reklama

Ako pripraviť chutné palacinky

dasa_ , 31. 07. 2017 - 15:58

reklama

Ja viem, som o týždeň pozadu, diskutovať som mala vo francúzskom týždni. Ale ono vlastne dobré palacinky sú fajn kedykoľvek. Pre niekoho je to iba dezert, inému stačia aj ako obed. Niekto si z palaciniek aj tortu poskladá, iný ich má rád na slano.

Ani neviem prečo, palacinky som dlho nerobievala. Až keď som začala žiť s manželom prišla aj téma palaciniek.  Recept mojej mamy - "vraz tam všetko od oka, veď uvidíš" sa mi moc nepozdával :)

Tak som začala hľadať. A zistila som, že koľko kuchárok, toľko receptov. Nakoniec som predsa len našla niečo, čo sa mi pozdávalo. Tieto palacinky sa nikdy neroztrhli, nikdy nebol problém s pripaľovaním. Dajú sa plniť rovnako na sladko aj na slano. Stačí minimum surovín.

Ak teda chcete vyskúšať tento recept, tak na 1 porciu ide

1 vajíčko

200 ml mlieka

120 g polohrubej múky

štipka soli.

Časom k tomuto základu pribudlo aj asi 50-100 ml jemne bublinkovej vody. Podľa pôvodného receptu sú palacinky hutné, s pridanou vodou sú jemnejšie. Zo základnej dávky sa podarí cca 6 palaciniek, záleží na veľkosti panvice.

Oveľa dôležitejšie sú plnky. A práve tu sa chcem poradiť. Isto každá rodina má svoje najobľúbenejšie. Prirodzene, najrýchlejší je ovocný džem. Ja osobne milujem tie úplne, úplne minimalistické - posypané práškovým cukrom a hojne pokvapkané citrónovou šťavou, prípadne grepovou.

Radi máme aj slané náplne - také tie prevetrania chladničky, keď sa nakrája šunka, syr, veľa zeleniny a pridá trochu tatarky. Dobrá je aj klobásová náplň.

No a posledný problémový bod je balenie palacinky. Pre mňa najjednoduchšie je zarolovanie. Sú ale aj efektnejšie spôsoby. Niekto dokonca podáva palacinky aj so šľahačkou.

 

Tak aké sú vaše obľúbené recepty? A hlavne, čím palacinky plníte? Máte recept na dobrú tvarohovú plnku? kedysi sme dávali surové vajíčko, dnes sa už všetci toho bojíme.

 

Pozrite si aj


reklama


reklama

Iwa, Po, 31. 07. 2017 - 20:25

Palacinka musí mať chrumkavý okraj Úsmev Môj recept na palacinkové cesto je 350 ml mlieka, 2 vajcia, 160 g hladkej múky, 1/2 lyžičky soli, môže sa doriediť studenou vodou, ak je príliš husté. U nás sa robí dvojitá dávka Pohoda a vždy sa všetky palacinky zjedia. Najprv rozohrejem panvicu (priemer asi 28 mc), dám 3 lyžičky oleja, rozohrejem ho. Nalejem cesto - za malú naberačku (asi 50 ml) a rozlejem ho po celej panvici. Keď je aj vrch "zavädnutý" - proste sa neleje, ale stále je polosuroé cesto, po okraji panvice pridám  lyžičku oleja. Palacinka by sa teraz mala voľne pohybovať po panvici. Mne sa palacinky vždy roztrhli pri obracaní, tak som ešte na VŠ odkukala v Palacinkárni (Palacinka Lacinka na Šancovej v BA), ako sa otáča v lufte . Na intráku sme aj s kamošom robili potom palacinkovú show na kuchynke. Aj teraz majú doma junáci zážitok, keď robím palacinky - musím ich to tiež naučiť, mladší bude na palacinky baliť baby Veľký úsmev

dasa_, Ut, 01. 08. 2017 - 06:12

počúvaj, nebýval náhodou môj manžel na rovnakom intráku ako ty?????? On tiež obracia takto palacinky ÚsmevÚsmev

recepty sú veľmi podobné, líšia sa len v použitej múke. Ja dávam polohrubú a ešte nikdy sa mi nepretrhla. A teda, dávam menej oleja

 

A čo náplne, aké máte najradšej?

Iwa, Ut, 01. 08. 2017 - 14:06

Ja som na Mladosti bývala, blok A, 7. poschodie. Kamaráti, čo robievali so mnou palacinky boli Martinovia. Ale premlelo sa tam kopec ľudí... čo ja si už pamätám, kto nám chodil vyjedať? Veľký úsmev Sme aj vymenili občas palacinky za alkohol Chichocem sa

Náplne máme ja a mladší najradšej džem. Starší syn nutellu alebo granko a manžel tvaroh. Ja mám rada aj slané plnky, rôzne syrové alebo špenát. Ale palacinky mám zafixované ak osladké jedlo.

anjeli, Po, 31. 07. 2017 - 21:54

Si mi pripomenula recept na palacinky na jednom nemenovanom portáli. Veľmi jednoduchý, dokonca som ho obom synom do školy písala, keď mali pripravovať palacinky, mal tam stovky fanúšikov /pridali si k obľúbeným/, desiatky pochvalných komentárov... ale nad komentármi jeden vynikal prozaickou otázkou: "Prosím Vás, neuviedli ste na koľko stupňov a ako dlho ich pečiete?" Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev. No nemiluj to... Váľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Ut, 01. 08. 2017 - 06:14

Nuž, recept má byť presný Veľký úsmevVeľký úsmev. So všetkými informáciami Veľký úsmevVeľký úsmev V dnešnej digitálnej ére to inak nejde..... Ale sú zlatí, keď sa snažia a hľadajú komplet informácie....

anjeli, Ut, 01. 08. 2017 - 11:03

Veľký úsmevsi viem živo predstaviť, ako v jednej ruke drží teplomer, v druhej stopky a asistent/tka/ nalieva a pretáča palacinky Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev tímová prácička.

aramana, Ut, 01. 08. 2017 - 06:27

Som prekvapená že nepíšete v recepte cukorPrekvapenieTá soľ sa dáva do sladkých jedál na zvýaznenie chuti, ktorá sa spraví po cukreÁno Milujem robit palacinky, vždy ich robím na dvoch alebo troch panviciach z litra mliekaChichocem saTiež som kedysi vyhadzovala, kým som tam nemala viac oleja a nefrklo miHambím saod vtedy nevyhadzujemChichocem saNa liter mlieka 5 veľkých vajec, 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru, asi pol lyžičky soli a múky polohrubej toľko, aby bolo cesto akurátne na rozliaie, bo máme radi tenučké palacinkyÁno

Najdokonalejšiu chuť majú palacinky, keď sa lyžica cukru zamení za vanilkový cukorÁnoMám ich rada neplnené.Normálne si ich trhám a jem také suchéVyplazený jazykalebo ak chcem veeeľmi vymýšľať, zmiešam tvaroh s vanilkovým cukromÁno

Ak sa dá do palaciniek dosť cukru, nikdy sa nebudú pripaľovať a ani trhaťÁnoVtedy aj začiatočník, ten čo ich robí prvý raz, ich spraví bez nerváčenia z trhaniaÁno

 

dasa_, Ut, 01. 08. 2017 - 06:47

no, niekto pridáva do cesta nielen cukor ale aj olej, prípadne rozpustené maslo. A konečne niekto, kto dáva polohrubú múku. Ja mám stále pocit, že vďaka nej sa to netrhá, len to nemám vyskúšané.

verím, že z takéhoto cesta sú super aj len tak, samé. Určite vynikajúce.

balalajka, Ut, 01. 08. 2017 - 07:01

Ja som sa vlastne recept na palacinky naučila, keď sa hrala s deťmi moja "tetinka" (nie pokrvná rodina, ale čo tam po zákonoch Veľký úsmev). Hrali sa na varenie a teta im ukazovala, že varíme palacinky.

A vtedy som si uvedomila, že ja nerobím správny postup.

Vyzeralo to asi takto (hrali sme sa s cca 2 ročnými deckami Veľký úsmev):

Rozklepneme dve vajíčka a poriadne rozšľaháme metličkou. Pridáme štipku soli a trochu cukru (tiež dávam občas vanilkový - celý balíček Hambím sa), potom prilejeme mliečko a miešame. Pozor na to, aby sa nám z misky nevylialo. Dlllho miešame, až máme penu navrchu. Potom dáme polohrubú múku a zas miešame. Ukáž? Ešte trochu múky pridáme. A miešame a miešame. Tak a teraz cesto necháme odpočinúť. Ideme sa vybúvať Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe ... a keď sa vybúvame, palacinky upečieme.

Ja dávam do cesta ešte tak pol deci oleja. Potom panvicu maslujem, či olejujem len malinko - nepláva mi to v mastnom a môžem vyhadzovať. Vyhadzovať viem, ale len tak do malej výšky - žiadne stropové variácie.

A plnky klsk - džem a deti nutelu. Keď sa chcem urvať, tak skladám na 1/4 striekam práškovú teda sprejovú šľahačku, posýpam grankom, či topping navrch. A najradšej robím, keď máme veľa detí doma. To je také, že nestíham a decká behajú a "tetaaaaa, vy robíte palacinky ako na plavárni". Veľký úsmev

Iwa, Ut, 01. 08. 2017 - 14:14

Keď som bola malá, chodievali sme na dovolenku do Maďarska do Egru. Tam robili na kúpalisku neskutočné palacinky, celú dovolenku som sa kŕmila len nimi - orechové, makové, tvarohové, rôzne džemy, jablkové pyré, čokoládové (to bola rozpustená várová čokoláda) aj kakaové (kakao s cukrom), a čo bolo zvláštne v tých časoch, robili aj slané: kečupové, s kyslou smotanou, potreté masťou a cesnakom (asi sa inšpirovali langošmi - tie tam boli tiež super).

dasa_, Ut, 01. 08. 2017 - 14:29

fúha, perfektný prehľad náplní. Kakaové, respektíve grankové by mohli mať úspech aj u nás.

My slané plníme tak, že zeleninu krajame na kúsky, ku tomu maso, syr, šunka, čo chladnička dá. Potrie sa jemne tatarkou a potom si dá každý, čo chce. Čiže nie iba klasicky zatočené, ale také hrubé.

zeg, St, 02. 08. 2017 - 09:46

Tak v Egeri som bola iba raz, keď som mala asi 12 rokov, ale tie palacinky si pamätám doteraz a to je takmer štyridsať rokov. Úchvatné.... a piekli ich naraz na štyroch panviciach a obracali nadhodením.

púpavienka, St, 02. 08. 2017 - 16:33

Eger, veru super palacinky. Chodili sme do jednej jedálne teda  mali sme celodennú stravu zabezpečenú a tam na raňajky poriadne štipľavý guláš a podobné veci, čo by som bola dala za chleba s maslom, ale palacinky to istili.

púpavienka, St, 02. 08. 2017 - 16:42

No ja som teraz veru nenašla dobre cesto aj pre mňa na palacinky, ta špaldová múka mi tam raz nepasuje. No boli časy kedy som milovala palacinky ale iba na sladko. V detstve sme mavali palacinky s čímkoľvek, jablková náplň, tvaroh,lekvár alebo maková. U nás orechy nerástli a tak toto nebolo. Môjmu mužovi sa nepáčili palacinky s makom a tak som ich robila až ked sme ostali same. Sú oveľa sýtejšie. Doma sme dávali hrubú múku s hladkou, vtedy ešte nebola polohrubá. Potom mi kolegyne povedali že sa palacinky robia s hladkej múky ale ja napriek tomu pridávam aj polohrubú. Recept neviem, nikdy som palacinky nerobila podľa receptu, musia byť chrumkavé na okrajoch a ja pridávam aj cukor. Veľmi sme si obľubili palacinky s čokoladovým krémom a šľahačkou, ale aj to je poriadne sýte. Preložila som potretú džemom palacinku na štvrtiny, dve proti sebe a preliala stred taniera horúcim čokoladovým krémom - trošku som robila hustejší ale menej ako puding.  3 som dávala pre chlapov na tanier lebo 4 nevedeli ani oni zjesť, sú dobré aj studené.Na vrch išla šľahačka. Každej návšteve  to chutilo, ale teraz už nič z toho nemôžem.

adus, St, 02. 08. 2017 - 17:31

No, je fakt zaujímavé, aké rozdiely môžu byť v príprave tých najjednoduchších jedál ... myslím, že keby sme sa tu bavili o klasických (nie bryndzových) haluškách, tiež by sme dopadli rovnako (druh múky, s alebo bez vajíčka, ...).

Ja som tiež veeeľmi dlho robila z prášku, lebo som akosi mala dojem, že to cesto neuhádnem tak, aby sa mi nelepilo (a potom som prišla na to, že aj tak je problém častejšie v panvici než v ceste), ale raz sa stalo, že decká ich chceli a ja doma prášok nemala ... 

Odvtedy robím(-e ... lebo moje šikovné dcéry sa to veľmi skoro naučili) 1 vajce, 1/2 litra mlieka, 200 gr hladkej múky, štipka soli a pol balíčka vanilkáča. Keďže ich robím ako pravé "crepes" sú tenulilinké a z uvedenej dávky zvládnem urobiť celkom určite 12 ks, ale dala som už aj 16.

Plníme všetkým, čo špajza a chladnička dá, najnovšie, čo sú už decká dospelé, tak najviac frčia palacinky na štýl koláča Štedráka - dajú si tam VŠETKO!!! Aj džem, aj tvaroh, aj nutelu či Granko ... skrátka všetko.

MM si vymysel palacinky plnené Miláčikom - to raz sme robili palacinky a nebolo doma tvarohu, ale zato Miláčik bol ...

No a preukrutne ma potešilo, že ešte niekto okrem mňa a mojich detí pozná a má rád citrónové palacinky, mne ich robievala moja babička a bola som neskôr fakt prekvapená, že moje kamošky to nepoznali, že u nich doma také nerobievali

Iwa, Št, 03. 08. 2017 - 10:29

Tie citrónové (plnku), prosím Ťa, ako robíš? Jedla som vo Francúsku, priamo vo Versailles Bozkávam, boli fantastické, ale doma sa mi tá plnka nikdy nepodarila. Dávala som len citrónovú šťvu a cukor, ale možno existuje aj nejaká tajná prísada. Tie, čo som jedla boli akoby hustým sirupom poliate.

dasa_, Št, 03. 08. 2017 - 11:30

Teda, ja len horúcu palacinku hrubo posypem práškovým cukrom, najlepšie cez sitko, aby bola rovnomerná jemná vrstva. A potom silno pokvapkám citrónom alebo grepom. Ale že fakt silno. Čím viac, tým lepšie by som povedala

adus, Št, 03. 08. 2017 - 12:59

no, v princípe rovnako to robím aj ja, ale viem si predstaviť, že to čo píše Iwa by sa dalo docieliť zmiešaním patričného množstva práškového cukru s citrónovou šťavou

Iwa, Št, 03. 08. 2017 - 19:45

Takto om to teda neskúšala Chichocem sa veď na palacinku treba čosi natrieť, tak som vyrábala niečo na natretie Vyplazený jazyk Keby nebolo tak teplo, tak v sobotu spravím palacinky.

balalajka, Pi, 04. 08. 2017 - 09:39

V nedeľu leje a ochladí sa - deň na palacinkovanie ako stvorený!

babucka, St, 02. 08. 2017 - 17:38

Moje palacinky su Janosikovske od buka do buka bez vazenia a merania pre velkych hladosov.Do nadby nalejem mineralku,pridam vajcia ,olej trochu soli  cukor,1vanilku ,trochu struhanej citron.kory polohrubu muku avymiesam do hladkej zmesi a na20 minut vlozit do chladnicky.Ked je cestohuste pridat mineralku a vysmazit.Plnka-tvarohova z hrozienkami a struhan.citron korou,  dzem,granko alebo kysla smotana z vanil.cukrom.Slahacka,topping.

babucka, St, 02. 08. 2017 - 17:49

HOLANDSKE 3LYZICE MLETYCH ORECHOV,POL LITRA MLIEKA,POL KILA HLAD.MUKY TROCHU SODA BICARBONY.1 VAJCE-VYSLAHATMLIEKO,MUKU VAJCE SODU ,MLETE ORECHY A UPIECT.PLNKA -DZEM,SLAHACKA.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama