reklama

Keď škola príjemne prekvapí

Kamila , 07. 11. 2014 - 10:24

reklama

Najmladšia dcéra je tretiačka na základnej škole. Úlohy sú u nás občas kapitola sama o sebe, ale nie o tom so chcela. Dnes mali odovzdať na kontrolu pracovný zošit tuším zo Slohu a písania, alebo nejak takto. A tak sme spolu kontrolovali resty, čo občas nestihla dokončiť na hodine. Niekedy má ešte problém porozumieť zadaniu. Čo má však v pracovnom zošite zaujalo je, že tento rok sa tématicky nesie v znamení poznávania Slovenska. Mestá, dedinky, kopce, rieky, priehrady, pralesy národné parku sú témou úloh. Ku všetkému pekné mapky a zaujímavé informácie.
Myslím, že je to skvelá kombinácia poznávania Slovenska a našej materinskej reči súčasne. :-) Aj keď mne po tom prebehnutí ostali v hlave len dedinky Egreš, Figa a tuším kopec Kľak, ale som sa dozvedela, že pod Vihorlatom máme prales. :-D

Inak keď už som pri Vlastivede, ktorá neskôr prechádza do Zemepisu na strednej do Geografie. Starším trom na gymnáziu sa ušiel jeden úžasný učiteľ geografie, ktorý namiesto toho aby zarábal ťažké peniaze ako programátor, lebo aj informatik je určite dobrý, učí mladých voľačo o svete okolo nás. A to voľačo sa zďaleka neobmedzuje len na obsah stredoškolských učebníc. Moje deti sú miestami tak premúdreté. (giggle) :-D (rofl) Vôbec nejdem riešiť známky, ale to čo im do života priniesol tento učiteľ im v hlavách ostane po celý život. Dcéra so synom by šli kvôli nemu aj z geografie maturovať (giggle). Teraz si ho chvíľu užíva mladší syn. Ešte keby nášho Učiteľa nechali aj Javu zaviesť do Informatiky, možno raz ...

Dievčatá, čím vás škola, učebnice, učitelia príjemne prekvapili či už pri vašich deťoch, alebo voľakedy dávno, keď ste vy drali školské lavice?


reklama


reklama

púpavienka, Pi, 07. 11. 2014 - 11:14

Ja som to už písala, ale ja doteraz nezabudnem na to ako reagovala profesorka na učilišti kde bola moja staršia dcéra.
Chcela som ju preložiť na inú školu s maturitou, nakoľko som s nimi bola sama tak by bola dostavala aj nejaké peniažky a tak som išla do školy vybaviť to preloženie.
Učiteľka skoro plakala od hrôzy že im najlepšiu študentku vezmem, pribehli viacerí a jednoducho ma presvedčili aby som im ju tam nechala.
Bolo to pre mňa veľké prekvapenie, ale pochopila som že moja dcéra sa tam veľmi dobre zapísala a je tam šťastná.
Teraz z dlhodobejšieho záberu - určite by mala lepšie možnosti z tej druhej školy a tu dokonca o jeden rok mala dlhšie lebo si robila nadstavbu, ale zase je otázne ako by to tam bolo. (sun)
Ja som mala dva ročníky úžasného dejepisara, ktorý z nezáživných čísiel urobil prekrásny výlet do dávnych čias, vedel nás úžasne zaujať.

Kamila, Pi, 07. 11. 2014 - 11:50

Asi je všetko tak ako má byť, no nemohla si im vziať najlepšie žiačku. :-)
Výlety do histórie museli byť veľmi zaujímavé, ak vie učiteľ zaujať je to úplne o inom.

púpavienka, Pi, 07. 11. 2014 - 12:06

Vieš Kamilka, uvedomila som si jedno. Moja dcéra na základke patrila medzi priemernych žiakov a tak som pochopila že tam sa niekde dostala a oni ju už odtiaľ nepustili. Ona sa musela naozaj učiť, lebo ak niečo dobre nevedela tak jej nedali známku, ale povedali že určite mala niečo a preto sa nepripravila a teda na druhýkrát ju vyskúša. Pochopila som už vtedy že toto je pre ňu dobre, konečne sa necítila mizerne pri svojich spolužiakoch. Takže som oželela tie peniaze.
No a na učiteľov ktorí zaujali bude každý z nás spomínať celý život, nemuseli byť iba milí ale jednoducho nás niečo naučili a to tak že sa nám to aj páčilo. Kiež by ich bolo dosť.

Kamila, Pi, 07. 11. 2014 - 12:09

Ved toto, je dolezite, aby sa dieta na skole citilo dobre, aj mediz psoluziakmu aj ucitelmi, ak to skripe na jednej ci druhej strane je to tazke.

Lenka R, Pi, 07. 11. 2014 - 11:37

Ja si s láskou a nostalgiou spomínam na dvoch učiteľov . Jeden z nich ešte na základke p. učiteľ Mocnaj, učil nás všetko od slovenčiny, počtov až po dielne a pozemky. Bol úžaaaasný (heart) (sun). Doteraz si na neho pamätám. Napríklad vybrané slova nás učil ako básničky : " My sme mysleli, že sme na Mýte umývali mydlom myš, ale sme sa mýlili. Nezmysel je mykať sa a zamykať do žmýkačky (rofl) " a na všetky mal nejakú roztomilú básničku.
A druhý pedagóg na, ktorého nikdy nezabudnem bol už na výške Doc.RNDr. Milan Nedelka, učil nás meteorológiu a tiež bol skvelý, jedinečný,všetci sme vďaku nemu meteorológiu zbožňovali. Jeho špecialitkou boli nádherné fotky oblakov, taktiež keď pozriem von , tak vždy mi mysľou prebehne - jej aké krásne altokumulky alebo do kelu kumulonimbus calvus , bude búrka a tak, na to sa nedá zabudúť :-)
No a o mojich deťoch som už písala , obaja mali na základke úplne perfektné pani učiteľky a verím, že na ne tiež len tak nezabudnú (sun)

Kamila, Pi, 07. 11. 2014 - 12:12

Zlatý učitel. Dnes už je učiteľov, chlapov na základných školách asi pomenej, však za tie platy uživiť rodinu asi nie je jednoduché.

Joj nebo, oblaky a k tomu skvelý učiteľ, škoda toho tvojho lietania ...

Martina79, Pi, 07. 11. 2014 - 19:35

Ja som nejakých prevratných nemala, ale pamätám si na bratovho "profáka" z gymplu, učil ich biológiu. Bol to presne: "Ján Ámos Džínový" - chodil v tričku a džínoch. :-D Na tú dobu - to moc kolilo oči...
Ale náš Samko má teraz na ZŠ už druhý rok triedneho mladého učiteľa. Učí ho hlavné predmety (sú 4-táci), ako sú matematika, slovenčina, literatúra a angličtina. Pán učiteľ bol niekoľko rokov v anglicku, takže na hodine ANJ sa rozpráva len anglicky a rukami a nohami... (giggle) :-D A ja žasnem, ako náš Samo vie anglicky. A ako ho to baví.
Teraz dokonca je prihlásený na nejakú súťaž (všetkovedko), kde sa malo platiť 4e. ... (k tomu sa radšej nevyjadrujem). A pán učiteľ povedal, že to nemusíme platiť, že to zaplatí za nich on... :-)
A na našich rodičovské združenia budem dlho spomínať. Uvarí nám kávičku, mali sme aj dezertík - rumový B-] , stoly pospájané, aby sme sedeli dokola a debata, išli sme ako poslední...

Kamila, Pi, 07. 11. 2014 - 20:01

Waw, tak ten váš triedny vyzerá byť super. (clap) (y) (clap)

bigmama, So, 08. 11. 2014 - 22:50

no, na zakladnej, prvy stupen, prvy rok super ucitelka, druha suseda, kludas, druhy rocnik dalo sa, treti stvrty rocnik, ucitelka, ktora ma z duse neznasala, neviem preco, nastastie mi to myslelo, tak ma moc neznechutila, ibaze, namiesto toho, aby sa porozpravala s mojimi rodicmi a povedala im, ze vyberaju do matematickej skoly v susednom meste, rozhodla za mna, vsak nechces ist do matematickej skoly?! a ja som si nedovolila povedat, ze by som rada, doma som nic nepovedala, aby mi neurobila zo zivota este vacsie peklo...druhy stupen, vsetko dobre, az na vytvarnu vychovu, vyucoval ju riaditel, ktory bol strasny komunista a protinabozensky zalozeny, kedze mama nas prihlasila na nabozenstvo a ani na jeho odhovaranie nedala a ja som chodila na nabozestvo, vytvarna vychova bola pre mna peklo na zemi...v 6tej triede, solova dvojka z vytvarnej vychovy (blush) najlepsie bolo, ked som ho po revolucii stretla v kostole, dokonca viedol spevokol!!!! mi sanka padla na zem :-O
na strednej to bol profesor chirurgie, laska nelaskava ;-) pan, vtedy 70tnik, prva znamka 4 z pisomky a nakoniec som mala konecnu znamku 1 aj z maturity, este mu obcas zavolam, dnes ma uz cez 90 rokov....dnes, ked sama ucim, chapem, co hladal, len lesk zaujmu v ociach ziakov, zatial sa mi dostava pozehnane, robim vsetko preto, aby to tak zostalo....prve komplimenty som dostala v piatok od piatakov, sklamani, ze na buduci tyzden budeme mat spolu len jednu hodinu, bude sviatok a rozvrh maju upraveny tak, ze jeden tyzden maju 5 hodin a dalsi tyzden, dve a pol hodiny.....sa vyjadrili, ze by bolo dobre, keby ich ucitelka este trochu pomarodila ;-) (giggle) zahreje pri (heart) Ziacka zahlasi: konecne rozumiem tomu, co sa ucime ;-) este mam tyzden a uvidime, ci kolegyna bude este potrebovat nejaky ten tyzden, aby sa dalo vsetko do poriadku B-]
dufam, ze budem pre nich ta ucitelka, na ktoru budu spominat v dobrom B-]

Kamila, Ne, 09. 11. 2014 - 19:59

Zlatý pán učiteľ, úctihodného veku sa dožil, to vážne ste po takej dobe a na takú diaľku ešte občas v kontakte?

Tento rok len príležitostne zastupuješ? Či to uzž dlhšie aj keď asi len dočasne. Šikovná si, keď sa ti takých komplimentov dostáva. (y)

bigmama, Ne, 09. 11. 2014 - 23:35

nasla som v zozname na internete, tak som zavolala, nastastie docent je v bratislave s jeho menom len jeden, on ani vlastne nebol ucitel v pravom slova zmysle, bol to lekar, prednosta nemocnice, primar a co ja viem co vsetko, knihu, chirurgia pre detske sestry pre SZS napisal on a z tej sme sa ucili, celu sme ju prepisali do zosita a este popridaval, co bolo povypustane z priestorovych dovodov :-) bol prekvapeny, ked som mu zavolala, este kedysi z nemocnice, ked som robila na kramaroch, teraz bude mat narodeniny v novembri, tak brnknem, ked si spomeniem v normalnom case, len sa vzdy ponahla ukoncit hovor, aby som vela neplatila (giggle) (rofl) ale mam spoluziacky, ktore si ho nepamataju, jeho meno im nic nehovori B-] takze je to velmi individualne :-)
teraz mam zastupovanie, zatial su to len zastupovania, lebo este nemam urobene atestacie, teda skusku, ale kedze nemam francuzske skoly, tak si to najprv odpraxujem a potom hadam nejako prelezem konkurzom (giggle) normalne po troch rokoch by som mohla skusit stastie B-]

Kamila, Po, 10. 11. 2014 - 08:01

Drzím palce aby sa podarilo preliezt volajaky konkurz ci urobit atestaciu?

bigmama, Po, 10. 11. 2014 - 21:39

dakujem, verim, ze to dam ;-) :-D

eva m, Ne, 09. 11. 2014 - 19:28

V prvej triede som mala hroznu pani ucitelku, nech jej to panbozko na druhom svete odpusti... Preplakala som vari cely rok... Dnes by sa tomu mozno hovorilo aj sikana, vtedy sa to tak inac bralo.
V druhej triede nas ucila PANI ucitelka, ktoru si dodnes neskutocne vazim. Ona mi ukazala, ze som ikovne dievcatko, ze ma ma rada, ze v skole moze byt aj dobre :-) . Dnes je to uz stara pani, ale ked ju raz za uhorsky rok stretnem, vzdy ju s uklonom pozdravim. A ona si ma dodnes pamata :-) . Pred casom som jej aj povedala, aka bola v mojom zivote dolezita a velmi, velmi dobre jej to padlo (hug) .
Eva (sun)

Kamila, Ne, 09. 11. 2014 - 19:55

Pre malú prváčku musí byť taká triedna riadnym postrachom, ešte že ju iná a skvelá nahradila.

val, Po, 10. 11. 2014 - 08:59

presne o uciteloch sme sa bavili v aute rano s mm, nasa starsia ma proste "stastie" na ucitelky. Naposledy ich nechala jedenastich po skole, z domacej na dve strany jej chybalo jedno cvicenie. Telefon im nedovoli pouzit pocas vyucovania takze som hodinu netusila kde je, si viete predstavit ten stres ked si predstavite ako dnes miznu deti. Na prvom stupni mala zasa ucitelku ktora im davala tolko domacich uloh, ze ich robila aj 3 hodiny denne. Mladsia to ma lepsie prvu mala skvelu ucitelku, teraz ma tie dobru sice trochu prisnejsiu ale da sa. No a moje ucitelky (giggle) jedna po nas hadzala kluce a kriedy, druha nam trieskala facky jedna basen. Matikar nam neustale nadaval do debilov, pamatna veta: "v kosickej kotline zafukal vietor a vy ste debili, vsetko vam vyfucalo z hlavy" To bolo na ZS, stredna bol iny horor (giggle) (giggle) musela som ist na strojarinu, z technickeho kreslenia som v prvom rocniku mala asi 30!! patoriek, nech mi vykres urobil ktokolvek furt patka. Na vysvedcku mi ale zazrakom dal 3. Jedine co mi fakt slo bol dejepis a slovencina (rofl) (rofl) ale nejak sa to utriaslo a na konci stvrteho mi dokonca odporucili pokracovat na VS.

Kamila, Po, 10. 11. 2014 - 09:30

To co opisujes znie ako z hororoveho filmu, hlavne tvoje skusenosti zo skolskych cias.
Ucitelka tvojej starsej dcery, tiez ziadna vyhra. No hold skola zivot asi nikdy nebude jednoduche, len deti su este krekhé duse, hlavne poniektore, bo niektore su aj zdivete, ci len krehku dusu volakde schovali?

val, Po, 10. 11. 2014 - 10:37

najlepsiu ucitelku som mala v 1 a 2 rocniku, dodnes na nu s laskou spominam. Nech to teda nie je az taky horor (giggle) mali sme aj dobre ucitelky napr. slovencinarka bola skvela, to co ma naucila som zurocila na strednej aj zemepisarka sice bola prisna ale naucila nas vela. Stredna skola bola pre mna utrpenia to ano ale dajak som prezila, bohuzial som vymakla obdobie kedy dievcata davali na technicke skoly, moja sestra ma hutnicku (rofl) (rofl) Si pamatam prvy den na strednej, ked nas zbadal triedny, jedine co z neho vypadlo to je Katastrofa, bolo nas 12 chlapcov 18 dievcat (giggle) (giggle)

Kamila, Po, 10. 11. 2014 - 10:43

:-D (rofl) (giggle) No v nasej dobe bolo viac strojárskych podnikov.

val, Po, 10. 11. 2014 - 11:05

(rofl) (rofl) (rofl) tak nejak

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama