reklama

Zelená

Pridal/a dasa_ dňa 13. 04. 2017 - 08:54

reklama

Milujem apríl. Nevadí mi ani to bláznivé počasie. Milujem to množstvo zelenej farby, ktorá je okolo nás. Žiadna nuda. Len tisíc odtieňov jednej farby. meniace sa deň čo deň. Najskôr len taká priesvitná, slabá. Zatiaľ veľmi riedená vodou. Ešte nemajúca silu.

Postupne, každým dažďom a následným slniečkom začína silnieť. Svetlé tóny prechádzajú niekde do jasnej farby. Na iných stromoch prichádza fáza olivovej alebo khaki farby. A do toho sa začne pripomínať aj biela. Najlepšie rovno s ružovou. A na lúkach zase víťazí žltá

Koncom mesiaca už zelená farba chytá silu. Už začína pripomínať temnotu. Odtiene sa zjednocujú a ostane ich len pár. Kto chce vtedy jasnú farbu, musí do kopcov. Tam sa ešte nájde.

Dnes je tzv. Zelený štvrtok. Pre niekoho má tento deň náboženský význam. Iný vie, že je začiatok voľných dní. Niekto začína s prípravami na Veľkú noc, iný si už užíva pokoj.

 

Takže Ježiš v Getsemanskej záhrade

alebo Taktici a Zelená

 

No a nezabudnite na zelený obed napríklad špenátové halušky


reklama

reklama

Kamila, Št, 13. 04. 2017 - 09:34

No mne akosi ani nedošlo, že Veľká noc bude,  som z tej tohoročnej trošku zmätená. Ako nejaké čokoládové vajíčka pre deti mám, včera som aj voľajakú šunku a klobásu kúpila, klasické vajíčka na hrudku má tiež, len vôbec netuším čo tento rok upečiem. Ja som bezlepková  a na delenej, s Tinkou sa zoznamujeme s histaminou, veľké deti budú určite niečo chcieť ..., mala by som sa kus zošórovať  ... Čaká nás návšteva, oslava 18. tich, trochu v predstihu, ta len si pomedzi to naplánovať nejaký relax. Hovoríš zelený štvrtok, mala by som zistiť prečo práve zelený. Ešte neviem ako s ním naložím snáď voľačo vymyslím, vrámci poniektorých diet. Ale idem si dať n araňajky avokádo.

Pridávam zopár zelených receptov:

Zapekaná brokolica s mrkvou,

Šalát rukolou, paradajkami a mozzarellou.

Súhlasím jar je najkrajšia aj všetky jej zelené, len sa neviem tento rok vôbec vytrepať na záhradu, ale vraj hlasia budúci týždeň voľajaké mrazy ta mám aliby. Úsmev

dasa_, Št, 13. 04. 2017 - 10:23

No, keby som bola zistila naozaj, prečo je to Zelený štvrtok, tak to napíšem. Ale našla som viacero vysvetlení. Po pravde, ani jedno mi neprišlo ako to pravé, orechové.

Ja som niekde včera videla tvoj mandľový koláčik. Tak sa idem inšpirovať, mandlové plátky boli v akcii :D . Cesto bude teda bežné, ale mňa aj tak najviac bavia tie krémy navrch. A ked si spomeniem, kde si písala o žltkovom kréme s mascarpone, tak snᡡd aj to vyskúšam.

 

s tym hidtamínom by možno bolo dobre po troche skúšať. Vysadiť nenápadne. Aj keď teda pri koláčikoch to bude asi najväčší problém. Minule sme sa bavili o bielkovom kremeši - teda tento krém by možno aj mohol byť. Len čo s cestom - to bude väčší oriešok. Možno len nejaké bielkové cesto s orieškami....

Kamila, Št, 13. 04. 2017 - 10:36

Žltkový krém s mascarpone, to maš jednu šľahačku a 3 žltka vo vodnom kúpeli uvaríš kašu aj s lyžicou medu. A vychladnuté vyšľaháš s polu s mascrapone a jednou vanilkou?

Tinka koláče môže bez orechov, teoreticky bez bielka, bez kakaa ..., ten krém môže a snáď aj klasickú piškótu, keď uberiem bielka. Najlepšie ze cukro moze, kolko len chce. Chichocem saChichocem saChichocem sa

dasa_, Št, 13. 04. 2017 - 10:47

Najideálnejšie, keď zistíš, čo môže bude asi upiecť celý veľký plát, rozkrájať a šupnúť do mrazáku. Aby si podľa potreby vyťahovala. A len pridala na vrch krém a to, čo bude môcť. To by vlastne mhla aj karamelove veci. A možno aj burizóny - som si spomenula na tie recepty, kde su burizony s karamelom....

 

Jaaj, mama mi práve včera rozprávala, ako sa varilo na fare - pán farár je celiatik a mal veľkú hostinu - asi 10 ľudí. Tak si ako dezert rozkázal rezance s makom. Pre neho ryžové :) Aj ostatným pánkom chutilo :)

dasa_, So, 15. 04. 2017 - 10:12

Koľko asi treba variť tie žltka so smotanou? Lebo mne sa zdá, že to mám stále dosť riedke. Do poharov OK, ale ako krém sa trochu obávam, že sa nebude dať dobre krájať. Robila som súbežne aj bielu čokoládu s odtečeným jogurtom a ten je tuším pevnejší. Alebo som mala tu smotanu so žltkami po vychladnutí ušľahať ako šľahačku? Ja som to nakoniec iba všetko zmixovala dohromady?

Kamila, So, 15. 04. 2017 - 10:23

Ano treba to vyslahat spolu s mascarpone. Hambím sa ale v chlade by to este mohlo stuhnut. Ta kasa je riedsia.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama