reklama

Štúdium vysokej školy v zahraničí

Kamila , 18. 09. 2014 - 21:07

reklama

Radšej nejdem rozpisovať dnešné zážitky s jedným z našich detí. Ostala som dojatá.
Dievčatá, mám na vás prosbu. Máte voľajaké skúsenosti so štúdiom na vysokej škole v zahraničí? Ako prebiehajú prijimacie pohovory. Aké sú náklady na štúdium? Viem, že sa to líši od krajiny, ku krajiny, čo viem, ešte aj náklady v rôznych mestách sa líšia ..., len nech som kus v obraze a mám argumenty. Jedna vec je školné, ďalšia ubytovanie, strava, doprava, možnosť brigád ...
Voľačo viem o štúdiu v Dánsku ..., Nemecko, Rakúsko nie je aktuálne ...
Ďakujem veľmi pekne.


reklama


reklama

Lenka R, Pi, 19. 09. 2014 - 09:19

Kamilka , normálne štúdium v zahraničí , neviem , ale je možnosť v rámci erasmu byť pol roka na zahraničnej univerzite a tam je poskytnuté štipendium na ubytovanie, stravu ... môj syn bol takto v Portugalsku a podľa toho čo vravel tak to bolo super a finačne mu to celkom vychádzalo aj bez našich dotácií. A neskôr bol zase v rámci erasmu na praxi v Španielsku , toto mi príde únosnejšie aj finančne a aj nemáš dieťa tak dlho mimo ...

Kamila, Pi, 19. 09. 2014 - 09:32

Dakujem, ze si sa podelila o skusenosti, presne toto som sa snazila vysvetlit svojmu "dietatu" (blush)

Lenka R, Pi, 19. 09. 2014 - 10:04

Kamilka , ešte ma napadlo , ak tak túži mať tvoj syn skúsenosti mimo , ten môj bol ešte v rámci vysokej školy po dve letá v USA, bolo to na 4 mesiace počas prázdnin, z toho tuším tri mesiace brigádoval a mesiac cestoval , je to super spôsob ako sa zdokonaliť v jazyku, zarobiť si a vidieť kus sveta, má úžasné zážitky a kamarátov , bolo to cez : www.ccusa.sk
Dá sa byť vonku, zarobiť aj pocestovať aj takýmto spôsobom.

Kamila, Pi, 19. 09. 2014 - 12:11

dakujem, take vediet sa vzdy zijde

adus, Pi, 19. 09. 2014 - 10:02

Kami, ja mám skúsenosti bohaté, Barča prakticky celé VŠ štúdium absolvovala v zahraničí, aj keď teda to bakalárske v ČR, čo sa dooosť odlišuje od ostatného zahraničia, pretože za štúdium samotné sa tam nič neplatí. Internát ani ostatné náklady tiež neboli nijak extra vysoké, veď to dieťa aj doma "troví" (aj tu by som jej platila električenku, kupovala pre ňu jedlo,...) a na Masarykovej univerzite to mali tak, že dokonca mohla požiadať o"štipendium" - príspevok na ubytovanie - nie je na to nárok, ale napríklad naša Barča ho dostala každý rok a vyšlo to tak, že vlastne to pokrylo náklady na ubytko na jeden semester (ten druhý som potom platila ja). Tiež existovala (a možno ešte stále existuje) nadácia, ktorá podporovala v prvom ročníku slovenských študentov v Česku a naopak, tam sme tiež "urvali" nejaký ten príspevok.Suma sumárum - Brno som prakticky vôbec nepocítila na rodinnom rozpočte. Magisterské v Budapešti bolo trochu o inom, tam dostala grant (o ktorý sa samozrejme musela uchádzať a splniť všakovaké podmienky, vrátane jazykového certifikátu) ale tam to vyšlo tak dobre, že dokonca ešte z tých peňazí ušetrila, t.j. dalo by sa povedať "zarobila" na tom.
Kiska bola 2x na Erazme - tiež fajn skúsenosť, ale tam je ten rozpočet už nie taký "veľkorysý" a treba sa s peniazmi fest dobre obracať.
Celkove - áno alebo nie - ja som jednoznačne za áno - všetkými 10, tým deckám to veeeľmi veľa dá nielen po stránke vedomostí, ale aj také to čo budú potrebovať do života - postarať sa oseba, byť za seba a svoje financie zodpovedný, naučiť sa hospodáriť a vôbec...
Dovolila by som si aj oponovať Lenke - hoci to tiež závisí od toho, kde v zahraničí to dieťa študuje. Barča bola doma takmer každý weekend, kým Kiska na tom Erazme bola zakaždým preč z domu na celých 6 mesiacov bez toho, aby sa doma ukázala - takže ak máš dojem, že bez dietka nevydržíš, tak to nie je zrovna tá najlepšia alternatíva

Lenka R, Pi, 19. 09. 2014 - 10:16

Vidíš Adus, to Brno ma ani nenapadlo, že zahraničie. Starší syn študoval tiež na Masaryčke.Finančne som to necítila nijako , mal internát a svojim občasným príjmom sa financoval sám a tuším mal aj nejaké štipendium. Doma bol viac ako v škole, spravil si rozvrh, že tri dni bol v Brne a 4 dni doma.Peťo bol taká samostatná jednotka, všetko si vždy vybavil sám, tak som s ním žiadne starosti nemala.
No a to moje mladšie dítko, som videla viac na skype ako v reále. Za ten polrok čo bol mimo , bol doma raz na vianoce, to som mu ale ja platila letenku. A druhý krát som sa v rámci dovolenky vybrala za ním ho pozrieť, to bol v Barcelone. Ono v rámci Európy sa to ešte dá, horšie je keď chce dítko študovať v USA, Kanade ... to je podstatne ďalej.
A máš absolútnu pravdu v tej samostatnosti a naučiť sa hospodáriť s peniazmi, to sa hlavne ten môj mladší musel veľmi snažiť, aby vyšiel s tým čo dostal.

Kamila, Pi, 19. 09. 2014 - 11:02

Ďakujem, však do Brna ho aj ja posielam, od nás je to síce dosť dalej, ale nedaleko mam sestru. Inak vieš o kom sa bavím a prečo ostávam dojatá a kus skeptická. :-D Len tento týždeň sa ozval aj mladší, oveľa zodpovednejší, že on jednoznačne ide von, ta sa pýtam, nech som v obraze. Ešte stále hrozí, že príde love a skončia doma ako najstaršia. (sun)

adus, Pi, 19. 09. 2014 - 12:49

Hej, je mi to jasné ....
Ale veď už by sa vám to Brno malo aj znormalizovať, zase by mal chodiť aj priamy spoj, ako tomu bolo v Barčiných časoch - lebo teraz teda nechodí, v BA sa musí pretupovať. Ale viem, že s Barčou veeeľmi veľa Košičanov (resp. Východniarov) chodilo na vlaku (a niektorí aj tým Student Agency autobusom).

Kami, tak ti poviem, dá sa aj tu, samozrejme, ale ak chcú kvalitu, nech radšej idú het ... teraz je to už aj na SK kúštik lepšie, ale ešte keď Barča chodila, ten rozdiel bol diametrálny. Tu ešte všetko natvrdo na papieri - skriptá, seminárky, komunikácia s vyučujúcim a školou .... a tam - všetko elektronicky, tak im aj vyučujúci posielali študijné materiály, seminárku tým pádom bolo možné poslať dop polnoci, lebo veď to stále bol ten stanovený dátum, neničili sa tony papiera, nebolo treba investovať do kníh, ktoré potom už nikdy nebudeš potrebovať.....
Keď už bola v B-pešti, robili s ňou rozhovor z TA3 - téma bola prečo naši mladí chodia študovať do zahraničia, to bola v tej Pešti mesiac aj s cestou a vieš čo im povedala - Prečo som išla do zahraničia? Ešte som tu len mesiac a už nám prednášali 3 laureáti na Nobelovu cenu!!!!

Kamila, Pi, 19. 09. 2014 - 13:34

To už je čo povedať. (y)
Inak aj u nás sa už voľajaké zmeny dejú, tiež je to viac o elektornickej komunikacii. Dokonca som aj prednášky videla na videu cez internet ... Dotiahli to až do takej dokonalosti, že programy hodnotí počítač, zadania, skusšku ... a to ti už je iný level, ešte kontroluje aj zhodu medzi žiakmi ... Na elektotechnike teraz nerobi sito matika, ale programovanie.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama