reklama

Kvety a verejný priestor

dasa_ , 16. 03. 2017 - 08:16

reklama

Určite ste aj vy už videli krásne zábery hlavne prímorských miest, kde sú na uliciach mnohé črepníky s kvietkami. Veľmi sa mi to páči.

U nás však teké vidieť iba málokedy. Balkóny, to áno. Sú miesta, kde ľudia ako keby sa dohodli, alebo  sa to šírilo. A balkóny vedia byť nádherné. Aj v zime aj v lete. Sú aj miesta, kde sú aj tie balkóny fakt smutné.

Ale čo taký voľne prístupný priestor napríklad pred vchodmi do bytoviek? Jasne, nie všade to je možné, niekde to priestorové pomery nedovoľujú. Sú ale miesta, kde by to išlo celkom ľahko.

Ja som začala pred dvoma rokmi - najskôr som do misy zasadila iba také jednoduché skalné ruže. Dobre sa rozmnožujú. Zdalo sa mi, že to je nič moc, ale zjavne to niekoho zaujalo Pohoda. Tak verím, že mu to skrášlilo jeho obydlie Veľký úsmevÚsmevKvietok

Minulý rok som sa poučila a zvolila som väčšie a ťažšie kvetináče. Nasadila som tam oleandre a levanduľu a umiestnila pred vchod do bytovky. Oleandre kvitli až skoro do mrazov. Levanduľa žial neprežila moje polievanie.

Teraz ma už začali zase svrbieť prsty a chystám sa nákup. Vymením zatiaľ levanduľu za prvosienky. A dúfam, že to tam zase vydrží.

 

Máte skúsenosť s pestovaním kvetín na takýchto verejných priestoroch? vydržalo to u vás?

 


reklama


reklama

Iwa, Št, 16. 03. 2017 - 09:10

No, my sme sa v starej bytovke dohodli niekoľkí susedia a vysadili sme na rohy trávnikov kvety, tam, kde to býva väčšinou vyšlapané, lebo si ľudia skracujú cetu Vyplazený jazyk Vydržalo, aj keď spočiatku boli aj škody. Teraz bývame v bytovke, kde sme aj spolumajiteľmi pozemkov okolo domu. Už na jednej z prvých schôdzí sa dohodlo, že jeden so susedov sa bude starať za všetku zeleň okolo, dostane za to zaplatené. Pán sa ozaj poctivo stará o všetko. Popritom robí aj akcie pre deti, že mu pomáhajú pri všeličom, spravil im záhon, kde si pestujú zeleninku a bylinky. Takto sa aj tie decká naučia, že je fajn mať okolo seba pekné prostredie. Fakt je, že tých pár eur, čo priplácame na okolie domov, je veľmi dobre investovaných.

A idem spraviť niečo s našim smutným balkónom Vyplazený jazyk

dasa_, Št, 16. 03. 2017 - 10:10

toto je veru na nezaplatenie, výborné. Bodaj by sa takých meist našlo čo najviac.

púpavienka, Št, 16. 03. 2017 - 09:19

Kým som bývala v meste tak sme tiež vysádzali kvety ale v tom čase to väčšinou nevydržalo, ale teraz je tam žienka ktorá naozaj vysadila a hned popri schodoch a dokonca aj na schodisku vonkajšom sú črepníky so sukulentmi. Je to ohraničené takým dreveným nízkym plotikom, tabuľky napísané aby sa každé oko potešilo a preto nech vydržia čím dlhšie. Teraz je normálne že niekto v dome kúpi niečo pekné a donesie k tej pani aby to vysadila. Už tam majú všetko možné od pivoniek po chryzantémy, kvitne tam stále niečo od skorej jari do neskorej jesene.

Odrazu začali všetci rešpektovať to čo sa aj každej návšteve páči a pomoc ponúknu vtedy ked je ona pri kvietkach a tak je to iba v jej réžií kde čo nasadí.

dasa_, Št, 16. 03. 2017 - 10:09

v takéto niečo aj ja dúfam - že to proste začnú rešpektovať. S drobnými stratami rátam :)

Tak uvidíme. Ked to rozkvitne, tak snáď aj foto pridám

púpavienka, Št, 16. 03. 2017 - 11:28

Držím palce, určite to stojí za to. V tej bytovke bolo všetko rozbité, bola štátna a tak sa k nej chovali, ale potom ako ju super opravili sa všetko zmenilo aj obyvatelia tej bytovky, už nikto nehádže veci len tak po zemi a preto si myslím že sa im páčia aj kvetinky a je normálne že sa tam pristavujú a komentujú čo nového zakvitlo a čo už o chvíľu kvitnúť bude a dokonca aj malé deti a to je úžasný úspech.Ked pôjdem k dcére odfotím ako to tam vyzerá.

Iwa, Št, 16. 03. 2017 - 11:38

Držím Ti palce! Smutné je, že väčšina ľudí ešte stále končí s upratovaním a skrášľovaním svojho okolia na rohožke ich bytu, že sú nevšímaví k okoliu. V niektorých bytovkách vyzerajú aj schodištia úboho. Pritom je to len na dohode, že to dajú opraviť/skrášliť a zainvestujú do toho peniaze. Lenže som zažila aj také vyhlásenie, že načo by som ja mal prispieť na opravu strechy, keď bývam na 1. poschodí a mne do bytu netečie... no, smutné a krátkozraké.

A sedím si tak na saniach na balkóne a rýpem sa v hline - skalné ruže a sirôtky zasadené, levandula ostrihaná a jeden hrantík jahôd očistený Slnko

dasa_, Št, 16. 03. 2017 - 11:44

na chodbách má výzdoba ešte jeden rozmer - bezpečnostný technik ma "pokarhal". Vraj som zasahovala do priestoru, ktorý musí nutne ostať voľný - tuším je to 80cm. Tak som musela vymýšľať niečo iné.

anjeli, Št, 16. 03. 2017 - 18:35

Vo vedľajšom vchode si takú malú predzáhradku vypestovala staršia pani... už niekoľko rokov od jari do jesene sa o tie kvietky stará a čudujem sa, že to nikto ešte neošklbal, našťastie. Ja som už raz písala, že nemám šťastie na susedov, najskôr mi zmizli z chodby hrantíky s muškátmi z chodby, teraz si niekto privlastnil papraď... takže to vzdávam, nemám nervy, aby som sponzorovala susedov. Ale balkón si užijem naplno, letničky som zasiala, kosatce v hrantíku klíčia, namiesto muškátov vysadím petúnie, levanduľa neviem či zimu rozchodí, mäta, medovka, petržlenová vňať, kôpor a jahody vyzerajú bez ujmy.

Ale čo sa týka verejných miest, veľmi sa mi páči, že naše mesto investuje do zelene a kvetinovej výsadby, muškáty aj na verejnom osvetlení, na ostrovčeku  na kruhovom objazde každý rok kvety, veľa veľkých črepníkov... radosť pozerať. 

púpavienka, Št, 16. 03. 2017 - 18:59

Si mi pripomenula, u nás v meste sa mi veľmi páčia muškáty na mostoch cez Hron.

aramana, Št, 16. 03. 2017 - 20:26

No zabite ma, ja nie som za...

Keď som prišla z rodinného domu do paneláku, okamžite som na jar vytiahla hrantíky a nainštalovala na balkón...som si neuvedomila ešte vtedy, že ľudia majú dôvod na to, nemať kvety na balkóne...i tak bolo.Mala som ich tam prvý a posledný krát.Pretože včely a všetok bodavý hmyz asi z polky sidliska si prišiel robiť párty na moje kvety.Takže za mňa nee.Mám prd z pekného balkóna, keď tam kvôli včelám a čmeliakom a iným oným nemôžem sedieť beztrestne.

A kvietky pred vchodom...no nech sa páči, nech si každý barák vysadí všetky kvietky sveta a potom nech ľudia čo majú alergie, minú svoje preje už len cestou ku zastávke....alebo vysadiť len tak, len kde tu nejaké trávy, nejaké kvietky?5-6 krát do roka nám chodia kosiť trávnik.Keby mali tí ľudia z tých služieb obchádzať všetky kvietky, kosia okolo jedného baráku pol dňa.

Takže áno, balkónik nech si spraví kto chce, ako chce.Ale už len z tej ohľaduplnosti k iným ľuďom, by mal byť priestor okolo baráku "čistý".V jednom paneláku je 60-100 ľudí, preto si myslím že priestor okolo neho má byť čistý a hlavne ľahko udržiavateľný - tráva.

V malinkých bytovkách, kde je pár rodín, sa isto dá dohodnúť, okolo veľkých panelákov nemajú také veci čo robiť, dľa mňa.

A zapratané chodby kvetmi a hlavne stojanmi na kvety a tými veľkými policami s kvetmi...to akoby ľudia vôbec nerozmýšľali...to naozaj musí prísť obrovský požiar aby si ľudia uvedomili že chodba a schodištia a prístup k oknám musí zostať voľný?Z rodinného domu ľahko unikneš ale ak má 50 ľudí bežať 5-8 poschodí, to už je iné...

Ono je to peknééé...jasné že kvietky sú pekné...len preboha, s rozumom!

púpavienka, Št, 16. 03. 2017 - 20:55

Dosť dobre nerozumiem, lebo u nás boli všade pekne vysadené kríky a stromy, takže v blízkosti schodištia pestujú kvety, pred tým tam boli veľké kríky ktoré nie vždy boli pekné a boli plné odpadkov. Takže kosci musia tak či tak obkosovať popri kríkoch a stromoch.

Nikdy mi nevadili čmeliaky ani včely takže toto som nikdy neriešila, vadilo mi to iba na tržnici kde predavali hrozno, či na pláži, lebo tam bolo plno ôs.

Každy sme iný a každému sa páči niečo iné, ja som za kvety, alergie sú viac na poľné trávy či stromy ako na pestované, no alergik vie že nemá veľmi kde pred tým ujsť, lebo to je všade.

Na chodbach mi viac vadia gauče a veľké skrine ako kvety. Podľa nového trendu som si všimla že pred každým bytom je krabica na letáky, možno je na čase skončiť aj  s letákmi.

aramana, Št, 16. 03. 2017 - 21:39

Čomu nerozumieš?ÚsmevVeď som napísala svoj názor.

Mestá, teda už väčšina miest pristúpila na plán, kde vypiľuje vysokoalergénne stromy a nahrádza ich tými, čo väčšine ľudí zdravotne nevadia.Tak isto kríky.

Vidíš, tebe vadia včely na tržnici, mne na balkóne.Keď je teplo, trávim tam väčšinu času, čo robím na PC, takže nepotrebujem sa oháňať a liečiť si štipance.Proste mi vadia a preto som dala kvety z balkóna preč.Keďže na obrovskej ploche je len jeden, dva balkóny s kvetmi, je logické že nie jedna ale desiatky včiel z okolia sa zgrupnú na kvety čo cítia.

No práve o tých alergikoch som písala.Už aj mestá pristúpili na výmenu zelene.V parkoch, popri cestách, popri chodníkoch.

O gaučoch a skriniach sme sa nebavili...na niektorých schodiskách to vyzerá tak, že keby horelo a mali by zo schodísk zlaňovať ľudí, tí by si museli najprv odpratať od okien obrovské police s kvetmi.

Ja som písala že sa mi kvety páčia.Páčilo by sa mi to vo svojej záhrade, na chate.V paneláku a okolí paneláku má byť podľa mňa hlavne "čisto" a "volne".

dasa_, Pi, 17. 03. 2017 - 06:08

Jasne, každý podľa svojej chuti a možností. Existujú aj nekvitnúce rastliny v kvetináčoch. Keď ide o ten balkón.

A plochy vonku môžeme komplet vybetónovať Pohoda

Niektoré mestá vyriezajú stromy, iné chovajú na strechách svojich úradov včely.

aramana, Pi, 17. 03. 2017 - 06:49

Áno, zelenéprísamvačkuneviemčotoje ale žije to, na balkóne mám, to musí byťÁnolen kvety som proste odpratala.

A prečo by sme mali plochy betónovať?Čo zase zo mňa robíte odporcu zelenejVeľký úsmev Veď ak sa vie panelák dohodnúť, že si bude okolie paneláku kosiť sám, nech si tam vysadí zelené nízko alergenne rastliny...ja len hovorím, že keby mali mestské služby kosiť okolo takýchto rastlín, nemali by šancu to stihnúť.U nás naozaj kosia 5-6 krát do roka, niekedy aj viac.

A k tým stromom...robia to pomaly, citlivo aby sa stíhali nahrádzať.Bude to dlhý proces.Len som proste rada že topole, brezy a im podobné už nevysádzajú.

Prečo sa na to nechcete fakt pozrieť aj ináč?Každý piaty človek je alergik.V malom paneláku je 100 ľudí, odhadom je tam aj 20 alergikov.

Veď som písala že zelené áno, len s rozumom Pohoda

púpavienka, Pi, 17. 03. 2017 - 08:15

Neviem ale u nás v meste kosia okolo kríkov a kvetov, tie nie sú nasadené všade ale je časť ktorú už kosiť nemusia a teda kosia iba po kvety je to oveľa jednoduchšie ako okolo kríkov kosia oveľa viac a zrejme aj ťažšie.

axina, St, 29. 03. 2017 - 12:29

suhlasim..to kosenie je problem..ale nie len v mestach, ale aj na dedinach..preto vacsinou vsetko chcu betonovat..alebo sadia stromy okolo ktorych nie je nejaky problem kosit, predsa len im ide o to aby si setrili cas

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama