reklama

stretnutie rodiny či 95 ročná mama

Pridal/a púpavienka dňa 12. 06. 2017 - 11:48

reklama

Moja mama sa dožila 95 rokov, teda nie že by to bol v tomto čase už plnohodnotný život, ale ja ako jej dieťa som rada že mi ešte žije aj ked viem že je to náročné hlavne pre sestru u ktorej je.

No dosť na tom že najskôr sestra nechcela žiadne oslavy, sama je chorá ale každý v dedine sa pýtal kedy ideme oslavovať a tak sme sa rozhodli že to bude také bez nejakého plánovania. Každý súrodenec bude oboznamený s tým že  na 11 je prenajata sála v kulturnom dome kde by sme sa mohli stretnúť aj s mamou a stretnú sa aj sesternice či bratanci z druhého kolena. Každý to mal oznamiť svojim deťom. Rodina sme veľká a nedalo sa predpokladať kto všetko príde lebo zas tak veľmi na to u nás nechce nikto odpovedať a tak sme sa rozhodli že to bude stretnutie bez vareného jedla každý niečo donesie a budeme to spolu ponúkať. Mne sa to páčilo, včera bol ten deň a ja som bola hrdá na to že aj moje vnúčata všetky išli , vlastne okrem zaťa ktorý si nedokazal vybaviť v práci voľno lebo maju veľa marodiek a nemal ho kto zastúpiť. Ja s chlapcami sme išli vlakom a autobusom a hocijako lebo odrazu sa dozvieme že je vylúka a teda autobus do Martina  zo Žiliny neprišiel a tak po toľkom čakaní sme utekali naspäť na vlakovú stanicu a v poslednej chvíli nastúpili do vlaku aj ked s toľkým prestupovaním, ale zvládli sme to a prišli sme v určenom čase tam.

Bolo to niečo úžasne, bolo nás veľa aj ked niektorí bojkotovali a neprišli, ale zase nikoho človek prinútiť k ničomu nemôže. Dokonca aj mama vydržala až 5 hodín sedieť za stolom, bola nesmierne šťastná aj ked predtým všetko ošomrala že ona nič nechce a nechce to a to a pod.

Počas gratulácií chlapci mojej neterky zahrali tu našu goralskú a zaspievali také staré z čias maminej mladosti a veru nebolo oka suchého, jedla bolo až veľmi veľa, sestra doniesla z dolniakov aj jahody a čerešne, bolo plno sladkosti, boli tam aj celiatičky a teda moja milovaná sesternička a priateľka no a odrazu nám doniesla koláče synovcová manželka bezlepkové koláče, bezlepkový šalatik a pod. veci, ani som nevedela že aj ona tým trpí. Ja som vedela že táto diéta nie je vhodná pre mňa ale jeden koláčik som si dala a zrejme nemala, zjedla som v autobuse trochu piškotiek a dcéry mi doniesli aj morčaciu šunku ale nemala som odvahu ale doniesli mi magneziovu vodu, nesytenú a teda niekde som čítala že je to dobre pre takých ako ja. Táto voda zrejme spôsobila to čo sa mi deje, lebo 3 hodiny ráno bol čas na hrozné vracanie a hnačku ak som brala nejaké minerály. Takže ja som na oslave bola o hlade a predsa bolo úžasne aj sme si zaspievali, aj ma švagor vytancoval, potom doniesli ešte dve harmoniky len my sme museli utekať na autobus, ale nepustili nás a tak sme ešte hodinku boli so všetkými a potom nás neterka odviezla k busu do Tvrdošína. Bola som šťastná, uvedomila som si že veľmi ľúbim svoje netere a synovcov a že chýbaju v mojom živote, tak nejako dobre zapadli aj ich polovičky a tie dalšie pokolenie mali teda prekrásny čas na spoznanie a stískali sa a jašili.

To že som o pol noci prišla málo živá domov neubralo na tom šťastí a radosti zo stretnutia aj ked dnes mám hrozný začiatok dňa.

Dokonca som mládeži navrhla aby sme to robili každý rok aj ked bez akejkoľvek príčiny len tak aby sme sa nestretavali už teraz iba na pohreboch.

Včera všetci prítomní boli šťastní a plný dojmov, ja som bola nesmierne šťastná že som ešte bola spolu aj s otcovou sestrou ktorá pomaličky doháňa moju mamu, aj ona je už po 90, dokonca ihned spoznala aj moje dcéry, to je vraj celý otec a teba už nikto v dedine neprehliadne lebo si celá mama povedala mojej dcére.

Možno vybočenie z môjho života ale krásne aj ked veľmi náročné ale tiež som prišla na to že ja už nemám žiadne chute skúsiť nejaké ovocie alebo jedlo či niečo iné, odrazu sa i nežiada kúpiť si v obchode niečo sladké, ale dokonca som odolala aj čerešniam a jahodám, počkam na tie moje a vyskúšam. Ako sa mne život v jednej minute zmenil.


reklama

reklama

Kamila, Po, 12. 06. 2017 - 12:40

Verím, že to bolo úžasné stretnutie, pre všetkých ale aj tvoju mamu... Presne poznám ten pocit, že sa treba stretávať nielen na pohreboch...., keď už svadieb toľko nie je a nie vždy sa robia veľké, ani s ato nedá. Takto vznikla u nás tradícia rodinných stretnutí raz do roka z otcovej strany a podobné stretko bolo aj z strany rodiny  MM.

púpavienka, Po, 12. 06. 2017 - 13:40

Dakujem bolo to naozaj prekrásne a myslím že človek by si mal urobiť čas na také niečo. Zamyslela som sa aj nad sebou, lebo ked som už asi 10 neteri hovorila aká je len pekná a mladne namiesto starnutia tak mi odpovedala - teta a ktoráže neter alebo synovec nie je pre vás pekný a dobrý? Uvedomila som si že je to pravda, vidím celý život na nich to pekné, to dobre a tomu sa teším že nie som zatrpknutá žena ktorá vždy nájde na niekom niečo zlé a neustále musí niekomu niečo dohovarať.

dasa_, Po, 12. 06. 2017 - 13:54

pridávam sa, tiež sa nám podarilo zorganizovť také stretnutie, skoro 100 ľudí. A presne rovnako sme si povedali, že prečo iba na karoch sa stretať. Špekulujem naď dalšm kolom, možno na budúci rok sa zadarí.

púpavienka, Ut, 13. 06. 2017 - 07:40

Tak veru, vždy to musí niekto začať, ale jeto to najkrajšie stretnutie. Ja som sa až dnes dozvedela že sa stretnutie uskutočnila iba kvôli mne, sestra išla oznamiť všetkým a každy povedal že nech sálu zruší čo ak nikto nepríde, potom volala mne a ja som povedala - nič neruš, ja prídem určite a ak tam nebude nikto iný budeme tam sedieť my a nakoniec nás bolo určite okolo 100. Nepáčilo sa im to že ako maju povedať svojim deťom že maju niečo doniesť na pohostenie a nakoniec deti boli tie čo rodičom povedali ved toto je ten najúžasnejší nápad.

Evka1223, Po, 12. 06. 2017 - 19:45

Krásneho veku sa dožíva maminka Kvietok .... skvelo ste to vymysleli a zorganizovali TlieskamÁno  Mám tiež rada takéto rodinné či rodinno-priateľské neformálne hromadné akcie.  

púpavienka, Po, 12. 06. 2017 - 19:50

Dakujem, ono je to tak že chceme prekonávať obzory ale zabúdame na také super nabíjanie.

eva m, Ut, 13. 06. 2017 - 06:55

jeeej, ake pekne, pupavienka :)

je to uzasne, ked sa rodina stretne, darmo, hoci zije kazdy svojim zivotom, korene su korene :)

mamicke prajem este vela krásnych chvil :)

púpavienka, Ut, 13. 06. 2017 - 07:33

Dakujem veľmi pekne, včera mi volala sestra že mama bola taká šťastná že vôbec nedokazala zaspať, lenže takto sme na to boli všetci lebo aj mne dcéra volala že celú noc nevedela zaspať a všetko sa jej premietalo.

Lenka R, Ut, 13. 06. 2017 - 10:04

Muselo to byt krasne stretnutie Úsmev

Inak ten napad, ze kazdy nieco prinesie je nahodou super.

My sme takto zvykli mat party s priatelmi, kazdy nieco doniesol, vacsinou toho bolo nad normu Veľký úsmev kazda z nas "bab" sme sa chceli predviest, tak to vzdy bolo super. No a co zostalo, sme si rozdelili .

 

púpavienka, Ut, 13. 06. 2017 - 10:41

presne tak ako som si to myslela aj ja. Ani najstaršia sestra s tým nesúhlasila, že vraj čo ak bude toho veľa čo nanosíme . zasmiala som sa a povedala že potom si to zas podelime a odnesieme domov. Nakoniec sa to všetkým páčilo.

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama