reklama

Ako kompostujete?

dasa_ , 20. 04. 2017 - 07:14

reklama

Myslím, že v poslednom roku pribudli na viacerych miestach kontajnery na bio odpad. Predpokladám, že tento odpad ide neskôr na kompost.

Preto sa zamýšľam, aký odpad a hlavne ako to tam vyhadzovať.

Modelová situácia - bežný byt. Veľká časť nášho odpadu sú šupy a šupky. Teda odpad, čo by zrejme mohol ísť na kompost. Niektoré dni sa toho nazbiera aj za veľkú misu. Dať to do plastového vrecka a tak hodiť do kontajnera asi nebude riešenie. Ale ako inak to tam dostať?

Už som uvažovala o vreckach z letákov. Že proste tam zhromaždiť šupy a potom s nimi do správneho kontajnera. Len tu narážam na dve veci - nie som si istá tými letákmi. A potom, ako zlepiť tie vrecká? Určite nie bežným lepidlom. Skúmať, jak sa kedysi robilo lepidlo z múky? Oplatí sa to pri letákoch? Tomuto zatiaľ dávam šancu....

Alebo treba tie šupy len nechať voľne a tak ich chodiť vysýpať????? Mať na to extra vedro, každý deň sa prejsť ku kontajneru? A vedro stále umývať?  Teda odčerpávať vodu?

Ja fakt neviem a celkom ma to zaujíma. Máte niekto skúsenosť?

 


reklama


reklama

dulka, Št, 20. 04. 2017 - 08:04

Ja mám taký zvyk z domu -  vždy sme šúpali zeleninu, zemiaky, nad novinami a tie šupy a celkový odpad zo zeleniny sme potom zabalili do tých novín a vyhodili do koša. Ako možné riešenie vidím mať to ďalšie vedro a šupy zabalené v letákoch hádzať do vedra a to ísť potom vyhodiť. Keď budú zabalené nebude potrebné používať lepidlo, ani vedro zakaždým umývať.

púpavienka, Št, 20. 04. 2017 - 08:41

Bola som u kamošky ta kompostuje všetko, jedno nachystané vedro na spodu s novinami, tam sa šupe zelenina vajička a pod, potom pohár na linke kde ide nedojedené a pod, z vedra vyhodí aj so spodnými novinami, z pohára vyleje, skúsila tie malé vedierka z potravín ale vraj to mastné sa veľmi zle umývalo ale pohár sa umýva veľmi dobre.

dasa_, Št, 20. 04. 2017 - 11:44

Ja stále riešim, čo s nedojedenými potravinami. Alebo s olejom z panvice. Alebo len jednoducho zostárnutým olejom.....

Lebo tie potrevinové zvyšky, zvlášť varené, rôzne kosti - to mi nejak nepríde správne dávať do kompostovateľného odpadu. Ale možno sa mýlim, neštudovala som to zatiaľ nejak podrobne.

dulka, Št, 20. 04. 2017 - 11:55

Olej z panvice zlievam do fliaš a raz za 3 mesiace ku nám chodí auto, ktoré tento olej + papier berie. Nedojedené potraviny, priznám sa, vyhadzujem.

dasa_, Št, 20. 04. 2017 - 12:07

o takomto zbere oleja počujem prvý krát. Tuším musím ísť pohľadať, či aj u nás také niekde nie je.

No tie potraviny, to je fakt ťažké. Aj keď človek plánuje, stáva sa, že občas prestrelí. Stačí ísť do obchodu hladný a je hneď problém.....

Ja som včera upratovala mrazák a tento krát som sa rozhodla pre dosť radikálne vyhadzovanie. Už niekoľko rozmrazovaní som ušetrila niektoré veci a potom to tak vyzerá..... Dúfam, že teraz to bude zaso o trošku lepšie.

dulka, Št, 20. 04. 2017 - 12:35

Najprv zbierali len papier a potom k tomu pridali aj ten olej. Dokonca ešte dávajú aj toaletný papier, papierové vreckovky a papierové utierky v závislosti od množstva odovzdaného papiera a starého oleja.

Tiež sa snažím nechodiť do obchodu keď som hladná, to je potom ozaj čistá katastrofa Hambím sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama