reklama

Kanelbullar

Pridal/a balalajka dňa 04. 10. 2017 - 08:56 - Recepty balalajka
Kanelbullar, Koláče, recept, balalajka

balalajka


reklama

Typické švédske kysnuté krehké úžasné škoricovo mandľové kolieska či guľky

Ingrediencie
42 gramov droždie
2 decilitre mlieko
570 gramov hladká múka
1 čajová lyžička soľ
5 gramov kardamóm mletý
90 gramov kryštálový cukor
110 gramov maslo
1 kus vajce
1 balík marcipán
150 gramov maslo
3 čajové lyžičky škorica
Na potretie:
1 kus vajce
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Do vlažného mlieka rozdrobíme kvasnice. Do väčšej múky preosejeme múku, pridáme soľ a dobre pomletý kardamon. Spolu premiešame a pridáme vajíčko, mliekovo kvasnicovú hmotu ( možno nám už kvasnice začali kvasiť, možno nie, neriešime, kysnúť sa bude aj potom) a kryštálový cukor. Ja som začala miesiť varechou, ale prešla som na hnetenie rukou. Keď už vyzerá cesto že už je spojené, pridáme maslo a poriadne premiešame, aby sa všetko spojilo do krásnej voňavej hmoty, ktorá sa odliepa od stien misy.

Prikryjeme a necháme v teple kysnúť.

Marcipán si rozmiešame s maslom a škoricou do hladka.

Po 30min nám cesto nakyslo a môžeme pokračovať.

Rozdelím tak aby sa nám dobre s ním pracovalo - ja som mala 2 časti.

Tu niekde zapneme rúru na 250 stupňov. Chichocem sa

Vyvaľkáme na 3-5mm, polovicu natrieme mandľovo škoricovou pastou a prikryjeme nenatretou polovicou. Nakrájame na 1-1,5cm pásiky a okolo prstou stočíme ako keď navíjame klbko. Koniec cesta nejak zašmodrcháme a urobíme guličku. Moje mali veľkosť kriketovej loptičky. Ukladáme buď na neprilnavý pekáč, alebo na plech s papierom na pečenie. Necháme aspoň 30 minút postáť kým nepodkysnú, potrieme rozšľahaným vajíčkom a malo by sa posypať perlovým cukrom ( to je to, čo neni na obrázku ale vyzerá to ako kryštalický soľ Veľký úsmev).

A dáme piecť.

A čul - div a zázrak - na 250 stupňov na 8-11 minút. Ja som piekla prvý plech 11 minút a druhý 10. Viac NETREBA!!! Obetavo som večer ešte za horúca testovala na 5 koláčikoch, či netreba. Ani jedna testovaná vzorka nevykazovala známky nedostatku pečenia Váľam sa od smiechu po podlahe .

DOBRÚ CHUŤ!!!

Výnos
24 Porcie
Celkový čas
2 hod, 40 minút
Čas prípravy
2 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

balalajka, St, 04. 10. 2017 - 14:31

Hej hej - vyhodilo mi tvoj recept, keď som nahrala svoj. Veľmo podobné sú.

Ja flirtujem s tým, že miesto marcipánu načápem kakao. Budú také čokoládové - to moje decká môžu... no len čo na to Švédi povedia Hambím sa

anjeli, St, 04. 10. 2017 - 18:31

Veď im nebonzneme, tak môžu Švédi kľudne spať Veľký úsmev

dan-cula, St, 04. 10. 2017 - 19:34

a to som dnes čítala,že aký je cukor návykový a v duchu som s ním sekla..len dovtedy kým som nešla pre suroviny do špajze a mandle nemám-nevadí zajtra upečiem a s cukrom sa rozlúčim keď dojeme...ako hovorí moja známa radšej tučná a veselá ako chudá a protivná(nervozna od hladu =nervy neobalené)Torta

balalajka, Št, 05. 10. 2017 - 05:58

Veľký úsmev

Poďme sa baviť o cukre - dám diskusiu.

Prešla som si všeličím - od 97kg smeru dolu na 70kg (v čase po operačnom zákroku veľmi krátkodobo ešte menej). Pri výške 180cm tá spodná hranica bola málo.

Stravovala som sa nezdravo, zdravo, lowcarbovo, vysokotukovo, vysokoproteinovo ... všelijako. S výnimkou ale obdobia, keď som si išla za svojim, teda že CHCEM dať dolu nejaké kg, tak mi koláč nikdy neublížil.

Dúfam, že chutili. Mrkám

Dzeny, Št, 05. 10. 2017 - 09:27

Milá, balalajka, ja ti ďakujem. Vonku je nejako smutno a tuto na mňa dýchlo teplo škoricového koláča:) Hneď mám krajší deň:))) 

balalajka, Št, 05. 10. 2017 - 10:28

Drahá Dzeny - nie je zač. Oplatila si mi to rovnakou mincou. Dýchať sa bude aj u nás - v sobotu je na pláne druhá dávka. Miznú rýchlosťou blesku. Švédom sa nečudujem.

Ale uvažujem -. ten perličkový cukor, čo nemám majú v Bratislave ... VRAJ. Asi ešte bude 3 dávka v nedeľu večer Veľký úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama