reklama

Akože sme to žili?

balalajka , 05. 07. 2017 - 12:15

reklama

V prvom rade - má to byť chápané s ľahkosťou.

Na Nový rok sa vyskytuje zvláštny jav. Normálne sa dá prejsť u nás cez výpadovku, žiadne kolóny smerom na OC, žiadne zápchy. A ako tak míňate parkovisku - čuduj sa svete - zíva prázdnotou. Keď sme aj s Kamilkou pred x rokmi zavítali do Rakúska na dovolenku a v nedeľu natrafili na zatvorené obchody a reštiky, tiež mi sánka padla.

No a už je to aj u nás! Ten trend - voľný deň pre obchody.

Huráááá!

Vitaj nová móda - teda stará.

Pamätníci sa zamyslia, zaspomínajú. Len omladina má nejaký problém - čože kdeže bude korzovať.

A tak si kladiem otázku.

Čože sme to my len robili po nedele, kým k nám nezavítal prekvitajúci kapitalizmus a silne návykový konzumný štýl?

No my sme chodili na návštevu k starým rodičom - nikto sa neponáhľal domov, lebo treba cestou späť ešte na rožky sa zastaviť. Nedaj bože, papuče dokúpiť.

A chodili sme ešte do prírody - v lete, na jeseň "na špacírku" smer cintorín Chichocem sa, alebo len tak hore dolu po uličkách sa vyvetrať.

Pane Bože, hádam to len nejak vydržíme - už len 12 hodín a je tu nový deň a obchody otvorené ZAS!!!! Veľký úsmev


reklama


reklama

dasa_, St, 05. 07. 2017 - 12:40

si mi pripomenula kolegyňu  v roku 1990 mala cca 3 ročného syna. A rozprávala, jak v nedeľu večer chcel iba jeden rožtek. A doma žiadny nemali. A on si vtedy sadol na prah kuchynských dverí, chytil hlavu do dlaní a zvolal :"Na čo mi je život, keď sa o mňa vôbec nestaráte!!!"

 

A ešte mi napadlo - dokonca si ani nespomínam, že by sme niekedy dávali chlieb alebo pečivo do mrazáku, aby bolo po ruke. Nejak sme to vedeli, teda naše mamy to vedeli, správne vypočítať. Keď sa chlieb kúpil v sobotu ráno a najbližšie až v utorok, lebo bol aj pondelok voľný.

 

 

balalajka, St, 05. 07. 2017 - 12:49

ÁnoÁnoÁno

A v pondelok ráno bol vo vajci, aby bol za mäkký. Veľký úsmev

púpavienka, St, 05. 07. 2017 - 13:47

A si zabudla že aj klasické premastené topinky sme veľmi radi jedliChichocem sa

dan-cula, St, 05. 07. 2017 - 12:54

Národ osprostel a prestal rozmýšlať..no vstupme si do svedomia-žena bola tým mozgom čo riadil čo a kolko kupiť ako s tým vyjdem myslím tým potraviny..teraz mladé matere (ale dosť je aj starých) toto majú na háku-chýba tak sadne do auta a hajde kupiť rozmaznaným členom rodiny keksík,čipsy,párky...v nedelu poobede!!!(švagriná je predavačka)Všetko prepotrebné na prežitie!!!

 

púpavienka, St, 05. 07. 2017 - 13:55

Teda ja by som chcela vrátiť k niečo mu čo sme robili v nedeľu. Kým boli deti doma tak počas zimy v nedeľu bolo kino ale ak aj nebolo kino cukráreň určite a potom prechádzka po meste a prezeranie výkladov. V lete to už bolo viac o prírode, a veľký obed som robila málokedy počas leta.

Potom sme boli iba dvaja ale našli sme si náplň na nedeľu, chodili sme na kávičku a ak mali tak aj koláčik. Mali sme zasadu že kým nevyskúšame všetky kaviarne nemôžme ísť do rovnakej, myslím že sme počas týchto zim mohli vydať priručku kde akú kávu robia a kde určite si nemajú objednať uschnutú štrúdľu, ktorá nemala ani žiadnej chuti ale cenu teda min. za dve.

Nuž aj ja som raz do mesiaca išla našim jediným autobusom večerom do mesta a išla hodný kus do T..a a vrátila som sa  večer teda v noci. Nemám rada plné autobusy ale ani nákupné centra. Takže to končí a som sa rozhodla že raz v mesiaci v nedeľu pôjdem na špacírku do mesta.

Myslím že ak by polovicu tých obchodov zatvorili tak by to nebol až tak veľký problém, lebo v meste na každom kroku hypermarket horšie to máme na dedine a tu sme veru v nedeľu nič otvorené okrem krčmy nemali.

 

aramana, St, 05. 07. 2017 - 14:12

Aj my sme v nedeľu chodili ku starkým, vždy okolo cintorína, lebo bolo treba kvietky poliať.U starkých sa skoro vždy stretla v nedeľu celá rodina, starká mala napečené, deti sme šaleli po záhrade, po humne...

Dnes sú tie nedele trošku iné...deti to majú bližšie k rodičom, pretože zväčša bývajú nad nimi alebo pod nimi, spolu sa celá rodina naobeduje a ...a deti sa pošlú vonku alebo ku starkým pretože rodičia si musia pospať lebo nastupujú na nočnú , ktorá začína už v nedeľu...samozrejme do vtedy ešte treba nachystať jedlo deťom na ráno, oblečenie...Vyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazyk Nie, jednoducho aj keď fakt s ľahkosťou to človek napíše, porovnávať doby je naozaj scestné...Mrkám

Pepka, St, 05. 07. 2017 - 14:36
My v nedelu vzdy najprv do kostola, do mesta lebo v nasej dedine nebol vtedy este kostol,stavalo sa ze sme museli ist pesi lebo autobus bol jeden a ľudí veľa , potom spolocny obed , poliat kvety na cintorin a prechádzala po dedine alebo vybehnúť do lesa na jahody, maliny či čučoriedky, podvečer na futbal do susednej dediny, samozrejme na pivko rodičia a my malinovku v krčme po ceste, bolo to naozaj veselo. Nikto nesedel doma pri telke alebo nejakých computer hrach , trávili veľa času vonku a spoločne.
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama