reklama

Špenátové halušky

Pridal/a dasa_ dňa 06. 05. 2016 - 19:01 - Recepty dasa_
Špenátové halušky, Hlavné jedlá, recept, dasa_

dasa_


reklama

Rýchlovka. Najdlhšie trvá privedenie vody do varu.

Ingrediencie
1 balík čerstvý špenát
350 gramov polohrubá múka
1 kus vajce
50 milligramov kyslá smotana
150 gramov tavený syr
150 gramov slanina
1 zväzok pažítka
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Špenát umyjem, pridám cca 100ml vody a ponorným mixérom zmixujem. Pridám vajce, polohrubú múku a zamiešam cesto. V tomto okamžiku od množstva pridanej vody a múky zavisí počet porcii.

Na panvici na troche oleja opražím kocky slaniny do chrumkava.

Do vriacej osolenej vody zavarím halušky. Chvíľu povarím, vyberiem do panvice so slaninou, pridám syr, smotanu a premiešam.

Na tanieri pridávam nasekanú pažítku.

Doplňujúce poznámky

Tento recept robím roky a postupne sa vyvíjal. Najskor som používala mrazený špenátový pretlak, potom mrazené špenátové listy. Neskôr som prešla k čerstvému špenátu, ktorý som blanšírovala. V ďalšej etape som ho iba hodila na horúcu panvicu a nechala zavädnúť. Až som došla do fázy, keď špenát iba umyjem a zmixujem s vodou. Takto si halušky zachovajú krásnu jasnú farbu.

Môj pradedo bol voľakedy "na prvej fronte" vojnový kuchár. Traduje sa v našej rodine, že keď on robil halušky, tak do každej bolo treba 3x zahryznúť, také boli veľké. A tak ja podľa jeho vzoru halušky "sádžem" z lopárika lyžičkou. Ale samozrejme - kto používa haluškovník, môže.

A ešte jeden tip na záver - vodu z halušiek nevylievam - s pár haluškami odložím, na druhý deň pridám nakrájaný zemiak, trochu bryndze, nejakú bylinku  a máme bryndzovú polievku.

Výnos
3 Porcie
Celkový čas
20 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

Kamila, Pi, 06. 05. 2016 - 19:05

Fantázia, milujem špenát, ked s bezlepkovou mukou spravim halusky zo zemiakoveho cesta, snad zvladnem aj spenatove.

dasa_, Pi, 06. 05. 2016 - 19:14

vajíčko to istí. A keby si chcela šetriť bezlepkovou, podľa mňa by sa mohla pridať aj múka z ovsených vločiek. Aspoň časť.

M.á.r.i.a, Po, 09. 05. 2016 - 20:50

Nápad s použitím vody na polievku je superTlieskam, robievam špenátové halušky a radi ich máme s Nivou, vyskúšam aj s taveným...ďakujem za inšpiráciuVeľký úsmev

dasa_, Po, 09. 05. 2016 - 20:59

Cez víkend som niede videla reláciu, kde ukazovali, jak sa varili párance. V podstate muka s vodou vypracovana na tvrdé cesto. Z neho sa špecialnou technilogiou párali párance. Robili to muži, ktorý ťažili v horách drevo. Párance vyvárali vo vode. A na záver do vody pridali koreniny a jedlo zapili polievkou :). Takže to kedysi robili zrejme bežne.

M.á.r.i.a, Ut, 10. 05. 2016 - 08:39

Videla som tú reportáž, bolo to zaujímavé. Tú vodu používali na zapitie. Isto sa v minulosti využívali potraviny na viac spôsobov a je dobre, že sa k nim dokážeme aj dnes vracať. Tá Vaša polievočka s bryndzou bola isto dobráááá

Dzeny, Ut, 10. 05. 2016 - 16:16

Dasa, to je úplne ako u nás!:) Halušky sa hádžu z lopára, mama ma síce cepovala, že nemajú byť ako päsť, s čím ale nesúhlasí tata:)))) A tiež sme vždy robili aj takú polievku ako píšeš:)

Vero Nika, Ne, 22. 05. 2016 - 12:36

Neviem sa dockat kedy tento recept vyskusam. Dakujem za inspiraciu!

Ivanah, St, 08. 02. 2017 - 19:25

VY-NI-KA-JÚ-CE sú so strúčikom-dvomi cesnaku v ceste Kvietokmňam :)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama