reklama

Zrkadlo v spálni

Kamila , 13. 09. 2017 - 17:28

reklama

Bežne mnohé aktivity vykonávam v často nepredvídateľných záchvatových fázach. Nebolo tomu inak ani teraz. Upratovanie podľa Feng Shui, alebo len prečítanie zopár strán z knižky, ktorá mi už cez rok straší na poličke, ma konečne dokopalo vypratať aspoň poniektoré skrine. Keďže sa mi to málilo, hneď by som akčne riešila ďalšie veci, ako maľovanie obývačky na zeleno, konečne poriadny konferenčný stolík ... Život sa mi na(ne)šťastie postaral o inú zábavu ..., takže to všetko ešte chvíľu počká ...

Ale jednu záležitosť som ešte stihla poriešiť. Pri hľadaní nového miesta pre môj písací stôl som prelustrovala niekoľko knižiek o Feng shui. Zopár pravidiel mi utkvelo v pamäti. Napríklad, že nábytok by mal byť rozmiestnený tak, aby mohla energia priestorom voľne prúdiť ... Ak si to náhodou neviete predstaviť, ako väčšina členov našej domácnosti, v knižke to autor vysvetlil ozaj obrazne. Predstavte si, že chcete tancovať valčík , asi nie ten čo nás učili na tanečnej, čo krok to otočka, bo to by sme mali byty bez nábytku, ale taký ten pekný pomalý ... Hneď som pochopila, že konferenčný stolík v obývačke , je na nesprávnom mieste. Či, na správnom? Lebo nám zabráni tancovať po záplave lega Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

Keď tak spomínam, nad tým, čo si z  učenia Feng Shui ešte pamätám, okrem toho, že som celkom nepochopila živly ako drevo, kov, vodu ... Ale napríklad viem, že za dverami by nemalo nič zavadziať, mali by sa dať úplne otvoriť, aby mohla energia prúdiť do miestnosti. Žiadne ostré hrany nábytku by nemali smerovať do izby, na osoby, ktoré v nej trávi čas ... Oproti vstupným dverám by nemali byť schody, z postele aj od písacieho stol či šporáka by sme mali vidieť na ľudí čo prichádzajú do miestnosti. Nohy, keď ležíme  v posteli by nemali smerovať, do dverí, takto vraj vynášali mrtvých? No zbohom ... No ok, už končím, odborníčka zo mňa určite nebude. Ale kým sa konečne dopracujem k tým zrkadlám v spálni, veľmi sa mi páčili, slová jedného z autorov, jednej z kníh o Feng shui.  Najdôležitejšie vraj je, aby sme sa pri zariaďovaní bytu riadili vlastnými pocitmi a vkusom. A ešte jednou vetou som zaujala dokonca aj odporcov tohto učenia u nás doma: Vyrovnaný človek, bude pozitívny a vitálny v akejkoľvek domácnosti, aj vedľa rušnej štvorprúdovky a dome "naspak" .... Joj a na to najdôležitejšie pre mňa, som skoro zabudla, v byte by mal byť poriadok, aby v ňom mohla prúdiť energia Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Veru náročná úloha ...Hambím sa

Áno tie zrkadlá v spálni. Ja viem, asi aj vy viete, že tam nemajú čo hľadať ..., aspoň nie na dohľad z postele.  Zdôvodnenia sú rôzne, že sa môžeme zľaknúť vlastného obrazu, až po násobenie počtu zučastnených vrámci rôznych aktivít v posteliHambím sa, cez bránu do iných svetov až po dokonca odborné názory, že rôzne elektromagnetické polia sa môžu od zrkadla odrážať, násobiť .... No my máme v spálni dve zrkadlá, rovno oproti posteli, (pri našich nohách) Sú výplňou dverí na skriniach. Čo si ja pamätám z detských čias, zrkadlá zvykli byť z vnútornej strany dverí, žeby za socializmu voľakto riešil Feng Shui. Hambím sa Asi nie.

No dobre, nababrala som sa,  však sa ráno prebúdzam, viac dobitá, ako tam večer ľíham. Drahému som len spomenula voľajakú fóliu na tie zrkadlá, hneď ma zrušil. Ta som vytiahla zo skrine zabudnuté pareá, to čudo na plážPohoda, jedno ružové, druhé žlté Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe a prikryla nimi zrkadlá. MM musel mať obrovskú radosť, keď to ráno zbadal.Hambím sa Najprv som zakryla jedno, pred mojou časťou postele, ale keď zmena kvality môjho spánku bola minimálna, schovala som aj druhé zrkadlo. Je celkom sranda otvárať dvierka ..., lebo tie pareá držia len na dobré slovo.

Rozmýšľam či spím teraz lepšie. Ešte neviem posúdiť, lebo začala škola, mierne rodinné zemetrasenie a bez guarany, najnovšie aj nejakého taurínu, zeleného čaju a už aj voľajakej bylinky a ešte nejakých home minerálov .... ani z domu nevyjdem ... Bo tolko kilometrov čo som najazdila za minulý týždeň, ja spiaca krásavica ... Ale zdá sa mi, že spím lepšie, či som sa len rozhodla? Zabudla som  sa opýtať MM, on takému síce neverí , či sa zobúdza ešte sviežejší ako predtým...Úsmev Rozmýšľam, dokedy nám postačí takéto provizórne riešenie.

Dievčatá, zohľadňujete, zohľadňovali ste pri zariaďovaní svojho bývania, pravidlá Feng shui, aspoň niektoré, či sa len riadite vlastným vkusom a zdravým rozumom?Úsmev Máte v spálni zrkadlá? Spíte dobre? Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

PS: Zisťujem, že som úplne v poriadku, samozrejme okrem hlavy, Hambím saChichocem sa Znova som schopná písať dlho a o ničom. Chichocem sa


reklama


reklama

Evka1223, St, 13. 09. 2017 - 19:19

Nemám v spálni žiadne zrkadlo - ani vreckové Chichocem sa a na spánok sa nesťažujem. Mali sme kedysi dávno zrkadlo presne oproti postele ako výplň dverí skrine. Ex chcel dokonca zrkadlový strop....toto mu neprešlo....možno aj preto už je ex Veľký úsmev  Nevravím, že to nie je pekné, ale z nejakého mne neznámeho dôvodu som proste zrkadlo na strope nechcela. To na skrini bolo kompromisom a môžem povedať, že som zaspávala aj vstávala pohľadom do zrkadla a spánok som mala veľmi zlý, ráno unavená akoby som ani neodpočívala....netušila som vtedy prečo. Neskôr som pochopila. 

Ak sa inak nedá, stlmiť účinok zrkadla možno aj červenou farbou. Nakoľko je to spálňa, nemala by v nej byť červená farba (my sme mali červeno-čiernu posteľ !), ale malá stužka či drobný červený kvet alebo nálepka na zrkadle tlmí energiu zrkadla.

Ako dieťa mám veľmi silný zážitok so zrkadlom v spálni u starých rodičov....ocitla som sa na druhej strane....bolo to niečo neobyčajne silné a neskutočné. Dlho som to nedokázala pochopiť. Teraz už viem, ale v čase "boja" o zrkadlo na strope som vedela len jedno - nechcem ho tam. Ten zážitok nebol pre mňa strašidelný, skôr naopak, ale mal nebezpečnú dohru. Našli ma totiž v kóme. Oveľa oveľa neskôr som sa dostala k feng shui a jeho pravidlám a pochopila som silu energií. Niektoré praktiky dodržiavam a keďže môžem porovnať "pred" a "po" nie sú to bludy. Také sú moje vlastné skúsenosti nielen so zrkadlom. 

Toaleta by nemala byť blízko vchodových dverí, aby sa nesplachovala dobrá energia a neodišla prosperita domu a jeho obyvateľov. Kde máte WC-ko? Drvivá väčšina bytov má túto miestnosť orientovanú fakt pri vchode. Tí čo nemajú, z nezistených príčin netrpia núdzou....aspoň moje pozorovania to potvrdzujú. Hm.... čosi na tom fakt bude. 

Čo sa týka (ne)poriadku, tiež ho neviem dodržať ako by som chcela, ale snažím sa zbaviť starých nefunkčných vecí a minimalizovať všakovaké aj keď milé serepetičky v priestore. Pri vchodových dverách by mala byť žabka - stráži dom a láka prosperitu. Tá naša má ešte rezervy Chichocem sa, ale spokojná som Pohoda....len aby horšie nebolo.  

dasa_, St, 13. 09. 2017 - 19:26

to wc mi pripomenulo, že treba zatvárať poklop na wc. Takže u nás žiadne spory, či má byť doska hore alebo dole. U nás je wc vždy zavreté tou vrchnou doskou.Neviem jej prísť na meno :)

Kamila, Št, 14. 09. 2017 - 07:59

Waw, to si vážne mala až tak dramatický zážitok v detstve? Ako si to vysvetľuješ teraz?

Inak zrkadlo nad posteľ, to bu už teda musela byť riadna sila. To už by bolo ozaj o násobení ľudí .

Pri vchode žabka, musím si voľajakú zohnaťď, len takú čo prežije 7 mačiek. Chichocem sa Som si spomenula, na to čo som čítala o zrkadlách a číňanoch a ich zrkadlových vojnách, keď pri vchode zrkadielkami odrážali energie od nepríjemných susedov a tí to isté naopak ...Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

Na zatváranie, skúsim naučiť na začiatok seba, potom možno aj okolie.

Evka, nemáš skúsenosť s rušením vplyvu podzemnej vody pod domom? Lebo to je ďalšia oblasť ....

dasa_, St, 13. 09. 2017 - 19:23

nuž, takto ti poviem, písal sa rok 1999, január. Nejak zakapala ďaľšia moja známosť. Tuším som aj slzu vyronila. A zrazu som sa rozhodla, že presťahujem izbu v mojom byte. Zobrala som to tiež aj s maľovaním. A to sťahovanie bolo samozrejme ako dôsledok podobných kníh, ako čítaš ty. Možno dokonca úplne rovnakých. Tak som sa do toho pustila. A na konci februára za zrazu objavil niekto, kto sa o rok v máji stal mojim manželom.

Viem, že vtedy som to celkom presne počítala, požičala som si niekde aj kompas, aby som presne zamerala svetové strany., robila som nákresy.

Dnes sa tvárim, že už na to kašlem. Ale mám v obyvačke rovnako ako ty kanceláriu a teda, musím pozerať na dvere. To by som inak nebrala. Tým mojim pracovným stolom plus skriňami s dokladmi sa nám trocha zmenšuje priestor a tak na to úplne voľné prúdenie energie nemáme. Ale to spratanie nadbytočných vecí, to pociťujem ako uvoľnenie, zlepšenie stavu veľmi.

Kamila, Št, 14. 09. 2017 - 08:06

S tým novým partnerom, to je veru veľmi zaujímave. To si riešila, úplne štandardné feng shuej, či také špeci na privolanie priateľa. Bo aj o takom som počula, aj keď neviem či to súvisí s feng shuej. V spálni by malo byť všetko dvakrát to asi v každej a potencialnemu partnerovi ustlat postel, spravit miesto v skrini, v kupelni .... Úsmev

púpavienka, St, 13. 09. 2017 - 19:25
No pekne si to vyriešila. Ja som raz chcela dať priestor priateľke ktorá ma presvedčila že v byte musím mať všetko inak rozdelené, lebo u nás neprúdi energia a pod. Jaj, aj zrkadla sme pekne podavali na odražanie, aj všetko už bolo skoro podľa toho. Verte či nie, ale u nás sa začala bieda, začali sme sa veľmi hádať, každý bol nervozny, dokonca kocúr uhryzol paničku, teda moju dcéru. Všetci sme sa cítili ako dobití a začali sa nám diať dosť divné veci. Nahnevala som sa a rozhodla sa vymaľovať byt a zariadiť podľa seba. Ja som to nezvladla lebo som skončila total seknutá v nemocnici. Byt sme dali znovu do poriadku podľa nás a čuduj sa svete to naše feng fungovalo oveľa lepšie. Po rokoch som čítala nejaký článok, zrejme už nie takého utopistu ako to bolo v začiatkoch a on písal že človeku to vôbec nemusí vyhovovať a vtedy sa nemá trápiť a vytvoriť priestor podľa seba. Pamätám sa že ked mi dali v kancelárií stôl tak že som mala za chrbtom dvere do ktorých stále niekto vošiel, cítila som sa veľmi zle. Potom kolegu premiestnili do inej kancelárie a ja som už mala stôl tak že som videla aj na dvere z chodby aj na dvere ku šefovi. Tiež nerada sedím v čakarni v strede, nemám dobrý pocit hlavne ak je málo ľudí, vtedy potrebujem mať krytý chrbát a sadnem si ku stene a tak aby som viddela na dvere. Tak neviem, ale je veľa vecí ktoré sme vždy robili aj ked sme nevedeli o feng shui. Vždy som mala zrkadlo tak že som sa v ňom z postele nevidela, potom sme kúpili skrine a na jednej je zrkadlo. Už to neriešim, spavala som aj v druhej izbe kde zrkadlo nebolo a nemyslím že by to bol rozdiel v kvalite spánku, ak sa cítim dobre tak sa vyspím do ružová a vstanem skoro ráno, ak je zlá noc, bolia klby či iné tak sa stále budím a ráno vstanem ako zbitý pes, ledva sa vyterigám z postele. No a to sklopené sedátko na WC je pre mňa horor, neznášala som to nikdy a zrejme to ani robiť nikdy nebudem, nie je nič horšie ako v noci prispatá si sadnúť na zatvorené sedatko a už ledva držite. Takže u mňa toto dosť pohorelo. Dokonca som bola raz u jedných a oni si dali byt zariadiť odborníkom a veru veľmi zle som sa tam cítila a k niekomu prídete a cítite sa úžasne aj ked sa držal iba zdravého rozumu.
Kamila, Št, 14. 09. 2017 - 08:12

Však toto každému čo vyhovuje. Úsmev Nie je nutné riešiť všetko detailne, a ked je vsetko ok, netreba riesit nic, co som citala, tak skor v pripade, ze citis, ze nieco nie je vporiadku, tak energia byvania by mohla pomoct ..., len stale to musi byt v sulade s nasim citenim, zdravym rozumom ... Žijeme na Slovensku, nema zmysel aplikovat to co bolo aktualne pre stasu Činu, ale prispôsobiť si to pos vsojom. Inak dalsia zalezitost, su geopatogenne zony z vonkajsieho prostredia, podlozia, ktore sa uz tazsie ovplyvnuju...., rušia.

dasa_, Št, 14. 09. 2017 - 08:25

tak, tak, každá kultúra má svoje. A niekedy môže byť aj nebezpečené preniesť len tak niečo z jednej kultúry do inej.

mmch, minule som sa zamýšľala nad takými farebnými sklenenými guľami, čo bývali v dedinských záhradkách. Isto to malo aj inú funkciu ako plašenie vtákov.

púpavienka, Št, 14. 09. 2017 - 08:37

Oni vôbec neboli určené na odplašenie vtákov, v tom čase žiadne také nálety vtákov ani neboli. Zrkadlilo to slnečné lúče a celý dom sa kúpal v slnku, takže bol chránený. Vždy sa to dávalo do predzáhradky, lebo to bolo aj pekné a aj malo veľkú silu. Kvety umocňovali to kúpanie v slnku.

dasa_, Št, 14. 09. 2017 - 14:41

teraz mi napadlo, že kedysi vlastne v domoch nemohli byť ani rezané kvety.  Kvety mohli byť v záhradkách alebo rezané na cintorínoch Vraj odrezané kvety sú mrtve kvety, tak preto.

púpavienka, Št, 14. 09. 2017 - 16:02

No moja mama sa vydávala v 1940 a veru ked sme sa jej pýtali akú mala kyticu tak sa zasmiala a povedala že až jej najmladšia švagrina mala svadbu aj s kyticou, vraj na dedine kytice nikto nenosil. Nechcela aby sme rezali kvety do vázy. No a veru svadobné kytice boli dlhé roky iba umele. Tiež nerozumela prečo strihám kvety pre učiteľku do školy, ale teraz je rada ak dostane kyticu, vie sa z nej tešiť.

Tak niečo na tom bude.

Evka1223, St, 13. 09. 2017 - 19:42

To WC-ko je o zvyku. U nás je "dekel" stále zaklopený .....aj v noci viem, že ho musím zdvihnúť....žiaden problém. Väčší mám teraz ten, že sme kúpili taký ten samozaklápací.....tíško sa zaklopí, stačí len mierne doň drgnúť. Zabúdam na to inde a tak mierne drgnem a vlastne tresknem Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

dasa_, St, 13. 09. 2017 - 20:05

áno presne tak, všetko je o zvyku. ja mám obdobia, keď musím v noci aj 4x a nevidím v tom problém, lebo som tak zvyknutá

púpavienka, Št, 14. 09. 2017 - 08:27

Myslím že som už stará na zmenu, nedokazala som sa to naučiť ani pred 25 rokmi.

Inak dnes od 6 premiestňujem nábytok, niečo je vo vzduchu alebo som len veľmi tuho premýšľala.

púpavienka, Št, 14. 09. 2017 - 08:24

No ja tak rozmýšľam nad tým všetkým, nejako som už bola pred svitaním vyspatá. Ja som žila v dome kde boli izby veľké, všetok nábytok bol popri stenách, zrkadlo bolo iba malé nad umyvadlom v kuchyni, žiaden vodovod, žiadne WC v dome, nič také. Vlastne všetko bolo dobre a mali byť šťastní a bohatí a predsa sa striedali vojny, choroby a hlad. Si spomínam že takí najbohatší mali veru aj záchod v dome no stále boli bohatí aj stôl mali v prostriedku.

U nás stred izby bol na jedenie a prácu ale aj tancovanie. Ked sa išlo jesť a to aj na raňajky do prostriedku izby sa dala stolica a stolky. Stolica bola namiesto stola, bolo cca 1,5 m dlhá, nižšia ako stôl a aj užšia, stolky boli rovnakej dlžky ako stolica len boli užšie a nižšie, dávali sa z dvochstrán. po obede sa utrela stolica a dala ku stene na svoje miesto a pod ňou boli stolky. Stoličky sme vo veľkej pracovnej izbe mali iba dve pri stole pod oknom, inak bol stôl v paradnej izbe aj so stoličkami, aj skrine a postele a aj veľký toaletný stolík so zrkadlom. V tej izbe sme nebývali, bola tam vždy naskladnená výbava a nedeľné oblečenie, dve izby sme mali na spanie.

Vchod do domu sa v tom čase vždy riešil od hospodárských budov, nikdy nie od cesty, možno preto že sa nezamkynalo a ak áno tak kľúč visel na klinci pri dverách, to aby vedeli že nikto nie je v dome. Tiež je pravda že my nie sme východná kultúra ktorá  si predsa len priniesla niečo iné, takže by som to brala trošku s rezervou.

U nás je zlom v mojom dvore, stále som to chcela prehradiť a chceli sme rekonštrukciu robiť tak aby sme zmiernili. Spodná voda nám preteká popod kraj domu ale u nás všetkým, vraj celá dedina je nad podzemným jazerom, no a pred takými 8 rokmi začala voda udierať do domov tam kde nikdy, na kopcoch. U nás ked je v septembri prvý mráz tak mne zniči všetky muškáty a omrzne všetky kvety vo dvore ale susedia popod či nad nič, tých sa ten mráz ani nedotkne, ide to krížom cez záhradu a veru pol čerešne bolo úplne omrznutej a druhá polovica bola celkom v pohode. Myslím že všetko ma svoj význam a nie je náhoda kde bývame a ako.

dasa_, Št, 14. 09. 2017 - 08:31

u nás sa veľmi dlho stavali domy, ktoré nesmeli mať wc v dome. Tuším až niekedy v 50-tych rokoch sa objavili prvé. Ja si pamatam, ze este aj zaciatkom 70-tych rokov sa stavali domy a wc boli mimo. Uz tam sice boli kupelne, ale záchody museli byť inde.

 

púpavienka, Št, 14. 09. 2017 - 09:53

Po 1970 odrazu prišiel taký boom, celé ulice rovnaké, pozemky za facku, nenávratné pôžičky na dom ako aj kolaudačné a projektovali sa už domy aj s wc aj ked boli poschodové tak sa projektovalo jedno wc a jedna kúpeľňa, ale to už bolo všetko iné. Stavalo sa množstvo bytov ale aj domov, politici tvrdili že treba dať mladým možnosť na samostatné bývanie. Bolo to obdobie rozmachu.

Ja si ešte spomínam že som bývala v byte kde bolo wc a kúpelňa v strede bytu a ešte oddelené stenou, je množstvo takých bytov u nás ale nevšimla som si že by sa nám lepšie bývalo. Aj ked vstup som mala prenádherný a oproti dverám na chodbe bolo krásne veľké osvetlené zrkadlo. Nebolo tam okno ale mala som na dverach z vnútornej strany krúsnu tapetu, ktorá sa odrážala v zrkadle a vlastne som tým zabezpečila hojnosťaj zabranila vstupu zlého, no a predsa som nebola na tom nejako lepšie, práve naopak bola som veľmi chorá.

dasa_, Št, 14. 09. 2017 - 10:41

ono robiť pokusy na ľuďoch je ťažké. to už potom len k mengelemu a jeho pokusom na jednovaječných dvojčatách by sme sa dostali.

Myslím tým, že ťažko vyhodnocovať, či niečo pomohlo alebo nie, keď vlastne nevieme, čo by sa atalo bez toho.

A tie 70-te roky, to máš pravdu, tam spadajú vlastne prvé obrovské sídliská, ktoré sa začali stavať. Aj keď teda, oproti dnešným ti e boli projektované aj s určitou dávkou rozumu. Pokiaľ sa dalo.

mmch, dnešná móda satelitných mestečiek, kde sú celé rady ulíc jak keby tie domy vychádzali z kopírky, to je skoro to isté. Len nie nastojato, ale naležato....To nie je bývanie na dedine, o ktorom mnohí snívajú. Je ale pravda, že podobne ako paneláky, aj toto mnohým vyhovuje. Teda nekritizujem to, iba konštatujem. Sama vlastne v takom podobnom dome panelákového typu bývam

eva m, Pi, 15. 09. 2017 - 09:20

feng šuju nerozumiem a ani sa o to nepokúšamMrkám. Dom sme si zariadili podľa našich predstáv, s pomocou bytovej architektky. Dotvárame si ho priebežne, žiadne veľké zmeny nerobíme, v tomto smere mám rada stabilitu. Jo a v spálni máme veľké zrkadlo v rámci vstavanej skrine, presne oproti mojej posteli. Večer, keď idem spať, sa sama sebe pozdravím, že čau moja, dobrú nocMrkám . Problémy so spánkom mi spôsobuje manželovo chrápanie, nie pohľad do zrkadla.

luciet, Ne, 26. 11. 2017 - 17:20

feng shui spálni v nie je až také náročné, hoci samozrejme všetko záleží od priestoru, ktorý je k dispozícií.. avšak vymaľovať na správnu farbu a vyvarovať sa niektorým "zbytočným" prvkov v spálni môžete v akomkoľvek byte - či je malý alebo veľký :-) 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama