reklama

Bezlepkový makovník z kysnutého cesta

Pridal/a Steffi dňa 16. 05. 2016 - 15:17 - Recepty Steffi
Bezlepkový makovník z kysnutého cesta, Koláče, recept, Steffi

reklama

Keďže je dnes  medzinárodný deň celiakie, tak som sa rozhodla s vami podeliť  o ďalšie moje bezlepkové recepty. Dlho som hľadala, skúšala urobiť kysnuté bezlepkové cesto a konečne sa mi tento makovník vydaril a je super mäkký:-)

Ingrediencie
200 gramov bezlepková múka
1⁄2 balík sušené droždie
1 kus vajce
100 millilitrov mlieko
40 gramov trstinový cukor
40 millilitrov olej
1 štipka soľ
Plnka:
200 gramov mletý mak
100 millilitrov mlieko
50 gramov cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Vhodná je bezlepková zmes Jizerka.

Zmiešame sušené droždie s múkou, následne pridáme všetky ingrediencie, zamiešame a cesto dáme vykysnúť. Ja ho dávam do rúry na 50 st. na 30-40 minút.

Cesto sa pomerne zle opracúva, odporúčam vyvaľkať hrubšie , aby sa netrhalo. Cesto som vaľkala rovno na papieri na pečenie. Následne som s papierom závin s plnkou aj zavinula a zvyšný  papier som odstrihla a závin spolu s papierom som presunula na plech.

Maková plnka: Mlieko privedieme do varu. Pridáme mak a cukor a premiešame. Keď je masa hustá tak pridáme trochu mlieka. Kto ma rád sladšiu plnku, pridá cukor podľa svojej chuti. Masu necháme vychladiť. Masa by sa mala ľahko rozotrieť.

Naplníme makovou plnkou a  zatočíme, presne ako pri kysnutom ceste z normálnej múky. Jeden podstatný rozdiel je v tom, že bezlepkový závin nepicháme pred pečením. Len ho potrieme olejom, maslom alebo vajíčkom aby mal peknú farbu.

Závin dáme do vyhriatej rúry na horný a spodný ohrev, pečiem 30min. na 180st, potom 20min. na 170st.

Doplňujúce poznámky

Naplniť môžete čím chcete - orechami, makom, kakaom...:-)

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
2 hod, 40 minút
Čas prípravy
1 hod, 50 minút
Čas varenia / pečenia
50 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

Kamila, Po, 16. 05. 2016 - 15:26

Dobrá si, Ánoked sa ti kysnutý závin s bezlepkovou múkou podaril

Steffi, Po, 16. 05. 2016 - 16:41

Dakujem ÚsmevTento som robila už tri krát a vždy sa mi vydaril, vyskúšaj, fakt je vynimočný tým, že je dlho mäkký a aj po vybratí z mrazničky vô​bec neztvrdne. ÁnoÚsmev

PS: dajú sa moje bezlepkové recepty pridať ku skupine bezlepkových receptov? Neviem si takú podskupinu vybrať...

Kamila, Po, 16. 05. 2016 - 16:43

Tento som pridala, vlozila som klucove slovo k ingredienciam - bezlepkové, idem pozriet dalsie tvoje recepty.

Steffi, Po, 16. 05. 2016 - 16:49

ach, tak som to mala urobit. Tak dakujem, nabuduce uz budem vediet. Super:-)

A krasny medzinarodny den celiatikov ti prajem:-)

M.á.r.i.a, Po, 16. 05. 2016 - 19:52

Dievčatá nemám skúsenosti s touto múkou (našťastie) ale tento makovník vyzerá úžasne.Je veľmi dobré, že ste také šikulky a viete si poradiť...tlieskam VámTlieskam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama