reklama

Írsky chlieb

Pridal/a Kamila dňa 12. 04. 2017 - 17:06 - Recepty Kamila
Írsky chlieb, Chlieb, pečivo, recept, Kamila

reklama

Vrámci dcérinej histamínovej intolerancie začínam s ďalším kolom experimentovania. Chichocem sa Jogurt som nahradila kyslou smotanou a vodou. Robím už aj len s vodou a trochou vitamínu C. Chlieb je so špaldovou celozrnnou múkou. Múku môžete v rôznom pomere namiešať klasické s pšeničnou celozrnnou.

Ingrediencie
450 gramov špaldová múka celozrnná hladká
1 čajová lyžička sóda bikarbóna
1 čajová lyžička soľ
1 čajová lyžička trstinový cukor
250 millilitrov kyslá smotana
250 millilitrov voda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

1. Sypké ingrediencie v miske zmiešame, pridáme smotanu a vodu a miešame, ja lyžicou dosť dlho, kým sa všetky ingrediencie nespoja. ( Teraz dcéra vynecháva aj mlieko, tak chlieb pečiem len s 480 ml vody a 3 mini odmerkami vitaminu C z Dm, cesto je triešie používam vyššiu hranatú formu na chlebík )

2. Preložíme do zapekacej misy, moja bola z jánskeho skla, vystalenej papierom na pečenie.

3. Piekla som pri teplote 190°C cca 60 minút.

4. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Dcére celkom chutil. Úsmev

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
1 hod, 10 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

reklama


reklama

M.á.r.i.a, St, 12. 04. 2017 - 18:13

Tú múku môžeš meniť tak ako bude vyhovovať  ( aj bezlepkovú) a ja ho robievam aj z kyslej smotany, už som ho tu uverejňovala. 

Kamila, St, 12. 04. 2017 - 18:26

Asi si neskúšala nahradiť smotanu len vodou? Lebo asi aj smotana aj jogurt by teoreticky mohol byt problemom pri histaminovej intolerancii, prakticky snad zistime neskor. Ale mozno jemný tvaroh by som mohla pouzit. Úsmev

M.á.r.i.a, St, 12. 04. 2017 - 20:30

Vodu som neskúšala ale Dzeny ho robila a doliala vodu na miesto jedného jogurtu a mala ho krásny. Treba asi len skúšať, možno ak by bola možnosť tak srvátku.

Kamila, St, 12. 04. 2017 - 20:40

Dakujem, vyskusam asi pol na pol vodu a jemny tvaroh.

dasa_, St, 12. 04. 2017 - 20:55

a tvaroh nie je nakoniec to isté, čo jogurt? tiež vznika v podstate kvasením.

Kamila, St, 12. 04. 2017 - 21:38

Na rovinu som z toho jeleň cottage, ricota a smotanove syry su povolene, jogurt, kefir, acidofilne nie, tvaroh je vraj trochu podobny riccotte? ci riccota tvarohu? Hlavne je to vsetko vysokoindividualna zalezitost.

M.á.r.i.a, St, 12. 04. 2017 - 23:03
Tvaroh je z kyslého mlieka, riccota sa robí zo srvátky a mlieka , nie je kyslá ako tvaroh a preto je asi vhodnejšia.
púpavienka, Št, 13. 04. 2017 - 08:21

Ja som ho robila aj s jogurtom aj len s vodou, no myslím že pre mňa to nie je chlieb a tak som skončila so skúšaním. Je dobre ak vám to chutí. Ja som sa už pevne rozhodla že idem pestovať kvások a vyskúšam či toto nie je lepšia cesta.

dasa_, Št, 13. 04. 2017 - 08:23

ja som prvý kvások dostala. existuje na internete kvásková mapa, tam som si našla kočku, čo býva neďaleko nás.

Samozrejme, dá sa aj vyrobiť. Chce to len trochu trpezlivosti na začiatok.

púpavienka, Št, 13. 04. 2017 - 08:26

Pozriem tu mapu, ja som s tým začala ešte Mirko žil a potom som ochorela a tak z kvásku nič nebolo, verím že teraz sa už podarí.

 

Dzeny, Št, 13. 04. 2017 - 08:58

Ahoj, Kamila, ja som ho robila aj tak, že som dala len polovičnú dávku smotany a zvyšok som doplnila vodou. Bol super.

Kamila, Št, 13. 04. 2017 - 09:36

Ďakujem, zajtra vyskúšam.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama