reklama

Betliar - kaštieľ, kde môžete zajtra začať bývať

Pridal/a dasa_ dňa 12. 08. 2017 - 17:20

reklama

Fascinuje ma, keď môžem niekomu nakuknúť do obydlia. Hlavne, ak ten niekto už dávno nežije a tu po ňom niečo ostalo.

Betliar 01 Betliar 02

Keď mi sestra rozprávala, že kaštieľ v Betliari je zariadený tak, že kľudne by sa dalo ihneď v ňom bývať, vedela som, že sa tam raz musíme pozrieť. Ľahko povedať, len predsa, je to trochu od ruky. Ale keď sa kaštieľ objavil v televízii ako kulisa detektívnemu seriálu, bolo rozhodnuté.  Toto musím vidieť. 

Betliar 04

Betliar 03

Kaštieľ naozaj nesklamal. Dodnes som fascinovaná tým, že už niekedy okolo roku 1900 mali splachovacie WC, bidet, ústredné kúrenie. Veci, ktoré na mnohých miestach nie sú dostupné dodnes.

 Betliar 05 Betliar 06

Kaštieľ patril rodu Andrássyovcov. Dodnes sú v pamäti ľudí  spomienky na šľachtu. A prevapilo ma, že tie spomienky sú pozitívne. Nespomína sa vykorisťovanie, ale to, čo sem priniesli.

Betliar 07

Kaštieľ dnes trochu žije televíznym seriálom, pár izieb nechali tak, ako boli usporiadané pri filmovaní, všade sú rozmiestnené kostými hercov.

Betliar 08

Veľa vecí je samozrejme pôvodnych, v podzemných priestoroch sú aj ukážky pôvodného oblečenia, vybavenia. A sú veľmi zaujímavé.

Myslím, že návšteva tohto múzea, ktoré sa oficiálne špecializuje na múzejnú dokumentáciu života šľachty je dobrá voľba. Múzeum patrí pod Slovenské národné múzeum, takže aj vstupné je prijateľné.
 

Na záver ešte pridám rozhovor s riaditeľom tohto múzea. Tuším sa sem ešte niekedy v budúcnosti vrátime.


reklama

reklama

Kamila, So, 12. 08. 2017 - 17:59

V Betliari som bola už veľmi dávno, zišlo by sa oprášiť spomienky. Ta kúpelňa vyzerá ozaj zaujímavo. Úsmev

dasa_, So, 12. 08. 2017 - 18:18

každá jedna z kúpelní je 500 ručne maľovaných obkladačiek z Holanska, každý jedna obkladačka je originál. Fakt úchvatné.

balalajka, So, 12. 08. 2017 - 21:55
Juuu, nádhera. Aj tam bola zima? Posledná moja podobná návšteva bola v Buchloviciach. Keď si spomeniem na tú mrazničku, ešte teraz mi zuby drkocu.
dasa_, So, 12. 08. 2017 - 22:15

teda, zaskočila si ma. Vonku pršalo a dnu bolo tuším úplne normálne.

dasa_, St, 03. 06. 2020 - 05:18

Tak som sa dočítala, že v televízii idu od dnes opakovať detektívny serial, ktorý bol natáčaný na tomto mieste. Celkom sa teším. Už nebudem musieť pozorne sledovať dej (už viem, ako to skončí Veľký úsmevVeľký úsmev), o to viac sa teším na exterier

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama