reklama

Zmena mena detí

lenkakosm , 10. 06. 2017 - 10:58

reklama

Ahojte dievčatá. Po pravde, nikdy by som si nemyslela, že tu na fórum napíšem, ale ocitla som sa v ťažkej životnej situácií a neviem ako z toho von. Mám 30 rokov. S bývalým manželom sme sa zoznámili ešte na vysokej škole, ako spolužiaci. Bol to dobrý človek a navyše sa vedel o nás veľmi dobre postarať. Zobrali sme sa keď som mala 24. V 25-ke sa mi narodili dvojčatá chlapci. Bývalý manžel zomrel pri autonehode keď som mala 27. Milovala som ho a on bol naozaj výborný otec a manžel. Dokázal zarobiť na náš dom za necelé 2 roky, žili sme si krásne.

Keď však zomrel všetko sa zmenilo. Prišla som o príjem a životný štandard mojej rodiny napriek finančnej podpory ex-svokrovcov sa veľmi znížil. Svokra mi posielala na účet každý mesiac cca 400 Eur. Bola to výtaná pomoc ktorá ale skončila, keď som si po cca roku našla vážnu známosť.  S Martinom to bola láska na prvý pohľad, minimálne z mojej strany. Miluje mňa aj moje deti.

Pred časom sme sa vzali. Volám sa teraz jeho menom. A tu nastáva kameň úrazu. Martin chce a ja tiež, aby sa moje deti volali po ňom. So svokrovcami som mala výborný vzťah až do doby kedy som im to oznámila.

Vyčítajú mi všetko. To, že som sa privydala do dobrej rodiny s holým zadkom. To, že mi ich syn postavil dom za 200 tisíc a ja som si doňho nasťahovala žobráka. A najmä to, že chcem zničiť pamiatku na ich syna. Svokor povedal, že ak zmením deťom meno nebude ich už chcieť nikdy vidieť. Najhoršie ale je, že s nimi súhlasí aj moja mama. Jej vadí to, že Martin je vpodstate po každej stránke iný ako môj bývalý. Nie je vysoký, nie je bohatý, nie je ambiciózny, ale čo na tom keď ma ma rád? Som až taká mrcha? Nemám právo na šťastie? Som mladá žena, mám trúchliť 100 rokov aby boli všetci spokojní?

Myslíte, že mám právo, myslím morálne právo, zmeniť deťom meno po terajšom manželovi? Nebudú mi to deti neskôr vyčítať? Napadlo ma, či sa úplne nodpojiť od rodiny a deťom ani nepriznať, že Martin není ich biologický otec.


reklama


reklama

púpavienka, So, 10. 06. 2017 - 11:17

Každý ma právo na všetko ale musí niesť aj dôsledky, myslím že ak ich otec bol pre synov dobrý otec a aj dobrý manžel tak mňa by ani len nenapadlo meniť priezvisko deťom už z úcty k nemu. Je plno rodín ktoré majú rôzne mena a nie je to až taký problém a deťom by si naozaj ublížila ak by si im zatajila kto je ich biologický otec, to že to bude vedieť vôbec nič nezmení na vzťahu k novému ockovi ale naopak to môže mať hrozné následky. Ale možno tvoj manžel pre teba až tak veľa neznamenal, lebo inak by si zrejme takto nerozmýšľala ale patrí sa hovoriť v dobrom, alebo? či?

anjeli, So, 10. 06. 2017 - 14:03

No neviem, neponáhľaš sa trošku? Ak dobre rátam od smrti Tvojho manžela a otca Tvojích detí uplynuli len tri roky a Ty už chceš vymazať jeho meno? Nemusíš trúchliť síce 100 rokov a ani polovicu z toho a aj keď si mladá, stále to nie je dosť silný dôvod na zmenu priezviska. Čo Ťa k tomu vedie? Tvoj terajší manžel? Alebo? Nemanipuluje náhodou s Tebou? Lebo keď sa o otcovi svojich detí vyjadruješ pekne a spomienky sú tiež krásne, nevidím dôvod na takéto rýchle a dosť zásadné zmeny. Navyše ak do rodiny majú priviesť spory, hádky, dištancovanie sa svokrovcov od rodiny /a ten smútok rodičov za synom, po ktorom im zostali len vnúčatá chápem./ A odpojiť sa od rodiny a deťom zatajiť skutočného otca? To čo je za morálku? Ani nevieš kto a kedy povie Tvojim synom pravdu o ich skutočnom otcovi a čo ak Ťa preto budú nenávidieť. Navyše rodina pre Teba doteraz urobila dosť a Ty sa chceš odstrihnúť, pretože nastavujú zrkadlo Tvojmu svedomiu? Kruté a pre mňa nepochopiteľné... ale zas ja všetko pochopiť nemusím, však?

Rob ako myslíš, len ako sa hovorí dva krát meraj a raz rež... podľa mňa na zmeny v akokoľvek smere treba dozrieť a vedieť si ich odôvodniť, aby si si za nimi vedela stáť. Už len preto, ak Ti to deti budú v budúcnosti vyčítať...

babucka, So, 10. 06. 2017 - 20:50

Suhlasim s anjeli,Preco chces zobrat detom meno ich otca,to je tvoj terajsi tak strasne hrdy na svoje priezvisko a ked to neurobis,tak prestane mat Teba a deti rád?Ked ano tak to nieje milujuci otec a manzel ale hlupak a mamipulator,ktorz takymto sposobom zacina s Tebou z.ametat.Tebe by mali deti byt na prvom mieste  az potom mamipulator,stratit kvoli nemu rodinu ktora Ti podala pomocnu ruku v nudzi a teraz sa im takto odplatit.Dobre si svoje konanie rozmysli aby Ta to potom nemrzelo.

Evka1223, So, 10. 06. 2017 - 20:57

Ja by som deťom priezvisko určite nemenila. Zatajiť im pravého otca chceš ako? Vymažeš im ho z rodného listu? 

Máš právo na svoj šťastný život aj po smrti milovaného muža. Svokrovcov chápem, prišli o svoje dieťa a to veľmi bolí. Ďalšia bolesť pre nich je, ak by mali prísť ich vnúčatá aj o rodné priezvisko po otcovi. Nemyslím si, že práve na tejto zmene mena stojí celé tvoje terajšie aj budúce šťastie. Dve priezviská v rodine nie sú predsa žiadna prekážka. Ak áno, tak aká? Pokiaľ terajší partner nerešpektuje rodné priezvisko chlapcov a chce im dať svoje, zamyslela by som sa prečo. Ak mám dostatok lásky pre deti, nemôže mi predsa prekážať, že nesú priezvisko svojho otca a nie moje, to za prvé. A za druhé, ak aj budú mať moje priezvisko nebudú o nič viac moje ako teraz....nie sú ničí majetok. 

lenkakosm, So, 10. 06. 2017 - 22:51

Ďakujem pekne za odpovede, nepotešili. Ide o to, že kdekoľvek, na úradoch v škôlke, atď budem vysvetľovať prečo sa moje deti nevolajú ako ja? A čo Martin? Nie je ich biologický otec tak aspoň priezvisko by mohli mať po ňom keď ich bude vychovávať, nie? A púpavienka manžel znamenal pre mňa všetko, som mu vďačná za všetok majetok čo mi po ňom ostal, za zážitky, za deti ktoré s ním mám, ale je už minulosť. Nikdy sa nevráti, je treba pokračovať dalej. Ja mám svoje potreby a on mi ich už nijako nenaplní. Teraz mam nového a ŽIVÉHO manžela a keď si deti adoptuje bude aj v ich rodnom liste. Žijeme ďaleko od svokra, nikdy sa to nemusia dozvedieť. Viacmenej aj vďaka Vašim komentárom som sa rozhodla. Ďakujem.

dasa_, Ne, 11. 06. 2017 - 09:39

V dnešnej dobe, keď sa polovica manželstiev rozvádza, tak obávať sa toho, že niekto bude riešiť a ty budeš musieť vysvetľovať, prečo máš iné priezvisko je divné.

Naviac, ako zabrániš, aby sa dozvedeli o svojom skutočnom otcovi? Zničíš všetky spomienky na neho? Všetky fotky z detstva? nebude skôr tvojim deťom divné, prečo nemajú ani jednu fotku z detstva so svojim otcom? S tým, ktorého za otca pokladajú?

Celé to skôr vyzerá ako pomsta svokre. Napríklad za to, že už tak štedro nepodporuje vnúčatá.

Evka1223, Ne, 11. 06. 2017 - 14:13

Je alibistické tvrdiť, že na úradoch, v škole a kdekoľvek inde budeš musieť zdôvodňovať prečo deti majú iné priezvisko ako ich matka. Nemusíš.....ak nechceš.  Každého je do toho nič. Inteligentný človek nepotrebuje žiadne zdôvodnenie a ostatných je po tom nič. Takto sa na to pozerám ja a je to môj postoj ako by som konala ja. Myslím, že ty si sa rozhodla už skôr ako si to sem zavesila a z veľkej časti ovplyvnená terajším partnerom a postojom svokrovcov a vlastnej matky. Chcela si len "požehnanie" a súhlas iných. Máš právo na svoj život a svoje šťastie, nikto ti ho neupiera.....prečo chceš rozhodovať za svoje deti a z veľkej lásky (dnes, čo o pár rokov?) k terajšiemu manželovi zatajiť im vlastného otca a odstrihnúť od rodiny? Skutočná láska si nekladie podmienky, hranice....ani nikoho neobmedzuje.

Prajem ti, aby si svoje rozhodnutie nikdy neoľutovala Kvietok   

 

novanka, Ne, 11. 06. 2017 - 14:15

Uf. Myslím si, že každý má právo vedieť, kto sú jeho rodičia, bez ohľadu na to, či niekto z nich zomrie al. deti zavrhne a nestará sa o ne. Meniť meno otca na rodnom liste by mi ani nenapadlo. Zvlášť keby som manžela ľúbila a zomrel by mi. :-( Takže nad posledným odstavcom len krútim hlavou, ako ti to vôbec mohlo napadnúť. Svokrovci, ktorí ťa takto finančne dokázali podporiť a ty im spravíš toto? Áno, minimálne nemorálne! :-(

orinka, Ne, 11. 06. 2017 - 09:44

" Som až taká mrcha? Nemám právo na šťastie? "

Naozaj si chceš nahovoriť, že tvoje šťastie závisí od toho, ako sa budú volať tvoje deti??????

 

Tvoje deti majú minimálne 4 roky. Fakt si myslíš, že si nepamätajú na babku a dedka? Chceš to z ich života vyčiarknúť?

M.á.r.i.a, Ne, 11. 06. 2017 - 13:21

Áno máš veľkú pravdu a tie deti si už pamätajú nielen babku s dedkom ale aj toho otca..., veď im neubližoval... tá mladá pani to má v živote celé pomýlené !

amiko, Ne, 11. 06. 2017 - 13:44

ked si najdes novu lasku, zase budes deti tahat na matriku ?

Aanička, Ne, 11. 06. 2017 - 16:22

Ku cti ti slúži, že nemyslíš na finančný prospech. Adopciou deti stratia nárok na sirotský dôchodok. A aj nárok na budúce dedičstvo. Po svokrovcoch.

Druhá vec je to, že prídu aj o starých rodičov. A najstaršie spomienky. Prídu o kus svojho života.

lenkakosm, Ne, 11. 06. 2017 - 19:44

To akože fakt nebudú mať nárok na dedičstvo po svokrovi? Veď sú to stále jeho vnúčatá aj keď budú mať iného otca. Ďakujem za upozornenie prejdem to s právnikom. 

amiko, Ne, 11. 06. 2017 - 19:54

lenze ty ich chces pravne  "odstrihnut" od svokrovcov

eva m, Ne, 11. 06. 2017 - 21:27

súhlasím s dievčatami predo mnou. Rozhodne ti zmenu mena deťom neodporúčam. Jednak z úcty k ich otcovi, ku svokrovcom, jednak preto, lebo majú PRÁVO nosiť priezvisko svojho otca. Deti sú síce ešte malé, ale čo myslíš, ako by tvoje rozhodnutie zhodnotili v budúcnosti?  To, že sa deti volajú ináč ako ty, považujem za výhovorku. Mimochodom, ty si si mohla nechať rovnaké meno ako deti, keď ti na tom záleží.

Pokiaľ by deti tvoj terajší muž nezrušiteľne adoptoval, v tom prípade by bol aj v rodných listoch zapísaný ako otec. Deti by stratili nárok na dedičstvo, proste by do rodiny svojho pravého otca právne nepatrili.

Skús trošku zľaviť zo svojho egoizmu, mysli viac na druhých - na deti, na svokrovcov, konaj tak, aby si neubližovala. Určite sú už aj tak dosť nešťastní. Máš právo na svoje šťastie, avšak vybudovať ho tak, že ublížiš druhým, by  nebolo fér. 

púpavienka, Po, 12. 06. 2017 - 10:22

Ja som len dosť vykoľajená tým že takto uvažuje už dospelá a vzdelaná žena a z vlastnej skúsenosti dosť pochybujem o tej láske a možno  ku každému, ale tak ako som napísala úplne na začiatku právo máš na všetko ale treba niesť aj dôsledky.

andrea77, Po, 12. 06. 2017 - 10:55

Ahoj Lenka, mojej dobrej kamarátke sa stalo niečo podobné v živote, manžel jej zomrel v mladom veku, mali 2-ročného chlapčeka. Bolo a je to veľmi ťažké hoci už ubehlo niekoľko rokov....chýba jej partner s ktorým by sa delila o starosti, radosti jedným slovom o každodenný život, pomáhajú jej všetci v rodine od rodičov, sestry ale aj svokrovci hoci žijú dosť daleko. Chcem len povedať,že malému veľmi chýba otec, v každom mužovi hľadá otca, pýta sa naňho...ten mužský vzor. Verím, že sa rozhodneš správne, neodopieraj deťom starých rodičov...minulosť človeka vždy dobehne. Kamarátka ma napádnikovÚsmevale ako hovorí nevládze a ani nedokáže sa znova zaľúbiť ...jej srdce je z kameňa, ale každý sme iný...Si mladá, vzdelaná žena rozhodni sa podľa srdca....máš právo na nový život, na nového partnera, ale aj deti majú právo uchovať si spomienku na svojho otca a netajiť im to...ÚsmevÚsmev

Lenka R, Po, 12. 06. 2017 - 14:17

Lenka, pripajam sa k nazoru ostatnych dievcat. Meno deti by som urcite nemenila. Teraz uz je vela rodin, kde sa deti volaju inak ako mama a nikto to neriesi. Deti maju pravo na meno svojho otca a bolo by nefer voci nim, tvojmu zosnulemu manzelovi aj voci svokrovcom im meno menit .

Ja sama sa volam teraz inak ako moje deti, ale na tom naozaj nezalezi. V 21 storoci sa nad tym nikto nepozastavuje. 

hrkálka, Ut, 13. 06. 2017 - 12:15

Ak budú tvoje deti vedené triezvo a s rozumom, raz ti budú vyčítať, že si im zmenila meno. Pouvažuj aj nad tým. Pretože ty zmenou mena detí nezatvoríš trinástu komnatu na veky vekou a deti sa budú pýtať. Ja som rezolútne proti-toť môj názor. Čo chceš tým partnerovi dokázať? Na deťoch? Nevinných! Bezbranných?

zeg, St, 14. 06. 2017 - 05:13
Môj priateľ je vdovec už dosť rokov a vzťahy s rodičmi svojej manželky sa snažil udržiavat dosť dlho aj po jej smrti. Jeho vzťah so svokrovcami sa v určitom období narušil, ale nikdy nebránil synovi, aby sa stretaval so starými rodičmi. Vnúčatá sú predsa pre starých rodičov spomienka na ich dieťa a pre dieťa je tiež dôležitý vzťah so starými rodičmi. Ja som rozvedená a deti vedieme k tomu, aby sa stretávali s už bývalým svokrom. On ma predsa deti rád a viem, že ho to poteší. Naozaj je to naivná predstava, že sa môžeš odstrihnúť od bývalej rodiny. Skús so svokrovcami komunikovať, daj im čas, musia sa s novou situáciou vyrovnať. Ale naozaj by som meno deťom nemenila. A zatajovať im niečo z ich minulosti je už úplná hlúposť, časom aj tak všetko vyjde na povrch.
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama