reklama

Kravské mlieko: Alergia a histamínová intolerancia

Dzeny , 18. 09. 2017 - 09:37

reklama

Dlhé roky som žila v tom, že mám alergiu na kravské mlieko, lebo som sa po ňom vyhádzala ako taká pubertiačka. Začiatkom roka som sa konečne dokopala k alergologičke, ktorá mi zistila kadejaké alergie a miernu histamínovú intoleranciu, ale alergiu na kravské mlieko ani na laktózu mi nezistila.

Keď som sa pýtala ako je možné, že mám po mlieku strašné vyrážky, tak mi povedala, že to nespôsobuje mlieko tako také, ale histamín. Čím trvanlivejší výrobok, tým horšie pre mňa. Vraj mám skúsiť mlieko priamo od kravy, ak mám takú možnosť.

Tak som cez víkend kúpila liter mlieka v automate na Liptove, prevarila som ho, vypila som večer deci na skúšku, nič sa nestalo. Ráno som si dala deci do kávy (kávu by som tiež nemala piť, ale to zatiaľ nezvládam:)) a hádajte? Nič sa nestalo.

Takže mlieko môžem a som za to vďačná. Neviem síce kde budem zháňať čerstvé mlieko, lebo, lebo väčšinu automatov v Bratislave zrušili, ale je to pozitívne zistenie:) 

Nemáte tip na nejakého dodávateľa alebo predajňu kde dostať nepasterizované čerstvé kravské mliekov v Bratislave? 

 


reklama


reklama

púpavienka, Po, 18. 09. 2017 - 11:39

Ja mlieko môžem a dokonca môžem aj kúpené ale čerstvé, mlieko ani domáce nepreváram lebo nemám rada varené mlieko a kakao nemôžem dokonca ani bielu kávu.

púpavienka, Ut, 19. 09. 2017 - 11:08

Dzeny tak akurát som prišla k informácií že v Moste pri Bratislave v jednom RD na vrátnici predávaju denne od rána do večera, vraj je veľmi dobre.

Dzeny, Ut, 19. 09. 2017 - 12:58

púpavienka si super! Ďakujem:) hneď som si to vygooglila:) ak by mal niekto ďalší záujem, tu je info. nemám to úplne po ruke, ale tak nepotrebujem mlieko každý deň, však:) 

púpavienka, Ut, 19. 09. 2017 - 13:19

Surové mlieko sa da aj zamraziť a vydrží aj niečo v chladničke a ked nie nechaj skysnúť a máš veľmi dobre a kvalitné mlieko, nehovoriac o tom aký je z neho tvaroh. Skysnúť treba nechať v chladnom ale nie v chladničke.

Dzeny, Ut, 19. 09. 2017 - 15:22

No, to sa trochu bojím, lebo práve tie veci, čo zrejú a kvasia mi robia zle. Ale možno to bude ok. Určite vyskúšam:) 

Evka1223, Ut, 19. 09. 2017 - 17:17

Kupujem raz za týždeň mlieko od farmára u nás v dedine. Vlastná skúsenosť: 3 dni vydrží v chladničke bez zmien (nepreváram ho). Po 3 dňoch začína kysnúť, tak ho nechám voľne v kuchyni úplne skysnúť a robievam z neho tvaroh. Je výborný.

Prevarené mlieko vydržalo dlhšie, ale ak som ho nespotrebovala, tvaroh z takéhoto mliečka nebol dobrý, bol horkastý......takže tak. Srvátku uchovávam v chladničke a popíjam. Kto by nevedel o srvátke tu je viac  http://plnielanu.zoznam.sk/c/3708/mliecna-srvatka-spoznajte-zabudnuty-poklad-nasich-starych-mam  aj s návodom na výrobu domáceho tvarohu.

Čistý tvaroh dávam aj mojej fenke....znáša ho dobre, veľmi jej chutí a má z neho peknú lesklú srsť ... fešanda Úsmev 

Boyle, St, 20. 09. 2017 - 07:40

Čerstv´mlieko z vlastného veterinárne kontrolovaného chovu predáva Stredná škola poľnohospodárska v Trnave (pre záujemcov z okolia), automat je  priamo vo vstupe do budovy. Vchod je prístupný autom. Keďže mlieko je bez ďalšej dopravy a pravidelne doplňované, vydrží bez prevárania 5 dní v chladničke. Kupujeme ho roky, je skvelé. 

Ak sa mlieko prevarí, alebo pasterizuje, zničia sa kultúry pôvodných mliečnych kvasiniek, kvasenie je s divokými kultúrami, podobne ako pri  kúpenom pasterizovanom mlieku, pričom sa vytvára aj viac CO2- vrecká s kúpeným mliekom boli po skysnutí na prasknutie nafúknuté. 

 

púpavienka, St, 20. 09. 2017 - 07:53

áno, súhlasím s Boyle, neprevarené je najzdravšie kvôli tým kultúram. Ja nemôžem žiadne probiotika ani minerály a nič také a na gastre mi povedal - tolerujete mlieko a tak si vyrobte vlastný jogurt nakoľko mate domáce mlieko a mate tu najlepšiu a úplne bio kultúru. Ja zvladam kyslé mlieko a jogurty lepšie ako mlieko, mlieko mi nevadí piť čisté ale s vločami mi robí problém ale biely jogurt s vločkami  jem každé ráno. Minule som sa pomýlila a v rýchlosti zobrala biely jogurt odtučnený, ja som mala z neho tak otrasnú hnačku že som sa nevedela z wc odlepiť a to skoro celý deň. Takže čo je to za sajrajt? Zatiaľ zvládam jogurty od dvoch výrobcov zvolenský a bánovský, nemôže byť ovocný lebo v džeme sú konzervanty, skúsila som bánovecký bez ečiek - celkom fajn takže snád sa aj naši výrobcovia zamyslia že namiesto kvantity by stačila kvalita.

Evka1223, St, 20. 09. 2017 - 15:30

Gitka, ovčie mlieko, bryndzu a  výrobky z pravého ovčieho mlieka si neskúšala? Tam je tiež veľa prospešných kultúr pre náš tráviaci trakt.

púpavienka, St, 20. 09. 2017 - 16:15

Bryndzu zvladam s menšími reakciami len nemôžem každý deň a nie každú bryndzu. Nikdy som nemohla žinčicu aj ked bol brat bačom, mlieko ovčie ma nútil piť môj otec, bolo veľmi sladké a husté.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama