reklama

nazor

leni , 19. 06. 2014 - 17:46

reklama

mile nm ako kazde popoludnie som si zapla pocitac a naskocila mi tam ceska stranka kde pisu ze neaky cesky vedec navrhol ze ked sa narodi postihnute dieta ma mat lekar pravo to dieta zabit bez suhlasu rodicov.Pri citani mi naskakovala husia koza z takeho postoja a pri citani komentarov na clanok som to vzdala lebo som skratka nemala na tie nazory zaludok.Ved oni vacsinou sa stotoznovali s tym debilnym vedcom.Je mi z toho blbo a pytam sa co sme to za ludia? :-( :-( ;-( ;-(


reklama


reklama

akalenkak67, Št, 19. 06. 2014 - 22:17

Bez súhlasu rodičov?Po narodení?Ved to je jasná vražda.A ešte sa s tým stotožniť.To ti verím že ti je blbo.To je proti zdravému rozumu.Pre mna,čo aj sliepky chovám do staroby a potom pochovám je to nemyslitelné.

gueva, Pi, 20. 06. 2014 - 07:42

Vo svete sa zabíjajú tisíce zdravých detí potratmi a tiež sa to považuje za normálne.
Ľudia majú plné ústa empatie, v reále skutek utek. Keď sa v triede objaví integrované decko, alebo chcú niekde postaviť chránené bývanie pre postihnutých, spisujú petície. V ČR majú minimálne 2 takéto kauzy, keď chceli pre mentálne postihnutých postaviť chránené bývanie a celá dedina bola proti.

leni, Pi, 20. 06. 2014 - 09:06

ale je to smutne kazdy ma pravo na zivot zem patri kazdemu a nie len vyvolenim

púpavienka, Pi, 20. 06. 2014 - 09:19

Nuž boli to názory ľudí a tak zrejme písali to ako to cítili. Neviem, nečítala som a neviem zaujať stanovisko.
Ja z duše nenavidím reči o tom ako je pre človeka požehnaním mať postihnuté dieťa, mrzí ma to ale to je tiež neúcta k zdravému vývoju a evolúcie človeka.
Raz jedna mladá mamina sa hrdila v nejakom časopise aká je hrdá že ma postihnuté dieťa - bolo mi smutno na duši z takých slov. To že jej to malo dat niečo a posunúť ju vpred je jasné ale ona zrejme to obratila a viedla kampane o tom aké je to úžasné ked sa vám ma narodiť postihnuté dieťa.
Takže potom je takýto výsledok, lebo čo je veľa je veľa. Myslím že táto doba poukazuje na zlú spoločnosť a to aj rodením veľmi postihnutých detí. No a tiež ste zrejme nevideli človeka, to slovo by malo byť v úvodzovkach - lebo sa to na človeka ani nepodobá a celý svoj život prežije niekde v ústave, ale to by vám vedeli povedať také čo sa o nich starajú.

leni, Pi, 20. 06. 2014 - 09:28

mozno si tu maminu zle pochopila iste sa tesila na svoje dieta a ze je postihnute za to asi nemoze ale je to jej dieta ci take alebo onake lahko je niekoho sudit ked sme to nezazili ani ja ani ty len si myslim ze pre tu matku je to strasne a ona svoje dieta lubi aj napriek podobnym nazorom.

púpavienka, Pi, 20. 06. 2014 - 11:35

Nie, nepochopila som to zle. Bolo to už dosť dávno a ona naozaj použila slová - ked sa vám narodí zdravé dieťa je to len také obyčajné ale ak mate postihnuté je to niečo iné, úžasné, da vám oveľa viac.
Prepáč, ale nemôžem sa stotožniť s tým že postihnuté dieťa je viac ako zdravé. To že také dieťa ťa naučí inak vnímať svet je o niečom inom, to nehovorí o tom čo je lepšie zdravé či postihnuté dieťa.
Normálne je to že každý jedinec má túžiť po zdravom a silnom dieťati, ak to tak nie je tak sa prispôsobí okolnostiam a podľa svojho uvaženia.
Poznám rodiny s postihnutým dieťaťom ale viem že ked bola tehotná s druhým veľmi sa báli že bude tiež postihnuté, lebo veľmi chceli zdravé a ono sa aj zdravé narodilo, ale nikdy z ich úst nevyšlo to ako z úst tej dotyčnej - mne keby sa malo aj druhé dieťa narodiť postihnuté tak mi to vôbec nevadí a budem rada.
V tom je ten rozdiel, rodina ktorú poznám nežije preto že sa chcú zviditeľniť postihnutým dieťaťom, sú veľmi šťastní že ak raz nebudú tak bude mať ich syn zdravú sestru, ktorá mu pomôže. To si myslím že je normálne a ja som písala o tom čo sa mne normálne nezdá a viem že sme to vtedy preberali viacerí.
Preto sú aj reakcie na postihnuté deti rozdielne.

akalenkak67, So, 21. 06. 2014 - 00:30

Tiež sa nestotožnujem s tým že postihnuté dieťa je požehnanie.Sama som preplakala celé týždne.Prešlo to a starám sa.Neodvrhla by som vlastné dieťa.Ono nemôže za to že sa narodilo postihnuté.Ale zavraždiť bez súhlasu rodičov,to je už naozaj niečo nemyslitelné.Ked sa matka rozhodne pre interupciu ešte doslova bunky,tak ju odsudzujú že vraždí.Zabiť dieťa po narodení za to že sa narodí postihnuté,tak to už nebude vražda?Ved to predsa nie je iba bunka.Nie som veriaca ale kto dáva právo inému človeku rozhodovať že kto má a nemá žiť poza chrbát rodičom?

gueva, So, 21. 06. 2014 - 12:01

A aký je rozdiel v tom, či sa o smrti rozhodne rodič alebo cudzí človek? Výsledok je mŕtve dieťa v oboch prípadoch. Pokiaľ viem aj na Slovensku sa indikujú potraty aj v 6 aj 7 mesiaci tehotenstva, keď ide o ťažko postihnuté dieťa, resp. postihnutie nezlučiteľné so životom. Prečo teda rodička neporodí takého dieťa, prečo by nemohlo žiť 2-3 minúty? Aký je rozdiel v tomto?
Vedec to v každom prepískol vo vyjadreniach a ktovie čo vlastne povedal a ako to napísal bulvár.

púpavienka, So, 21. 06. 2014 - 12:04

"ktovie čo vlastne povedal a ako to napísal bulvár."
S týmto sa plne stotožňujem aj ja.

majas, Pi, 20. 06. 2014 - 12:04

Z môjho pohľadu sú všetky tieto témy komplikované a neodvážim sa vysloviť a ani nemám na to jednoznačný názor, jednak som to nezažila a jednak sa na to dá pozrieť z rôznych uhlov pohľadu. Keď by sme sa na to pozreli z pohľadu evolúcie a výberu, tak už len to, koľko detí predčasne narodených, s rôznymi aj vážnymi zdravotnými problémami sa zachráni, čo by reálne "príroda" inak nedovolila, atď. atď. Každopádne zobrať niekomu život to je teda silné a tu sme zas pri téme kde začína život.......
Taktiež treba pozrieť na to, koľko detí s láskou prevedú životom ich príbuzní, ale koľko takýchto detí skončí opustených v zlých podmienkach, ale aj koľko zdravých detí skončí rovnako.....
Mať takéto dieťa určite niečo naučí, niečo dá, niečo vezme, niekedy rodinu stmelí, niekedy rozbije, ale toto rozhodnutie by malo byť minimálne na rodičoch a určite nie po narodení a zase sme tam kde začína život.......

dasa_, Pi, 20. 06. 2014 - 12:53

odporúčam pozrieť túto reportáž, teda konkretne od 27. minúty http://play.iprima.cz/ocima-josefa-klimy/ocima-josefa-klimy-22

naozaj sme takí vševedúci, že môžeme rozhodovať o živote kohokoľvek? A čo bude ďalej, o čom budeme chcieť rozhodovať ďalej? O zranených pri haváriach? koho sa ešte oplatí a koho už nie? O chorých? Komu dáme lieky a komu nie?

púpavienka, So, 21. 06. 2014 - 09:22

Daška a nehrame sa na Boha ked umelo predlžujeme život človeku, ktorý je už bez života, ked umelo piplame a držime pri živote dieťa, ktoré nikdy nemalo prežiť?
Myslím že tu ide o to, či skutočne dať na prístroje niekoho kto vlastne nebude nikdy v skutočnosti svoj život preživať.
Zaujímavé je to že ľudia chcú aby sa lekári zahrali na Boha ked nemôžu mať deti, alebo sú ťažko chorí.
Ja si myslím že človek by mal rozhodnuť aj o tom či chce v bolesti ešte trpieť alebo nie. Takže vlastne uznávam aj eutanáziu aj ked možno iba v inej forme, jednoducho vysadiť liečbu, prístroje a nechať na Boha čo bude ďalej.
Raz mi jedna lekárka povedala ako ju veľmi bolí srdce, ked prídu k starému človeku ktorý zomiera a skoro vždy sa príbuzní rozhodnú aby ho brali do nemocnice a oživovali, namiesto toho aby ho držali za ruku a nechali krásne odísť, ten človek potom zomiera niekde sám alebo v sanitke a za ruku ho drží lekár.
Toto je veľmi ťažká téma a nikdy nebola a nebude jednoznačná.
Teraz máme hlavne to v zákonoch, že sa musime usilovať o prežitie každého a vždy a to možno nie je najlepšie, lebo toto je tiež hra na Boha.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama