reklama

Prečo niekde áno a niekde nie

dasa_ , 18. 08. 2017 - 07:58

reklama

Tieto prázdniny sme mimoriadne absolvovali dve kratšie dovolenky alebo dlhšie výlety doma na slovensku. Autom, s puberťákmi. Aj požičanými, keď máme doma len jedného Úsmev

Prvý výlet sme išle cez Poprad, Dobšinú, Betliar, Revúcu, Holíč a Modrý Kameň. Pekný kraj. Ale ako sme opustili Tatry, zrazu sme len ťažko hľadali popri ceste miesta, kde sa zastaviť a občerstviť. Príroda krásna, veď taký prejazd cez Dobšinský kopec je veľmi podobný mnohým populárnym cestám aj v zahraničí. Ale objaviť nejaký motorest, kde sa dá najesť sa rovná tuším zázraku. Nehovoriac o káve alebo aspoň návšteve WC. Možno sú, ale nejak sme ani len tabule nenašli. Naviac, išli sme v sobotu poobede a tak keď aj nejaký podnik bol, tek rezervovaný - svadba.

Druhý výlet bol na Liptov. Dostali sme pozvanie do súkromia. A tak sme šli. Prvé prekvapenie pre mňa bolo, že sa nevyberalo na parkoviskách žiadne parkovné. Na rozdiel od tej prvej trasy. A rôznych atrakcii, kde sa zabavia nielen tie malé deti, ale svoje si nájdu práve aj takýto skoro dosplelí mladí muži, akých sme mali v aute bolo dosť veľa. Tak veľa, že tuším už máme naplánovaný podobný výlet aj o rok.

 

Naozaj neviem, v čom je ten rozdiel. Príroda je krásna i tam, i tam. Aj tie mestá sú pekné. Robí ten rozdiel voda? Vodné plochy a akvaparky?

Po pravde, neviem, čo je lepšie. Aj pre ľudí, aj pre prírodu. Lebo niektoré miesta v okolí Mikuláša som mala pocit, že snáď je to už aj prehnané. Na druhú stranu, nesie to ľuďom prácu. Hlavne študenti majú cel leto isté brigády. Ale samozrejme prácu nájdu aj starší.

Len teda, tie dediny už asi moc nie sú také normálne, bežn dediny.... Už nemajú svoj kľud. Naozaj neviem, či je to dobré, či je zlé. Len je to teda fascinujúce. Pár kilometrov a veľký rozdiel.


reklama


reklama

balalajka, Pi, 18. 08. 2017 - 08:27

Ono to nie je len tu, na Slovensku.

Keď ideš po diaľnici v Nemecku, tak pumpa je každých čo 50km? Proste občas problém, hlavne v noci, keď potrebuješ pospať nájsť motorest s izbou bolo asi 3 hodinová trasa (resp. značenie bolo tak biedne, že v noci sme si nevšimli). Na rozdiel od toho také Rakúsko, tam tuším každých 15km, jak pre cyklistu i to hodne rekreačného Chichocem sa. A uživia sa. Čo sa čudujem.

Mňa na našich cestách ale rmúti kvalita asfaltu.

V Nemecku to ide, v Poľsku, Taliansku, Čechách na cestách druhej triedy úplná polahoda, o Rakúsko ani nehovorím - len u nás jama na jame jak po prechode tankov na konci druhej svetovej.

Prečo o tom tu píšem? Ono to ide asi ruka v ruke. Nebude dobrá cesta - nie je otoč turistov a potom reštiky ale celkovo lákadlá na oddych sú nerentabilné.

dasa_, Pi, 18. 08. 2017 - 08:35

My hovor o tým motorestoch pri diaľnici. V podstate rovnakú zostavu peberťákov vozievame so sebou kade-tade. Z Rakúska naučení, že na diaľnici nie je problém, tých pár km medzi odpočívadlami vydržíš, keď musíš. zišli sme z diaľnice do Švajčiarska a koniec. WC nikde. A keď sme konečne objavili, bolo na druhej strane cesty, zamknuté a nebolo kde zaparkovať. A v aute požičané dieťa, ktorému treba..... Horor pre mňa.

(mmch, deti si na výlety požičiavame hlavne preto, aby sa mal syn s kým zabávať a užili sme si to tak lepšie všetci. Celkom overená taktika, len by sme potrebovali väčšie auto tuším :) )

Dzeny, Pi, 18. 08. 2017 - 08:52

Keďže Liptov je môj rodný kraj, tak zopdovedne vyhlasuje, že je zdevastovaný. Toľko zjazdoviek, hotelov, penziónov a blbostí tam nastavali, že koniec. A vieš čo? Skús sa opýtať ľudí v LM, či je tam ľahké zohnať prácu. Prd baraní...

dasa_, Pi, 18. 08. 2017 - 09:04

Mne sa veru tiež tie atrakcie popri ceste za nedokončenými plotmi vôbec nepáčili. Aj ke´d mladí si to užili a už plánujú, že si užijú aj narok. Vyzerá to veľmi, veľmi zvláštne..

Na druhej strane, prekvapil ma LM. Zdalo sa mi relativne veľa kaviarničiek, cukrárni, vonkajšieho posedenia. A relatívne pekne upravené. Také príjemné. A podniky sa mi zdalo, že nezývajú prázdnotou.

Čo ma najviac dorazilo, bola lesknúca sa  tuším slnečná elektráreň na jednom kopci.... Kedysi sme sem chodiavali na zemiakové brigády, tedaz som veru zemiaky nezazrela.

Dzeny, Pi, 18. 08. 2017 - 09:44

Treba povedať, že služby sa naozaj zlepšili, pribudlo kopec milých podnikov, dokonca už nie je problém dobre sa v meste najesť, čo ešte tak pred 15 rokmi problém bol. Neviem, či je mesto plné, lebo naposledy som tam bola pred týždňom a vo štvrtok večer bolo mesto vymreté:))) Ono  ja aj chápem, že turistom, ktorí bývajú v okolí sa veľmi nežiada do mesta, lebo služby majú v hoteloch a penziónoch, dobré reštiky nájdeš už aj na dedinách. 

dasa_, Pi, 18. 08. 2017 - 09:23

tak som si práve prečítala jeden mikropríbeh o fotke z Liptova a celkom dokresľuje to, čo hovoríš.

Pre tých, čo si to neprečítajú - fotograf vyfotil staršieho muža s rebrinákom dreva. Odpadového.

"Starý muž potom fotografovi všeličo rozprával, napríklad aj o tom, ako sa v dedine bijú developeri, ako im ich podnikanie zasahuje do životov."

https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/6/27/2714936/2714936_625x.jpeg?rev=3

 

 
dan-cula, Pi, 18. 08. 2017 - 15:06

Išli sme z Dukly zastavili sme sa tiež v jednom motoreste porcie velké,cena na 1,ochota na 1 kedže nebolo preplnené prehodili sme pár slov s obsluhov-držia ich kamionisti nie turisti..viac menej to tak bolo na celom východe-domáci velmi nemajú aby si išli posedieť  a turistov až tolko nieje.

Další motorest napr.pri Detve držali ho robotníci čo robili na rých.ceste-varia dobre aj cenovo v pohode obsluha rýchla-len turisti sú niekde v prdeli..dosť možné že časom ho zavrú..

Liptov-presne ako sa spomína chujovín na entú,nedávno napr.kauza dotyková ZOO-v týchto dnoch doslova týranie zvierat,ak sa dáš do reči s domácim čo sa doťahuje ohladom pozemkov v okolí Mary ani nespomínaj,že si turista...a brigády sú viac menej vyárendované pre známych a ženy čo robia po hoteloch a penzionoch no zaslúžené prachy-kedže iné nie je, sú vdačné aj za to...

A tie podrbané slnečné elektr-celé Slovensko..prejdi si napr. aj Turiec...

Skrátka rozkradnutá zem-naše bohatstvo.Nik nemyslí na to,že ju máme požičanú od našich detí..

Ale to som už odbočila od témy..

anjeli, Pi, 18. 08. 2017 - 23:56

Podľa mňa je to len o uhle pohľadu. Ty vidíš prácu pre každého, brigády... domáci by vedeli porozprávať, či tá práca je naozaj pre každého a či je to aj práca, ktorú by chceli robiť. Ako turistu ťa lákajú atrakcie, domáci toho môžu mať plné zuby.

Ja si myslím, že by nemalo byť všetko a všade. Skôr najprv dopredu uvažovať, urobiť prieskum, vyhodnotiť dôsledky... a nielen vidieť prachy a turistov a obrat.

My chodíme na Kokavu-Línia už 5 rok. Prenajmeme si od miestneho chatára chatku na týždeň a sme vydaní napospas sami sebe. Spakujeme do kufra auta potraviny na tri dni, potom si ideme dokúpiť 25 km do Hriňovej a vraciame sa naspäť 25 km. Boli sme aj rázovitej dedinke Šoltýska

, kde mali nie obchod, ale konzum. Trvanlivé potraviny predali bez problémov, chlieb a pečivo len na objednávku alebo čo vystane. Zelenina, vajíčka... domáci si dopestujú, dochovajú, turisti majú smolu. Ale vieš čo? Ja z tej dovolenky každý rok prídem ako znovuzrodená... minimum ľudí, ak sa niekto objaví /a na túrach sa veru objavia viacerí/, porozprávame sa, tichučko, kľud, naokolo len zopár chatárov, prejdeme niekoľko kilometrov /raz dokonca nás náša najmenšia hecla a dali sme 2,5 hodinovú túru do Ďubákova. Možno by sme boli aj rýchlejší, ale náš pes musel všetko oňuchať a označkovať a prestávky sme robili aj kvôli teplu a potom naspäť ďalšie dve hodinky. K spokojnosti mi stačilo, že nám jedna pani domáca doplnila fľašky s vodou/... Ten náš pán domáci chatár nám nosil dokonca čerstvé rožky keď mal cestu okolo alebo sme mu cinkli a keď bol problém s vodou, sám nám doniesol niekoľko bandasiek aj na varenie aj na umývanie sa. Možno pre niekoho je to málo, no pre mňa je to naprosto najlepšia dovolenka. Presne takto si ju dokonale vychutnávam, keď nič nie je okázalé a nasilu.

A čo sa týka motorestov po ceste? No tak akurát a to sa ani na každom druhom nemáme potrebu zastaviť.

dasa_, So, 19. 08. 2017 - 09:21

Stará ľudová múdrosť Veľký úsmev hovorí - Vyberaj si motorest podľa počtu kamiónov na parkovisku. Čím viac kamionov, tým väčší predpoklad, že tam varia dobre a nie draho.

Každému na dovolenke vyhovuje niečo iné. Jeden potrebuje okolo seba ticho a kľud, iný davy ľudí, hluk, blikotanie, akciu a adrenalín. Sme rôzni a práve to je super. ide len o istú mieru...

A tá veru na Liptove už asi bola prekročená....

dasa_, Št, 24. 08. 2017 - 11:34

Ešte pridám foto podvečernej Liptovskej Mary. Je fakt krásna.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama