Kamila | Juhoslovanský krémeš
Recept s fotopostupom na tradičný orechový zákusok v mojej light verzii. Ten mi voľakedy robievala mamka. Dnes som robila ja deťom.
500 | gramov | lístkové cesto |
Orechový korpus: | ||
4 | kusov | vajce |
3 | kusov | bielok |
8 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
5 | polievkové lyžice | polohrubá múka celozrnná |
1⁄2 | kus | prášok do pečiva |
8 | polievkové lyžice | orechy |
Krém: | ||
3 | kusov | žĺtok |
1 | polievková lyžica | med |
1 | kus | vanilkový cukor |
250 | gramov | mascarpone |
125 | millilitrov | šľahačková smotana |
Korpusy z lístkového cesta: Po jednom upečieme vyvaľkané pláty lístkového cesta. Pred pečením ich popicháme vidličkou. Aj tak mi pekne vyrástli. Pečieme pri teplote cca 200°C cca 15 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. Zopakujem dvakrát.
Orechový korpus: Vymiešame zvlášť bielka a žĺtky, každé s polovicou cukru, hmoty spojíme a zľahka k nim primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a na záver mleté orechy. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote cca 190°C cca 25 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Krém: Vo vodnom kúpeli uvaríme na kašu 100 ml šľahačkovej smotanu, žĺtky a med. Necháme vychladnúť. Mascarpone (zmäknuté maslo ) vyšľaháme s vanilkou a zvyšnou šľahačkou na tuhý krém, pozor na prešľahanie a už len zľahka primiešame ručne vychladená šľahačkovo žĺtkovú hmotu. Dole nájdete recept na tradičný krém
Plnenie: Na lístkový korpus rozotrieme polovicu krému, na krém položíme orechový korpus. Na ten rozotrieme zvyšný krém a prekryjeme druhým lístkovým korpus. Nevadí, že lístkové korpusy sú trochu kopcovité, neskôr "sadnú". Dáme schladiť aspoň na pád hodín do chladničky aby lístkové korpusy trochu navlhli. Posypeme práškovým cukrom a nakrájame.
Krém na klasickú tradičnú verziu: 500 ml mlieka, 2 Zlate klasy, uvaríme puding. 120 g práškového cukru vyšľaháme s 250 g masla a prišľaháme po častiach vychladnutý puding.
Orechový korpus bude potom zo šiestich celých vajíčok, zvyšok rovnaký. ;)
Ďalšie recepty
Ja som sa zamilovala do žltkového krému zo šľahačky.Tá žltkovo - šľahačková kaša sa dá aj do masla vyšľahaného s práškovým cukrom primiešať. To by som nebola ja keby som neexperimentovala. A hlavne keď sa dá ubrať cukor uberám.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
piecť nepečiem, lebo rúra. Ale krémy robievam. A toto so šľahačkou a žltkami som veru ešte neskúšala. Hneď najbližšie, keď si spomeniem, idem na to.
Lebo inak som lenivá a robím najrýchlejší a najjednoduchší krem, ktorý sa da - iba rozpustená biela čokoláda a mascarpone. prípadne do toho ešte kyslú smotanu. Ale občas to chce aj trochu zmenu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U mňa ešte boduje kombinácia jemný tvaroh a mascarpone v pomere 2:1, alebo aj 1:1, a stačí dosladiť lyžicou medu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja mám s medom problem, ten mi nerobí dobre. No čo už, musím sa spoľahnúť len na cukor.
Irónia, že doma sme mali vždy včely, med priamo od zdroja. A niektoré druhy môžem, iné nie. Zrejme to závisí od množstva fruktózy. Lebo podobné problémy mi robí jablkový mušt, keby som zjedla viac jabĺk, aj hrozno mi robí probém, hrušky. A posledný rok tuším už aj melón.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vsak cukor das aky mozes, vela ho netreba.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No už som dávno nerobila, len ja robím krém s tvarohom. Zdá sa mi tiež odľahčený a všetkým na všetkom chutí, len tu je výdatnosť veľká a tak musím urobiť ked prídu deti.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerajú super ale ako ligth verziou by som to nenazvala ...mascarpone 60 - 70 % tuku, šľahačka najmenej 33 % , ale dobrota to je veľkáááá
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ale mascarppone ma tolko tuku v susine a tej je tam 50 percent. Zamenila som za 250g masla. Hlavne v povodnom recepte v kreme je min.120g cukru, ja som dala lyzicu medu a jeden vanilkovy cukor. Aj korpuse je menej cukru
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kamilka, já mám úplné jiný " Juhoslovanský krémeš", právě jsem ho dnes chtěla zveřejnit. Vůbec tvaroh nemám, natož maskarpone tehdy nikdo neznal.Mám jej 15 let.Myslím si , že je skutečně dobrý.Nechci nikomu konkurovat. Jinak mám ráda vše , kde je tvaroh, takže Tvúj je určité výborný.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jasne, ze tento je trochu iny ako tradicny, ale nedavala som tu tvaroh, akurat maslo som nahradila mascarpone a vanilkovy puding kašou zo žltok a smotany
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tuším v rozpise surovín chýba tá šľahačka, teda koľko jej má byť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Áno zabudla ;) už som doplnila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tú klasickú verziu robievam aj ja...a čokoľvek by som zmenila už by som dostala hubovú polievku aj keď light verzia vyzerá vynikajúco.