reklama

Ťažký život školáka ...

Kamila , 23. 09. 2015 - 10:45

reklama

Už som spomínala, že pri našej najmladšej si občas pripadám, ako keby to bolo naše prvé deiťa. Začala to dojčením, keď som si pri štvrtom dieťati pripadala ako prvo rodička. Pokračujeme smelo ďalej až po štvrtý ročník základnej.

Starší to mali náročnejšie, boli traja relatívne rýchlo za sebou, stále bolo jedno dieťa malé ... Museli byť o dosť samostatnejší. Tuším po prvom ročníku, max. druhom, to už bolo len na nich a nebol problém, až na zopár poznámok, ktoré nosil mladší syn, keď voľačo zabudol  doniesť, spraviť ... Každé z detí si školu poňalo po svojom a v podstate s výbornými výsledkami, aspoň na základnej.

No naša najmladšia hviezda je iná, alebo som už ja iná, staršia ... abo potrebujem dobehnúť o čo som bola ukrátená.  Je v celku šikovná, stále však dosť hravá a ja nemám žiadne pochopenie pre pevný režim,  ta si užijeme občas. Nechápem, včera sedela nad úlohami 2,5 hodiny a to ich aj robila bez zbytočných prieťahov, bo už nebol na ne čas. Pripadá mi to priveľa na štvrtý ročník základnej.

Mne táká hodina domácej prípravy príde, že ok .... Naši už na prvom stupni majú rôznych učiteľov na rôzne predmety, každý zadáva úlohy podľa toho ako treba a potom je z toho dosť veľa zábavy. Tinka si úlohy v podstate robí sama, ale pri mne, len asistujem, keď je už toho viac, alebo niečomu nerozumie. Nebude  to mať asi také jednoduché ako starší, abo sa už učia iné viac? Ja neviem. Ale koľko zaujímavých vecí sa ja ja dozviem, však budem premúdretá.

A na záver programu, keď už ani nestihla prerátať príklady na prepočet jednotiek dĺžky som chytila do ruky jej školskú tašku a ostala zhrozená nad je váhou. Budem konkrétna. Na vlastivedu potrebuje učebnicu, pracovný zošit a malý zošit, rovnako to platí pre matematiku, slovenčinu a čítanie, akurát angliny ešte nedostali učebnicu, tá ešte pribudne. To je tak veľa, keď si má do tašky ešte pribaliť vodu. Pracovné zošity sú fajn, len je to všetko ťažké ...

Ale aby som nebola len negatívna, v škole im pribudla jedna hodina akože telesnej výchovy ale je to tanečná hodina. ešte som sa nedozvedela presne čo to bude až to bude, ale tanec sa do života vždy zíde. A ešte som zistila, že deti s a učia používať Pojmové mapy. To som nedávno čítaal aké je to skvelé.

Devy krásne, ako to všetko vnímate vy, aj vy sa už tešíte na prázdniny?Chichocem sa Aký dlhý čas strávia vaše deti pri príprave do školy? Aj vaše nosia v taške "tehly"?


reklama


reklama

val, St, 23. 09. 2015 - 18:04

Tha neviem ci ta potesim Tamca je uz piatacka a je toho este viac :-) uci sa sice sama ale kontrolovat zosity musim, a skusat tiez, Sice je sikovna a pali jej to ale je mega rychla takze robi zbytocne chyby najma v pravopise.  Emmca je siestacka uci sa sama ale skusat ju musim, trva jej to viac ako hodinu urcite. Bude to aj tym ze maju jazyky fr a aj a to sa neda osalit. Z fr pisu na kazdej hodine 5 minutovky. Co mna vsak prekvapilo ze ma Emmca v pondelok vyucovanie az do 14,45 h to mi pride hooodne dlho, no a taska to ani neviem ako popisat. Kazde rano ich odprevadzam za cestu a odniest Emkinu tasku? no urcite ma min 8 kg. Chuda a to este slape 10 min. 

Kamila, St, 23. 09. 2015 - 20:51

Nesranduj, že to bude ešte horšie. Starší hlásili, že na druhom stupni mali menej úloh. mOžno viac učenia, ale tomu naši veľa nedali po boku.

Však toto, tie tašky sú ozaj veľmi ťažké. A vyučovanie do 14:45 je dlhé, však ani stredoškoláci tak miestami nekončia.

annie, St, 23. 09. 2015 - 21:18

Nuž ja mám doma tretiaka a tiež mi niekedy domáce úlohy pripadajú už prehnané. Občas nad nimi sedíme celé popoludnie ako napr. pred pár dňami  keď dostal za úlohu naučiť sa napísať po anglicky všetky dni v týždni, farby, číslovky od 0 - 10, vety typu "ako sa voláš" , "ako sa máš" , "koľko máš rokov" a plus k nim aj odpovede. To nehovorím o celostranovej nezmyselne zložitej a odbornej poučke o tom čo sú literárne diela pre deti, ktorú sa musel nabifliť od slova do slova naspamäť (tretine slov v tej poučke vôbec nerozumel). Okrem toho vypočítať domácu z matiky, spraviť pracovný list z anglického jazyka, vymaľovať obrázky v pracovnom zošite z angličtiny a ešte urobiť nejaké cvičenia zo slovenského jazyka do domáceho zošita. Ako bonus - čítanie 3 stranového textu veľkosti A4. Ja si nepamätám žeby som niekedy toľko času strávila nad úlohami keď som bola dieťa. Musím odhlásiť dieťa z hudobnej školy, lebo nie je čas cvičiť na nástroji, čo je veľká škoda, lebo talent má obrovský ale po týchto úlohách je tak vyčerpaný že cvičiť na klavíri a bicích nie je reálne (má udelenú výnimku aby študoval 2 nástroje). Len hold, keď nie je čas..... :-(

Kamila, St, 23. 09. 2015 - 21:51

Tak to už je riadny extrém. Mne tiež niektoré články pripadajú zložité, ja mám miestami problém zachytiť pointu.

Skoda tej hudobnej, musi doma vela cvicit? Nasa berie klavir tak vlazne. Ucitelka to celkom akceptuje. Chce vediet hrat na klavir, ale virtuoz z nej nebude.

Ariesa, St, 23. 09. 2015 - 21:51

taska tazka: u nas sa este na niektorych predmetoch stava, ze kedze je menej deti, nevyberaju ucitelky, z ktorej sady knih a pracovnych zositov budu ucit, ale kupia sa aj viacere pracovne zosity. Lebo stihaju v skole  dost. Horsie je, ak dostanu nasekane uloh este aj na doma Pohoda. Z matiky a aj slovenciny mali decka navyse pracaky.

ulohy trvaju dlho. Ale mam konecne pocit (3 tyzdne skoly ... nuz este zavcasu na nejake velke zaveryVeľký úsmev), ze dieta pochopilo, ze napisat 5 viet neznamena len hole vety ktore zacinaju slovickom "potom". Normalne sme sa dopracovali k tvorivemu pisaniu. Uz len ta gramatika ... zatial po biede. Cita rad, myslela som, ze sa mu to dostane do krvi .. no vyzera, ze Riso je skor na pravidla.  

pojmove mapy sa mi pacia. Tie vlastne bez definicie a len intuitivne vyuzivam v praci pri porade ci navrhovani. Drobcovi sa dostali pod kozu minuly rok a teraz uz na tom fici, postupuje od celku k detialom, uz len skontrolujem, neprerabam Vyplazený jazyk.

Kamila, St, 23. 09. 2015 - 21:54

Blahoželam k tvorivému písaniu aj pojmovým mapám. Áno

Ďalšie pracovné zošity, to radosti, však pomaly nestíhaju tie vypracovať čo majú, je toho dosť.

Iwa, St, 23. 09. 2015 - 22:47

Dnes som bola aj na rodičku. Snáď do rána dožijem, ešte stále predýchavam, čo všetko stihol povyvádzať náš čerstvý piatak za 3 týždne - hlavne poriadne nasrdiť triednu Plačem Takú úžasnú učiteľku dostali a on sa správa ako taký osol! A muž mi povie, nech nestresujem, že on ho chápe. Keby nebol pár stoviek km ďaleko, tak po ňom aj niečo hodím! Tak teraz už neviem, či náhodou k tomu psychológovi nepôjdem ja s učiteľkou, keď iba nám sa zdá správanie mladého muža prinajmenšom divné a hlavne nevhodné...  Aspoň, že mladšieho učiteľka pochválila Slnko Dnes mal ťažšiu tašku mladší - štvrták. Ale jemu to vôbec nevadí, ešte si chcel zobrať do školy veľkú encyklopédiu.

Ja už neviem, na čo sa tešiť, hlavne po dnešku. Na prázdniny? Ale to budem musieť robiť servis od varenia po vymýšľanie programu na celý deň. Keď sú v škole, tak aspoň doobeda je kľud. Ale potom poobede frmol: rozvozy (po BA žiadna sranda), najnovšie sa treba učiť anglinu a nemčinu, lebo sami to nezvládajú. A občas taká chuťovka, ako dnes, keď som prišla z rodička: "Mami, a kedy pôjdeme k nejakému jazeru, aby som si nabral vodu na projekt?" PrekvapeniePrekvapeniePrekvapenieAj ja, aj drahý sme pochopili, že projekt má byť až o 2 týždne, ale on má byť už tento piatok. Tak sme sadli do auta a išli sme na Štrkovec na večernú prechádzku.

Kamila, Št, 24. 09. 2015 - 07:50

Moja zlatá. ObjímamTo čo stihol mladý muž povystrájať? Žeby predčasná puberta? Snáď sa kus vyskladá. Jasné niet nad prípravu na projekty na poslednú chvíľu.

Však toto prázdniny besné a školský rok tiež.Hambím sa

Iwa, Št, 24. 09. 2015 - 22:01

Neviem, či puberta alebo chce byť zaujímavý pred spolužiakmi, alebo oboje dokopy... Odvráva učiteľke, keď ho hreší tak sa usmieva a niekedy "robí" záchvat smiechu... Že žiacku najprv pokrčil a potom jej ju podal... a podobné "drobnosti". Učiť sa učí, aj keď z poslednej 5-minútvky schytal 3, len to správanie a celková komunikácia s okolím tak mínus 1000 bodov. A to ešte ani spln neni. Dnes bol ako medík, len na chleba natrieť... Som zvedavá, ako dlho mu to vydrží . Keď rozdávali knihy z angličtiny, tak chýbal, stále si tú knihu nebol zobrať, tak som zvedavá, z čoho sa chce učiť.

Dzeny, Pi, 25. 09. 2015 - 13:13

Iwa, to je teda riadny vzdor, čo predvádza:))) Prepáč, že sa smejem, keď si predstavím, že by to robilo moje dieťa, nesmiala by som sa... Nevadí mu niečo na pani učiteľke? Nehuckajú sa chlapci v triede navzájom, kto vyvedie väčšiu volovinu? To by ma nijako neprekvapilo. V tomto veku chalani veľmi nerozmýšľajú a keď, tak maximálne o tom, akú blbovinu vyparatiť. A má nejaké vysvetlenie prečo to urobil? To by ma teda fest zaujímalo:)

Iwa, Pi, 25. 09. 2015 - 23:27

Keď sa ho spýtam, prečo to robí, tak tvrdí, že nevie o čom hovorím, že on nič nerobí a tiež sa usmieva... Ťažko zvláda zmeny ľudí okolo seba. V 2. triede mal tiež novú učiteľku a skoro 2 mesiace z neho okrem pozdravu nedostala jediné slovo. Potom pohodička... Teraz už aj tá puberta asi už začína. Bude to tvrdý oriešok, ba priam poriadne veľký kokos!
 Len mi je ľúto učiteľky, že jej takto strpčuje život. Je mladá, múdra, šikovná, veľa naučí decká, fakt super žieňa... ale možno mu na nej vadí, že zatiaľ nenašiel na nej chybu Chichocem sa

mnnaaauuu, Št, 24. 09. 2015 - 11:48

Noooooo u nás sa stalo dvakrát, že sme nad úlohami sedeli vyše dvcoh hodín..i náč stíhame do hoidnky, ale váha tašky ma riadne prekvapuje... na každý predmet, kniha, aspon jeden, alebo aj dva pracovné zošity, plus normálny zošiť, ja mám čo robiť to odniesť, anie 30 kilový trpaslík :D :D

Kamila, Št, 24. 09. 2015 - 12:56

Ok, tiež budem veriť, že toto bola výnimka. Len dieťa nedajbože ochorie, to doťahovanie všetkých restov je potom veľký zážitok.

Pomôže nám s tými ťažkými taškami sťažovať sa na rodičovskom?

mnnaaauuu, Št, 24. 09. 2015 - 20:53

Pochybujem.. pýtala som sa učiteľky, či nemá aspon ona rozdelené predmet "Slovenský jazyyk " na písanie a čítanie, ale vraj nie, čo potrebujú, to majú, takže už len na ten jeden predmet nosí Čítanku, učebnicu, pracovný zošit, zošit na písanie, zošit na čítanie, zošit n acivnčné diktáty a zošit  na diktáty.. tak isto majú aj matematiku každý den a to má tiež učebnicu a dva pracovné zošity plus dva zošity..... nechápem :( a k tomu iné :(

Kamila, Št, 24. 09. 2015 - 20:58

To vážne, no zbohom. Preco to u nasich ide? Naši majú rozdelené čítanie a písanie, aj ked zvyknu mat obe v jeden den, ale sú to dve hodiny. V piatok maju len slovencinu, to nenosia citanie. Tak tomu bolo aj v minulom roku.

Iwa, Št, 24. 09. 2015 - 22:05

Naši majú tiež rozdelené čítanie a písanie (aj starší to tak mal vlani). Dokonca majú v škole zakladače, kde si môžu nechať učebnice a zošita, z ktorých sa nepotrebujú doma učiť. Aj to využívajú, keď nemajú úlohu, tak nechajú všetko v škole. Aj keď úlohu väčšinou majú Mlčím

eva m, Pi, 25. 09. 2015 - 09:23

nuz my sme uz v inom leveli. Evicka studuje v Anglicku, na jej ulohy dosah nema :-D , len obcas konzultujeme nejake rozdiely medzi britskym a slovenskym systemom, momentalne je britskym vnimanim sveta uplne ocarena.

Samko je siestak a ucenie neriesime. Ulohy si uz niekolko rokov robi samostatne, ja len preskusam a vysvetlim, ak nieco treba.

Kamila, Pi, 25. 09. 2015 - 09:36

Ako vyzerá bristký školský systém? Počula som už skúsenosti s vysokou školou v Anglicku, veľmi pozitívne. Aký je stredoškolský systém? Je Evička v Anglicku spokojná?

zvonilka, Ne, 27. 09. 2015 - 14:33

Wau,obdivujem Evicku ze takto isla studovat do svetaÁno,treba na to poriadnu odvahu,to uz je fakt iny level.Ako to tam funguje?Musi to byt narocne.

Martina79, So, 26. 09. 2015 - 09:27

Fúha, keď to všetko čítam, tak sa zase hanbím. Ja poriadne ani neviem, čo berú. Starší je piatak, aj som sa obávala prechodu na druhý stupeň. Ale je v pohode. Domácich úloh majú menej. Projekty našťastie doma nerobia. Škola je zameraná na počítače, je v "tabletovej triede"., t.j.  http://www.skolanadotyk.sk/o-projekte.html

Sem tam príde, ak potrebuje niečo vysvetliť alebo preskúšať. Na angličtinu sa už pri ňom nechytám... Cez týždeň sme akurát drvili rímske číslice. To som zvládla...

Ešte k úlohám, tento rok ich čaká monitor pre piatakov, tak majú pracovný zošit na prípravu, z neho máva úlohy.

A taška? K tomu sa nevyjadrujem, kde sú tie časy, keď sme mali učebnicu a zošit. A na strednej sa mi zdalo aj to ťažké, tak sme po dohode nosievali do lavice po jednej učebnici... Úsmev

 

Kamila, So, 26. 09. 2015 - 14:45

Vôbec sa nemusíš hanbiť, to je tá najlepšia verzia, tiež by som s a k nej rada znova  dopracovala.

zvonilka, Ne, 27. 09. 2015 - 14:13

Tak dcera si robi ulohy sama uz dlhsie,len ked potrebuje preskusat alebo vysvetlit tak vtedy pomozem.Je piatacka,ale uloh stale je dost,hlavne ked v jeden den maju dejepis,biologiu,mat,slov. a tak d.O taske ani nehovorim,rano ked ju idem odprevadit tak ja mam co robit aby som ju odniesla,po vyucovani ide sama domov tak pride poriadne unavena.Dufam ze s casom sa to zlepsiMrkám

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama