reklama

Čas príchodu domov pre 16 ročné dievča

natália1712 , 31. 07. 2014 - 09:46

reklama

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať do koľkej by podľa vás mohlo byť von 16 ročné dievča? V septembri nastupujem na strednú školu a von môžem byť maximálne do 19:30 aj cez víkendy. Zatiaľ čo kamarátky môžu byť dokedy chcú alebo až do polnoci. Dokonca aj 10 ročné decko môže byť von dlhšie ako ja. Ako mám rodičom vysvetliť že potrebujem čas aj na kamarátov a viac voľnosti? Ja nie som z tých problémových puberťáčok, ktoré pijú, fajčia, drogujú. Dodržiavam stanovený čas príchodu domov a predsa mi nedôverujú. Prosím poradte.


reklama


reklama

Ja-tereza, Št, 31. 07. 2014 - 11:05

To sa nedá tak zovšeobecniť, čo je ešte v norme a čo nie. Ja mám 14 ročnú dcéru, teraz cez prázdniny môže byť vonku do 22,00. Ale my bývame na dedinke, pohybuje sa s kamarátkami po priľahlých uliciach. Určite by som jej to nedovolila, keby sme bývali v meste alebo na sídlisku. Cez školský rok musí byť doma o 20,00, cez zimu samozrejme skôr. Ak chce ísť von, musí mať upratané a byť naučená. Neviem, kde bývaš, to je dosť dôležité. Ak by moja dcéra mala chodiť domov cez nejakú nebezpečnejšiu lokalitu, určite by musela byť doma skôr. Ak sa Ti čas strávený vonku zdá krátky, skús ísť von skôr, sama vidím na svojich deťoch, že hodne času trávia na internete, uberajú sa tak o čas, ktorý môžu stráviť napr. s kamošmi.

lua, Št, 31. 07. 2014 - 12:32

no tak do pol noci by som 16-ročnú dcéru určite nenechala vonku.Ono to záleží aj od okolností. My bývame na sídlisku. Dcéra má 13 a v lete, pokiaľ ide niekam s kamarátkou a jej rodičmi, čas neriešim. Pokiaľ ide von sama tak do 21,00 musí byť pri dome. Tam pokiaľ ich je vonku viac, môže byť do 22.00 ale musím ju viedieť, že je pri dome. V zime, ako sa skracujú dni, býva doma skôr. Pokiaľ je u nejakej kamarátky, ktorú poznám, môže byť cez týždeň do 19-tej a cez víkend do 20-tej. Už vyjednávala občas o neskoršom čase ale myslím, že aj neskôr bude musieť doma bývať do 21-22 hod. najneskôr. Asi až do 18-ky. ;-) Ak by sme bývali v nejakej ,,nebezpečnej,, lokalite, tak by som jej určite nedovolila bývať tak dho vonku a ešte za svetla by musela prísť domov.

natália1712, Št, 31. 07. 2014 - 14:00

Veď aj ja pochádzam z dediny, nebývame v nejakej nebezpečnej lokalite. Lenže mesiac prázdnin je za mnou a ja som chcela tento posledný mesiac stráviť s kamarátkami aspoň do tej 22:00. Kedže von idem okolo 18:00 až 19:00. Neviem ako to mám riešiť s rodičmi, stále len zakazujú :-( a klamať im nechcem.

Glennys, Pi, 01. 08. 2014 - 07:36

NO Natálka, keby si napísala, že máš 15, tak som presvedčená, že toto píše moja dcéra :) Ja si myslím, že čas vychádzok stanovený tvojimi rodičmi je úplne OK. Tento argument mimochodom počúvam od svojej dcéry - oni môžu a ja nie. Moja odpoveď, keď ma už s tým pekne vytáča býva: Ak sa oni pôjdu obesiť, pôjdeš aj ty? Viem, je to možno nepekné, ale tento argument naozaj použijem len keď ma už dostane do vývrtky.
Naštastie tá moja Natálka už pochopila, že pravidlá sa dodržiavajú. A tiež sa naučila, že je veľmi dobré dodržať slovo. Vyhne sa tým výčitkám o nezodpovednosti, možnému zákazu a podobne. A niekedy jej dovolím byť vonku až do 20,00 :)

ne - mozna (bez overenia), Št, 31. 07. 2014 - 14:11

Naty, moja má presne 16 rokov. Teraz cez prázdniny max do deviatej, ak sa dohodneme do pol desiatej. Cez školský rok max 7 - 8 PM. Tiež sa hnevá a vyjednáva.
Skús sa skrátka s rodičmi dohodnúť, prípadne navrhnúť čo by si mohla urobiť, pomôcť doma a vysvetli kam ideš a presne s kým ideš a dohodnúť presný čas návratu a ten dodržať. Naša sa už naučila, že musí dodržať, inak má problém.
Tvoji rodičia Ťa majú radi, boja sa o Teba, záleží im na Tebe. Keby toto neriešili a mohla by si si robiť čo chceš, tak zrejme by im to bolo jedno.
(flower)

val, Pi, 01. 08. 2014 - 10:50

Ja mam 9 rocnu a tej horia paty uz rano o 8 ze chce ist von (rofl) take male ciganca je to. Moze byt von do 19 max do 19,30h. Ale to je priamo pred blokom a furt ju kontrolujem. Tiez bojujeme s tym, ze ostatni su dlhsie ale ja nepopustim, prave preto ze ked bude mat 16 ako mas ty tak bude von do max do 21 h, do polnoci by som ju nepustila ani nahodou.

.Sandra., Po, 04. 08. 2014 - 22:10

Ja mam 16 a mna rodicia vobec neobmedzuju-nikdy to ani nerobili. :-) Jednoducho mi veria a vedia, ze mi mozu doverovat, no napriek tomu mamka vzdy prizvukuje, ze ked ju raz sklameme tak sa vsetko zmeni, je to take nieco ako zdvihnuty prst. Mozno si niekto pomysli, ze sa o mna rodicia vobec nestaraju, ale nie je to tak, nefajcim- smrdi mi to az prilis nato aby som to vyskusala :-D - nepijem, nedrogujem-aj ked je to u nas v dedine velmi rozsirene medzi mladymi-, chodim na jedno z najlepsich gymnazii v mojom okoli a cez tyzden, normalne ked je skola som tiez vonku kolko chcem, ale ak uz pridem po 8, tak ma napomenu ze je skola. Cez vikend a prazdniny tak mozem byt vonku kolko chcem. Stane sa, ze pridem domov po tom ako si oni lahnu, ale mamka aj tak dovtedy nezaspi. Samozrejme ak by sme byvali v meste bolo by to ine. (giggle) A mozno aj prave preto ja nie celkom suhlasim s niektorymi rodicmi. Napr. s val plne suhlasim, pretoze si nemyslim ze by mali 9rocne deti dlhsie zostavat vonku, ale v 16tich? Patri to k tomu aby sme sa vedeli o seba tak trochu aj starat. To je uz ako keby nas rodicia drzali v perinke a neuvedomuju si, ze to je na nasu skodu. Mam znamu ktoru do 19-tky nikde nepustali, prvy-krat som ju stretla na party tento rok na zaciatku leta, to ste ju teda mali vidiet aka bola opita. :-|

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama