reklama

O šetrení I.

dasa_ , 17. 06. 2017 - 15:08

reklama

Myslela som si, že o šetrení v kuchyni viem veľa. Napriek tomu ma to, čo som sa dočítala o knihe Lepšie žiť, menej mínať od Ruth Soukupovej zaujalo a knihu som si kúpila.

Je dobrá. myslím tá kniha. Nad viacerými vecami som sa bola nútená zamyslieť. A tuším ešte pár krát o tom napíšem o veciach, ku ktorým ma inšpirovala.

Dnes to bude o kurčatách. Je to jedno z najbežnejších jedál. Teda aspoň u nás. Najklasickejšia nedeľná klasika - kuracie prsia. Asi je nás viac takých.

Tentokrát som to ale urobila inak. Kurčatá boli v akcii, tak sme rovno kúpili 4 kusy. Ja viem, na prvý pohľad veľa. Všetko som vykostila a podelila. Nakoniec som pre zaujímavosť zobrala váhu a zvážila všetky časti.

Oddeľujem stehná, tie pečiem samostatne a takto si ich balím do mrazáku podľa počtu stravníkov. Potom vykosťujem prsia. Tie rovno delím na tenšiu a hrubšiu časť, aby som to vedela rovnomernejšie opekať. Časť stehien tiež vykosťujem a zbavujem kože. Všetky odrezky a kostra sú budúci vývar.

No a potom som začala počítať. Za kurčatá sme zaplatili 8,90€. Keby sme kupovali v inej akcii, tak zaplatíme 10,70. No a vďaka internetu som skontrolovala aj cenu jednotlivých častí. Tam mi podľa obchodu a akcie vyšla výsledná suma od 16 do 18€

 

Ja viem, môžeme sa baviť o mnohých veciach, o tom, či je také kurža zdravé alebo nezdravé. O farmárskych kurčatách. O bio.  Ale o nákupe celého kurčaťa aleebo iba jeho častí to bude platiť aj v tom prípade.

 

Dodatočne dopĺňam video o porciovaní kurčaťa - robím to pofobne, treba to vyskúšať

 


reklama


reklama

Kamila, So, 17. 06. 2017 - 15:57

Verím, že toto je dobrá cesta, hlavne ak si zručná v delení kurčaťa a máš miesto v mrazničke. Ale áno tam je priestor na upratovnaie, redukovanie ...

dasa_, So, 17. 06. 2017 - 17:39

No to je fakt, že som najskôr robila poriadky v mrazničke PohodaPohoda Ale najväčšiu časť toho všetkého skonzumujeme najbližší týždeň. Polovicu prs a vykostené stehná som rovno naložila do jogurtu, to vydrží v chladničke čakať na svoju chvíľu aj do utorka. A prvý vývar bude už zajtra.

dasa_, So, 17. 06. 2017 - 17:57

Inak, ja som sa vždy čudovala, jak môže niekto dať vychladiť tortu do mrazničky.... Teda pred tým, kým som radikálne z nej nevyhádzala niekoľko rokov staré zásoby

púpavienka, So, 17. 06. 2017 - 19:10

No tak kura už nekupujem mám domáce, ale väčšinou som kupovala celé, aspoň prsia som vždy dala preč a mala na iné jedlo. Tak vlastne robime aj s domácimi, naučila som aj dcéru nech si to pripraví a bude mať také ktoré potrebuje. Kupovali sme aj vždy väčšie kusy mäsa či už bravčového alebo hovädzie a tiež podelím a nachystám do mrazničky. Teraz som zle kupila chladničku a mraznička a ani chladnička mi nestačí čo je teraz v mojom prípade dosť zlé. No v podstate som vyhadzala celú mrazničku, ostali nejaké syry, maslo, zelenina no a zatiaľ som nenašla mäso ktoré by som kupila vo väčšom množstve, zrejme musím dokúpiť morčatá a na mäso si počkať do jesene.

dan-cula, Ne, 18. 06. 2017 - 10:35

Objavila ameriku(prosím neber to osobne!!)-už naše staré mamy vedeli ušetriť a navariť aj z mála a spotrebovať VŠETKO!..aj maso kupujem napr.karé tak velké s kosťou-je lacnejšie.Kosť do polievky,kapustnice,pobrezávam to mám na zomletie ak je to celkom fajn tak na rizoto a karé mi ostane pekné na čo treba.Presne tak ak tie tvoje kurence..Aj morky ked kupujem od chovatela zásadne doma porcujem.Mám príbuznú býva v meste sama v jednoizbáku je dochodkyňa-s príjmom397eur.A predsatvte si,že si dokáže ušetriť nie na výlet na Maldivy ale dokáže.Ked povie susedkám že si kupila celé kura(porcuje)nechápu,zeleninu ked je v akcii tiež si kupi trocha viac a vie si ju spracovať. Ona vraví ,že kto sa nenaučil gazdovať v mladosti v starobe sa to nenaučí........Ono musí fungovať zdravý sedliacky rozum :ved si len spomente ako sa varila napr.hov.polievka-maso bolo potom napr.s zemiakni a par.omáčkou,pripadne pokrákať na cibulke prehriať a na vrch na prívarok...Je toho viac.

Ja ked počúvam mladé ženy ako vravia,že maso z polievky vyhadzujú lebo kto by to už len jedol -pomyslím si:no mladá nevieš čo je hlad a u teba euro  sa asi neohreje...

dasa_, Ne, 18. 06. 2017 - 11:01

To vážne niekto vyhadzuje mäso z polievky?

dan-cula, Ne, 18. 06. 2017 - 13:05

Áno-konkretne náš hafan máva dosť pravidelne sliepku,maso z polievky od susedy-ked som to videla prvý krát normálne som mala chuť mu ju vytrhnúť z papule..a ked som toto povedala na jednom babskom klábosení tak kolegyna vraví aby som otvorila kontajner v meste v nedelu poobede...pri najbližšej návšteve tej mojej príbuznej mi to nedalo a pred ich činžákom "kuk tam"a naozaj-navrchu si trónili hov.rebrá z polievky..

další "prieskum" len tak nahodená téma čo ste varili v nedelu-tiež sa poniektorá k tomu priznala...Ono je taká doba síce hundreme ako sa máme zle ale žijeme "plytvavo".Alebo len sa hanbime priznať si v spoločnosti šetrnosť a hráme sa na "boháčov"..asi z každého potroške..či??

dasa_, Ne, 18. 06. 2017 - 13:46

Nuž, možno sa niekto ďalší nad tým zamyslí.

Veru, hovädzie z polievky - to si priam pýta v pondelok paradajkovú omáčku a knedlu :) alebo iba parajkovú omáčku s natrhaným mäsom a cestoviny. Alebo, tak ako u nás, hovädzie iba s horčicou a chrenom ako druhý chod.

Nech je akokoľvek, vždy sa máme lepšie ako zhruba 80% ľudí na tejto planéte.

púpavienka, Ne, 18. 06. 2017 - 14:21

Veru vyhadzujú, aj pol sliepky varenej z polievky a pritom varené mäso je zdravé takže cestovinový šalat alebo na smotane a v pondelok je jedlo na stole. No väčšinou skončí v kontajneri.

margesimpson, Ut, 20. 06. 2017 - 13:10

ale ved aj hafan ma rad masko! To nie je vyhodene, to je pekne spotrebovane pre jeho potechu. aj ked varene teda v polievke nic moc, ale isto sa nestazoval :D 

zuza2, Po, 19. 06. 2017 - 08:22
Dievčatá chválim ako pekne šetrîme,ja to robîm presne tak isto,moja mama ma tak naučila a ja sa snažím moje dievky tiež naučiť...Nechápem ako niekto môže fajne masko z polievky vyhodiť...ja oberiem a kostičky maminým psom ešte kym sú čerstvé v nedeľu večer odnesiem...Mäsko použijem napr na rizoto...
balalajka, Po, 19. 06. 2017 - 12:28

Ak sa dá, kúpim 10 kureniec z domáceho chovu. Nie vždy sa dá. Morku máme tiež domácu párkrát do roku. Lenže to je presne ako píšeš - na týždeň, dva. Lebo u nás sa mäsa zje požehnanie. Mäso tiež porcujem - rozdeľujem.

Inak, ja som si zvykla v obchode kúpiť aj mäsko pred zárukou - viem ktoré a viem kde, aby som po príchode domov k tomu neprivoňala a neodpadla. Ale zväčša také len, že fakt dojdem domov a idem variť. Inak - v sobotu príhoda - kupujem smotanu a zadívala som sa na vrchnák a taká tetuška mi hovorí - "ale táto je len do 21., tú druhu si vezmite". No reku, tetuška mne je to jedno - idem to hneď doma do koláča dať Vyplazený jazyk.

Jo a očakávam ďalšie infošky! Zaujímavá téma pre mňa.

Kamila, Po, 19. 06. 2017 - 12:32

No vidíš a ja kvôli Tinkinému histamínu intenzívne kukám na dátumy, aj kvôli tomu, že nie všetko sa spotrebuje hneď, pri mojom (ne)plánovaní varenia, pečenia ...

balalajka, Po, 19. 06. 2017 - 12:41

Ako toto ani trochu nezávidím.

U nás sa v chladničke občas vyskytne kyslá smotana aj týždeň po záruke. Vtedy otváram, testujem ako moja babka kedysi ( býva "nahorklá" ak je zlá) a šup s ňou niekam, kde ju prehrejem na 150 stupňov Veľký úsmev.

Ale zvyčajne v piatok v tej chladničke je toho veľmi málo Váľam sa od smiechu po podlahe.

dasa_, Po, 19. 06. 2017 - 14:59

V l...i bývajú výborné zľavy aj na mäso a zeleninu  v posledný deň pred zatvorením. Napríklad v sobotu pred veľkou nocou. To som aj stejky v pohode kúpila :) . Len teda, vtedy sa nedá dopredu plánovať, čo budeš variť, lebo nikdy nevieš, čo ostalo.

púpavienka, Po, 19. 06. 2017 - 15:25

Ja už nemám pre koho a teraz je to so mnou bieda, ale kúpili sme aj 20 kg domácej hovädziny či bravčoviny alebo veľkého moriaka a potom som nie len sortirovala ale aj krájala mäsko na slížiky, na kocky,na plátky, dokonca robila ihned polotovary, vždy plnené mäsko s rôznymi plnkami a tiež rôzne, čevapčiči a fašírky. Moje deti doteraz na to spomínajú, mamina zavolala - vyber z mrazničku sviečkovú a oni vedeli čo myslím. Toto bolo úžasne lebo som mala dlhšie veľmi krásne varenie aj ked dcéry vtedy šomrali že mi musia pomáhať, potom si zvykli že mama sama pripraví a potom aj donesie už zmrazené, len mama povedala ja už nevládzem krajať a chystať to mäso pre 3 rodiny a tak to už nikto nerobí. Dokonca som pochystala aj ražniči a boli pripravené v mraziaku.

 

Lenka R, Po, 19. 06. 2017 - 16:47

Ja som sa naučila zúžitkovať všetko , slepačie mäso z polievky na kurací šalát / stačí pridať hrášok s karotkou, trošku nakrájaného jabĺčka a majolky a z toho super mňamka.  Z hovädzej polievky mäsko - tiež klasika s rajčinovou omáčkou a zamiakovou kašou. Ak zostane ryža, tak rizotko, ak starší chlieb, tak natriem syrom a dám buď šunku, salám alebo len cibuľku a zapiecť do trúby - takéto zapekané topinky moji chlapi zbožňujú Slnko

Vlastne akékoľvek zvyšky sa dajú využiť , treba len trošku fantázie. Naša babička vždy vravela, že vyhadzovať potraviny je hriech, tak nejako to mám v podvedomí stále Úsmev

púpavienka, Ut, 20. 06. 2017 - 13:27

No dnes na vás intenzívne myslím, vyfasovala som doch králikov, nejaké hovädze, nejaké morčacie, dietne kačky a ešte aj nejaké sliepky či kurence, mám vraj skúšať, všetko je doma chované ale nakoľko sa báli tých horúčav tak to rýchlo zmrazili a ja teraz neviem rozmraziť tie veľké kusy a naporcovať či to nechať na neskôr. Takže dnes idem skúsiť králika a uvidím čo to povie.

dan-cula, Ut, 20. 06. 2017 - 13:31

Inak tiež kolegynka ktorá byva blízko Kau.....u-má ho pred činžákom mi povedala,ze pravidelne ked je doma pred záverečnou tam vbehne a kupi ked je maso v zľave.sice niekedy sa jej ujde kilo,niekedy dve..Už sa smeje,že tam chodí ako do špajze ale čo sa týka masa vyrazne ušetrí(minie na iné..)..

anjeli, Št, 22. 06. 2017 - 11:43

Ako vidím, slovenské žienky akoby jedna mať mala Úsmev, vieme sa v kuchyni obracať a takisto aj euráče v ruke. Nuž robievam to takisto a doteraz sa mi zdalo, že som nejaká divná, keď si kúpim kurčatá v akcii, keď ich porcujem a mrazím, že sa to skrátka nenosí... Ale šetriť je IN a ja som tomu rada. Nuž ale ja som prednedávnom objavila fakt Ameriku Veľký úsmev. Keďže kože s kuriatka končili vo vývare a následne v miske nášho chlpáča spolu s odrezkami /aj keď kura je diétne, ja na ňom nemusím ani tie mastnejšie kúsky okolo kože, mastné mäsko ja fakt nemôžem, lebo mi je hneď zle/. Nuž trochu mi to nedalo pokoja a tak som pátrala po internete a snorila, aby som sa dopracovala k tomu, čo už naši predkovia a staré mamy vedeli - škvarky z kuriatka http://www.cuketka.cz/?p=11794

To len tak na okraj som veľmi rada, že v tom dobrovoľnom šetrení nie som samaÁno... a malý bonus k tomu šetrenie o brokolici http://www.cuketka.cz/?p=11553

púpavienka, Št, 22. 06. 2017 - 12:07

No ja som vždy robila škvarky z tuku a kože a hlavne je jej veľa či už z kačky alebo domáceho kuraťa. Na tom tuku sa veľmi dobre vypráža.

anjeli, Št, 22. 06. 2017 - 14:37

Veď ako píšem: Objavila som Ameriku Chichocem sa. Z kačky si škvarky pamätám z detstva, ale z kuriatka  sme nerobievali, ale koža z pečeného kuriatka dochrumkava upečená mi chutila Vyplazený jazyk

 

 

Pepka, Pi, 23. 06. 2017 - 18:51
No vlastne šetrne slovenské gazdinky , ja som od malička bola naučené šetriť, mama pri siedmych deťoch sa mala čo zvrtat , našťastie jablko nepadlo ďaleko od stromu . Veľmi my lezie na nervy keď počujem v televízii keď sa neaka baba chváli, že ušetrila na strave počas mesiaca 1500 $ dobre čítate 1500 $ , hrozne nie ? Ja robím všetko možné ale takú sumu nikdy nešetrim a viete prečo lebo na urcity cas prestali chodit do reštaurácii a potom taka suma,američania sa radšej stravujú v reštauráciách alebo kupujú všetko také že sa dá len do mikrovlnky a za pár minút je jedenie hotové ale česť výnimkám ale tých je naozaj málo. V našom meste je veľa reštaurácii ale piatok, sobota a nedeľa veru miesta nenájdeš všetko preplnené.
anjeli, So, 24. 06. 2017 - 12:56

Presne o tých reštikách som to zachytila nielen vo filmoch, ale aj rôznych dokumentoch a reality show. Ale zaujímalo by ma /možno trochu od veci/, ako to tam funguje pri daniach, môžu si náklady na domácnosť /trebárs aj stravovanie v reštaurácii, pokiaľ je doložené bločkom/ dať do nákladov a znížiť si dane? /Celkovo sa mi ich daňové priznania javí úplne odlišné ako u nás, tak preto sa pýtam. Úsmev/

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama