reklama

Čo s deťmi počas prázdnin I.

Kamila , 29. 06. 2014 - 17:37

reklama

Tak poďme na to. Aký program vymyslieť našim deťom, jasné občas aj nám, aby sme prázdniny prežili bez ujmy na psychickom zdraví? Poďme sa navzájom inšpirovať každodennými, občas aj viacročnými skúsenosťami, ako zaujať, zabaviť ... deti rôzneho veku. Jasné, že každé je iné, ale viac hláv viac rozumu.

Tu sú moje skúsenosti z prvého prázdninového víkendu. Ja potrebujem predovšetkým zaujať našu osemročnú devu, veľkým program vymýšľať nemusím. (blush) Najväčší úspech malo prekvapivo strihanie odkvitnutých kríčkových ruží a polievanie paradajok. (giggle) :-D (rofl) O prvé miesto sa ešte delia knižky Davida Williamsa. Dieťa malo v škole asi najväčší problém s čítaním, šlo jej to pomalšie o čítaní knižiek sme dlho len snívali. Prvé ľady prelomili knižky od Mary Popovej Osbornovej Výpravy za ..... Len keď sme dočítali všetky, ku ktorým sme sa dostali, nastalo váákuum, ktoré prelomila knižka od Davida Wiliamsa Babka gaunerka. Dieťa z nej bolo nadšené, aj keď záver nebol jednoduchý, babka zomrela na rakovinu. V ďalšom príbehu napr. Denisovi odišla mama, otec bol celkom nepríjemný ..., ale stále sú to vtipné príbehy, plné teoreticky možnej fantázie ale aj každodenných problémov. Najnovší bude aj o bezdomovcovi. Som nesmierne šťastná, že si dieťa našlo svoje čítanie. Vôbec som si neuvedomila, že slovíčka, pre mňa úplne bežné, môžu byť pre ňu neznáme, že nie každé čítaniei pre deti, môže byť pre ňu ľahko zrozumiteľné.

Dnes naši ešte otvorili "Keškovú" sezónu. Ak ešte neviete o čo ide, čítajte Keškujete?Toto ešte bude veselé ak "kešku" nenájde dieťa je plač .... :-O
Cez týždeň asi budeme musieť voľačo tvoriť, dieťa mi už píli uši.
Skoro som zabudla, najstarší syn dnes spáskoval v taekwonde na čierny opasok, ta už može vegetiť dva mesiace, jeho vysvedčenie radšej nespomínam. (blush)

Devy krásne, čo pekné máte za sebou počas tohto víkendu, čo vás čaká s deťmi tento týždeň? Čo zaujímave čítajú vaše deti? Poradte ešte nejakých zaujímavých autorov.


reklama


reklama

eva m, Ne, 29. 06. 2014 - 20:23

nuz my sme zahajili prázdniny prevelice atraktivne - v noci z piatka na sobotu Samko vracaaal a vracaaal, tak ho cely vikend kurirujem a dietujem (giggle) . Vyzera to, ze v piatok sa prepchal somarinami (mama nebola doma a tatino im dal volnu ruku,tak deti mali hody B-]).
Zajtra Samko zacina denny tabor u nich v skole, na ktory uz pravidelne kazdorocne chodi a velmi sa tesi. Evicka je samostatna jednotka, ona si urobi teenagersky program aj bez mojich napadov B-] .
Vlani mal velky uspech pardnovy pobyt vo Velkom Mederi, tak si ho zrejme zopakneme no a v auguste Turecko. V pripade potreby pokryju volne dni stari rodicia, ktori sa na to velmi tesia a mam to stastie, ze mam na vyber. Akurát, ze ked dam Samka k jednym, tak druhym je smutno a naopak :-) . Takze striedacka B-] .
Mam ja rada leto, ajaj (sun)
Eva (sun)

Kamila, Ne, 29. 06. 2014 - 20:40

Samkovi prajem skore uzdravenie. Je fajn mat starych rodicov.

sonia, Ne, 29. 06. 2014 - 21:10

Ja budem mat cez prázdniny asi iba týžden volno,takže synátor bude vačšinou s manželom /kedže chodí na turnusy,je dost často doma/ a ony si teda vedia urobit program - a to aj bezo mna!Tenis,ping-pong,futbal,golf...A ostatné dni vykryjú starí rodičia alebo bude u sestry...

Kamila, Ne, 29. 06. 2014 - 21:14

Tomu sa teda povie skvelý program. (y)

aramana, Po, 30. 06. 2014 - 09:22

Myslela som že bude lepšie, nie je...ja už druhý týždeň v teplotách, pristala som už aj na ATB, z ktorých som schytala ich všetky možné príznaky...takže synak stále u starkých a spoločné prázdniny musia počkať...ale viem isto že tá jaskyňa Velička v Poľsku a splavovanie Dunajca budú v najbližšej dobe (y)
...nuž ale prečo píšem... :-) feest ma potešilo že si sa Kamila posunula u veeľký kus ďalej :-) už nehovoríš dcére "maličká" ale už si ju dokázala tak nejak "pustiť" a píšeš "dieťa" (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) možno si to ani neuvedomuješ ale to je veľká zmena jak hovado! (y) (y) (y) (y) (y)

Kamila, Po, 30. 06. 2014 - 10:15

Vidíš mňa také vôbec nenapadlo. (giggle) :-D (rofl) Ale ona už je ozaj voľajaká veľká. (sun)
Moja, prajem skoré uzdravenie. (hug) (hug) (hug) (hug)
Mne stačilo keď mladší synátor teplotoval predminulý týždeň zo 5 dní a už druhý týždeň sa nevie zbaviť kašla. Ja som mu odvážne nasadila antibiotický spray Bioparox, zabral lebo teploty prestali a kašeľ sa už lepší. Keď si predstavím tie negatívne účinky antibiotík, ta to máš čo robiť, hlavne aby zabrali. Drž sa.
Inak keď sme pri chorobách, nechápem, dieťa mi od včera skoro nič neje, také u nej nepoznám ...
Tak poprajme na začiatok všetkým veľa zdravia, aby sme si mohli okrem iného aj prázdniny vychutnávať.

aramana, Po, 30. 06. 2014 - 10:29

Strašne veľa deciek je chorých...vari po celom SK...veruže zdravie si na začiatok poprajme a potom sa nám už bude vymýšľať (y)

Kamila, Po, 30. 06. 2014 - 10:21

Oprášili sme po dlhom čase lego. Po štyroch deťoch už máme celkom peknú zbierku, len chce to dobrý nápad. Bo zatiaľ u nás znie "Čo mám postaviť?" Nemáte nejaký nápad? Tie moej sa neujali. Aktuálny sú draci. Dieťa na to bolo v kine so staršou sestrou, no vraj to bolo celkom strašidelné a to znesie viac ako ja. (blush)

majas, Po, 30. 06. 2014 - 11:57

Jaj tak u nás zbehnú prázdniny ako nič, mladšia so synátorom už dnes zarezávajú na basketbalovom tábore, další týždeň by mali stráviť dievčatá u odvážnej švagrinej v CZ a synátor bude robiť svojmu bratrancovi "veľkého brata". Potom budú týždeň vegetiť doma a už pôjdeme k moru do Chorvátska na dva tyždne, na ktoré sa ja moc teším, nakoľko sme minulé leto strávili hodne pracovne. V auguste už im pomaly začnú tréningy, nejaké to sústredenie, koncom augusta máme tradičné rodinné stretnutie, no hovorím, prázdniny sú krátke. Inak tá naša teen... si tak ako u Evičky tiež raz dva naplánuje a je schopná pozrieť všetky časti Kosti, Odložených prípadov, či Stratených duší. Aj tak je to pre mňa zmena rodinných stereotypov, čo je super, akurát to večné balenie a vybaľovanie... :-)

Iwa, Po, 30. 06. 2014 - 12:37

Vďaka za tipy na knihy. Starší prečítal knihu, ktorú dostal v škole s vysvečkom Akty R - Ripleyho záhady, teraz sa dožaduje nejakého ďalšieho dielu. Frčal Grázlik Gabo a verneovky. Však chalani B-]
Tvorenie u nás baví najviac mňa, ale dospeli sme do štádia, že chalani sa idú von sami bicyklovať a ja si doma niečo patlám (giggle) . Nápady na tvorenie... momentálne mladší vystrihuje obrázky, ideme zo starej krabice od farby spraviť smetný kôš do izbičky. Ešte nás čaká prebratie výtvorov za celý školský rok - máme jeden veľký rám v chodbe, kde vystavíme tie najvydarenejšie. Zreparovali sme taký miniskleníček, mladší tam chce chovať húsenice (rofl) a pestovať motýle, tak nás čaká "zariaďovanie" - ale pestovanie motýľov sa dá aj v 5 litrovom pohári realizovať ;-) , ak máte doma malých prírodovedcov. No, momentálne už žiadny nápad a deti pýtajú jesť!

Kamila, Ut, 01. 07. 2014 - 09:08

Naše tvorenie včera zachránil manžel, keď spolu postavili z lega eifelovu vežu. Najväčšiou zábavou však bolo potom nastavovanie veže až po nebo ... (giggle)

Kamila, Ut, 01. 07. 2014 - 13:27

Vyzerá to zaujímavo. (sun)

Kamila, St, 02. 07. 2014 - 10:51

Včera u nás bodovali barbiny, film aj hranie sa... Dieťa s niečím zvláštnym bojuje, tak je na úspornom režime. Tretí deň skoro nič neje.

Kamila, Pi, 04. 07. 2014 - 10:55

Naše dieťa stále žije z lásky, ale chytila ju predstava, že v kuchyni máme reštauráciu a tak chystá jedálne lístky, raňajkové menu ... Najväčšiu zábavu si užila pri strúhaní mrkvy. Len ja mám hlavu smútku z toho čo bude jesť ona, pravdepodobne chytila nejaký blok z tuhej stravy.

lia6, Pi, 04. 07. 2014 - 19:47

My sme prázdniny začali príšerne...ja ako viete chorobou-najprv podozrenie na mumps...keďže po týždni neprechádzalo, a keďže mi včera podvečer nezabral liek proti bolesti, tak som skončila na pohotovosti...dostala som infúzku na odpuch a ATB...od rána som chodila po dr, popichaná som, ako narkáč a najhoršie je, že nevedia, čo mi je-mumps sa vylúčil, ale včera večer sa pridali diagnózy zápal okostnice, zápal zubu múdrosti(žeby som išla konečne zmúdrieť? ;-)), mononukleóza a dnes, po chodení po dr pridali ešte jednu-zápal podslinnej(či slinnej?)žľazy...čo už so mnou, keď musím byť výnimočná :-P len dúfam, že dovtedy, kým na to prídu, tak vydržím :-| ...a čo sa detí týka?...hm, ani tam sme nazačali slávne-včera pred obedom prišiel Tomino domov z vonku a ja som skoro skolabovala :-O hlava rozrazená, hrča čierna cez pol čela-dostala som šok :-O davaj na úrazovku...rtg zistil všetko v poriadku-počas čistenia a zašívania som sedela za plachtou a dr sa ho pýtal:"a do čoho si narazil?"..."Tomino odpovedal:do stánku!"...a ja som skoro skolabovala od smiechu :-D ...ešte, že ma nevidel (blush) ...keby bol o 3-5cm vyšší, tak príde o oko-na stánku sú dlhé kovové tyčky, ktoré držia bedničky ...božinku, som to ja za mater (blush) ...a potom dr vraví:"týždeň nekúpať, dobre!?"...rozdrapili sa mi šošovky, vybehla som spoza plachty a hovorím"no,ale to myslíte, že neumývať tu ranu, že!?"...dr kukal, nechápal:"no, samozrejme!"-odpovedal..."no viete, ak takto poviete, že sa nemá kúpať týždeň, tak to ako by ste naliali olej do ohňa-on si bude peľhať, a kúpať sa týždeň vera nebude" :-P ...do rána sme pozorovali, ráno vstal ako prepelička o siedmej a nič mu nebolo ;-) našťastie :-) ...a tak som ich vediac, že budem chodiť po dr a nebudem nič stíhať "vyhodila" ku svokrovcom(Tom prišiel po 11 dňoch z práce-tak nech sa stará :-* )...no, a keďže bývajú hóóódne ďaleko, tak mám do nedele fráááj :-P ...Tomino tam ostane dva týždne a potom ako sa vráti, hneď na otočku valí do tábora-ozaj som to ale za mater...len sa zbaviť detí (blush) ...ale ja si to "užijem" poránne :-| -budúci týždeň po dr, po výsledky a potom sa uvidí :-| ...no a samozrejme, že s mladším Marekom na krku (blush) :-) ...ale to zvládnem-a hlavne, som šťastná, že ten náš starší kaskadér je relatívne oki :-)

Kamila, Pi, 04. 07. 2014 - 20:14

(hug) (hug) (hug) Tak to su ozaj velmi vzrusujuce zaciatky prazdnin :-O , tebe prajem skore uzdravenie a synovi rychle zahojenie rany. (sun)

Kamila, Po, 07. 07. 2014 - 14:05

Dievčatá, ako pokračujú vaše prázdniny s deťmi? Boli ste na nejakom zaujímavom výlete cez víkend? Čo vás čaká tento týždeň?
My máme stále úsporný režim, dieťa nie je celkom košer, preto si v nedeľu boli zahrať len minigolf.

Iwa, Ut, 08. 07. 2014 - 16:33

Decká boli 3 dni u tety, stihli sme jednu oslavu, v nedeľu presun ku starkým, včera kostolík v Hronseku (sun) odporúčam, ak pôjdete okolo BB, je to fakt unikátna stavba, výklad asi 15 minút každú celú hodinu (y)
Dnes sa menší junáčik zobudil s horúčkou, ale nič ho nebolí, tak vyčkávam, čo z toho bude :-( Na zvyšok týždňa sme mali naplánované ešte Bystriansku jaskyňu, Vlkolínec a Damänovskú ľadovú jaskyňu, nejakú ľahšiu turistiku, pozorovanie hviezd na hvezdárni s nocovaním alebo dobrodružnou nočnou cestou cez les :-D a na záver výstavu hmyzu s tvorivou dielňou (http://www.ssmuzeum.sk/vystkakt.htm)... a ešte sa tu aj chystá poriadna búrka, takže pečieme marhuľový koláč a varíme čaj. Zajtra sa uvidí, či aspoň slaninku v záhrade opečieme. B-]

Kamila, St, 09. 07. 2014 - 14:18

Parádny program máte naplánovaný. (y)
U nás je stále dieťa v úspornom režime, stále skoro nič neje. Ale minulý týždeň sme mali doma reštaráciu, dieťa chcelo byť silou mocou čašníčkou. Vyzerá, že od dnešného dňa budeme mať doma obrazovú galériu. (sun)

Iwa, St, 09. 07. 2014 - 19:31

Zase sa potvrdilo, že čím zodpovednejšie plánujem program pre deti, tým skôr "vyššia moc" moje plány zruší :-P malý má angínu, vonku prší.. čo viac si priať B-] Keby sme aspoň boli doma... dieťa s horúčkou prevážam len v krajnom prípade a keď horúčka ustúpi, tak aj tak si bude ešte chcieť užiť starkých... tak to musím len vydržať!

Kamila, Št, 10. 07. 2014 - 10:49

Prajem skoré uzdravenie. Tie choroby deti su neprijemne, uz vyse mesiaca minimalne jedno kurirujem, uz mi dochádzaju napady.

Iwa, Št, 10. 07. 2014 - 14:18

Dík! Penicilin zabral, dnes je už dobre, ale je problém udržať ho v kľude vo vnútri... sľúbili sme mu aspoň opekanie v záhrade na zajtra (ak nebude pršať). Teraz sa rozhodol hrať na pc, ale asi len preto, aby mohol robiť zle bratovi (giggle)

apple, Št, 10. 07. 2014 - 14:30

Starší syn bude mať zas pestré prázdniny-s tatom rybačky, tento týždeň na hiphop tábore v Tatrách, budúci s našimi na chalupe, začiatkom augusta s nami, potom s druhými starkými na Orave ...stretla som pani učiteĺku, tak sa potešila, že snáď vybije prebytočnú energiu (ale také leto mal aj minulý rok a nezabralo) (rofl)
S mladším chodíme po všetkých ihriskách, tvorivé akcie v knižnici, trnavský rinek, otvorenie korza v meste, divadielka-no čo príde do cesty ;-)

Kamila, Št, 10. 07. 2014 - 14:47

Joj ta vy ste sikovni. (clap) (y) (clap)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama