reklama

Horucka u malych deti

ivanocenka , 10. 07. 2014 - 22:38

reklama

Mamicky, mala by som otazku, co sa tyka chorob malych deti. Myslim deti od 0 do 2-3 rokov.
Nas maly ma 15 mesiacov. 1.x bol chory, ked mal 7mes. Mal vtedy horucku skoro 39°, tak sme sli na pohotovost. Dostal atb, vraj mal chytene hrdlo a isli mu vtedy aj 2 vrchne zuby. Horucky mal asi 2 dni, potom uz bol v pohode.
2.x je chory teraz (15mes). Opat horucka, pohotovost, zapalene hrdlo, atb.
Svagrina ma 2 dcery (5 a 6 rokov). Ked som jej povedala, ze sme boli na pohotovosti, ze ma maly atb, tak mi poradila, aby som s nim nechodila na pohotovost zakazdym, ked ma horucku a skusala mu ju doma zrazit a az ked by mu nepresla po 2-3 dnoch, az potom ist k lekarovi. Vraj lekari predpisuju atb vzdy a aj vtedy ked netreba a hlavne ti, co su na pohotovosti.
Syn je nase prve dieta, takze sa vlastne ucime, ako to s detmi funguje :-D. Ale som trochu zmatena z tej rady. Kebyze je dieta starsie, tak by som kludne pockala den, ci sa mu horucka nestrati, ale pri malych detoch sa mi to nezda - nechat ho trapit sa 2-3 dni, ci mu prejde horucka? ......Pocula som rozne nazory na zbytocne predpisovanie atb, ale nas maly mal atb 2x za 15 mesiacov - nezda sa mi to vela - ale je? A potom, oba razy mal zapalene hrdlo, cize tie atb zrejme mali opodstatnenie...
Aky mate na to nazor? Pripadne, ako riesite choroby vasich deti vy?
Dakujem za prispevky.


reklama


reklama

akalenkak67, Št, 10. 07. 2014 - 23:11

Ja som sa vždy snažila horúčky u mojich detí zraziť doma.Ak sa mi zdalo že už viac nepomôžem,tak som hned na druhý den ráno šla ku detskej lekárke.Ona mi atb predpísala naozaj málokedy.Väčšinou som dostala iba rady čo dalej,alebo kalciový sirup na hrdielko.Tiež si myslím že stále podávanie atb škodí.A to je tiež o lekároch.U nás ich predpisujú iba v nutnom prípade.Niekedy som si pripadala že chodím ku bilinkárke a nie lekárke.A moje deti sú už dospelé a stále zdravé.Vnučka má už 4 roky a väčšinou sme robili zábaly.Zo zúbkou sú teploty normálne.Tiež by som nečakala s takým malým dieťaťom až 3 dni.Bála by som sa.Ale pohotovosti som sa snažila vyhnúť,lebo naša pediatrička je super doktorka,ktorá nedáva atb za každým ked má dieťa čo len soplík

Evka1223, Pi, 11. 07. 2014 - 00:13

gratulujem k takej pani doktorke!

Inak horúčka do 38°C pokiaľ netrvá dlhšie ako tri dni nie je nebezpečná a netreba ju zaháňať antibiotikami....postačia zábaly a dostatočný prísun tekutín a čerstvého vzduchu.
To, čo dnes predpisujú lekári krížom-krážom pri bežných virózach.....no spánombohom!
Treba zachovať pokoj, nepanikáriť....dať organizmu šancu na jeho samoobranu a napomáhať mu prirodzenou cestou. Pokiaľ je to bežná viróza....horúčka prejde.
Ak do troch dní neustúpi (ústupom rozumej aj jej zníženie)a stále je vysoká, až vtedy treba vyhľadať odborníka.
:-)

val, Pi, 11. 07. 2014 - 14:01

(y) (y) suhlasim, ja tiez cakam aspon tri dni a vacsinou po dvoch dnoch horucka prejde a deti su ako vymenene.

lua, Pi, 11. 07. 2014 - 07:11

moja dcéra bola prvýkrát chorá ako 7 mesačná, angína a tak dostala antibiotiká. Teplotu mala aj cez 39 stupňov. Po 3 dňoch vysoké teploty ustúpili. Neskôr bývala nachladnutá - nádcha, červené hrdlo, ale teplota do 38,5 tak sme to riešili bez antibiotík. Ale vždy som s ňou išla k lekárke. Potom mala také obdobie okolo 1,5 roka. Bola 2x po sebe chorá. Tiež teploty cez 39 a angína. Dostala antibiotiká, po 3 dňoch sa vyhádzala, asi z teploty. ale nevedela som čo to je, tak som utekala na pohotovosť. To bola chyba. Antibiotiká kázali vysadiť. Teplota klesla ale nebola preliečená tak sa to o 2 týždne zopakovalo. Už keď sa vyhádzala vedela som že je to z teploty, preliečila sa a všetko bolo v poriadku. Medzitým boli bežné nachladnutia s teplotami do 38,5. Naša pediatrička nám naskôr nechávala 3 dni na ,,preliečenie,, bez antibiotík. Vždy to prešlo aj bez nich. Už sa angíny neopakovali, iba trochu zapálené hrdlo a nádcha. Takže sa to liečilo bez antibiotík. Ona tiež nie je zástancom dávať antibiotiká za každú cenu. Teraz má dcéra 13 a za tieto roky mala antibiotiká asi 5 x.

Kamila, Pi, 11. 07. 2014 - 09:21

Tiež som toho nazoru, ze dieta moze 2-3 dni teplotovat, horuckovat bez lekara. Jasne s primeranou stasrotlivosou, "zbijanim" teploty nad 38 stupnov. Pri malom dietati na treti den by som uz sla k lekarke. Nasa lekarka ma tiez podobny nazor, antibiotika dava ozaj len vo velmi vynimocnych pripadoch.

jankam, Pi, 11. 07. 2014 - 10:05

Aj u nás to tak funguje - ak sú iba horúčky bez iných príznakov choroby (bolestí ..) tak počkáme ako sa to vyvinie, samozrejme riadny pitný režim a zrážanie teploty. Dĺžka samozrejme podľa situácie - ak to začne cez víkend tak do pondelka rána, ak cez pracovný týždeň tak jeden deň doma a ak to neprechádza (neznížia sa horúčky) tak potom k doktorke - ja idem pre istotu k doktorke aj keď teploty ustúpia, aby pozrela čím to bolo. Pohotovosti sa snažím vyhnúť, aby neboli zbytočne ATB.
Znižovanie teploty riešim už od 37,5, nakoľko moje deti majú nábeh na horúčkové stavy aj 40 tak mi doktorka už pri staršom synovi poradila začať zo znižovaním horúčky skôr a kombinovať Nurofen a Paralen - každých 6 hodín, nakoľko každý typ zaberá inak a takto sa dobre dopĺňajú.

novanka, Pi, 11. 07. 2014 - 13:58

Moja skúsenosť je, že na pohotovosti naozaj väčšinou dajú atb, je to hlavne preto, aby boli krytí, ak sa niečo zlé vyvŕbi. Hoc mňa minule príjemne prekvapili, manžel bol s malým(7) na pohotovosti, mal "len" horúčky druhý deň, na pohotovosti síce za poplatok, ale predsa - spravili CRPčko, ktoré ukázalo, že atb sú naozaj potrebné. Osobne si myslím, že každá matka si už časom svoje dieťa pozná, pre niektoré deti 38 nie je ani teplota, nevidno to na nich, cítia sa normálne, iné ležia ako bez života, nie vždy sa teplotu darí znížiť, tiež som spokojnejšia, keď nás pani doktorka skontroluje. Nás teraz trápi dlhodobo zvýšená teplota, stále má tých 37,1 - 37,4, aj do toho ochorel, mal horúčky, bral atb, ale zvýšená teplota po chorobe zostala, tak robíme výtery, krv, moč ...

Tangy, Pi, 11. 07. 2014 - 13:27

Ked mal najstarsi presne pol roka, dostal cez vikend vysoke teploty. Boli sme vylakani, lebo ako 3- mesacny bol v nemocnici zo zapalom pluc, utekali sme na pohotovost, tam ho vysetrili, "diagnostikovali" mu anginu, nasadili atb. No mne sa to nezdalo, maly nemal okrem teploty ziadne ine priznaky, pekne papal. Zasla som hned v pondelok k nasmu lekarovi, ten ho vysetril. Syn vobec nemal zapalene hrdlo a na 4. den sa vyhadzal, takze islo o siestu chorobu, ale atb musel douzivat kvoli rezistencii. Odvtedy som si povedala, ze s teplotou na pohotovost uz s detmi nepojdem. Az kym najstarsi tento rok znova nemal vysoke teploty, cely den nepapal, vecer si dal suchy rozok, naplo ho a vyvratil trochu krvi, utekali sme s nim rovno do nemocnice, hospitalizovali ho, porobili mu kopec vysetreni, na nic neprisli, zobrali sme ho domov. Doma bol do dvoch dni v poriadku, nas lekar nam povedal, ze krv ktoru vyvratil bola pravdepodobne len z podrazdenia sliznice a ze sa to stava. Keby som to vedela, znova ho netaham na pohotovost. Ale clovek sa o deti boji a v takychto situaciach ide radsej zbytocne akoby nieco zanedbal.

Iwa, Ne, 13. 07. 2014 - 09:47

Záleží aj od čoho je teplota... ak bolia ušká, tak sa to v 99% prípadov bez atb vyliečiť nedá a čím skôr ich dieťa začne užívať, tým lepšie - tie bolesti sú hrozné, kto zažil, vie. Alebo ak máš podozrenie na angínu - dajú sa vidieť na mandliach biele hnisavé bodky alebo je opuchnuté hrdlo po bokoch, tak sú tiež atb nevyhnutné. Ale ak je to len prechladnutia/viróza, tak treba skúsiť zrážať teploty najprv doma. Nám lekárka poradila do 3 rokov dieťaťa čakať 1-2 dni, u starších detí 2-3 dni. Výnimky sú deti, ktoré mávajú horúčky skoro 40°C alebo mali febrilné kŕče, tam treba konzultáciu s lekárom čo najskôr. Neboj, časom sa naučíš, ako malý reaguje a sama zbadáš, či je to viróza/prechladnutie alebo niečo vážnejšie. Želám drobčekovi skoré uzdravenie! Náš mladší je tiež na penicilíne, dostal angínu akurát, keď sme u starkých :-(

ja_hodka, Ne, 13. 07. 2014 - 10:56

u nás je to tiež tak, čakám pár dní a klopem na drevo, po tých troch dňoch teploty klesli a nemuseli sme chodiť k lekárom, niekedy dokonca trvali len jednu noc, ATB sme doposiaľ nemali a to majú 6 a 3 roky. Deti si budujú imunitu, často do toho netreba vôbec zasahovať liekmi, telíčko je geniálne a treba mu dôverovať...neviem, či niekto spomenul, dôležité je nezrážať teplotu do 38 stupňov a nechať ju, nech si plní svoju funkciu. Vyššie teploty zrážať slabým citrónovým roztokom na zápästia a na krk do zadu, zábalmi klasickými, alebo rašelina/hlina (dostať v lekárni), kým sa len dá, vyhnúť sa antipyretikám. Pohotovosť pri bežnej horúčke radšej nie, alebo ak to potrebuješ pre tvoj pocit kľudu, tak fajn, ale netreba hneď nasadiť ATB, aj keď ich predpíšu, ale počkať ako sa to vyvinie. Každý zbytočne podaný chemický liek znižuje obranyschopnosť organizmu, detský imunitný systém potrebuje dozrieť. Už budeš vedieť, hlavne žiadny stres, teplota je normálny jav, ktorý svedčí o tom, že všetko funguje ako má :-)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama