reklama

Odbery

Pridal/a dasa_ dňa 13. 06. 2017 - 07:15

reklama

Z času na čas musím absolvovať odber krve. So žilami som v podstate nemala nikdy problém, takže pohoda.

Aj včera som išla. Ráno o pol siedmej som mala číslo 16. Reku, to sú samé odbery, sestrička už pracuje, tak za pol hodinku som vybavená.

No keď bolo 7 a ešte nebolo dnu ani číslo 6, začalo to byť podozrivé. Reku, asi sestrička nemá dopredu pripravené papiere a každému to extra vypisuje ručne. Konečne krátko pred 8 som sa dostala dnu.

Sestrička pozrie na moje ruky s hrôzou, vraj kde mám žily. A ja že v pohode, zatiaľ nebol nikcy problém. A fakt som pár stoviek odberov absolvovala. No ona hrôza v očiach. Chvíľami sa tvárila, že to vzdá. Dokonca začala pokukovať po zápästí.

Vtedy som pochopila, prečo tak dlho čakáme. A normálne som ju začala povzbudzovať - "Nebojte sa, spolu to dáme. Fakt. Uvidíte, že nebue problém. Ja nebudem ani len kričať, ani neodpadnem." Neverila mi. No naveľa predsa len pichla. Fakt nebol problém. Nabrala dve skúmavky. Obe sme si vychýchli, že sa podarilo. Akurát v eufórii z ďalšieho zvládnutého pacienta mi zabudla zložiť z ruky škrtidlo. A vlastne, aj ja som na to zabudla. Tiež som sa vytešovala, že sme to spolu dali Veľký úsmevVeľký úsmev No čo, modrina sa vstrebe ...

Pri predstave, že má v čakárni ešte 10 pacientov na odbery a toto má každý deň mi jej bolo aj trochu ľúto. Uvidíme nabudúce. Verím, že praxou sa to zlepší. Aj keď teda v tejto ordinácii funguje už  minimálne pol roka.


reklama

reklama

balalajka, Ut, 13. 06. 2017 - 07:33

Možno potrebovala takú morálnu podporu, akú si jej dala a začne si viac veriť Chichocem sa.

No ja som roky rokúce bola postrach pre všetky sestričky. Hore som ani rukáv nevyhŕňala, reku, aj tak ma tam len  trikrát pichnú a nakoniec zoberú zo zápästia. Vždy mi hovorili, že mám "schovaté" žily. No ja neviem. Ale asi boli skryté pod tukom či čo Veľký úsmev.

Teraz ako cvičím ich mám pre zmenu všetky na povrchu - kľudne aj z ramena sa mi dá odber spraviť Veľký úsmev. Aj minule na rodinnej oslave ma budúca sestrička opačovala, ako pekne by sa do mňa tá ihla šťuchala Váľam sa od smiechu po podlahe.

púpavienka, Ut, 13. 06. 2017 - 07:50

Daška veľmi dobre to poznám, žila až jedna mi ostala ale ked vidím ten strach a šok ked mi pozrie na ruky tak som to presne ja ktorá ju povzbudzuje a hovorí že nech sa neboji že aj ked je už žila veľmi tvrdá a ak sa nepodarí tak skúsi zápästie či ruku. Tento problém ale vôbec nemaju sestričky ktoré robia na diabetologickej a tých iných ťažších oddeleniach ako dialyza. Tam vraj je zázrak ak niekto ma dobrú žilu.

Lenka schovaná žila je bud od narodenia alebo super žila sa z jedného dňa na druhý prepadne pod zem a niet jej ako v mojom prípade na ľavej ruke. No a ked mi robili riečište tak mi doktor povedal že mám mať žily v poriadku a nie tak že on ju na jednej strane vôbec nemôže skontrolovať lebo ľudia ju maju v poriadku uloženú a ja pod kosťou. Prekvapivé bolo že napísal záver, pravá strana sa nedala z technických príčin skontrolovať , riečište je v poriadku.

Tak som tiež nevedela či mám dohovoriť tejto mojej tepne ale o 3 roky ma poslala lekárka znovu ale povedala mi že mám ísť do iného centra a ten v pohode skontroloval všetko a pýtam sa ho či sa dostal aj na tu pravú stranu, vôbec to nechápal a povedal no ved ale treba trošku viac hlavu odkloniť, nikto nemá úplne rovnako položené žilyChichocem sa a teraz ver lekáromPrekvapenie

balalajka, Ut, 13. 06. 2017 - 08:14

No, ono tie žily vyskakujú aj po fyzickej námahe (viď. škrtidlo a zacvičenie) a aj pri zvýšenej teplote okolia. Mrkám 

púpavienka, Ut, 13. 06. 2017 - 08:32

No mne pod pokožkou presvitajú modré žily a to je vraj nanič len ta modrá nestačí a veru u mňa prasknú ihned, tak radšej tie schované. Šľachovitá postava ma žily vonku ako uzly a samozrejme aj cvičením sa to dosiahne, zrejme aj tvoje povyskakovali a kričia - aha už sme tuChichocem sa

dasa_, Ut, 13. 06. 2017 - 08:17

sranda je, že toto bolo práve jedno z tých ťažších oddelení, kde sú problémy vždy. Teda problémy so žilami.

Mmch, úplne najlepšie berú krv asi  na hematológii. Tam tuším majú aj najlepšie ihly, často používajú dokonca ihly pre kojencov, jemnejšie.

 

Existuje náplasť, ktorá sa dá na ruku a presne ukáže, kade žily idú. Používa sa to hlavne v prípade úplne maličkých bábätiek. Tuším jej to nabudúce odporučím Úsmev

púpavienka, Ut, 13. 06. 2017 - 08:35

No ani hematologia nemá na transfúzne oddelenie, lenže presne používajú sa oveľa kvalitnejšie ihly a jemnučké. Mne nevadí našťastie vpich a nič sa nedeje ak aj na tretí krát no poznám ľudí čo šalejú z toho a potom ta sestrička naozaj môže mať strach kým dospeje do štádiu ja to viem a bez strachu bude ihlu  pichať každému.

dasa_, Ut, 13. 06. 2017 - 09:00

u nás na hematologii a na transfúznom funguju rovnake sestricky, 3 dni hematologia, dva dni transfúzne.

púpavienka, Ut, 13. 06. 2017 - 09:05

aha tak potom naozaj dobre

balalajka, Ut, 13. 06. 2017 - 08:35

Veľký úsmev jako sestrička evidentne je jedna z tých, čo sa tak ľahko nevzdajú

Lenka R, Ut, 13. 06. 2017 - 09:57

Veľký úsmev  no neviem si predstavit , co by ta sestricka robila so mnou.

Mne sa da brat krv len z lavej ruky kvoli lymfademu pravej , nikdy som nemala bohvieake zily, ale teraz je to uplne zufale, zo zapastia alebo chrbta ruky a aj to je zazrak, ked na prvy krat...tiez si ma sestricky podavaju . 

Inak nechapem ako ta pani, co o nej pises , moze robit sestricku :-) 

Alena7, St, 14. 06. 2017 - 09:44

  Moje odbery byvaju tie horsie. Sama pre seba hovorim, ze moje zily asi ziju v ilegalite Chichocem sa

Pri jednom pokuse o darovanie krvi  sa pri mne vystriedali vsetky pritomne sestricky, krutili nado mnou hlavami a snazili sa . Skoncila soma so 4 dierkami na kazdej ruke a bez odberu Smútok, lebo mi nevedeli napichnut zilu. Odchadzala som odtial polepena na obidvoch rukach.... nezainteresovany clovek by si pomyslel, ze ukazkovy zavislak Hambím sa

andrea77, St, 14. 06. 2017 - 12:58

Chichocem saChichocem saChichocem saChichocem sadobrá téma, ja mám žily ako modré nitky, priesvitnú pokožku, tak na mne by sa mohli aj študenti medicíny učiť ako kde a kam vedú žily. Postupom času zisťujem, že najšikovnejšia sestrička je v ambulancii endokrinológieChichocem saChichocem sabez debaty. Na druhom mieste je sestrička všeobecnej lekárky, ale....tam sa striedajú ako na bežiacom páse, tak tam je to už ťažšie hodnotenie. Ináč som bola veľmi prekvapenáMlčímMlčímzo sestričky v gynekologickej ambulancii, je to staršia pani, ktorá nikdy nebola schopná mi vziať krv, fakt bola veľmi slabá, vždy ju musela zastúpiť jej mladšia kolegyňa a v tehotenstve berú krv niekoľkokrát za obdobie, neviem kde predtým robila, ale bola som prekvapená, že je v tom dosť slabá. Mám dosť nepríjemnú skúsenosť z darovania krvi, kolegyňa dosť často chodí darovať krv, tak ma nahovorila, že skúsme to spolu...sestrička sa na mňa oborila čo tu chcem s takými žilami, tak jej hovorím, že som prvodarkyňa a aspoň raz za život, by som to chcela skúsiťHambím sano s takými žilami vraj nemám šancu, naveľa mi urobila odber...prešla som, pri odbere som to zvládla, ale na druhý krát, už sa so mnou ani nebavila.MlčímMlčímona sa s takými žilam nebude babrať, tak už ma prešlo darovanie krvi hnedMlčím

Pepka, Ne, 18. 06. 2017 - 15:02
Neda mi aby som nezareagovala na temat odberu krvi . Nic sa v tom nezmenilo ako keď som bola pred 20 rokmi . U nas je našťastie iny systém , keď lekár potrebuje výsledok krvi to Ti len da papier čo potrebuje a viac sa o to nestará. Sú proste len ordinácie kde nič iné nerobia počas celého dňa len odbery krvi , to záleží len od pacienta kedy tam ide , čísla sa neberú len sa zapisuje a recepcionistka berie podľa toho ako sa kto zapísal, ráno je tam trochu viacej ľudí, hlavne ak krv musí byť odobrana na lacno ,kedze robia to stale tie iste sestricky takze je to ako na pase , bez cakania .Väčšinou idem tam okolo 10 hodiny a vtedy tam už naozaj nie je nikto.
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama