reklama

Domove vlídný

Pridal/a balalajka dňa 13. 08. 2017 - 08:03

reklama

Dobre, ešte sa ukľudníme, ešte sa nejde domov, ešte sa furt dovolenkuje a cestuje.

Nuž, ale predpokladám, že minimálne 80% čítajúcich je narodených ešte v bývalej republike, teda Československu a tak Čechy nejak k tomu miernemu pocitu domova patria - najmä ak idete na služobku na hranice Nemecka a Holandska a vidíte označenie Prague, tak to už jakoby ste doma boli. To už je čoby kameňom dohodil.

Asi preto aj keď poviete, že idete do Čiech na dovolenku, tak sa to tak nejak pre Slováka neráta. Ešte v zime lyžovať nejaké tie Krkonoše, Šumava OK, ale v lete? Čo v lete v Čechách?

A pritom my sme si to po viacero rokov tak krááásne užili.

A beriem to tentokrát hudobne:

1/ Hrady a zámky - ako vycestovať do Čiech a neabsolvovať aspoň jednu prehliadku - no to čo? Kde sme? Výklad rozumieme, dejiny nám ešte čo to hovoria, panovníci jak u nás ... tak šup šup nazout pantofle a idú sa leštiť zámecké parkety!!!

Keby niekto túžil po knihe a svalovici na bruchu od smiechu mňa uchvátili všetky dostupnú od Evžena Bočeka - Poslední aristokratka, Aristokratka ve varu, Aristokratka na koni, Denník kastelána - vrele odporúčam. Ja vytiahnem niektorú tento týždeň z knižnice určite.

2/ Pivo, víno, slivovica  - pivo od západu, víno z Moravy a slivovica tiež! Byť v Čechách a nezastaviť sa na jedno točené v hospodě? To ste tam ani neboli. A že nepijete pivo? No booože - ružová malinovka to istí - alebo podpultová kofola (inak fakt - teraz jak bikujem, tak som zistila, že normálnu točenú kofolu v normálne "krčme" nedostať. Kto ju vypil? - podotýkam, že toto sa týka Bohu žiaľ aj Čiech)

3/ Muzikály, divadlo a celkovo umenie - čo Čech to muzikant, že áno. Koľko skvelých filmov, koľko úžasných muzikálov, koľko famóznych umelcov. Festivaly hudobné či filmové, koncerty od tých celkom intímnych v podchode metra až po vypredanú Lucernu.

Servírujem vám tu niečo, čo asi aj dobre poznáte - možno nie ;):

4/ Hory, lesy, rokliny a údolia- ja viem, nie sú to naše Tatry, ale tak ono tá veliká zeleň má svojskú silu. Človek si uvedomí ako podobné je to tam "vonku vo svete" tomu, čo má doma. Na druhej strane - tie turistické pochody sú už česká tradícia - no však odkiaľ by sa vzal fashion style evergreen "ponožky v sandáloch"?

5/ Rieky, rybníky a všetko čo tečie - južné Čechy sú stále plné rybníkov. Zjazdov na rieke asi viac ako u nás a veru vodácka história tiež poriadna. A povedzme si na rovinu, tie ich rieky majú nejaké to iné čaro.

6/ Hríby, boruvky - Tuším ma to k tej prírode stále vraciam. No čo ja môžem za to, že sa mi viac Čechy páčia také "al natura" ako veľkomesto? No a keď už v tom lese sme, tak sa ohneme, nie? A potom to sušíme, sušíme, zavárame,

7/ Táborák, buřty a písničky - no čo dodať. Asi nič. Len tak symbolicky, že gitara, všade tma, len letná obloha, kúsajúci komári a dobrá partia. A potom vás môže aj clivota schytiť.

8/ Vepřo, knedlo, zelo a buchty s mákem - no čo si budeme hovoriť. Milujeme ich, cpeme sa nimi až nám dolu bradou omastok tečie. Ďalšie variácie česko slovenskej kuchyne - brambory na kyselo, smažák se šťouchanou kaši, kapr na modro, frgále hruškové a iné, borúvkové knedlíky (Bože!!! na Kohutke - asi sa tam rozbehnem na ne tento týždeň), moravský vrabec, gulášek - jó gulášek, no a rohlíky hezky vypečené ... nie ti eklasické z Te*ca, ale také tie "masarykové rohlíčky", pardubický perník.... no čo dodať. Je toho veľa a ja som už z týchto dovoleniek doniesla 2 kilá.

9/ No a to česko slovenské bratstvo - nezabudnúť, že z toho niekoľkoročného manželstva vzišlo všeličo - aj dobré aj niekedy zlé. Tak trochu spomienkovej nostalgie nezaškodí.

Tak šťastnú cestu k susedom. A užite si to.

Pac a pusu posielam a do Čiech nakuknúť utekám Mrkám

 


reklama

reklama

Kamila, Ne, 13. 08. 2017 - 13:48

Krásna pozvánka, u nás to istí návšetva z Čiech sestra s rodinkou. Osobne sme si Moravu zopárkrát užili, pre mňa nezabudnuteľná jaskyňa a priepasť Macocháááá, pre zvyšok rodiny možno  Lednice zámok a areál, pre staršieho syna autodráha na Brnenskom autodrome. Chichocem sa Aj by som spravila vepšo, knedlo, ale najmladšia z toho skoro nič nemože ta neviem budem rozmýšľať. Inak stále rozmýšlam, prečo s au nich koláč volá buchta, to stále nepochopím.

balalajka, Po, 14. 08. 2017 - 11:23

ÁnoÁnoÁno ... švestkovú buchtu urob Hambím sa ... buchta asi preto, lebo z toho budem ako buchta Váľam sa od smiechu po podlahe.

Ale tiež mi chvíľu trvalo, keď som čakala "perníkovú buchtu", že kde bude ten perník v tých buchtách a ono to bol koláč na plechu Veľký úsmev.

balalajka, Po, 14. 08. 2017 - 11:26

Parádne inšpirácie. ÁnoÁnoÁno

lienka, Ut, 15. 08. 2017 - 09:56

júj teším

Odkedy dcéra študuje v Brne som na morave častejšie

na budúci týždeň tam ideme na pár dní, budeme bývať v mestečku Hustopeče :-)

Pozrieme Lednice, Valtice

čo by ste ešte odporučili na južnej Morave?

 

M.á.r.i.a, Ne, 20. 08. 2017 - 21:24
Dovolenkovali sme len tri týždne ? Nejako sa to zaseklo už v Amerike a z Čiech sme nevideli skoro nič....škoda. Kde sa vyrazí teraz, veď ešte sú prázdniny ???
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama