate niekto podobnu skusenost? Co vam pripadne pomohlo?


reklama


reklama

anjeli, Ut, 20. 05. 2014 - 16:37

Navštevuje nefrológa? Nám veľmi pomohlo práve toto...urobil vstupné vyšetrenia, nenašiel síce presnú príčinu, ale nastavil nám pravidlá, ktoré po dodržiavaní po čase priniesli úspech. V zložitejších prípadoch predpisujú lieky /švagor ako dieťa užíval/. Chce to len čas, trpezlivosť a byť dieťaťu oporou. (sun)

Andulik14, Ut, 20. 05. 2014 - 22:03

Ano, boli sme na vysetreniach u detskeho nefrologa. Tiez mu nezistili pricinu, ziadny zapal, nic. Tie pravidla dodrziavame, aspon sa teda snazime. Este doma to funguje ako tak, ale v skolke ho velmi neviem skontrolovat. Ucitelky sa snazia, to zase nemozem povedat, ale aj tak sa stane. Ja som to do 5 rokov neriesila, ma detska lekarka ukludnovala, ze je to vtedy este normalne, vraj u chlapcov hlavne. Ale potom, ked to neprechadzalo, sme sli na vysetrenia. Ani trpezlivost, ani neustala podpora nam nechyba, len sme z toho smutni, kazdy den cakame, co bude :( lebo niekedy su aj place, hnevy, ze sa mu to zase stalo ;-( a jeho kamosom sa to nestava ;-( ak sa mozem opytat, budili ste v noci na vycikanie?

anjeli, Ut, 20. 05. 2014 - 23:18

Aj keď to bolo veľmi ťažké, budila som. /Niekedy som ho skoro niesla na rukách, čo sa nevedel rozobrať/. trvalo to dosť dlho - presne už neviem koľko, ale dočkali sme sa :-) .

Andulik14, St, 21. 05. 2014 - 09:33

Ved to, ja som to chvilu tiez tak realizovala, ale bola som taka unavena, ze som nezvladala vobec nic ostatne... Musela som ho niekedy aj dvakrat v noci budit, aby bol rano suchy. A on si to vobec nepamatal. Lekarka mi to potom zakazala. Vraj to tym detom vobec nepomoze. Prave preto, ze o tom nevedia a vraj len zbytocne prerusujeme spanok, tak som s tym prestala. Nejaka vyrazna zmena to nebola. Skor pomahaju tie obmedzenia pitia vecer. Nic uzasne, ale aspon cosi:( a kedy sa prestal uplne pocikavat?

anjeli, St, 21. 05. 2014 - 15:48

Pitný režim aj nám zo začiatku veľmi pomohol, ale prišlo leto a večer keď sme boli vonku prišiel smädný, takže sa napiť "musel". Cez deň s pocikávaním problémy nemal, len v noci a tiež prestával postupne /boli aj lepšie aj horšie noci/, ale kedy presne? Asi 9-10 ročný bol? :-)

Andulik14, St, 21. 05. 2014 - 19:54

Aha, jasne. Takze dodrziavat, dodrziavat... Tiez sa bojim leta, ze to bude horsie. uz tieto dni zacina byt teplo. Tak snad to nejako zvladneme. A chodite este stale na kontroly k lekarovi? Ci uz to mate vsetko uplne za sebou?

anjeli, St, 21. 05. 2014 - 20:02

Už vôbec nie, hneď ako nastal obrat, prestali sme aj s kontrolami... (y)

Andulik14, St, 21. 05. 2014 - 20:27

Super, tak to je parada. Snad aj my dospejeme do toho stadia ;-)

anjeli, St, 21. 05. 2014 - 21:19

:-) určite...ja som tiež už nedúfala, hlavne keď syn sa v horúčavách potreboval napiť aj navečer, ale postupom času sa sám naučil buď zadržať alebo sa zobudil nato, že mu treba... (y)

Andulik14, St, 21. 05. 2014 - 21:29

No, ide leto, tak uvidime, ci sa to nezhorsi... Snad nie. Aj asi viac vypoti, to je pravda.

lua, Ut, 20. 05. 2014 - 17:04

dcéra mala podobný problém, ona vždy v noci (niekedy aj v škôlke/ tak tvrdo zaspala, že sa nezobudila na plný mechúr. navštevovali sme nefrologa a v 10 rokoch to prešlo, netreba sa stresovať, aj ona bola z toho nešťastná ale pani doktorka ju ubezpečila, že to prejde a potom už bola kludnejšia, striedali sa lepšie noci s horšími, lieky som odmietala, chodila aj na výlety aj do táborov s tým, že tam dodržiavala pitný režim, nejako inak nebola obmedzovaná,
teraz už nič nedodržiava, pije aj večer aj ovocie si dá a všetko je OK, niektoré deti potrebujú čas,

Andulik14, Ut, 20. 05. 2014 - 22:10

Presne to iste je aj u nas, tvrdo spi a uz je to tam. Ja viem, ze to chce cas, len je nestastny z toho. Chceme mu pomoct a nenechat ho trapit. Teda v 10 rokoch vam to preslo? Ja si to momentalne neviem predstavit, ze by siel na vylet :-( dcerka asi az starsia chodila, nie? Lebo ja ho musim stale strazit s tym nepitim. Si to nejako sam nevie uvedomit. Cize nic ine ste nerobili? Iba tie pravidla od lekara v suvislosti s pitim ste dodrziavali, ano?

lua, St, 21. 05. 2014 - 09:20

Andulik na výlety chodievala stále už od škôlky. V škôlke sme vysvetlili p. učiteľkách aký je problém, či je vhodné aby išla na výlet alebo nie. Ona povedala že v pohode, že takých detí je na výletoch vždy pár, ktorým sa to stane. Oni tam dohliadli na to, aby deti večer veľa nepili. Zaobišlo sa to bez nehody. Už lekárka nám povedala že väčšinou sa to mimo domu deťom nestáva. Chodila na výlety od 1. triedy, každý rok a nikdy sa jej to nestalo. Aj v triede boli ešte dve dievčatá ktoré mali podobný problém. Ale aj ich starší súrodenci mali tento problém. Tak oni to brali tak že raz to prejde. Ich súrodencom to prešlo okolo 12 rokov. Potom neskôr si z toho nelámala hlavu ani dcérka. Samozrejme sem-tam povedala že dokedy ešte ale tie intervali boli menšie a menšie, až to zrazu prešlo. Do táborov si zo začiatku brávala plienky pre dospelých a nenápadne si ich večer dala. Pre istotu. Lebo že by sa veľmi hambila ak by sa jej to tam stalo. Ale vždy boli suché. Takže takto sme to riešili aby nebola obmedzovaná. Tak isto ked išla spať ku kamarátke, vždy si ju zobrala.
V noci som ju budila tak pol roka ale veľmi sme boli z toho nevyspatí, unavení a nejako to nezaberalo, tak som s tým prestala.
Čo sa týka tých pravidiel, dodržiavali sme pitný režim. samozrejme, ked boli horúčavy, tak pila aj večer, ale vtedy sa ani nič nestalo, lebo to vypotila. Väčšinou s tým mala problém od jesene do jari. Po zdravotnej stránke bola tiež v poriadku. Neboj, ono to raz prejde. Možno ked bude mať 7, 9, 11. U každého je to iné. Neriaď sa tým, že kedy to prešlo u ostatných. Držím palce.

Andulik14, St, 21. 05. 2014 - 20:00

Dakujem za taketo povzbudive slova :-D ja sa len pytam, ze kedy to si ostatnym preslo. Aby som mala predstavu. No musime porozmyslat aj na tymi tabormi, lebo vsetci spoluziaci uz idu a on je zase odstrceny. Plienky zasadne odmieta, to povazuje za urazku, len male deti nosia plienky, on je velky a hotovo :-D tak sa mozno spolahneme na to, ze ako spominas, ze mimo domu sa im to menej stava. my totiz skoro nikam nechodime kvoli tomu, pred vsetkymi sa hanbi za to. ani moja mam pomaly o tom nevie, by do nas iba hucala, ze to nie je normalne. a to nepotrebujeme nikto pocuvat a stresovat sa.

Evka1223, Ut, 20. 05. 2014 - 22:33

Často tento problém môže byť na psychickom základe....niekedy až z prenatálneho štádia. Keď nefrológ nezistil inú zjavnú príčinu, skúste dobrého psychológa (etikoterapeuta).
Dieťa je možno upäté, citlivé, v strese a nešťastné z týchto pre neho nemilých situácií. Navonok môže pôsobiť v pohode, ale vo svojom citlivom vnútri sa z toho trápi a zožiera....dobrý etikoterapeut odhalí príčinu - ak vieme príčinu, vieme sa pohnúť ďalej :-)
Píšem zo skúsenosti svoje priateľky, ktorej dcérka tiež trpela týmto problémom takmer do puberty - stávalo sa jej to čoraz zriedkavejšie....ale pretrvávalo to do vyššieho veku. Spúšťačom bol vždy nejaký vypätý zážitok, ktorý navonok zvládla, no vnútorne ju "rozhádzal", čo sa prejavilo pomočením - vo vyššom veku iba v spánku - cez deň sa ustriehla.
Nemala si nejaký nepríjemný zážitok počas tehotenstva?....aj tam môžu siahať korene tohto problému.

Andulik14, St, 21. 05. 2014 - 20:07

Evka, nepamatam si na nijaky extremny zazitok v tehotenstve, ja som to prezivala uplne v pohode, ziadne problemy neboli, bolo to nadherne obdobie pre mna. To, ze je z toho nestastny, to je iste. Je smutny z toho, ked vidi mokru postel zase rano. Uz bola aj situacia, ze sa mi ospravedlnoval, ze musim po nom upratovat. Som ho ubezpecovala, ze to nic, ze mne to nevadi, ze sa vobec nic hrozne nestalo. Ale trapi ho to, urcite. Nebadam vsak na nom, ze by to bolo po nejakych neprijemnych udalostiach. Minuly vikend sme stravili krasnu sobotu s kamaratmi, tesil sa, vsetko a v noci sa pocikal dvakrat... Cize aj ked je v pohode, tak sa mu to stane. Ale za poradenie u psychologa asi nic nedam, skusim to... Vsetko treba skusit.

annie, St, 21. 05. 2014 - 09:03

Mala som so starším synom rovnaký problém. Cez deň sa síce nepocikával ani počas obedňajšieho spánku ale v noci pol pocikaný každú noc. Čím viac som to riešila tým to bolo horšie. Nakoniec som ho o 22:00 nosila spiaceho na rukách cikať do záchoda, on si to ani nepamätal. Trvalo to asi 3 mesiace. Potom to dospelo do štádia že sa začal okolo 22:00 budiť sám od seba že mu treba cikať. Tento stav trval asi 1 mesiac. Potom zrazu prestal vstávať v noci že mu treba cikať a čuduj sa svete, problém bol preč. Zo dňa na deň. Mal asi 6,5 roka vtedy. Tiež som bola nešťastná a myslela som že sa nikdy nedožijem rána že nemusím prať periny, posteľné prádlo a pocikané pyžamko. Vydržať, neriešiť, zbytočne o tom nehovoriť a už vôbec nie zosmiešňovať ako to robia poniektorí ľudia s obľubou. Ja som o tom nehovorila ani v rodine, lebo by boli rýpali alebo ho zbytočne stresovali sprostými rečami. Musel asi dozrieť. Inak doktorka mi povedala že 10% detí má problém aj na základnej škole do 4.ročníka s nočným pomočovaním. Že to nie je až taký neobvyklý jav. Držím palce a uvidíš, že to prejde. (sun)

Andulik14, St, 21. 05. 2014 - 20:26

Vdaka za podporu :-D presne ako u nas, ani my o tom nehovorime, tiez by ma nasi vysmiali, naco to rozrypavat... Ja som ho tiez istu dobu budila, ale nemalo to velky uspech. Som len bola hrozne unavena a on o tom ani nevedel... Takze sa snazime dodrziavat vsetko to, co nam lekarka vravela. Hlavne teda nepit pred spanim a casto chodime cikat. ano, ano, o tom, ze to ma viacero deti, len sa o tom nehovori, som si citala aj na nete, na www.suchapostielka.sk to bolo. Ze priemerne 2 deti z triedy. U nas to plati doslova, ale to druhe je jedno dievcatko, ktoremu sa vsetci za to smeju. Jeho mama ju totiz pred vsetkymi karha za to, ze zase a ona musi prat, ze preco to robi, ked ostatne nie. No skoda reci... Ani k lekarovi s nou nechce ist, ze vraj co bude riesit, ze z toho vyrastie a basta... Chuda male, taka je utiahnuta, nemaju ju deti radi kvoli tomu. Takze aj ten moj je z toho potom taky vselijaky. nestava sa mu to sice casto v skolke, ale stane sa, tak raz za mesiac. Mozno sa to nastupom do skoly zmeni. Ci skor k horsiemu? Zase nove prostredie? Tvoj ako zvladol nastup do skoly?

Erkočka, St, 21. 05. 2014 - 23:25

Ja už mám dospelákov, ale poradila by som. Zoberte deti do svojej postele, alebo choďte k nim spať a prikrývajte ich celú noc, aby necítili chlad.

Andulik14, Št, 22. 05. 2014 - 08:49

Aha, dakujem. Cize myslite, ze ked sa odkope, tak mu to ten chlad zhorsuje? Ja ho davam spat v ponozkach stale, tak je zvyknuty. A prikryvam, kym idem spat. Ale skusim mozno aj nieco take premysliet, aj ked uz je vo vlastnej izbe. Vdaka :-D

lua, Št, 22. 05. 2014 - 10:46

Andulik v tomto ten problem urcite nie je, moja dcera spavala zakryta celu noc, neodkopavala sa a zase poznam deti ktore spavali odokryte a nemali tento problem. Ine je ked je v miestnosti zima a moze nachladnut ale pochybujem ze ma niekto doma taku zimu. Tie deti jednoducho spia a nedokazu sa zobudit na plny mechur.
V provom rade treba dodrzat ten pitny rezim. V lete mozu pit aj vecer kedze byvaju horucavy, tie deti to vypotia. U nas aj ked dcerka dost pila vecer v lete. malokedy sa to stalo. Mavali sme aj papiere od dr. kde si znacila suche a mokre noci a leto bolo vzdy suche napriek tomu ze vecer pila. Ale ked si to tak zoberiem uz ked bola vacsia cca 5/6 rokov tak mimo domu sa jej to malokedy stalo. Ako som uz pisala chodila na vylety, do taborov a cez prazdniny k babkach a k rodine. Dost spavala mimo domu. Nastastie to v rodine nikto nekomentoval tak sa nemusela hambit ze ma plienky na noc.
Teraz vecer sa napcha ovocim - ceresne, jahody, napije vody a v pohode sa budi.

Andulik14, Št, 22. 05. 2014 - 22:22

No rozhodne nemame taku zimu doma, skor horuco. Cize to zakryvanie asi nepomoze :-( ved zakryvam ho stale a tie ponozky by mu mali to teplo zabezpecit. Znacenie suchych a mokrych dni sme mali aj my, ale bola to hroza. Vobec ho to nemotivovalo, nechcel ani vidiet tie oblaciky, ked sa pocikal. A stale ich bolo viac ako slniecok, nikam to neviedlo. Jedno v zlosti roztrhal na kusocky, sme s tym museli prestat. Na neho chvilku zaujimavo fungovalo to, ked som mu kupila nove pyzamo so spider manom. akoby si ho nechcel namocit, znicit. ale to len chvilku fungovalo :-( hoci to bolo prijemne :-D No dnes napriklad bol hrozne smadny vecer, je teplo, tak si dal dva hlty vody pred spanim. My bolo luto ho trapit. Zase asi mozeme cakat mlacku :-( ale napriklad jahody sme jedli vcera a dnes v noci nic nebolo. Ale tiez je pravda ze sme ich mali okolo piatej. je to stale inak...

gueva, Št, 22. 05. 2014 - 09:07

Dieťa na wc budiť netreba. Moje sa tiež úplne neprebralo. Treba ho však na to wc vziať. Zo začiatku som ho nosila na rukách. Neskôr som mu spustila nohy z postele a pomaly postavila a odviedla. Vždy som mu oznámila len ideme cikať. Pitný režim sme veľmi neobmedzovali, mal z toho stres. Ale asi tak hodinu pred spaním sme prešli len na čistú vodu.
Slovami nášho nefrológa: je potrebné aby sa v mozgu vytvoril podmienený reflex a dal signál mechúru, že treba ísť cikať. Na wc sme chodili cca 1 hodinu po zaspatí. Robili sme to cca od štyroch rokov a robili sme to skoro 5 rokov. Lieky som pre neho nechcela. Slovami nášho nefrológa: nečakajte, že sa problém vyrieši za pol roka, 2 roky a viac nie je nič výnimočné. Chce to len trpezlivosť. V súčasnosti sa buď sám zobudí a ide na wc - vytvoril sa reflex alebo vydrží do rána. My sme to zvládli takto. A čo je najdôležitejšie - dieťa nikdy nehrešiť, neupozorňovať na problém. Samo sa cíti trápne. Keď sa mu stane nehoda povedať nič sa nedeje, nerozoberať - najmä v noci. Pred návštevami tiež nie a hlavne nie v jeho prítomnosti. Veľkú rolu hrá kľud a psychika. A ešte raz spomeniem nášho lekára. Pošepol mi, že keď chlapec začne mať nočné erekcie, pocikávanie väčšinou prestane, lebo sa pri tom zobudí a zistí, že mu treba ísť na wc. ;-) Aspoň také sú jeho skúsenosti. Prajem vám, nech sa váš problém rýchlo vyrieši.

Andulik14, Št, 22. 05. 2014 - 22:29

Dakujeme :-D ja viem, ze musime byt trpezlivi. Snazime sa ho tiez vobec nestresovat, nerobit z toho ziadnu vedu. pred nikym to vlastne neriesim, len s lekarom v podstate. A karhat - to rozhodne nie. uz syom vyssie pisala, ze poznam jedno dievcatko, ktore za to mama karha, a je hrozne sa na to pozerat. chuda male... nemozem sa do toho miesat, nie je to moja znama, len to vidim v satni v skolke.
Fiiha, takze zaciatok puberty by to mal urcite vyriesit, ano? :-D to by mi ani nenapadlo. Je to sice super, ale tajne dufam, ze to prejde aj skor :-D nie kvoli mne, ja to vydrzim ako kazda mama :-D kvoli nemu...

andula78, Št, 22. 05. 2014 - 14:38

My sme so synom tiež mali ten problém a skončil sa nám asi tak pred rokom. Aj ked sme ešte donedávna brali na to lieky. syn bude mať v lete 9. my sme sa pocikávali najmä v zime, začalo sa to v jeseni keď sa ochladilo a pretrvávalo to až do neskorej jari alebo leta, keď už boli teplé noci. Na chvíľu sme si vydýchli a v septembri sa to začalo zasa ;-( . ja som synovi nedávala piť nič už po 6tej, lebo tá hodina pred spaním bola málo. A bolo to preňho dosť kruté. v lete sme to posunuli, kedže šiel spať o niečo neskôr. Ale najviac nám pomohli druhé lieky, ktoré nám dala detská nefrologička. Dovtedy sme brali iba od neurologičky. Akonáhle začal brať tie lieky, tak sa mi nepocikal ani raz a to sme ich začali brať v auguste, čiže sme aj zimu mali suprovú. postupne sme znižovali dávky až sme obidva lieky vysadili. je to super pocit nestarať sa kedy koľko pil a či sa bol pred spaním vycikať. držím palce, aby ste nemuseli čakať tak dlho, kým sa vám to upraví. :-)

Andulik14, Št, 22. 05. 2014 - 22:33

Aj mne lekarka spominala, ze existuje liecba liekmi. Este som nad tym nepremyslala, vraj treba vsetko postupne skusat. Ze pojdeme na to postupne. Ale vidim, ze s tym mate dobru skusenost. Ano, to musi byt fakt parada, neriesit pitie, cikanie, ach jaj :-D ako dlho ste brali tie lieky? Tabletky su to alebo sirup? Lebo synator ma celkom problem s prehltanim tabletiek, lepsie do neho dostanem sirup.

gueva, Št, 22. 05. 2014 - 23:00

Nám lekár povedal, že lieky nasadzuje v prípade, keď dodržiavanie režimu nepomáha ani po dlhej dobe.

Andulik14, Pi, 23. 05. 2014 - 16:55

Ano, ano, aj nam povedala lekarka, ze postupne treba vsetko skusit nejaky cas. Len neviem, ze co znamena dlhu dobu. Lebo mi to praktizujeme pol roka, niekedy uspesnejsie, niekedy menej. Rozhodne nechcem nic urychlovat, na nic tlacit, len orientacne sa pytam.

andula78, Pi, 23. 05. 2014 - 08:10

My sme brali lieky od 5 rokoch, čiže 3,5 roka ich bral v rôznych dávkach a posledný rok bral 2 druhy. tie prvé sú mäkké tabletky, čo sa dávajú pod jazyk a samy sa rozpustia, takže s prehltaním problém nebude a nemajú ani žiadnu chuť. :-)

Andulik14, Pi, 23. 05. 2014 - 17:02

Super, vdaka za info. Tak s takou tabletkou by nemal mat problem, to by bolo v pohode ak sa sama rozpusti a hlavne nie je horka :-D

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama