Vybrali sme recepty na šišky a fánky - kysnuté, špaldové, kváskové, bez kysnutia, pečené na plechu, rýchle aj zložitejšie. Stačí si vybrať.
Fašiangy sú obdobie medzi Tromi kráľmi (6. január) a polnocou pred škaredou teda Popolcovou stredou (17. februára 2021). Nasleduje 40 dňový pôst trvajúci do Veľkého piatku, ktorý zaviedla už koncom 4. storočia kresťanská cirkev. Ide o akýsi prechod medzi zimou a jarou.
Toto obdobie bolo v minulosti typické aj tým, že ľudia mali menej práce okolo domu, hospodárstva a na poliach, preto sa častejšie organizovali svadby, zábavy a zabíjačky a karnevaly. Karnevalové masky mali okrem zábavnej funkcie a ochranný význam, ľudia verili, že ich ochránia pre zlými silami, privolajú im šťastie, úrodu, plodnosť a pod.
Oslavy vrcholili v posledné tri dni a ukončila ich zábava pred Popolcovou stredou. Definitívny koniec symbolizovalo tzv. pochovávanie basy.
Medzi tradičné fašiangové jedlá patrilo obradové pečivo - fánky, smažené šišky, slanina s klobásou a huspenina.
Inšpirujte sa receptami našich šikovných žien z nanicmama.sk a tortyodmamy.sk:
Tvarohové šišky
Rýchle šišky bez droždia a kysnutia, môžete ich upiecť aj v rúre.| Autorka: balalajka | Prejsť na recept
Šišky s ovocnou penou
Doslova páperové šišky vďaka jemnučkému cestu s ovocnou penou. Autorka: Aramana. Prejsť na recept
Karnevalové koláčiky
Dobré koláče si zaslúžia dobré prísady. V tomto prípade sa vzdajte margarínu a použite maslo. Prejsť na recept
Fánky na plechu
Bez vyprážania je to mierne iná chuť, ale aj tak sú výborné:) Prejsť na recept
Kváskové šišky
Ak ste prepadli čaru kváskovania, tak vyskúšajte kváskové šišky. Prejsť na recept
Citrónovo-makové donuty
Nie je to pravá slovenská šiška, ale ak nemôžete droždie a nechce sa vám kváskovať, tak si môžete požičať americkú verziu šišiek. Prejsť na recept
Fašiangové šišky
Tento recept je síce trošku náročnejší, ale výsledok je úžasný, takže čas strávený v kuchyni nebudete ľutovať. Prejsť na recept
Lekvárové šišky
Rokmi overený recept v sebe nesie záruku kvality. Prejsť na recept
Tvarohové šišky bez kysnutia
Toto je veľmi jednoduchý a rýchly recept. Dbajte na radu autorky a na vyprážanie nepoužívajte olej. Prejsť na recept
Talianske frittelle
Vyprážané cesto sa podobá na naše pampúchy, len príprava je jednoduchšia. Koláčiky môžete naplniť krémom alebo džemom. Prejsť na recept
Babičkine fánky
Tento recept máme radi. Už len to, že mierky sú udávané vo vajíčkových škrupinkách zaváňa tradíciou a mierkami starých mám. Prejsť na recept
Tvarohové fánky
Suroviny zmiešať, z cesta vykrojiť správny tvar a vypražiť. Smelo do toho. Prejsť na recept
Tvarohové šišky zo špaldovej múky a bez kysnutia
Ak chcete trošku zdravšiu verziu, vyskúšajte použiť špaldovú múku. Aj v tomto prípade sa zaobídete bez droždia. | Autorka: M.a.r.i.a | Prejsť na recept
Donuty a šišky
Fašiangy v plnom prúde a tak na stoloch nechýbajú šišky, fánky, krapne a moderné donutky. | Autorka: M.a.r.i.a | Prejsť na recept
Vyskúšajte ďalšie recepty našich čitateliek:
Zemiakové šišky | Fidorka
Šišky | adus
Lacné šišky | Aja1
Chorvástke šišky | macko10
Holandské šišky | AndyK
Falošné šišky | NIA123
Fánky z tvarohu | Fidorka
Ak vám náhodou bude z toľkých šišiek sladko až za ušami, uvarte si tradičnú huspeninu:
Recept na huspeninu
Recept na tradičnú huspeniny be zeleniny. Autorka: Adriana. Prejsť na recept
Tradičná huspenina
Silný vývar z bravčových paprčiek a koží, doplnený o obraté mäso z kolena, zeleninu a ochucovadlá. To všetko stuhnuté na zdravé a chutné želé. Prejsť na recept
Blogy Naničmama.sk:
Komentáre
Ej, veru, už sa na ne chystám, len mám akúsi rozlietanú domácnosť, musím násjť termín, keď budú všetci doma ... čo zdáa sa nie je práve teraz jednoduché ;-)
Priznávam na rovinu, odkedy som bezlepková, šišky som nerobila a také plnené s makom odkukané od susedy u nás doma, boli tak božské.
ešte že je na konci aj tá huspenina

Tak tu som ešte ozaj nikdy nerobila, ale voľakedy dávno aj jedávala.
niektorí na ňu nedajú dopustiť hlavne kvôli kolagénu, ktorý sa pomalým a dlhým varením uvoľňuje.
Aaach joj......fašiangové obdobie! Ku kilogramom po vianočných sviatkoch sa prilepia na mňa ešte aj ďalšie kilá fašiangových dobrôt
Huspenina musí byť aj keby čo.....delikatesa.....kolagén ako prírodné kĺbové mazivo v chutnej podobe. Varím ju každý rok a predvčerom som zaniesla dávku aj rodičom. Tatko vyhlásil, že je lepšia ako tá jeho
, čo ma vynieslo pár centimetrov nad zem
Mama ju teda nemusí, ale my dvaja si aj za ňu dáme....viac nám ostane
Poliata octom a posypaná jemne nasekanou cibuľkou....hm....mňam. Šišky veľmi neobľubujem, ale fánky z tvarohového cesta od mamky sú famózne....zajtra sa chystá urobiť, tak budú ku kávičke....len keby sa tie dekagramy tak rýchlo nepriliepali a na kilečká nenarastali.....joooooj zhadzovať cez 40 dňový pôst bude teda čo!
Ešte že tak múdro nasleduje po takom, na dobroty náročnom období 