reklama

Úraz v škole

Anna Ducka , 14. 11. 2014 - 12:41

reklama

Zdravím všetky maminky,
možno tu má niekto skúsenosti, môžem potvrdiť, je to veľmi nepríjemné...
môj syn, prváčik, mal v škole úraz, skončili sme v nemocnici s podozrením na otras mozgu. Aby som priblížila, stalo sa to "vraj" tak, že utekali z obeda, jedáleň je mimo školy, syna potkol spolužiak a ten spadol na hlavičku na betón, paradoxne ten čo ho potkol zutekal, ako sa syn dostal do družiny neviem, následne mi telefonovala žiačka z tretieho ročníka, že syn spadol a že má horúcu hlavu a dávajú mu obklady /deti/. Pedagóg tam nebol žiadny...tak som si išla po syna a následne sme išli na pohotovosť, podrobnosti už nepíšem. Ide mi o to, kde bol resp. mal byť pedagóg, žiadny dozor...prosím, vedel by mi niekto rady, ja z toho v škole nechcem robiť haló, len ako sa brániť, svoje dieťa, aby k tomu už nedošlo...ďakujem.


reklama


reklama

val, Pi, 14. 11. 2014 - 13:17

my sme mali uraz ked bola Tamca prvacka, behala po triede tiez ju niekto potkol s udrela sa. skoncili sme na ocnom lebo si roztala tvar par mm od oka. Nesili jej to len lepkami zaistili. Stalo sa to v piatok poobede, my sme to nejako so skolou neriesili, len sme utekali na pohotovost. Ked sme v pondelok prisli do skoly, zistitili sme, ze chudera vychovavatelka bola z toho vystresovana cely vikend, velmi sa o Tamarku bala, skola urobila o uraze zapis.

Anna Ducka, Pi, 14. 11. 2014 - 13:21

Ďakujem za komentár,
takže zápis o úraze, budem sa na to v škole pýtať....

Iwa, Pi, 14. 11. 2014 - 13:44

Naši chalani majú tiež jedáleň mimo školy, ale družinári chodia na obed IBA s pedagogickým dozorom. Učiteľka deti zoberie po poslednej hodine a idú všetci spolu na obed. Aj podľa zákona musí byť dieťa v ŠKD stále pod dozorom pedagóga, či už idú na obed, na ihrisko, na prechádzku. Ak má krúžok, nesmie sa samé vybrať, že idem na krúžok, musí si pre dieťa prísť vedúci krúžku, ktory je za neho zodpovedný, kým je na krúžku. Ak môže ísť po krúžku domov s rodičmi alebo aj samé, musí mať o tom vychovávateľka v ŠKD písomný súhlas rodičov.
Anka, osobne by som bola veľmi zvedavá, kde bola učiteľka, keď sa to stalo. Viem, že nemôže mať oči všade, môže stať aj že sa deti pobijú a je z toho úraz, ale mala by to riešiť hneď ona a informovať rodičov. Bola som v situácii, keď syn vybil spolužiakovi zub (našťastie mliečny) a hneď ako som prišla po neho do ŠKD, sme mali s učiteľkou rozhovor a potom doma s junákom... ale učiteľka to aktívne slušne (aj so mnou ako matkou bitkára (giggle) ) riešila.

dasa_, So, 15. 11. 2014 - 08:02

len malá poznámka z praxe - robila som krúžok a mala som aj deti, ktoré chodili do družiny aj také, čo do družiny nechodili. A predpisy hovorili, že pre deti do družiny (v inej budove) som musela chodiť osobne. Akurát zabudli predpisy povedať, čo mám urobiť s tými deťmi, čo na krúžok čakali po škole bez toho, aby chodili do družiny. Fakt sa nedalo rozdvojiť. A nápad, že sa všetci tí, čo už čakajú prezlečú, ideme spolu v zástupe do družiny, tam vyzdvihneme ostatných, zase naspäť, prezliecť, prezuť a pol krúžku je preč. Alebo nechať pol krúžku bez dozoru v triede alebo na chodbe???

Iwa, Ne, 16. 11. 2014 - 14:07

Dáška, u našich chalanov najprv vyzdvihne učiteľka na krúžok deti z družiny a potom vpustí do budovy deti, ktoré čakajú pred školou, lebo do družiny nechodia. Za tie pred školou sú zodpovední rodičia alebo niekto, kto ich na krúžok privedie. Môžu tam rodičia (babky) s deťmi počkať, kým si ich učiteľka vyzdvihne - kým deti učiteľka nepustí do budovy, tak je zodpovednosť na rodičoch. Ak tam niekto 5 minút pred začatím krúžku nie je, má smolu alebo musí ísť cez riaditeľku.
Ale určite ten učiteľ nemôže mať oči všade a nedajbože, ak je nejaká vychovávateľka chorá a deti sa delia medzi ostatných učiteľov :-|

dasa_, Ne, 16. 11. 2014 - 15:40

a teraz si predstav, že je krúžok hneď po poslednej hodine. 5 detí je v družine, lebo sú z inej triedy a poslednú hodinu nemali, 3 idú na obed do inej budovy a 4 čakajú, lebo nechodia ani na obedy ani do družiny. To je reálny prípad. Mám tie 4 vyhodiť pred dvere školy, aby čakali tam, kým zvyšok pozbieram na obede a v družine? Alebo majú cez deň prísť pre ne rodičia, aby mi ich odovzdali na krúžok?

Anna Ducka, Pi, 14. 11. 2014 - 14:02

Ďakujem,
najbližšie idem do školy, skúsim sa popýtať ale už dopredu viem, ako to dopadne, oni sa na to nepozerajú ako rodič, aj keď veľa z nich rodičmi sú, skôr mám pocit, ako keby sa to nejak malo ututlať, jednoznačne budem trvať na tom zápise, skúsim osloviť aj družinárku, absolutne nemám záujem z toho robiť story, aj keď by som mala viac dôvodov ako táto posledná udalosť, napr. aj to, že pred školou nie je prechod, na zastávke dozor a ak by ste mali možnosť ako ja, dva mesiace som chodila so synom busom do školy, až mi z toho vlasy stáli, ako deti chodia cez cestu... to je ale iný príbeh...

gueva, Pi, 14. 11. 2014 - 18:44

Že tam nemáte prechod je potrebné nahlásiť obci. A pokiaľ mám informácie, tak škola nie je povinná robiť dozor na zastávke, ale možno keby ste o to viacerí rodičia žiadali, vyšli by vám v ústrety. Inak prajem skoré uzdravenie, je to nepríjemná záležitosť.

Anna Ducka, Pi, 14. 11. 2014 - 19:34

Ďakujeme,
dávnejšie býval dozor, res. detičky vyprevádzal pedagóg k autobusu,
ale je to určite o dohode...

dasa_, So, 15. 11. 2014 - 08:05

u nás v meste na prechod detí ráno dohliada mestská polícia. V zahraničí viem, že to napríklad riešia nezamestnanými - mesto ich platí a oni 2x denne chodia prevádzať deti cez cestu

aramana, Pi, 14. 11. 2014 - 14:25

Ja si nemyslím že tým, že dáš veci doporiadku, budeš z toho robiť story :-) Pravda je taká, že žiaci prvého stupňa nesmú opustiť budovu školy, oni ich proste nesmú nikde pustiť bez dozoru.Čas na obed, je čas strávený v škole pod dozorom.
Učiteľky nemôže držať všetky deti za ruky, jasné že si urobia zle, podknú sa, sotia sa, ublížia si.To sa môže stať aj keď je učiteľ prítomný ale keď je prítomný, vie poskytnúť prvú pomoc a kontaktovať rodičov (y)
Takže si myslím, nie, nerobíš "story", len sa snažíš ochrániť zdravie svojho dieťaťa. :-)

Iwa, Pi, 14. 11. 2014 - 15:02

Anka, s tým prechodom cez cestu treba osloviť miestny úrad a políciu, oni rozhodujú kde bude, aj keby bola cesta pred školou majetkom školy.

andrea11, Pi, 14. 11. 2014 - 18:07

Robim v skole v anglicku. Ako kazda skola mame medical room a medical person/ja,ked som tam,mimo inych veci,ktore robim/. Ked som dospelym v skole povedala,ze ja ako dieta som nemala ziadnu medical,nechapali. Ze akoze co ma dieta urobit,ak sa zrani???

Denne prichadzaju do medical desiatky deti,boli ich brucho,krv z nosa,odrete koleno,astma pump,pravidelne lieky,ale aj vazne veci,zriedkavo musime zavolat sanitku a dospely ist s dietatom do nemocnice.

Takze- je skola zodpovedna za to,ze dieta spadlo,odrelo sa atd? Nie...pokial pravda tam maju vsetko bezpecne...

Je skola zodpovedna poskytnut prvu pomoc,ak sa niekomu nieco stalo? Absolutne...ved si odovzdala svoje dieta do starostlivosti inych dospelych ludi,co mimochodom podla zakona musis urobit.

Ludia na sk sa casto boja postavit za nieco,co hlboko citia,ze je spravne...porozmyslaj..

Anna Ducka, Pi, 14. 11. 2014 - 19:30

Ďakujem, určite to je na zamyslenie.

gueva, So, 15. 11. 2014 - 10:49

Na Slovensku dieťaťu drobné poranenie ošetrí učiteľ. V každej škole je povinná lekárnička, takisto ako aj na každom inom pracovisku. Na to netreba ani medical person ani medical room. Snáď to dieťa, či iné dieťa dokáže učiteľovi povedať, že sa stalo zranenie. Aj môj syn prišiel s leukoplastom na kolene. Snáď nechceš tvrdiť, že tebe keď tiekla krv z nosa alebo ťa bolelo brucho v škole tak sa učiteľ na teba vykašľal. U nás v MŠ došlo aj na tú sanitku a jasné, že decko neposlali samé. Zas nerobme zo Slovenska krajinu 100 rokov za opicami.

brmbolec, Po, 17. 11. 2014 - 18:21

Pokiaľ sa v škole stane úraz, vedenie urobí zápis o úraze, dokonca ho eviduje na školskom úrade cez webovú aplikáciu. Nikdy sa nič neututlá a nikdy tam vraj nikto nebol. Treba do školy ísť a porozprávať sa o danej udalosti a až potom treba vyvodzovať závery a poprípade sankcie voči zodpovednej osobe. Drobné úrazy sú častým úkazom v škole, deti sú na začiatku školského roka poučené o bezpečnom správaní sa. Musia si dávať pozor na seba ale aj na deti okolo seba. Dozor v jedálni robí zväčša jeden pedagóg, preto je ťažké mať oči všade. Prajem chladnú hlavu ! ;-)
Dozor na zastávke skúste riešiť s rodičmi na plenárnom zasadnutí ZRŠ alebo ešte lepšie na rade školy, kde sú zástupcovia tak školy, rodičov a obce alebo priamo na obecnom zastupiteľstve. Obce majú množstvo nezamestnaných, ktorým musia poskytnúť aktivačné práce, a možno by toto mohla byť pracovná náplň pre 1-2 občanov. s pozdravom Alena

Anna Ducka, Ut, 18. 11. 2014 - 15:17

Ahojte,
dnes som obdržala mail od Minis. školstva,
možno do budúcna niekomu pomôže,
...v prípade poškodenia zdravia dieťaťa - žiaka v škole, spisuje zriaďovateľ v dôsledku počtu vynechaných dní školskej dochádzky buď zápis do knihy drobných úrazov (neprítomnosť žiaka v škole do 3 dní) resp. záznam o úraze (neprítomnosť žiaka v škole 4 a viac dní) - k spisovaniu je prizvaný aj rodič/zákonný zástupca. V prípade, že neprítomnosť žiaka v škole je 4 a viac dní - škola zapisuje úraz aj elektronicky pre štatistické účely. Po návrate poškodeného žiaka do školskej dochádzky si tento môže uplatniť náhradu škody v zmysle § 144 ods. 1 písm. o) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. :-)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama