reklama

Kysnuté koláče trochu inak

Pridal/a Kamila dňa 21. 12. 2015 - 11:35 - Recepty Kamila
Kysnuté koláče trochu inak, Koláče, recept, Kamila

reklama

Tradičný recept na kysnuté cesto v menej tradičnom podaní.Úsmev Recept s fotopostupom na malinový veniec a čokoládový koláč.

Ingrediencie
Cesto:
500 millilitrov mlieko
100 gramov maslo
2 polievkové lyžice cukor
1 kus droždie
2 kusov vajce
3⁄4 čajová lyžička soľ
1 kilogram polohrubá múka
Plnka:
1 kus ríbezľový džem
150 gramov čokoláda
80 gramov maslo
80 gramov práškový cukor
2 polievkové lyžice kakao
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Mlieko (najbližšie skúsim polovicu mlieka a polovicu vody) s maslom a cukrom zohrejeme, kým sa maslo a cukor neroztopia. Necháme vychladnúť. Ešte do teplého rozdrobíme droždie. Kvaások necháme trochu podkysnúť. Na robote s hnetacim hákom, alebo ručne primiešame k hmote vajíčka izbovej teploty a múku so soľou. Hladké cesto by sa malo oddeľovať do nádoby. Cesto v nádobe prikryjeme a v teple necháme kysnúť 1,5 hodiny.

Sviatočný veniec s malinovou náplňou

Cesto vyklopíme, rozdelíme napoly. Polovicu cesta rozvaľkáme na obdlžník o hrúbke cca 0,5cm. Na cesto rozotrieme lekvár, môžeme posypať nasekanými mandľami. Cesto zrolujeme do rolády, pozdĺžne prerežeme napoly. Jednotlivé časti obtočíme okolo seba, tak aby vnútorná časť s náplňou bola zvonku. Konce spojíme a uložíme do vymastenej okrúhlej formy o priemere cca 24 cm, na dno môžeme dať ešte papier na pečenie. prikryjeme a necháme ešte aspoň pol hodinu kysnúť. Pečieme pri teplote cca 190°C cca 40 minút.

Čokoládový koláč

Nad parou roztopíme čokoládu a maslo. Primiešame cukor a kakao. Necháme vychladnúť.

Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na väčší obdlžník. Rozotrieme naň čokoládovú hmotu. Cesto zrolujeme a nakrájame na cca 2-3 cm kúsky. Ukladáme ich do vymastenej okrúhlej formy o priemere  20 cm. Kúsky ukladáme od okraja formy na volnejšie, cesto ešte podkysne, vyrastie .... . Prikrytý koláč, necháme ešte kysnúť aspoň pol hodiny. pred pečením ho ešte môžeme potrieť vyšľahaným vajíčkom, ja som zabudla. ;) Pečieme pri teplote cca 190°C cca 40 minút. Hneď po upečení potrieme povrch cukrovou vodou, (100ml horácej vodu, 3PL cukru)

Výnos
2 Porcie
Celkový čas
1 hod, 25 minút
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
40 minút

reklama


reklama

M.á.r.i.a, Po, 21. 12. 2015 - 21:03

Obidva vyzerajú úžasne, to je lahoda k raňajšiemu teplému kakau Úsmev

dasa_, Po, 21. 12. 2015 - 21:05

tuším si ma inšpirovala a na vianoce nakopnem starú remosku a skúsim ten pletenec, len tam asi dám nutelu

Lenka R, Ut, 22. 12. 2015 - 10:43

Vyzerá to super! Vyskúšam v slanej verzii so syrovou nátierkou a cesnakom Slnko

melisa, Ne, 03. 01. 2016 - 14:31

Vyplazený jazyk super, určite vyskúšam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama