reklama

Moje zaváraninové experimenty

dasa_ , 13. 07. 2017 - 10:06

reklama

Nezaváram veľa. V podstate pár pohárikov. No včera som si pri natieraní palaciniek uvedomila, že veru tie moje experimenty nie vždy dopadnú podľa predstáv. Skúsim to zhrnúť.

1. Rozhodla som sa aj ja skúšať nové chute lekvárov a džemov. Po pravde, mám zmätok v terminológii - jednoducho som miešala rôzne druhy, pridávala koreniny. A predstavovala, aké to bude úžasné. Priznám sa, v tých palacinkách je to v podstate jedno, či som do toho pridala limetky, žltý melón alebo broskyne. Dobre to znelo, ale výsledok nezodpovedá predstavám. Proste sme z toho nepadlo nikto na zadok  Najúžasnejšíe sú asi čisté jahody alebo čisté marhule. Tomu sa nevyrovná nič. Ani čistý slivkový lekvár varený v kotli - ten je obyčajne dosť kyslý.

2. Keď som už experimentovala s chuťami, tak som chcela aj pekný obal. Kúpila som si krásne malé poháriky. Všetky rovnaké. Také šesťhranky, krásne do seba zapadali. Už som si predstavovala, jak úchvatne to bude vyzerať v polici. Vyzerá. Lenže skúste normálne ten lekvár vybrať z tých hranatých zákutí -  ja dosť bojujem. A veľa produkty tak skončí vo výlevke pri umývaní. V 2 dcl poháriku je to celkom dosť.

3. Na kompóty nikdy nevaríme nálev. Len pridám nejakú lyžicu, dve cukru, zalejem vodou a dám do pary. Na začiatku síce cukor vyzerá neroztopený, ale času má dosť. Vždy je to v pohode. Tak som sa rozhodla, že je načase prestať variť nálev aj na uhorky. Aj som sa rôzne snažila prepočítať pomery. Nakoniec som si povedala, že keď je v uhorkovom šaláte náš najobľúbenejší pomer cukru a octa 1:1, že to isté treba urobiť aj tu. Urobila som. Ale teda, neviem, či som občas blbo počítala lyžice, ale sa to dlhým státim nejak zmenilo. Alebo štipka soli bola málo. Proste, nedopadlo to podľa mojich predstáv. Šťastie je, že nakladané uhorky by som jedla iba ja a aj to mi to napadne tak 2-3 krát do roka.

4. No a posledný nie príliš dobrý experiment bolo zaváranie so soľou. Možno som nemala správne prezreté marhule. Neviem. Všetko prebehlo OK, nič sa nepokazilo. Otvorili sme pohár. Ja som s nádejou báječnej chute dala polovicu marhule do úst. A nevypľula som to len preto, lebo jedlo sa podľa mňa vyplúvať nemá ... Chuť nevalná. Možno zase by mal byť iný pomer soli. Neviem. A ďalej experimentovať nebudem. To si radšej ku kuraťu s ryžou dám dva tri lístky šalátu. Alebo kyslú kapustu s mrkvou....

 

Tak neviem, máte tiež nejaké podobné nepodarené experimenty za sebou? Alebo vám sa všetko podarí?

Pozrite si aj


reklama


reklama

Kamila, Št, 13. 07. 2017 - 10:42

Odvážna si ty deva, krásne sa zabávaš. Však aj foto voľajaké pridaj nech sa pokocháme.

ja experimentuje, pri kadečom, ale pri zaváraní a dzeme pomenej, lebo túto aktivitu minimalizujem na minimum. istia to uhorky, zvacsa podla navodu na obale toho co tam ide, akurat dam viac cukru, čučoriedkový kompót a čučoriedkový lekvár. Tie milujem nepokazia sa. Aj keď posledne som mala lekvár dosť tekutý, bo gelfixy akosi odmietam davat, ked tak len kus, cukru tiez az tak nie vela, varit tiez az tak nie vela. No dobre aj tu experimentujem dostatocne. Hambím sa

Marhuľový lekvár milujem, ale vždy mi stmavne, ale možno s veľa cukrom a nejakými prípravkami by nestmavol. Dievcata dajte tipy. Milujem aj marhuľový kompót, ale ten sa mi vždy kazí, ako cukru odmietam veľa dávať ...

A užsom so zaváraním skončila, však to musím mať vypratanú kuchyňu, čo je u mňa najväčší problém. ďalšia fáza by už šľa, a ko umývanie fliaš, prípravae nálevu ..., ale často stroskotám na prvej, alebo na tom, že s ami nechce ísť ráno do mesta na trh na ovocie. Hambím sa

lienka, Št, 13. 07. 2017 - 14:28

Veru ja neexperimentujem

ale zaváram čím ďalej tým menej, nechce sa mi :-( 

domáce nemám a kúpené radšej zmrazím

potom ale papám kúpené džemy v ktorých je viac cukru ako ovocia 

Kamila, Št, 13. 07. 2017 - 14:32

Joj a zabudla som, raz som robila cucoriedky vo vlastenj stave, len zasypane cukrom, ono to celkom dobre bolo, nepokazilo sa, len uz netusim ako som to robila. Chichocem sa

púpavienka, Št, 13. 07. 2017 - 15:07

Ja som milovala experimentovanie v kuchyni a aj čo sa zavárania týka. Najväčším trhakom bolo zavaranie bez všetkého, nedopadlo to tak ako som si myslela ale tento rok znovu niečo šupnem d pohárika a už viem že musia ostať aj stonky. Myslím že som experimentovala zo všetkým možným ovocím a koreninami. No žiaľ nikoho som tým neohúrila, nikto ani nezbadal že v tých hruškach je veľký ananas. Ešte čo ako tak vzali boli jablka na karameli. Niet nad čisté džemy či lekváre ako to kto názve. Milujem malinový ešte viac ako marhuľový až potom je u mňa jahodový, ale máme ríbezle a tak ich zamrazime a v jeseni robíme s černicami, je úžasný a ak nahodou je v mrazničke aj niečo z malín tak ten nemá chybu.

Mám veľmi rada slivkový, nemám toľko sliviek že by sme ho varili v kotline ale mne veľmi chutí aj klasický uvarený, skúšala som aj s octom, no neviem ale mne bol lepší te obyčajný.

Veľmi rada zaváram ovocie do cukru a teda bez klasického nálevu. Minule mi sestra volala že koľko dávam lyžic na višne? no toto ja neviem a nikdy ma netrápilo. Dávam primerane teda podľa toho ako to cítim. Nikdy sme nemali presladené a mne málo sladké v koláči ešte viac chutilo. Teraz už nemám prečo to robiť, zásoby likvidujem sliepkam, milovala som uhorkový šalát s feferonkami a cibuľou, nikdy som ho nerobila podľa receptu lebo tam bola aj vegeta a deko a pod. lenže teraz si to všetko môžem nechať zájsť.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama