reklama

Orechová roláda

Pridal/a Kamila dňa 20. 11. 2014 - 20:38 - Recepty Kamila
Orechová roláda, Zákusky, recept, Kamila

reklama

Recept s foto postupom na extra orechovú roládu s orechovou plnkou a bez múky.

Ingrediencie
6 kusov vajce
1⁄2 hrnček kryštálový cukor
1 1⁄2 hrnčeky mleté orechy
  štipka soľ
1 čajová lyžička prášok do pečiva
1 3⁄4 hrnčeky mleté orechy
1⁄2 hrnček mlieko
1⁄2 hrnček práškový cukor
125 gramov maslo
1 hrnček šľahačková smotana
1 polievková lyžica rum
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Z vajíčok najlepšie izbovej teploty oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom, primiešame prášok do pečiva, orechy a na záver sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 25-30 minút pri teplote cca 190°C, alebo podľa vlastných skúsenosti. Po upečení ešte teplý korpus zrolujeme, buď s papierom, na ktorom sa piekol, alebo preklopíme na druhý. Necháme vychladnúť.

Orechy na plnku zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme vychladnúť. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do peny, prišľaháme vychladnuté orechy, rum a na záver zľahka primiešame vyšľahanú šľahačku. Krém sa mi zdal skvelý aj bez šľahačky, je na vás či ju použijete. Vychladnutú roládu rozbalíme, na korpus rozotrieme plnku a zrolujeme. Dáme na chvíľu schladiť do chladničky, na záver posypeme práškovým cukrom.

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

val, Pi, 21. 11. 2014 - 14:11

nechces ma adoptovat (rofl) (rofl)

Kamila, Pi, 21. 11. 2014 - 16:25

ak budes upratovat tak ano. (rofl) (giggle) :-)

val, Pi, 21. 11. 2014 - 17:10

Za kolac i dusu daaaaam (rofl) (rofl)

Dzeny, Pi, 21. 11. 2014 - 14:21

Aj mňa! Aj mňa! (rofl) (rofl) (rofl)

Lukulus, So, 22. 11. 2014 - 18:07

Zakusok znie perfektne, to cesto bez muky urcite vyskusam.

Ku kremu, poznam ho a robim ho, bude ovela ovela lepsi, ak ho pocas slahania aspon na dvakrat odlozite do chladnicky aspon na 10 minut poridne vychladnut. Krem bude snehobiely a krasne naslahany a nadychany. Slahacka do tohto kremu vobec nejde.

Kamila, So, 22. 11. 2014 - 20:34

Ďakujem za skúsenosť, tiež som mala pocit, že krém bol lepší bez nej. :-)

betka107, So, 22. 11. 2014 - 19:26

Chcem to upiecť, ale neviem akú šálku použiť, či 2 alebo 3 dcl? Ďakujem za radu.
(giggle)

Dzeny, Ne, 23. 11. 2014 - 08:53

Ja mám podobný recept na cesto - koláč sa volá Rybárske rezy, je to orechové cesto s čokoládovou plnkou a čokoládovou polevou. Robím ho len raz za rok, ale je to pecka! Mama ho objavila ako spásonosný dezert, keď som bola na bezlepkovej diéte. Keď ho budem najbližšie robiť, určite sa podelím s postupom a receptom.:) Pamätám, si, že to bol prvý koláč s plnkou, ktorý som robila a mame som počas pečenia volala asi 4x, aby som sa ubezpečila, že to robím dobre. Mamine druhé meno je Trpezlivosť, ale pri štvrtom telefonáte som už cítila, že sa ovláda, aby mi nepovedala, že 30-ročná koza by sa mohla v kuchyni cítiť sebavedomejšie (rofl) Ona to popiera, ale ja som to v tom telefóne počula! (rofl)

Kamila, Ne, 23. 11. 2014 - 21:13

Všetko raz musí byť po prvýkrat. :-) Niet nad bozsku trpezlivost mamy.
Tuto roladu si viem velmi dobre predtsavit scokoladovym kremom, to len 100g horkej cokolady rozpustim s polovickoou masla, necham vychladnut a vyslaham, bozske.

betka107, Ne, 23. 11. 2014 - 18:12

Práve som dokončila roládu. Mne sa ale prilepilo cesto na papier. Aj tak je super, krém je výborný. :-P (y) (clap)

Kamila, Ne, 23. 11. 2014 - 19:39

Mozno zalezi od papiera na pecenie, mne siel krasne dole.

Klaudia17, Ne, 23. 11. 2014 - 20:49

Dievčatá v Lidli dostať takú čiernu foliu v akcii stojí 2E,vôbec netreba plech potierať olejom ani netreba hrubú múku, nevýhoda je že ju musíš umyť,za mňa odporúčam. :-) a koláč na nej sa nedá krájať-poškodíš,práve je to dobré ako napr.na roládu,stočíš do utierky a potom naplníš.

trnko, Št, 11. 12. 2014 - 00:02

(y) (y) (y) (y) (y)

Libena, Pi, 30. 01. 2015 - 16:51

Ahoj děvčata, tuhle roládu už dělám léta, ale místo ořechů do těsta dávám tři lžíce kakaa a plním jenom ušlehanou šlehačkou. Vyzkoušela jsem to i s kokosem a jde to taky, a peču jí jenom tak 12 minut, protože pokud jí nechám déle tak těsto spadne, nedávam prášek do pečiva. Ale každopádně je fakt výborná a "dietní" (rofl) když je bez mouky

Kamila, Pi, 30. 01. 2015 - 16:55

dakujem za tip vyskusam, ten kokos znie zaujimavo. ` :-)

Domca27, Ne, 21. 04. 2019 - 17:06

Viete kolko je 125 dekagramov masla ??? Myslim si ze trosku dost :D

 

Kamila, Ne, 21. 04. 2019 - 20:19
To je ozaj dost ;) Ďakujem za upozornenie, opravila som.
Domca27, Ne, 21. 04. 2019 - 21:58

:) ale receptik je vyborny . Dakujem 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama