reklama

Marlenka bez vaľkania

Pridal/a melisa dňa 12. 06. 2015 - 12:12 - Recepty melisa
Marlenka bez vaľkania, Zákusky, recept, melisa

melisa | Marlenka bez vaľkania


reklama

Recept na domácu marlenku som našla na internete a hneď som vedela, že ju vyskúšam. Je výborná a hlavne nie je pracná, vyskúšajte. Kto má rád medové rezy, príde si na svoje.

Ingrediencie
Cesto:
250 gramov maslo
300 gramov práškový cukor
400 gramov hladká múka špeciál
1 polievková lyžica sóda bikarbóna
3 kusov vajce
3 polievkové lyžice med
  trocha mlieko
Plnka:
375 gramov maslo
600 gramov Salko
1 polievková lyžica sušené mlieko
  trocha vlašské orechy
1 kus pikao
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Cesto: nad parou si rozpustíme 250 g masla, pridáme med, práškový cukor, preosiatu múku, vajcia, sódu bicarbónu, všetko dobre premiešame. Ak sa zdá cesto husté, prilejeme trochu mlieka.

Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti do misiek. Na tenký plech dáme papier na pečenie a rozotrieme každú časť zvlášť. Cesto je pomerne riedke, ale také má byť.

Upečieme pri teplote 180°C asi 12 minút. Cesto je hotové, keď zhnedne a okraje začnú tmavnúť. Plech rozmer 28x38 cm. Necháme vychladnúť, potom stiahneme papier. Z každého cesta zrežeme po okrajoch 2 cm, ktoré použijeme na posypanie už hotovej marlenky.

Plnka: v miske si vyšľaháme maslo izbovej teploty, po častiach pridávame sladené salko a zahustíme sušeným mliekom. /Nemusí byť./ Salko sa môže použiť aj karamelové, kto má aké rada. Plnku rozdelíme na 3 časti. 

Cesto si otočíme spodnou časťou na vrch. Natrieme jednu časť plnky. Ďalšie cesto, druhá časť plnky, ďalšie cesto, ktoré natrieme 3/4 plnky a zvyšnú použijeme na potretie celej marlenky.

Orechy posekáme na drobno a opražíme na suchej panvici, necháme vychladnúť.

Odrezky rukou pomrvíme a posypeme povrch aj boky marlenky. Posypeme opraženými orechmi, rukou jemne pritlačíme.

Pikao zriedime trochou vody a polejeme povrch. Necháme asi hodinu pri izbovej teplote, aby sa plnka dobre vpila. Až potom ju odložíme do chladu. Dobrú chuť!

Doplňujúce obrázky
Marlenka bez vaľkania, Zákusky, recept, melisa, 1

melisa

Výnos
30 Porcie
Celkový čas
1 hod, 40 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
40 minút

reklama


reklama

M.á.r.i.a, Pi, 12. 06. 2015 - 16:24

mňam... vyzerá veľmi dobre a aj recept je zaujímavý, isto vyskúšam Úsmev

melisa, Pi, 12. 06. 2015 - 17:18

určite vyskúšajte, stojí za toÁno

gabkazab, Po, 21. 12. 2015 - 05:09

Dnes son robila a je naozaj uuuuzasny!!! Nabuduce necham ale plnku trochu stuhnut v chladnicke predtym ako natriem cesto bo sa mi trochu roztiekla (nemala som susene mlieko na zahustenie) a nabuduce (bo urcite zas upeciem!) budem viac davat pozor na moju ruru bo sa mi upiekol trosku skor.

melisa, St, 23. 12. 2015 - 19:36

Zrednutie mohlo spôsobiť, že suroviny na plnku nemali rovnakú teplotu. Namiesto sušeného mlieka môžete na zahustenie použiť aj vanilkový puding Créme Olé bez varenia. Veľmi dobrá plnka je aj z karamelového salka, ja som plnku robila už aj takú. A cesto ako hovoríte, každý sa musí riadiť svojou rúrou, lebo každá pečie inak. Určite upečte, ja som veľmi spokojná.

kiki23, Ut, 02. 02. 2016 - 18:13

Dobrý deň, salko má byť uvarené? :)

Klaudia17, Ut, 02. 02. 2016 - 18:19

čítaj vyššie môžeš dať aj salko  karamelové a to už nemusíš variť,také kúpiš hotové.

melisa, Pi, 19. 02. 2016 - 14:00

Ja som robila plnku s nevareným salkom a druhýkrát s karamelovým salkom. Obe sú výborné. Ak chcete mať marlenku vyššiu, upečte cesto na menšom plechu a rozdeľte na štyri časti. Potom aj plnku musíte rozdeliť na štyri časti. Nech sa vydarí! Nie je to nič zložité.Bozkávam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama