reklama

Nahé deti v autobuse. Neviem či je to ok.

Dzeny , 10. 06. 2014 - 09:26

reklama

Minulý víkend som cestovala MHD do lesa. Autobus bol plný ľudí, od hordy malých skautov, cez tlupu pripitých chlapov, ktorí sa šli doraziť do bufetu na končenej, až po celé rodiny s deťmi .

Bolo teplo. Aby som bola presná, bol hic ako v železiarňach pri peci. V tom prepchatom autobuse som mala výhľad na dve sympatické maminy s asi 3-4-ročnými dievčatkami. Mamy sa veselo rozprávali, deťúrence im sedeli na kolenách a džavotali o stošesť.

Zrazu jedna z tých milých mám začala vyzliekať tričko svojej dcérke. Že je teplo a nech sa nepotí. Dievčatko sa hanbilo, zakrývalo si svoje neviditeľné prsíčka a smialo sa. Druhá mamina urobila to isté. Tak tam potom sedeli s polonahými deťmi na kolenách.

Čumela som ako puk. Neviem, či som príliš úzkostlivá a správy o zneužívaných deťoch ma berú viac ako je zdravé, ale zdalo sa mi to od tých žien nezodpovedné. Neboli na kúpalisku, boli napchatom autobuse. Vystavovať v autobuse deti pohľadom cudzích ľudí, keď neviete aký úchylák stojí vedľa a odbavuje sa na vašom dieťati... To síce neviete ani na tom kúpalisku, ale nejaký rozdiel v tom vidím.

Je podľa vás v poriadku nechať na verejnosti deti polonahé? Nemám dieťa, možno to neviem preto zdravo posúdiť, ale keď som si predstavila, že by som mala zo sebou dieťa (hocijaké), toto by som neurobila.


reklama


reklama

ne - mozna (bez overenia), Ut, 10. 06. 2014 - 09:40

Neurobila by som to. Určite nie. Nepáči sa mi to. A ešte ma zaráža, že sa matka takto zachovala, keď to zjavne bolo dieťaťu nepríjemné. Na pláži, kúpalisku, sú už aj plavky pre veľmi malé deti.

Kamila, Ut, 10. 06. 2014 - 09:52

Akosi skôr intuitívne vnímam energie, ktoré nás ovplyvňujú napr. v obchodných centrách. Sama odtiaľ prichádzam unavená, najmladšie dieťa tiež ... Preplnený autobus je ešte "lepším" energetickým zhlukom, dieťa je zraniteľné ak priťahuje pozornosť ešte viac ... a nemusí to súvisieť len s úchylkami ...

andula78, Ut, 10. 06. 2014 - 10:06

Moje deti dosť zle znášajú horúčavu v autobuse alebo v aute. Tiež by som to asi takto riešila. Keď to má dieťaťu pomocť, že sa mi nepogrcá, tak prečo nie. Ked dieťa sedí na rukách mamky v tom sparne, tak je mu ešte teplejšie a musí sa neskutočne potiť. Podľa mňa to nie je nič zlé. Keby zobliekli tričko chlapcovi, tak to nik nerieši. A aký je rozdiel medzi tak malým dievčatkom a chlapcom? Žiadny. Telíčka majú úplne rovnaké (od pása nahor). Tak prečo hľadať problémy, kde nie sú? Kto sa chce odbavovať, tak si nájde nejaký spôsob a my mu v tom aj tak nezabránime. on robí zle, nie matka, ktorá chce pomôcť svojmu dieťaťu.

gueva, Ut, 10. 06. 2014 - 10:36

Súhlasím s Andulou. Nepripadá mi to nevhodné. Mne skôr pripadá nevhodné mať nahé dieťa na kúpalisku, pláži, resp. s odhaleným pohlavím. Nie preto, že by som sa pohoršovala na nahote, ale preto, že som osobne videla starého paprdu ako si malým ďalekohladom obzerá ľudí. Či obzeral, mužov, ženy alebo deti neviem, ale prišlo mi z toho nevoľno. Dieťa predsa nemusí chodiť v mokrých plavkách, stačí vo vyjdení z vody prezliecť do nohavičiek, slipov...

adus, Ut, 10. 06. 2014 - 10:54

Časy sa zmenili, takže možno by som aj prehodnotila, ale inak mi to skutočne nepríde divné.
Skôr krútim hlavou, keď práve na tej pláži či kúpalisku vidím dievčatko - batoľa a má DOVJDIELNE plavky! OK, nepoviem celé, ale dvojdielne??? S "podprsenkou"?
Viem, som už stará korčuľa, ale podľa fotiek z nášho rodinného archívu, behávala som po pláži úplne nahá pomerne dlho na ešte o kúsok dlhšie potom v "chlapčenských" plavkách (= iba spodný diel)
Ale fakt uznávam, buď vtedy nebolo toľko úchylov, alebo sme o nich len nevedeli.

Uvidím, ako to budem cítiť, až prídu vnúčence - podľa tých doterajších sa to posudzovať nedá, to sú Američanky a tam je to puritánstvo dohnané ad absurdum.

Iwa, Ut, 10. 06. 2014 - 11:00

Nie, nevyzliekla by som deti, a to mám chlapcov. Keď sedia mamke na kolenách, je im teplejšie. Keby sedeli samé, sedadlo je koženkové alebo plastové, tak by sa kvalitne lepili oň, do plyšových je vsiaknutý pot všetkých, čo tam sedeli predtým. Takže z hygienického hľadiska to tričko aspoň ako tak chráni pokožku dieťaťa pred všelijakými infekciami a výlučkami cudzých ľudí nalepenými na sedadle, aj pred potom maminy, ktorá ho drží. Keď boli deti veľmi malinké a starší sa spotil úplne do mokra, mávala som so sebou veľkú plienku, do ktorej som ho zabalila a bolo mu tak príjemnejšie.

ne - mozna (bez overenia), Ut, 10. 06. 2014 - 11:13

Presne tak Iwa.

ja_hodka, Ut, 10. 06. 2014 - 11:37

adus (y) Podprsenka na malých dievčatkách je fakt divná...mne je ich ľúto. Veď to vadí aj mne tie šnúrky a háčiky. Na pláži moje baby behali dlho holé, staršia už minulý rok chcela spodný diel plaviek, tak, samozrejme, mala ho. V MHD kvôli hygiene by som dieťa nahé na sedadlo neposadila, ale keby mi sedelo na kolenách a samo by si chcelo kvôli horúčave vyzliecť tričko, tak pokojne áno. Kým sú malé, nech majú všetko pohodlie a slobodu, neskôr si konvencií užijú až až. A čo sa týka úchylov, podľa mňa boli vždy. Ja si pamätám že ako mladučké dievča som mala šok z týpka vo vlaku, keď som zdvihla oči od knihy, zistila som, že onanuje a pozerá sa pri tom na mňa. Podobný pánko bol aj v parku pri škole, čakal na dievčatá, keď pôjdu zo školy a začal. A nemuseli sme byť ani nahé.

adus, Ut, 10. 06. 2014 - 12:43

Hej, my sme mávali jedného takého za školskou jedálňou - pamätám si, ktosi nám poradil, že sa máme začať smiať, keď také niečo uvidíme (ako v zmysle aha aký ho má malý ..., neviem ...) - tak sme okolo neho chodili vyrehotané - ale asi to nebolo ten správny odpudzovací prostriedok, resp. možno si to on vysvetľoval tak, že sa nám to páči a chodil si tam veselo ďalej

ne - mozna (bez overenia), Ut, 10. 06. 2014 - 13:18

A nebude to s tou podprsenkou tak, že dieťatko chce mať také ako mamička alebo mamička chce aby dieťatko malo?
Inak áno tie maličké detičky mi nevadia, stačí spodná časť, tie šnúročky sú aj nebezpečné na zachytenie, nap. na preliezačke.

gueva, Ut, 10. 06. 2014 - 13:36

(y) pamätám si ako som ako malé dievča strášne chcela dvojdielne bikiny. A aj mamine komentáre, načo ti bude tá podprsenka... strašne ma tým vtedy urážala (giggle). Nakoniec mi ich kúpila, taká som bola happy (giggle). V podstate by som tu podprsenku nepotrebovala ani teraz. (giggle) B-]

adus, Ut, 10. 06. 2014 - 13:39

Kojeneeeeec??? Ten chce od mamicky hlavne jej prsník a nie nejaký vrchný diel plaviek

ne - mozna (bez overenia), Ut, 10. 06. 2014 - 14:30

Ma napadlo, že ja som našu dcéru motivovala chodiť na šerblík tak, že videla aké mám nohavičky a aj ona chcé. Tak som jej pokúpila kadejaké obrázkové, no ale nieže si ich ocikáš.
A bolo :-P

adus, Ut, 10. 06. 2014 - 14:32

Takto podobne sa odučila od plienok mladšia vnučka - videla svoju mamu triediť veci po staršej sestre a pýta sa, že kedy bude tie nohavičky môcť nosiť - mamka je povedala, že keď už nebude nosiť plienku ... sama si ju dala dole a od toho dňa ju nepotrebovala (sun)

Ariesa, Ut, 10. 06. 2014 - 20:49

nahe v autobuse - kvoli hygiene a kvoli bontonu by som to nespravila. nahota mi nevadi na plazi. ani na nudaplazi. a nemusi to byt hned model z ARMANIho reklamy :-D ... ale keby sa hoc i ten model vyzliekol v buse, asi by mi to po vyobzerani :-D vadilo. kolko ludi prejde okolo, mackanica, vsetky vone a pachy...

podprsenky u dievcatiek som brala tak, ze asi chcu same. dufam. ja "nemusim" ani trickove plavky u chlapcov. ked raz to slnko pecie, nebudem na nom s dietatom cely den. nieze ho este keflit kremom a obliekat do skafandra.

inak ja som tento tyzden spravila synovi podobne tricka
http://fashion.onblog.at/bilder/diy/diy-army-shirt/diy-army-shirt-vo-na…
diery vacsie a viac a vsade, a bala som sa, ci ich bude chciet .. ale je uplne nadseny. chcela som len na behacku, sport ako rozlisovaky farebne ... ale nosi ich do skoly, po meste ... :-D a uz neriesim. ani nahy ani obleceny, ani bosy ano obuty (naboso sandale, no nie ;-) )

novanka, Ut, 10. 06. 2014 - 22:48

"nahe v autobuse - kvoli hygiene a kvoli bontonu by som to nespravila" - absolútne súhlasím, trefne si vystihla môj názor (y)

crystall, St, 11. 06. 2014 - 09:13

(giggle)

Môj chalan sa chce na toto leto ostrihať na mariňáka, ak uvidí niekde tieto tričká, tak amen-tma. (rofl)

U nás snáď iba trenky a gaťky nevyzerajú ako vojenské.

anjeli, Ut, 10. 06. 2014 - 22:40

Možno zájdem ďalej, možno sa trochu odkloním od témy, i keď stále to bude o nahote detí.
Jeden čas som čítala diskusie na fóre /nebudem menovať, ponúkam tam oblečko po mojich deťoch/. Diskutovalo sa tam na trochu podobnú tému, len tentoraz bola nahota detí prezentovaná z iného pohľadu: mamičky, ktoré si svoje ratolesti fotili do rodinného albumu a v rámci akéhosi nadšenia tieto fotky vešali aj na toto fórum do "svojich albumov". Fotky to boli aké si aj ja pamätám z detstva: nahé detičky v bazéne, v pisku, na pláži, na tráve...skrátka kdekoľvek. Niektoré sporo odeté, iné rovno "na Adama". V tej diskusii ich jedna mamička v dobrom upozornila, že nielen narúčšajú právo na súkromie svojich detí /veď povedzme si, aj naše rodinné albumy kedysi sme ukazovali len vybraným rodinným príslušníkom a priateľom, neotŕčali sme ich kdekomu na ulici/. Takisto sa podelila o svoju nemilú skúsenosť: už ani neviem ako, zablúdila na nemenovanú /a názov som už načisto zabudla/ stránku určenú pre "ľudí, ktorí majú radi deti" /nie tie vlastné a ani láskou by som to nenazvala - skrátka pedofilov. Tieto stránky sa síce darí zniesť z virtuálneho sveta, ale rovnako sa im darí aj nanovo vznikať./
Dotyčná sa pustila do búrlivej diskusie s "adminom" tejto stránky, kde hájila svoje práva ako matka, obhajovala "čistotu a nevinnosť" svojích detí a na oplátku sa jej dostalo tvrdenia, že oni sú úplne normálni ľudia, že aj dieťa má právo spoznať lásku a sex a pod. /nebudem tu radšej rozpisovať podobné choré názory, pretože sa mi z nich obracia žalúdok/. Keďže dotyčného nedonútila /čo iné sa aj dalo očakávať/ k ukončeniu činnosti tejto stránky, snažila sa v dobrom apelovať na mamičky, aby si dobre rozmysleli, akú fotku dieťaťa zavesia na web.
Namiesto toho, aby sa jej "poďakovali za ochotu podeliť sa" a trebárs "ja si aj tak budem robiť po svojom" sa do nej pustili ako supy: čo sa im snaží nahovoriť za hlúposti, prečo sa do nich stará, prečo sa s podobnými ľuďmi púšťa do diskusie a pod. Súkromie detičiek šlo bokom...
Osobne mi dieťa vyzlečené do pol pása neprekáža, ale taktiež si volím miesta, kde to vhodné je a kde už nie... a MHD mi ako dobré miesto na vyzliekanie dieťaťa nepríde. Myslím si, že aj ono sa cíti zraniteľnejšie aj preto, že ostatní sú náležite oblečení...ale v dnešnej dobe je to asi aj niektorým rodičom jedno.

ja_hodka, Ut, 10. 06. 2014 - 22:59

zamýšľam sa, akým spôsobom niekto náhodou "zablúdi" na web pre pedofilov...tie asi nezvyknú mať bannery voľne rozhodené po webe, že nedopatrením klineš.
Osobne si myslím, že autobus MHD, kde dietko sedí maminke na kolenách, je voči internetu v škále rizík asi ako komár oproti tarantule. Fotky detí na net nedávam už dávno a už vôbec nie nahé.

anjeli, Ut, 10. 06. 2014 - 23:53

Nepísala som, že náhodou zablúdila, ale že: "už ani neviem ako, zablúdila" - slovko "zablúdila" by som asi nahradila iným, mala na to zrejme svoj dôvod. A tieto stránky nie sú až tak úplne skryté /ako sa mnohí domnievajú/, bol tam aj link na danú stránku, aby si mamičky urobili obraz na čom sa poniektorí vedia odbavovať...

crystall, St, 11. 06. 2014 - 09:17

Pravdupoviem, moje by som nevyzliekla, bo by sa mi nedali. (giggle)

Aj to moje malé ma akúsi dôstojnosť a keď mi drží tričko, že si ho chce nechať, tak rešpektujem. Už som z nej kmásala tričko a držala, aj sa rozplakala, tak viem.

Mne by skôr vadila tá hygiena, radšej nech sa potí do trička ako do sedačky. Tričko aj keď zašpiní, operiem, keby zle bolo zahodím.

gueva, St, 11. 06. 2014 - 10:42

Žienky, čo píšete o hygiene, tie deti sedeli na maminách, nie na sedačkách. Snáď ich maminy sú dostatočne hygienické.
Keby sa dievčatko hanbilo, nevyzliekala by som ho.
Ja som skôr svedkom na kúpaliskách, že dievčatká sa vedia rôzne rozčapiť a toto by mi ako mame vadilo, že si moje dieťa bude niekto očumovať + tá hygiena tiež, že holým pohlavím sedí na deke, či hrá sa v piesku. Keď takú deku, či osušku z kúpaliska doma hodím do vody, veľmi čistá nie je.
Na internet nedávam ani svoje fotky, nieto ešte fotky rodiny a už vôbec nahej, či polonahej. Sa čudujem, že sa ešte ľudia z toho nepoučili.

crystall, St, 11. 06. 2014 - 12:55

Rozumiem...
Nejak som tak nastavená, že holé dieťa na kupkách a čo ja viem, nepovažujem za roztomilé. A tak vláčim aj suché, dostanú šortečky a sme spokojní. A môžu si užiť celé kupko aj sa pieskovať, aj váľať aj rozčapiť na celé kolo a hrať karty...

To k tej hygiene, ja som si to preklopila na moju bandu (blush)

Iwa, St, 11. 06. 2014 - 11:26

Neviem ako iným, ale mne nie je príjemné, ak sa o mňa opiera iné spotené telo, aj keď je to telíčko môjho dieťaťa (nehovorím o situáciách, keď je dieťa v horúčkach a mamina náruč je liečebný prostriedok č.1.). Včera sme boli s junákom u zubárky, museli sme chvíľu čakať... no teplo ako v pekle bolo! Syn si vytiahol vreckovku, prestrel mi ju na plece (mala som šaty na ramienka) a potom si oprel hlavu. Dnes si pýtal tričko s rukávom, lebo nechce aby mu bolo vidieť pod pazuchy. Nezdá sa mi príliš hamblivý, skôr sa snaží zachovať ten bontón sám od seba, už mu nie je jedno, ako ho vidia ostatní - deti aj učiteľky.
Ja viem, že sa hranice bontónu tiež posunuli. Ale keď som bola malá (5-6 rokov) veľmi som túžila po dvojdielnych plavkách, aby som už vyzerala ako veľká (nahaté chodili len bábätká, keď som mala iba spodný diel, plietli si ma s chlapcom) a keď som ich dostala, tak som ich aj s patričnou hrdosťou nosila (giggle) Syn chcel svoje prvé plavky čierne ako tatino - problém zohnať také malinké :-P
Aj hygiena bola voľakedy iná. Keď bol človek spotený, tak sa umyl. Dnes na seba napatlá antiperspiranty, dezodoranty a neviem čo ešte, keď to vyprchá, tak nános kozmetiky zopakuje a umýva sa občas, keď má čas :-O Stačí ráno nastúpiť do výťahu, skrúti mi nos od asi 5 rôznych vôní a začnú mi slziť oči.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama