reklama

Sviečková na smotane

Pridal/a anjeli dňa 15. 05. 2016 - 17:42 - Recepty anjeli
Sviečková na smotane, Hlavné jedlá, recept, anjeli

anjeli | Sviečková na smotane


reklama

Už som sa dávno nepodelila o žiadny receptík, tak túto "chybu " napravím a podelím sa o jeden z tých naj, naj, najlepších podľa mojej rodinky.

Ingrediencie
1 kilogram hovädzie mäso
4 kusov mrkva
2 kusov petržlen
1⁄4 kus zeler
1 kus cibuľa
5 polievkové lyžice bravčová masť
1 polievková lyžica maslo
1 polievková lyžica kryštálový cukor
  trocha soľ
5 kusov bobkový list
2 kusov nové korenie
5 kusov čierne korenie celé
1⁄2 kus citrón
500 millilitrov vývar
200 millilitrov kyslá smotana
  knedľa
  trocha brusnicový kompót
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Mäso umyjeme, osušíme, nasolíme. Zeleninu očistíme, nakrájame na kúsky, cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Rúru si zapneme na 180 °C.

Na panvici si rozpálime masť, mäso vcelku osmažíme na prudkom plameni, aby sa uzavreli póry a šťava zostala vo vnútri. Z každej strany smažíme asi 5 minút, preložíme aj s výpekom do vhodnej zapekacej nádoby s vrchnákom, ja používam jenskú misu, uložíme do rúry.

Zatiaľ si na tej istej panvici, kde sme osmažili mäso rozpustíme maslo, osmažíme na ňom nakrájanú cibuľu, potom pridáme pripravenú zeleninu, posypeme cukrom a osmažíme. Túto zmes pridáme k mäsu, prisypeme korenie, bobkový list, celé čierne a nové korenie, citrón pokrájaný na plátky, a zalejeme vývarom. Pečieme asi 1 - 11/2 hodinky.

Potom mäso vyberieme na dosku, necháme zatiahnuť, nekrájame hneď, aby nám šťava nevytiekla. Zo zeleniny vyberieme bobkový list a kúsky citróna a rozmixujeme do hladka. Pridáme kyslú smotanu a premixujeme. Podľa chuti môžeme dosoliť. Následne mäsko nakrájame ostrým nožom na tenké plátky.

Netreba pridávať žiadnu horčicu, ocot, múku, vegetu... Podávame s knedľou a troškou brusnicového kompótu, prípadne s kyslejším hustým džemom, ríbezľovým, šípkovým...

Výnos
10 Porcie
Celkový čas
2 hod, 30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
2 hod

reklama


reklama

dasa_, Ne, 15. 05. 2016 - 19:03

Milujem varenie sviečkovej, respektíve u nás je to vždy skôr nejaká obdoba - používam iné mäso (najčastejšie morčacie). A tak isto milujem varenie segedínu. Má to prozaický dôvod. Tieto dve jedlá varím v tom najväčšom kastróli, ktorý mám. A vytešujem sa, že do utorka nevarím. Ale nie vždy sa to podarí, niekedy je ledva v pondelok na obed :) Ale aj tak, toto je úžasné jedlo.

Výborný recept

anjeli, Ne, 15. 05. 2016 - 21:31

Jáj, segedín... to je tiež top v našej domácnosti. A presne tak isto si navarím viac a potom si naša najmenšia do večera stihne dať ešte dvakrát dupľu... takže už len v pondelok vyškrabujem z hrnca Veľký úsmev

M.á.r.i.a, Ne, 15. 05. 2016 - 20:29

Mňamka mňamuškaÁno, tieto klasiky sú nenahraditeľné v našich kuchyniach. Vyzerá výborne a isto aj tak chutilaÚsmev a potom už lenPivo

anjeli, Ne, 15. 05. 2016 - 21:34

Úsmev veru tak... klasiky na ktorých sme vyrastali Slnko a to Pivodobre vychladené dnes pri obede nesmelo chýbať Mrkám

Dzeny, Ut, 17. 05. 2016 - 10:09

Bože, také chute si mi narobila!:))))

Iwa, Ne, 21. 01. 2018 - 16:19

Včera som vyskúšala a dopadlo to ÁnoÁnoÁno

anjeli, Ne, 21. 01. 2018 - 20:00

To sa samozrejme veľmi teším... ÚsmevÚsmevÚsmev

Gotti Momo, So, 15. 12. 2018 - 22:00

Spravil som ju a bola užastná ! tak to má byť bez muky kvalitná omáčka :-) 
Prvý ale už teraz tuším že najlepší recept (chválim velmi) 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama