reklama

birmovka

mariposa , 26. 06. 2014 - 21:28

reklama

Ahojte,
chcem sa Vas opytat, ako mam vyriesit tuto situaciu a mozno vy s tym mate skusenosti.
Moje 2 neterky maju birmovku a obe si ma vybrali za birmovnu maminu. Birmovku maju v jden den. Potrebovala by som poradit, co im mam kupit na pamiatku a kolko penazi im mam venovat. Uz som sice dvojnasobna birmovna mamina, (nebolo to naraz) ale to bolo v case, ked som este nezarabala, ale studovala, co bola ina situacia a moja mamka mi s tym pomohla a nebola som birmovna mamina v jeden den 2 osobam. Dakujem.


reklama


reklama

anjeli, Št, 26. 06. 2014 - 22:25

No neviem, či dobre poradím, ale tak podľa seba... Syn dostal na birmovku len peniaze, aby si vybral darček podľa seba - predsa je vo veku, keď sa mu hocičo nepáči. Vybral si značkové hodinky na pamiatku :-) :-) :-) .
Ale osobne sa mi to zdá prehnané kupovať aj darček a ešte aj peniažky dávať :-| . Pokiaľ chcú, nech si vyberú podľa seba: nejaký šperk, niekto dáva vzácnu knihu, obraz, sošku a pod. alebo daj peniažky do obálky a samé sa rozhodnú čo s tým...a cenovo si to prispôsob sebe, birmovka je o duchovnom posolstve a nie o veľkosti daru alebo výške sumy...
Jedno viem naisto, budeš mať v ten deň riadny frmol, ak máš byť obom birmovná mama...

mariposa, Pi, 27. 06. 2014 - 11:47

Anjeli, dakujem
co sa tyka darceka, chcem im kupit nieco, co budu mat na pamiatku. Asi som to uz aj vyriesila, lebo sestra (ich mamina) mi povedala, aby som im kupila kriziky, ktore potom pouziju pri obrade, ked sa budu vydavat, co sa mi velmi paci.
Neviem vsak, ako to mam vyriesit s peniazmi, hlavne vysku sumy. Je pravda, ze moje neterky (inak su tri (rofl) ) su u nas varene-pecene a su to moje lasky, takze vztah mame vyborny. Setra ma nuti zabudnut na peniaze, ale mne to predsa neda.

púpavienka, Pi, 27. 06. 2014 - 08:02

Neporadím, ale zaspomínala som si. Myslím že som bola bohabojné dievča a mala som 12 a išla som na birmovku, moja birmovná matka mala tiež dve birmovčatá. No čo som chcela tým povedať? - v škole sme o ničom inom nehovorili iba o tom aké dary dostaneme, to duchovno patrilo iba do kostola z tej birmovky a ja sa priznávam že som najskôr zvažovala tie bohatšie krstné mamy, lebo som vedela že dostanem viac darov (blush). Dostala som v tom čase drahé kamienkové hodinky s krytom, ktoré boli úžasné a pašované z Juhoslávie a ešte šatku a sukňu do kroja - drahú.
Takže si myslím že pre tínedžera to vždy bude viac o daroch, ale môžem sa mýliť a nie je to už pravda a duchovná podstata platí aj pre deti viac ako predtým.
Budem rada ak mi poviete a úprimne ako to bolo u vás :-) - prepáč mariposa, samozrejme ak ti to nevadí. (sun)
Skoro som zabudla - ja som vlani robila na konfirmáciu na zákazku - krabičku so sakrálnou servítkou, čelenku, naušničky a korálky, chcela to dať do tej krabičky spolu s peniazmi. Ona si vybrala všetko v takej maslovej farbe.
Vraj tu bižu mala aj na konfirmácií a tak vraj bolo všetko super. Si myslím že ta krabička alebo pre slečny šperkovnička ostane pamiatkou na celý život, dá sa tam dať aj venovanie.

mariposa, Pi, 27. 06. 2014 - 11:53

Dakujem margori,
ani si uz veru poriadne nepamatam, ako to bolo, mna a moje 3 kamosky si knaz vybral ako najmladsie na birmovku, tak som asi bola este take teliatko a viac som sa sustredila na to, ako to bude prebiehat ako na to, co dostanem.
A ked som bola mojim dvom sesterniciam, im som kupila prstene na pamiatku.
Teraz to je vsak tazsie, lebo doba je ina a deti si retiazky, prstene, hodinky menia dennodenne a uz to nie je vzacnot (inak, sestra, ich mamina, vyraba same nausnice, naramky... takze cela rodina toho mame (giggle) ) a taktiez je to pre mna tazsie, lebo odo mna uz maju tooooooolko darcekov k akemukolvek sviatku (ved som tetka ako ma byt).

dasa_, Pi, 27. 06. 2014 - 08:59

No, ja si z birmovky pamätám viac vecí - ale hlavne to, že u nás sa po birmovke chodilo na obed ku krtným rodičom. A nakoľko sme boli so sestrou naraz a ona bola mladšia, tak na obed išli rodičia s ňou. A ja som mala celý čas nervy, jak ten obed prežijem :) Prežila som. Pamätám si aj šaty, aj topánky, čo som mala. Aj miesto, kde som pri birmovaní stála :) A aj drobnú nespravodlivosť, že hoci som mala zo skúšania najlepšie výsledky, nakoniec som biskupa nemohla ísť vítať - boli prednejší. Aj keď to možno bolo aj o tom, že ma okolie potajme chránilo, predsa len o rok som sa hlásila na strednú školo, nebolo radno sa vtedy veľmi ukazovať.
Spomínam si ešte aj na atmosféru stretnutí, nácvikov. Krásne mesiace.

mmch, synovec pred dvoma rokmi dostal od svojho krstneho otca ako dar krásny exemplár biblie. A druhý exemplár, cestovný, dostali od kňaza.

púpavienka, Pi, 27. 06. 2014 - 09:28

No a u nás sa robila hostina aj v dome birmovaného a aj v dome krstnej mamy. Samozrejme v inom čase a tak ked bola v dedine birmovka boli hostiny aj dva mesiace v najbližšej rodine čo bolo veľmi fajn. My sme dostali veľkú bibliu k inému jubileu a nemyslím že to bol vhodný dar pre nás. Ja som ju aj prečítala ale k srdcu mi neprirástla.

lienka, Pi, 27. 06. 2014 - 09:46

Na birmovke som bola už ako dospelá, mama dvoch detí. Chodili sme na prípravy spolu s mužom a spolu sme aj birmovali.
Bolo to pekné obdobie, všetko som to nejako inak precítila, lebo to bolo moje vlastné rozhodnutie.
Aj moje obe dcéry už birmovali v 16-tich, tak ako sa má...ale brali to len tak nejak povrchne, to sa od nich vyžadovalo.
Obe dostali nejaké peniažky, a použili si ich podľa uváženia.
Oslavu sme mali doma.

Ariesa, Pi, 27. 06. 2014 - 20:06

sranda, ja som naopak ani nevedela, ze sa davaju nejake dary, takze u mna prijemne prekvapenie :-D :-D . a klasika, hodinky, uz nie detske, ale damske, kovove. birmovnou mi bola stara mama, takze ja som ani nic necaka, kedze sme boli spolu velmi casto a riesili sme vacsinou prakticke veci - nacvik, vedomosti, saty ;-) :-) samozrejme, to bolo asi najdolezitejsie a medzi babami chlapcov ;-) . cely huf na vecernu omsu a lekciu a potom cim neskorsim busom vsetci naspat na sidlisko :-) . skvele kulturne vyzitie, musim ten kostol asi zas raz premysliet (giggle) a zobrat do uvahy.

takze nieco na pamiatku, sperk, nic okazale ale moderne, alebo lahucke elegantne nech aj vynosia :-) a ja by som brala spolocny vylet, kratky pobyt, kedze ste mlada partia :-) (sun) take by som si pamatala a spominala rada (sun)

mariposa, So, 28. 06. 2014 - 07:41

Ariesa, aj ja som sa pohravala s myslienkou na vylet, len som zapochybovala, ci je to vhodne. MOzno porozmyslam. Dakujem za napady ;-)

dasa_, So, 28. 06. 2014 - 08:46

Inak, ten výlet - to znie výborné. To je fakt dobrý nápad.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama