reklama

Nech šije

Pridal/a dasa_ dňa 15. 06. 2017 - 09:00

reklama

Tie, čo sme zažili socializmus to máme stále v pamäti. Tá bola super, ktorej mama alebo babka šila, štrikovala, háčkovala. A ak ku tomu vedela zohnať aj Burdu, tak to už bola fakt trieda. Šitie bola v podstate nutnosť. Na jednej strane trochu fádna konfekcia. Na druhej strane nie neobmedzené zdroje. Veci sa prešívali, kombinovali. Hľadalo sa.

Ale bola tu aj vysoká úroveň šitia v luxusných salónoch. Neboli tak úplne súkromné, aj keď to občas tak vyzeralo.

No a všetko toto aj omnoho viac ukazuje výstava v Slovenskej národnej galérii s názvom Nech šije.

Na tretí pokus sa mi konečne podarilo výstavu si pozrieť. A bol to pre mňa zážitok. Krásna pripomienka starých čias. Či už doma háčkovanými šatami, alebo napríklad ukážkami módnych časopisov. Prípadne šatami Mariny Kráľovičovej. Konečne som si zblízka pozrela úžasne pletené kreácie Michaely Trizuliakovej. Vždy ma fascinovali jej výtvory pletené pravdepodobne z perlovky. Keď som videla zvláštne tričko s filmovou potlačou, spomenula som si, ako som podobné so siuetou stromu chodila obdivovať do Diela naproti obchodného domu Dunaj v Bratislave. Alebo vedľa V klubu :)

Neváhajte a ak máte príležitosť, choďte si tú výstavu pozrieť. A keď príležitosť nemáte, tak si ju vytvorte PohodaPohoda - super začiatok oddychového ženského dňa v Bratislave

Mmch, návšteva v galérii je zdarma, tuším celý tento rok sa vstupné kvôli opravám neplatí. (to pre tých, ktorí by si mohli myslieť, že predavačka vstupeniek je moja vzdialená príbuzná Pohoda)

 


reklama

reklama

balalajka, Št, 15. 06. 2017 - 09:22

Paráda. Vyzerá to na výlet do Bratislavy. A keď je to celé leto - o to viac.

Ako - trochu som poľavila z mojich módnych kreácií - vyhováram sa na teplo a leto, ale toto by ma asi zas nakoplo Chichocem sa.

Inak, socialistickú módu si pamätám len obmedzene. Mašina u nás furt vrčala - ešteže ju otec vedel opraviť Váľam sa od smiechu po podlahe. Najlepšie bývali dni cez prázdniny, keď sme poobede čakali mamu aj s prekresleným strihom z Burdy a na druhý deň ráno nás čakali sukne prevesené cez stoličku. Mamina je veľmi veľmi šikovná.

Bože - ale pripomenula si mi jedny šaty, čo som mala ako malá. Mama ich ušila z takého fialového umelinového čohosi a tetinka nám (segre aj mne) tam vyšila po celom spodnom leme fialky - MELIROVANÉ!!! No nádhera to bola.

Škoda, že ja na to už nemám trpezlivosť.Hambím sa

dasa_, Št, 15. 06. 2017 - 09:40

Nám otec odniekiaľ pritiahol celý bál červenej zástavoviny, takej, čo sa používala na transparenty (no z propagácie donieso, asi namaľovali menej zdravís :) )

A tak sme potom mali roky všetko červené. Vyžívala sa v tom hlavne moja sestra - tá si šila tzv. diskotékové sukne, jednorazove, vždy na piatok alebo sobotu večer. Väčšinou sa dokončovali na tele a tak sa už nedali druhý krát obliecť.

 

Alebo tam bol otcov baloňák, ktorý tiež s obľubou nosila sestra.

A tie rady v stánku, ke´d napríklad prišlo nové Dievča a dostali len 3 kusy. Dostane sa mi? Nedostane?

Raz som rozstrihala dedovu košeľu. A nakoľko som chcela na chrbát obrázok lodí a mora a o farbách na textil som vtedy nepočula (aj keď existovali), tak som to vyšívala retiazkovým stehom.

No a naše štrikované výtvory - vesty poveľané podložkami, anitokorvými trubičkami. Veľká, preveľká škoda, že sa nič z toho nezachovalo. Ani len fotky.

balalajka, Št, 15. 06. 2017 - 10:25

Také puberťácke kreácie som už stihla v tvrdom kapitalizme - i keď tie začiatky boli rozpačité - si spomínam na prvú dovolenku v Bulharsku, keď som si za nekresťanské peniaze kúpila ruksak v krikľavých farbách - to už bolo niečo, pritom šlo len o taký ten valec stiahnutý šnúrkou (ALE KRIKĽAVOU), čo bola aj za popruhy na ramená. Chichocem sa

Z takých klasických domácich výtvorov si pamätám maminou robený biely sveter - samá osmička, perličký vzor. Fakt bol krásny. A "rástol so mnou - nejak sa praním naťahoval od tretej po 6tu triedu Veľký úsmev.

Bože a ešte tyrkysovú vetrovku mamina šila - to bolo tiež ešte v čase totality. Musím pozrieť - doma určite nejaký časopis skladujem.

Kamila, Št, 15. 06. 2017 - 15:46

Nás obšívala babka, okrem toho, že háčkovala, vyšívala ... a naučila ma aj šiť. Dokonca som si tuším šila kabát, nohavice, sako .... Ani netuším ako, to bolo ozaj dávno. Teraz ma čaká jedna sukňa, čo by som deve mohla upraviť a neviem s ak tomu dostať. Chce nosiť sukne, dlhé a ja ništ, momentálne náročne, hlavne si najst cas a enregiu.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama