reklama

Dovolenka na Slovensku

Pridal/a Pepka dňa 23. 07. 2015 - 14:25

reklama

Dobry deň.                                                           Som nová vo vasom blogu. Pokusim sa zapojiť do Vasej diskusie. neviem či sa my to podari , lebo som už pomaly 23 rokov poza hranice Slovenska a moja slovenčina už nie je taká perfektna. Viacej rozprávame doma poľsky, lebo moj manzel je poliak a slovensky veľa nerozumie. Keď som som začala zit v New York tak som nevedela ani jedno slovo po anglicky, nastastie som našla polske sidlisko kde som začala zit. Začala som tam po veceroch chodiť na anglistinu v v jazyku poľskému. Celkom sa my darilo bývať medzi polkami. Neskôr som už našla pár Slovakov , ale už som si zvykla na Poliakov.Ked sa my narodila dcéra tak som jej chúďatku urobila mix, že nevedela kto je. Hneď od narodenia sme hovorili s ňou slovenský, poľsky a v jasliach po english. Ale zvladla to. Teraz sa este uci španielčinu.minuly mesiac kedze prazdniny u nás zacinaju už od 4 juna  sme si naplánovali po dlhých rokoch z moje strany na Slovensku.Teraz už nebyvame NY ale blizsie ku  Canade. Musela som soferovat do Torronta 3,5 hodiny do Torronto a odtial sme bez presadania leteli 9 hodín do Budapesti a potom  ešte s mojou sestrou na stredne Slovensko 5 hodin. Ale konecne ja  a moja šestnásť rocna dcera sme boli v mojej rodnej dedine.Ked som už bola na mieste od toľkej krasy rodnej zeme ani som vôbec nepocitovala únavu z cestovania. naozaj Slovenko je prekrasne. Až sa veriť nechce. Pametam si, že sme si robili zarty na slovencine z básnikov ktory ospevovali rodnú zem. Teraz viem ten vyznam.Tatry ked aj znicene ale krasne. naozaj nadhera. keď som ukazovala videá a fotky moji spolupracovnici nechceli verit ze ja pochadzam s takeho kraja. 


reklama

reklama

Kamila, Št, 23. 07. 2015 - 14:36

Pepka vitaj na naničmame. ÚsmevVerím, že tvoj návrat domov bol plný dojmov aj dojatia. Veru Slovensko je krásne, občas si to ani neuvedomujeme, aké skvosty tu máme.

Skusis pridat aj fotku? Z miesta kde zijes teraz? Klines na nazov svojho prispevku, zvolis is upravit, a dole pod textom, najdes Pridaj obrazok, das vybrat a vyberies si forku zo svojo adresara, len by mala mat maximalny rozmer 800x600 pixelov do 200kB. Potom das nahrat, a vlozis obrazok do textu, tak kde budes mat nastaveny kurzor.

púpavienka, Št, 23. 07. 2015 - 15:01

Krásne vyznanie rodnému kraju, tak veru človek musí ísť daleko z kraja aby si uvedomil tu krásu domoviny.

Vítaj u násKvietok

Pepka, Št, 23. 07. 2015 - 15:12

Naozaj bolo plne dojmov. Uz som zabudla ako je to byvat v malej dedine. Kazdy Tá pozna, každý ťa pozná, pozyva na kávu a domacu... Cesta  na cintorin a spat my trvala 4 hodiny, čo je normalne 20 min tam a spat. Trochu my pokazili greci dovolenku,lebo sme leteli naspat ich leteckov spolocnostov a akurat boli ich banky zatvorene. Takze sme museli kupit nove letenky a cakali sme v Budapešti na odlet 2 dni. Čo nás listovali 2200 dolárov extra. Ale moja dcéra bola nadšená Budapestov, aspoň to že nefrflala. Ja tiež lebo mesto poznám iba keď sme chodili na nákupy počas komunistov. Ešte by som mozno našla u mamy tricko Abba

Kamila, Št, 23. 07. 2015 - 15:30

Tak to ste mali ozaj nedobrovolne predlzenu dovolenku, aspon dcera poznavala nove kraje.

Pepka, Št, 23. 07. 2015 - 15:50

Dakujem  za privitanie mate super blog, skoda   Ze som ho nenasla skor, citila by som sa prv lepsie v cudzom svete. Predtym som zila dlhe roky v NY a New Jersey a teraz uz skoro 6 rokov zijem v state Pennsylvania v malem meste Erie, pri jazere Erie okolo stotisic ludi. Mame asi okolo 1 and pol hodiny to Niagra Falls

Kamila, Št, 23. 07. 2015 - 17:58

Myslím, že si všetky radi prečítame o tom ako si začínala v cudzom svete, ako sa ti tam žije teraz? Ked budes mat chut a cas napis. Úsmev

dan-cula, Št, 23. 07. 2015 - 18:32

pepka len píš...Tlieskam

Evka1223, Št, 23. 07. 2015 - 20:13

Vždy som obdivovala....aj stále obdivujem ľudí, ktorí dokázali odísť a žiť v cudzom svete. Ja som tak fixovaná na svoju rodnú hrudu....dokážem byť inde, ale musí to byť dočaska.....musím vedieť, že sa zase vrátim a kedy sa vrátim Chichocem sa. Nič s tým nenarobím, mám to v znamení, mám to v dátume....je to moja súčasť. Cudzina pre mňa áno....ale na návštevy.....a zase hajde domov Kvietok Rada si prečítam zážitky každého, kto mal  tú odvahu presadiť si korene v cudzine, pretože som nič také nezažila....píš, píš, píš. Teším sa ..... !

Pepka, Št, 23. 07. 2015 - 22:04

Hej aby som pravdu povedala zacalo sa my to pacit az ked som objavila v jednom polskom obchode slovensku plnotucnu horcicu , venceky ale uz  nie su ako byvali kedysi, a cokoladu Margot. Druha vec moj   Otec nas ucil aby sme vela citali.ani sa nechvalim  kolko  razy  som bola nachytana pocas skoly s citanim pod lavicou. Citanie to my chybalo strasne, robila som vsetko mozne  aby my ta anglistina isla do hlavy. Uz citam knihy po anglicky. Dcera by mohla hovorit so mnou anglicky ale chcem aby hovorila po slovensky a polsky. Teraz je rada Ze  mozeme rozpravat a nikto nas tu nerozumie.

beba, Pi, 24. 07. 2015 - 10:10

Never tomu. Môj syn je v USA na leto, je "neďaleko" Teba, teda ak ma nesklamali vedomosti zo zemepisu, a smial sa ako v autobuse nadávali mládenčekovia po česky na američanov, že nechcú postúpiť vo verejnej doprave. A medzi iným "Ešte dobre, že nám, nerozumejú". Môj syn sa len    v duchu zasmial a nepriznal, že veru rozumie a nechápe ich, ako si môžu pustiť "hubu na špacír". Vždy som deti učila, že svet je jedna veľká dedina, kde vždy nájdeš dakoho, kto Ťa pozná. Tiež Ťa obdivujem. To asi musí mať človek v sebe kus dobrodružstva.

Pepka, Pi, 24. 07. 2015 - 12:32

To mas pravdu . Keď bola dcéra mladšia sme vela chodili po vodných parkoch, často sme stretli vysokoskolakov z Europy, ktorý si privyrabali.stretla som mimochodom študentky zo Ziliny blisko mojeho okolia. Po koniec pobytu strávili tyzden u nas.boli zato veľmi vdacne☀️potom som mala dievčatá z Bratislavy, ktoré si mysleli že to je moja povinost im pomôct. Neviem ale vtedy som si pomyslela, že lepsie je nepriznat sa k rodakom, ale moje motto je vsade sú ľudia a ludziska v každej národnosti.

beba, Pi, 24. 07. 2015 - 14:25

Aj môj syn je ako vysokoškolák a tiež pri vodných atrakciách. Šiel tam sám, bez kamarátov, aby musel čo najviac používať angličtinu. No prvého na mieste činu oslovil Slováka, ktorého sa chcel spýtať na miestnu dopravu.

eva m, Pi, 24. 07. 2015 - 15:47

vitaj, Pepka :)

a ktora je tvoja rodna dedina?

Pepka, Pi, 24. 07. 2015 - 16:22

Ďakujem .Je to mala osada ktorá už dávno bola pripojená do Považskej Teplej a potom do Povazskej Bystrice

eva m, Pi, 24. 07. 2015 - 19:14

to sme temer susedy :), ja som zo Ziliny

Pepka, Pi, 24. 07. 2015 - 19:56

Moj otec bol zo Ziliny  konkretne z Povazskeho Chlmca. Rada by som susedu zo Slovenska, americky susedia sú úplne iný ako u nás.

eva m, Pi, 24. 07. 2015 - 20:08

tak vidis, mozno by sme aj spolocnych znamych nasli :)

vsak budes s nami suseda na dialku :)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama