reklama

Používate látkové plienky?

Mishamisha77 , 16. 09. 2014 - 12:09

reklama

Používate ešte látkové plienky, alebo fičíte už len na pamperskách? Čo je pre dieťa lepšie? Neodučí sa skôr od plienok pri používaní klasických?
Je to síce pre nás mamy pohodlnejšie, pre deti príjemnejšie, ale ...

Zaujímajú ma vaše názory, ďakujem ;-)


reklama


reklama

anjeli, Ut, 16. 09. 2014 - 22:09

Pri prvom synovi pred 18 rokmi som používala na 99% len látkové plienky a jednorázové len na dlhšie cesty (blush) . Od plienok sa neodnaučil skôr ako ďalšie dve moje deti :-| a to aj napriek tomu, že som mu mohla venovať viac času a pozornosti pri odúčaní :-) , keďže bol do 4 rokov jedináčik.
Pri mladšom som používala viac jednorázové, keďže sa mi robota pri dvoch deťoch nakopila a navyše som už mala svoje skúsenosti s údržbou látkových plienok :-( . Na látkové sme prešli v čase, keď som si myslela, že by bolo načase odučiť od plienok. No bolo mu to srdečne jedno :-D , či má mokro okolo zadočku alebo je v suchu, pokiaľ nedozrel nato, žeby odhadol chvíľu, kedy sa treba pýtať, plienku zdržal na sebe, mokrú či suchú (giggle) .
Pri najmenšej mi zostalo snáď cca 5 kúskov látkových plienok po chlapcoch a aj to plnili funkciu ako väčší podbradník (giggle). Mala jednorázové a na nočník sa ani za svet nechcela posadiť, až jedného dňa, keď sama dospela do toho štádia sa zadarilo: http://nanicmama.sme.sk/bez-plienok/tak-sa-nam-podarilo-dospiet (sun)

crystall, St, 17. 09. 2014 - 12:52

Bavlnené plienky som dala prvorodenému synovi pred 12 rokmi. Plienok nakúpených 80 ks plus-mínus, si pamätám, že pampersky stáli čosi nad 6 korún a keď boli v akcii, tak boli za 4 koruny/ks, to sme boli frajeri. Iné plienky moje deti nezvládli. Buď to stvrdlo na betón, alebo to pretekalo.

Taká moja spomienková plienková realita

Dve vedrá, jedno na zbieranie pocikaných plienok, druhé na pokakané. Pokakané v rukách predprať a dať namočiť. A všetky tie kakance prejdú rukami. Ešte, keď je malinké kojené, tak je to fajn, ale keď dieťa prechádza na príkrmy, tak kaká všeličo rôzneho odtieňa, konzistencie a zápachu a ručne predpieraš. A zbierať na plnú práčku, k tomu bol typický puch v kúpeľni. Ako prvomamička som neustriehla, že mi nehreje špirála v práčke, tak moje plienky boli stále zelené. Žiadne krásne biele vyvarené vyprané nadýchané plienky, len zelené v rôznych odtieňoch. Do toho skúšanie rôznych práškov, dieťa chytilo dermatitídu, vyváranie v hrnci, pláchanie a pranie. Plienkový kolotoč: vyprať, vytriasť, zavesiť, zvesiť, poskladať, vyžehliť, bo malinkému som žehlila a na záver uložiť. Ideálne, keby k tomu svietilo slnko, fúkal vetrík a plienky boli vonku, inak smola. Čakať, kým uschne, prekladať, mokré-suché.
Neskôr už boli plienky biele a ja krásne uštvaná, lebo moje bábätko kakalo zdravo, nie ako susedine, ktoré bolo nastavené, že kakalo každý 3 deň pravidelne, čiže jedna pokakaná plienka každý tretí deň, to preprala v rukách, vyprala a zavesila, paráda život.
Do toho počítaj, že keď cíti mokro, tak cíti aj chlad, čiže malinké ti o to viac dáva plačom na vedomie, že sa mu to nepáči a staršie sa môže aj podchladiť (myslím si).

Nemám pocit, žeby to malo nejaký vplyv na rýchlejšie odúčanie od plienok. Jednoducho plienky nedať a odúčať.

Pampersky síce nie sú eko, ale vďaka za ne – aleluja!

Kamila, St, 17. 09. 2014 - 16:51

Pekne si to zhrnula. ;-)

Ariesa, St, 17. 09. 2014 - 19:07

(y) na toto som nemala silu. napisala si to za mna :-D . 40 plienok (na den, v noci vydrichmal v pamperske), 4 roky neskor.

ale tu by nas polarka upozornila a musim suhlasit - separacne plienky pomahaju pri pokakanych plienkach a nie su drahe. a teraz tie plienky vyzeraju trochu inak, nejdes sa uskladat na jednej plienke 4x, nenatahujes ju cez celu pradelnu snuru na uschnutie ... uz je vyskladana a zosita ... ci co :-P

... ale aj tak by som uz do nich nesla. vlasy sa mi jezia (giggle)

babaroga, St, 17. 09. 2014 - 20:50

Ahoj, ja mám skoro dvojročného chlapca a používam bavlnené plienky, pampers len na noc alebo ked niekam ideme, k plienkam som si kúpila také separačné vlozky/ to je take niečo priesvitné ako gáza ale pevnejsie 100ks asi 1,50e/ to davám n aplienočku a ked sa malý pokaká , tak mi nemusí nič prechádzať rukami :) ale len to zrolujem a vyhodim, je pravda, že dieatko treba častejšie prebalova, ale mne to nejak nevadí, pre malého sa mi zdajú tieto plienočky lepšie lebo neprehrievajú tak

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama