reklama

Posledné rande

Pridal/a dasa_ dňa 06. 08. 2017 - 20:03

reklama

Nie, nebojte sa, nie je to dôsledok francúzskeho týždňa

Aj keď vlastne, týka sa to jedla a to je veru francúzska téma. Dnes som sledovala v telke reportáž z Cesnakového festivalu v Buchlove. Chystám sa tam už dlhé roky, cesnak od tiaľ kupujem pravidelne. Majú tam také tie staré, hodne štipľavé a hlavne riadne aromatické odrody. Také, že to na hrianke aj cítiš. Nič pre slabé nátury.

V rámci festivalu ponúkali aj rôzne cesnakové pochúťky. Okrem iného aj nátierku, ktorú výstižne nazvali "Posledné rande". Ani sa nečudujem. Recept vlastne ani nepovedali, asi sú pomery tajné. Ale keby náhodou chcel niekto experimentovať, tak tu sú suroviny: Olomoucké syrečky, cesnak a pivo. Teda, silná trojka. Ak sa náhodou niekto odhodlá to skúsiť, dajte vedieť, či ste mali úspech Chichocem saChichocem sa

Spomínam si, že keď som naposledy kúpila francuzsky zrejúci syr, tak som stále chodila okolo chladničky, dokonca som ju aj vyumývala, lebo sa mi stále zdalo, že sa v nej niečo kazí. Nekazilo, po skonzumovaní syra sa ovzdušie zázračne prečistilo Veľký úsmevVeľký úsmev Ešteže už nechodím na rande Veľký úsmev


reklama

reklama

dan-cula, Ne, 06. 08. 2017 - 20:58

aj ja som to pozerala a uvedomila som si ,že ten fialkastý(a dosť silný)cesnak pestujem už roky..kde sa hrabe čínsky!len škoda,že ako mi pribudajú roky tak surový cesnak je pre mna problém na žalúdokÚsmevasi si dám Buchlov do kalendára-nezabudnúť o rok..

Iwa, Ne, 06. 08. 2017 - 21:02

Nooo, pri čistení toho fialového slzím rovnako ako pri cibuli. My si tiež robievame nátierku: cesnak asi tak 5 veľkých strúčikov, 100 g syrokrému (olomoucké syrečky by sme nezvládli) alebo nivy a "doriedime" maslom alebo majonézou. Teda nikdy nie je tá pomazánka rovnaká, ale ide hlavne o ten cesnak, aby to štípalo Veľký úsmev

balalajka, Ne, 06. 08. 2017 - 21:38

Páni, zas mi ten festival ušiel. Smútok

Cesnak mám rada. Milujem tú chuť a také to zmiešanie na Vianoce s medom na oplátke. Mňam.

Ale je fakt, že kupujeme ten jemný čínsky. Fialový si pamätám hlavne zo zabíjačiek a zo základnej školy. V rámci technických prác nás dali na chodbu kuchyne a čistili sme dievčence príborovými nožíkmi sediac na vedrách asi 10 kg. Štípalo všetko a smrdeli sme ... no čo povedať Veľký úsmev. Krásny zážitok, v dnešnej dobe plnej predpisov asi nerealizovateľný. Ale od tej doby viem, že na pach cesnaku na rukách pomáha vydrhnúť soľou.

Nátierku robieva svokra a aj švagor z druhej strany .... niva + maslo + cesnak. Chodím rada na tie návštevy Chichocem sa .

púpavienka, Po, 07. 08. 2017 - 06:32

Cesnak mi hoodne vadí, hooodne mi vadia cesnakové výpary takže ja určite nie. Minule som si kvôli cesnakovým výparom v autobuse musela presadnúť čo som ten smrad nevydržala. Stále nechápem ako niekto podava na svadbe či iných veľkých oslavach cesnakové nátierky, všetci spolu s alkoholom nesmierne smrdia. Toť je pohľad človeka ktorému to vadí.

Ja som ho rada pestovala ale za rok ak miniem 5 hlavičiek cesnaku a teda aj s vyhodením, teraz už vôbec nie aj ked znovu mám dopestovaný fialovy. Moje telo ho odmieta alebo mi nestoja za to silné bolesti hrdla a veeeeľmi zväčšené  a boľavé uzliny na hrdle.

adus, Po, 07. 08. 2017 - 12:52

My sme doma mávali cesnakové piatky - keď už rodičia vedeli, že na druhý deň nejdú do roboty, ja som sa nadšene zapájala, ale len do veku, keď som začala randiť. Topinky sme robili s mamou také silné, že to otec občas nezvládal ...

Aj v mojej rodine cesnak frčí a tiež musím mať svoj vlastný ... a poznám aj tie buchlovské špecialitky, zvyknú ich ponúkať na Myjave na folklórnych - mala som už aj čokoládu s cesnakom

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama