reklama

Sáčok prosím!

Pridal/a balalajka dňa 16. 08. 2017 - 13:20

reklama
Ak by som hľadala vhodný názov pre túto dobu, asi by som povedala, že je to doba mikroténová. Lebo to, čo po nás asi najviac ostane budú plastové obaly.S nemým úžasom sledujem ako sme "zosterilneli". Nič sa nesmie chytiť do ruky, všetko sa musí najprv umyť, očistiť, vydrhnúť, použiť antibakteriálne utierky, mydlo, gél. Kde sú časy, keď som si rozrazila dlaň a prach - neprach ošúchala o nohanice a ak to krvácalo "ocuclala". Nedaj Bože ísť do obchodu a kupovať pečivo či ovocie a zeleninu.Krásne naukladané v debničkách. Jedno vedľa druhého. Radosť chytiť do ruky.Ale pozor!"Zoberte si rukavice, keď si nakladáte rožky!"A už si cpeme na ruku igelit. Lebo však bacili. Igelitový sáčok na koláčik, igelitová rukavička na ruku. A šišku si dajte do druhého sáčku. Lebo na samoobslužnej pokladni musíte do odkladacieho miesta po jednom druhu dávať. A však si vezmi sáčok na karelábik, celer, petržlen. No každé zvlášť najlepšie. Nie? Prečo nechcete? Však dobre - majú "svoj obal", ošúpete ich. A banány? Dajte si ich do sáčku tiež.A túto múku radšej vám dám ešte do sáčku, lebo tuším sa z nej sype.Zmrzlina?Maslo?Smotana?Dajte si to do sáčku, keby sa vám to prepichlo, nech nemáte celý nákup od toho. A ono také orosené to aj tak ostane, nech sa vám to v taške o seba neopiera.Jáj tašku? Tu pod pokladňou - malá, stredná, veľká igelitka. "Ako to, že nemajú igelitky? To si mám kupovať tú veľkú tašku (plátenú)? A potom čo s ňou mám ako robiť? Ja do obchodu s taškou nechodím!" Hmmmm - bublinková fólia, strečová fólia, mikrotén, igelit.Plast, plast, plast. Pokladňa nákupného strediska:" Robí Vám problém, že som štítky z váženia zeleniny nalepila na cestovinový obal?"" Nie. Nie je žiaden problém. Ale čudovali by ste sa koľkí to zabalia do sáčku. Aj do dvoch a berú 5 rožkov a každý rožok zvlášť zabalený."" Čo s tými sáčkami tí ľudia robia?" A čo s nimi budeme o rok robiť my všetci? Lebo "prach si a na prach sa obrátiš" tu neplatí.

reklama

reklama

Kamila, St, 16. 08. 2017 - 14:52

Joj áno, aj ja ich mám dosť veľkú spotrebu. Akurát rukavice nepoužívam, naberám rožky rovno so sáčkom, do ktorého ich ukladám. Ako jedna vec je chyť rožok aj rukami a dáť si ho do sáčka, len poniektorí preberajú ... Ak mi náhodou dojdu tašky čo mám so sebou,a lebo nedajbože zabudnem, zvyknem siahnuť po papierovej taške, ak je v ponuke...

balalajka, Št, 17. 08. 2017 - 10:15

Tie tašky - ako dober, však človek občas neplánovane skončí v obchode, nie vždy tú tašku má a nie vždy je v ponuke papierová. OK. OK! Ale ísť na nákup len s kreditkou, že však tašku mi pribalia Prekvapenie.

Teraz ako obchody automaticky nebalia tovar do tašiek, ale "predajú" ti ju za 10 centov sa na tom smejem - koľkí zrazu si uvedomili, že tašku vlastne nepotrebujú. Mňa len fascinujú v tých obchodoch, kde ti ju natísajú aj keď povieš, že ty si tašku neprosíš.

Dzeny, Št, 17. 08. 2017 - 09:05

My sme v našej ekoteroristickej komunite vyhlásili nadbytočnému odpadu vojnu už dávno. Viem, že sa to mnohým nebude páčiť, ale odmietame používať rukavice na naberanie rožkov.  Nosím si vlastné vrecká beriem dotýkam sa len tých vecí, ktoré naozaj zoberiem, neomakávam každý rožok, či chlieb, takže nič zlé tým nerobím. Uznávam obchody, kde majú namiesto rukavíc štipce na naberanie pečiva.

balalajka, Št, 17. 08. 2017 - 10:12

ÁnoÁnoÁno

Ja nechápem obchodné reťazce, ktoré majú ak kliešte na to pečivo a aj tak tam dajú tie igelitové rukavice. Načo? Dá sa rožok zobrať tak ako to robíš ty ( a aj ja), dá sa zobrať sáčkom, v ktorom skončí - proste ten sáčok vyvrátiš a tak naberáš a teda tie kliešte tam sú. Lebo ako - tí obchytkávači - tí aj tak nepoužijú ani jedno - chytajú holými rukami.

S vlastnými vreckami flirtujem odkedy ma DONUTILI preložiť 3 šišky do troch sáčkoch pri samoobslužnej pokladni. Pohoda

Iwa, Št, 17. 08. 2017 - 13:44

V obchode, kde chodím, majú na pečivo aj tie polopapierové sáčky, a veľmi sa niektoré predavačky čudujú, keď do nich naberám aj rožky a chlieb, nie len koláčiky a žemličky. Stalo sa mi, že aj textil mi chceli zabaliť do mikroténového sáčku - každý kus zvlášť Chichocem sa Joj, spomenula som si, ako voľakedy textil balili do hárku papiera - pekne naskladali do "komínku" a zabalili, to sa mi páčilo. A keď niekto chcel darčekové balenie, previazali celý balík červeným špagátikom Pohoda  Rada som odkukávala, ako to tie predavačky balia.

Dievčatá, fakt neviem, čo so všetkými sáčkami. Tých na rožky mám doma za jednu krabicu od topánok - používam na zbalenie topánok, kostí z mäsa (a rovno posielam chalanov vyniesť do kontajnera), ale aj tak mám pocit, že skôr pribúdajú ako ubúdajú.

dasa_, Št, 17. 08. 2017 - 18:46

a kam s tými polopapierovými vreckami? do akého odpadu? Lebo to doma riešim, riečim a zatiaľ som nevyriešila.

Iwa, Št, 17. 08. 2017 - 19:59

Dávam ich do papierového odpadu. V práci sme mali taký manuál, čo kde dávať - ak ho náhodou nájdem, požičiam si ho. A keď do papierového odpadu majú ísť obálky s okienkom (celofán, fólia), tak aj sáčok z rovnakých materiálov tam asi pôjde (teda pokiaľ nie je zalepený jedlom).

Dzeny, Pi, 18. 08. 2017 - 08:47

No, tak ste ma dokopali trochu sa tým celofánom zaoberať. :))) Ja tomu rozumiem takto: 

Celofán je špeciálna kategória. Podľa Wikipedie je celofán je tenká průhledná fólie, vyráběná z chemicky regenerované celulózy. Je zdravotně nezávadný, biologicky degradovatelný a nepropustný pro vodu, vzduch, oleje i bakterie. Proto se užívá k balení potravin, cigaret apod.

Keď som trochu pogúgila, tak som sa dočítala že nepatrí ani do papiera ani do plastov. Vraj na zberný dvor, prípadne ak je to malé množstvo, tak do komunálneho odpadu. 

Čiže mi to vychádza tak, že je síce rozložiteľný, ale nie je recyklovateľný, takže ho zbytočne budeme daváť do plastov a papierov, nemajú ho ako znovu použiť. Berme to tak, že triedenie odpadu nie je len o ohľaduplnosti k prírode, ale je to aj biznis a tým, že kontaminujeme kontajnery vecami, ktoré tam nepatria, navyšujeme náklady na jeho dodatočné triedenie a spracovanie. 

dasa_, Pi, 18. 08. 2017 - 09:09

no mne z toho vyšlo vyhýbať sa kombinovaným obalom. Aj keď sú akokoľvek krásne.... Lebo zase trhať každé vrecko sa mi veru nechce.... Dosť že kelímky od jogurtov idú do dvoch rôznych kontajnerov.

Ozaj, keď sme pri tom triedení - celkom úspešne sme doma zvládli aj prechod k triedeniu kompostovateľných odpadov. Zatiaľ som na to vyčlenila jednu starú plastovú misu, ktorá sa mi ale vôbec nepáči. A pridala som obrovskú sklenenú pokrievku.... Do plastov idú u nás aj všetky vrecká napríklad z cestovín. Aj keď vlastne teraz o tom uvažujem či je to plast alebo celofán... Uff, hotová veda.

púpavienka, Pi, 25. 08. 2017 - 11:06

Potraviny by nemali byť balené do plastu a teda mal by to byť celofan.

Kamila, Pi, 25. 08. 2017 - 15:21

Co som dnes pozerala ryzu a cestoviny, na sackoch bola znacak pre recyklaciu a pri nej PP, takze to asi bude plast.

púpavienka, Pi, 25. 08. 2017 - 16:03

áno PP je polypropylen zrejme je v tej tej potravinarskej úprave.

púpavienka, Pi, 18. 08. 2017 - 21:09

Ivka celofan je iné ako papier a tiež niečo podobné celofanu ale to je už plast a veru tie papierovocelofanové sáčky sú problém, viem že ich brali do číny aj s papierom ale či stále to veru neviem. Do papiera nie je vhodný, vlastne je tam príliš veľa tej folie a to je už problém pri spracovaní. Vlastne sme začali vyrábať veci ktoré sa tvária lepšie ako naozaj sú. Aj ja som balila chlieb aj pečivo do nich ale ja ich spálim, dobre sa nimi podkuruje, teraz nič také nekupujem a odpadol môj problém. Celofam sám o sebe je dobrá surovina na dalšie spracovanie ale ak je to už plastová folia vlastne by to mal byť polypropylen tak je to znovu samostané. Celofán sa v komunalnom v pohode rozpadne je to čistý produkt ale folia už nie.

No vezmite si taký papier na šunku či mäso, z vrchu papier a vnútri igelit, zbytočná investicia na oklamanie.

Stále a vždy píšem nemám rada mikrotenové sáčky a všade sú kde s a pozriem aj u mňa doma, beda ak by som niekde na jarmoku predavala a nemala dosť vreciek či tašiek, ľudia sa zbláznili, dám naušnice do papierového sáčku a oni chcú tašku k tomu. Sme národ bláznov zabalených do igelitu.

Dzeny, Pi, 25. 08. 2017 - 09:54

No tak toto je katastrofa. Ja asi žijem naozaj v nejakom paralelnom vesmíre, lebo drvivá väčšina mojich známych naozaj nepotrebuje k životu sáčky a igelitky. Mňa normálne rozčuľuje keď mi v obchode chcú všetko zabaliť, najčastejšie sa mi to stáva v drogérii, kde mi chcú aj jednu krabičku tampónov dať do malého sáčku. Akože načo??? Hodím to do kabelky a pokoj. Či si niekto myslí, že ak to nebude v sáčku, tak sa tomu niečo stane? 

Keď som si prečítala v tvojom príspevku, že ľudia vyžadujú, vrecká a tašky, tak začínam chápať aj tých predavačov, že radšej ten sáčok ponúknu, než by sa mali handrkovať s nejakým tupcom zákazníkom. Ľahšie zvládnu to, keď niekto sáčok odmietne. 

púpavienka, Pi, 25. 08. 2017 - 11:46

Čo sa týka predavajúcich je to naozaj tak a je to na škodu, ale je veľké množstvo ľudí ktorí potrebujú milión sáčkov, má to v sáčku ale ešte chce aj sáčok tašku, čo tam potom že je to nanič a roztrhne sa to ihned.

dasa_, Pi, 25. 08. 2017 - 12:00

niečo je aj problém legislatívy, lebo sú veci, ktoré musíš zabaliť. A potom to kupujúci ľahko prenesú aj na ostatné.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama