reklama

A znova o knihách

Pridal/a dasa_ dňa 07. 10. 2017 - 11:15

reklama

O knihách sa tu myslím bavíme celkom často. Minimálne prd Vianocami.

U nás sme zaviedli taký zvyk, že vždy píšeme Ježiškovi, aké knihy by sme radi. A potom sa 24. odpájame a čítame. Kľudne dve, tri knihy naraz. Užívame si to.

Ja si vždy aspoň pol roka dopredu vyberám, čo by som chcela. Knihy prečítam a potom zvyčajne putujú. Niektoré si nakoniec nechám, čítam opakovane. Niektoré darujem, občas sa mi niečo z túlačiek aj nevráti.

Čítam priebežne aj cez rok a to, čo mám pripravené na čítanie je na viacerých miestach. Aj na nočnom stolíku. Veď to poznáte, taká malá milá pyramídka. Občas sa to preukladá, keď sa upratuje, inak tam čakajú na svoju príležitosť.

V sobotu som na tom stolíku začala niečo čítať a zrazu som natrafila na knihu o Taliansku. Román. Také mám rada. Ale nič mi to nehovorilo. Otvorím a čítam koniec - nič. Prebal nič, rovnako ako začiatok a stred. Prečítala som pár stránok a stále netuším, čo to je. Teda po pravde, samozrejme tuším, o čo v tej knihe ide. Ale iba tuším.

Tak som začala pátrať. Veď máme doma na všetko tabuľky a zoznamy. A ona tá kniha nie je na mojom stolíku od posledných Vianoc. Je tam ešte o rok dlhšie. Naozaj nechápem, čo sa stalo, jak je možné, že unikla mojej pozornosti?

Priznám sa, že najskôr som sa podozrievala, že je to pamäť. Že proste čítam a čítam a netuším, čo. Ale prísnym skúmaním som zistila, že nie, táto kniha bola nedotknutá.

Super je, že mám zase chvíľu čo nové čítať. A druhá super správa, že to ešte nie je s tou mojou pamäťou až tak tragické.

No a rovno to využijem - máte nejaké nové tipy na knihy? Niečo vhodné pre ženy? Nechcem strašiť, ale myslím už na Vianoce Úsmev


reklama

reklama

Tuti, So, 07. 10. 2017 - 13:27

Ja kupujem knihy len výnimočne. keďže v rodine čítam iba ja, dcéra číta v angličtine a to zasa ja nezvládnem. Ak ma niečo zaujme z noviniek, tak chvíľu počkám a kniha sa objaví v knižnici, áno, možno staromódne , ale chodím do knižnice. Naposledy mi padla do oka Najlepší rok tvojho života od CH. Lucasovej, inak, myslím si, že každá knha je vhodná pre ženy..

 

dasa_, So, 07. 10. 2017 - 13:58

Aj my chodíme do knižnice, hlavne manžel, ale nestačí nám to. Jednak na zaujímavé knihy je občas dosť ťažké naraziť. A potom, sú knihy, ku ktorým sa vraciam opakovane, nevadí mi čítať to, čo som už čítala. Tie mám rada doma, vždy poruke. Ale je pravda, že sme už tiež obmedzili nákup kníh. Hlavne z "kapacitných" dôvodov. Nemáme to kam dávať, respektíve nechcem, aby nás vytlačili

Iwa, Ne, 08. 10. 2017 - 21:28

No, moja pyramídka už musí byť na zemi pri posteli z bezpečnostných dôvodov Chichocem sa Tiež si robíme zoznam pre Ježiška... na mojom sú tieto knihy:

  • Fredrik Backman: Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa - čítala som Muž menom Ove a bol to super čítanie
  • chýbajú mi nejaké knihy od  Roberta Fulghuma - napr. Poprask v Sýrové uličce. Jeho textíky si čítam často, občas sa mi len tak vynoria v pamäti...
  • Jeanette Winterson: Vianočné dni - ďalšia sviatočná kniha, ako sú Vianočné mystérium, Vianoce s Annou, Kočičí Vánoce... tieto knihy vyťahujem už koncom novembra, niekedy si čítame nahlas všetci.

A potom budem čakať, aké tipy sem dajú ostatné dievčatá Úsmev Voľakedy som čítala pravidelne denne po troškách, Teraz čítam nárazovo, pár dní niekoľko hodín v kuse, radšej nejdem spať, ale som schopná dočítať knihu za pár dní a potom pauza aj 1-2 mesiace, maximálne nejakú poviedku sa noviny na internete prečítam.

dasa_, Po, 09. 10. 2017 - 08:50

Po tej babičke sa asi pozriem.

Niekde som čítala o Bill Gatesovi, že si berie raz do roka dvojtýždňovú čítaciu dovolenku. Nerobí nič iné, iba v kuse číta. Celkom sa mi to pozdáva, len teda, obávam sa, že dva týždne, to by sa mi začalo zlievať, čo som prečítala. A niektoré knihy si celkom rada vychutnám, pekne pomaly.

 

Kamila, Po, 09. 10. 2017 - 07:36
Uz som tu spominala Elenu Ferante a Jej Genialnu priatelku a spol, odvtedy uz radsej necitam, ale mam pred spanim jeden serial na Netflixe ;)
margesimpson, Po, 09. 10. 2017 - 10:09

ja sa priznam, ze velmi takej zenskej literature neholdujem. ALE aj napriek tomu sa nasli tituly, ktore ma svojou anotaciou zaujali, pripadne mali velmi pozitivny ohlas od recenzentov. A na take mam specialny zoznam, z ktoreho vam nieco podsuniem. Mozno zaujme. Takze vysostne zenske romany podla mna, ktore vsak nie su "lacne":

Karen Joy Fowler Všichni jsme z toho úplně na větvi

https://www.martinus.sk/?uItem=203693

Petra Dvorakova - Site

https://www.martinus.sk/?uItem=232231

Celeste Ng - Vse, co jsme si nikdy nerekli

https://www.martinus.sk/?uItem=225317

Ruta Sepetys - Sul more 

https://www.martinus.sk/?uItem=212531

Jan Koubek - Matky

https://www.martinus.sk/?uItem=140479

Jiri Hajice - Rybi krev

https://www.martinus.sk/?uItem=125879

Lenka Hornakova Civade - Marie a Magdaleny

https://www.martinus.sk/?uItem=264413

Joanna Batorova - Piskovy vrch

https://www.martinus.sk/?uItem=200012

A pre tie co maju radi Backmana, ma novy roman

https://www.martinus.sk/?uItem=259093

A kto nestihol precitat minuly rok, Zitkovske bohyne urcite odporucam vsetkymi desiatimi!!!

https://www.martinus.sk/?uItem=106395

dasa_, Po, 09. 10. 2017 - 10:23

Jaaj, vďaka za zoznam, rada sa nechám inšpirovať. Ani jedna kniha mi nič nehovorí.

Teda, okrem tých Žítkovských bohýň. Počúvala som audioknihu pri ceste autobusom z Prahy. A musím povedať, že som to nezvládla. Musela som to vypnúť a aj tak by bolo z toho dosť zle. Dokonca teraz, keď pravidelne chodím okolo tých miest, odkiaľ je to písané, tak mám veľmi nepríjemný pocit. Čo najrýchlejšie odtiaľ preč. Asi som to moc prežívala. Takže to je možno pre knihu aj dobré vysvedčenie. Len teda, toto nei je pre mňa. Ale viem, že svojích čitateľov si to iste nájde.

balalajka, Po, 09. 10. 2017 - 10:10

Fredrik Backman: Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa je doma od minulého Ježiška. Nejak mi nesadla, resp. bolo také blbé obdobie, že VTEDY mi nesadla - na jeho Brit Marii som ale frčala z jari - velice sa mi ľúbila. Tak sa ešte k babičke vrátim. Keby si nezohnala - máš ju u mňa v piramídke odloženú.

Mňa za posledný rok najviac zaujal Evžen Boček - jeho Denník kastelána a "Aristokratka" na pokračovanie - no to je fakt čítanie na vianočné doobedie a poobedie. Zlupnem aj s majonézovým šalátom. Len bacha na smiech - aby ten šalát neskončil niekde na fotelke.

 

Teším sa aj ja na vychytávky od dievčat.

margesimpson, Po, 09. 10. 2017 - 10:24

Ale anooo, Evzen Bocek, to bola riadna sranda :D

dasa_, Po, 09. 10. 2017 - 10:25

no tuším sa po tom Bočekovi idem rovno rozhliadnuť.

 

Mmch, mám Piknik v Provance, ak ešte stále na takom fičíš. Len som ho aktuálne požičala :)

lienka, Št, 12. 10. 2017 - 13:14

ste ma navnadili, som si dnes po rokoch bola obnovit čitatelsky preukaz do knižnice

Dzeny, Št, 12. 10. 2017 - 13:18

Dasa, už si tú knihu spomenula v nejakom komentári, ale neviem, či si ju aj čítala - Päť jazykov lásky od Garyho Chapmana. Je to veľmi dobré, aj keď mňa príšerne ale naozaj príšerne rozčuľoval ten prihlúply americký štýl písania. Niečo bol aj dosť chabý preklad, ale inak tá pointa je jasná a dobrá. 

dasa_, Št, 12. 10. 2017 - 13:26

Mám ju rozčítanú na nočnom stolíku. Aj mne sa to zdá výborné. Dokonca som sa pohrávala s myšlienkou, či tu o tej knihe nenapísať viac. Lebo teda, fakt sú tam výborné veci.

Len niečo mi trochu na tom vadilo, asi tá americkosť, ako si to nazvala. Len preto to nie je ešte dočítané. Ale polepším sa. Hneď ako dočítam môj dva roky starý vianočný darček :)

Dzeny, Št, 12. 10. 2017 - 15:35

Ja som ju tiež ešte nedočítala. Hneď som sa otestovala, chlapa som otestovala. Vyšlo nám presne to, čo som čakala, takže nič šokojúce. Potom som si teda prečítala tie časti, ktoré sa nás týkali a už som sa na to vykašľala. Je to ale fajn kniha:) Akurát neviem ako mám do života preniesť tie rady, ktoré mi pán dáva. Lebo si fakt neviem predstaviť, že tomu svojmu chlapovi budem hovoriť: Ty si taký silný, múdry, šikovný, krásny....:DDDDD 

dasa_, Št, 12. 10. 2017 - 15:53

ja som otestovala iba seba, okamžite som si uvedomila, že ja potrebujem neustále slová uistenia :) A nielen doma, vlastne všade. Aj tu :D

K manželovi som sa ešte nedostala. Vidím ale veľký prínos pri výchove detí. Vlastne tam som sa o knihe dozvedela prvý krát. Je fakt, že každé dieťa potrebuje niečo iné. A je fantastické, ak to rodičia a všetci okolo dokážu vycítiť. A nebodaj keby niečo podobné oznali aj učitelia v školách... No, dočítam :) Zrovna včera mi spadla. Zrejme aby na seba upozornila.

Vladi, Pi, 13. 10. 2017 - 09:27

Ahojte....neda mi nereagovat a podelit sa ....knihy su u nas VSADE (labyrinty, kominy,barikady...v kuchyni, v obyvacke, na schodisku, na toaletach, v izbe pre hosti, v detskych izbach....vsade...ich pocet presne neviem odhadnut....neprehanam, ak poviem okolo miliona....:-)...nechvalim sa, som len hrda, ze mame taketo ozajstne kralovstvo knih od vymyslu sveta (sice roboty ako na kostole, ale to nasinec musi vidiet, neda sa opisat)....aby som to uviedla na spravnu mieru...pred dvoma rokmi som sa rozhodla radikalne zmenit svoj zivot (bol najvyssi cas)....zbalila som kufre, deti, nasich kocurov a odisla za svojou laskou vzdialenou 1200km....dnes si zijem svoj sen..mam svoje vlastne knihkupectvo...je to krasa, romantika ale aj riadna drina....milujem knihy, ich vonu, obal, obsah....momentalne citam biografiu Roberta Hosseina ("Peyraca v Angelike"), roman Môj otec je zena v domacnosti od Saphia Azzeddine; na mojom nocnom stoliku nesmu chybat knihy o hubach, zahradkarceni, "kreativne" knihy, a potom....stale som nedocitala Bukowskeho a Satinskeho Listy Olge.....a  mojou vasnou su kucharske knihy, ktore zbieram, hromadim, listujem...len z nich nevarim....Chichocem sa

dasa_, Pi, 13. 10. 2017 - 18:27

je vždy úžasné, keď sa niekto takto najde v tom, čo robí. Blahoželám ti, je to fantastické.

A tú zbierku kucharských kníh máš nejakú väčšiu? Aj ju dopĺňaš? Lebo aj ja som svojho času niečo také robila a teraz sa toho poamličky zbavujem. Tak keby si nahodou chcela, možno by sa u mňanašlo niečo také, čo nemáš

Vladi, Pi, 13. 10. 2017 - 21:24

Dakujem, Dasa, uprimne...treba povedat, ze to nie je vzdy lahke....mam starosti ako vsetky ine zeny....casto sa stretavam s nazorom, ze ked zijem vo Francuzsku a mam knihkupectvo, som bohata...to vobec nie...je to len druhy rok a vsetku zaciatky su tazke....moje bohatstvo spociva v tom, ze zijem svoj sen, hoci sa kazdy den borim s problemami....ale podme ku kniham....kucharskych knih mam slusnu zbierku...to znamena asi 1000:-)....hlavne medzinarodna kuchyna, to ma fascinuje a milujem fotografie v nich...velmi si cenim tvoj postoj a prispevok...a velmi sa mi paci tato stranka....SrdceKvietok

 

Kamila, Pi, 13. 10. 2017 - 20:25

Waw, odvážne si ty žieňa. Áno Niet nad plnenie si snov a knihy, nádhera ... Nech sa darí.

Vladi, Pi, 13. 10. 2017 - 21:38

Dakujem, Kamila....na zaciatku to bolo a je stale tazke, riskla som vsetko, zavrela dvere a "presunula so do inej dimenzie"..je to iny zivot a svet...celkovo sa tu inak zije....iny zivotny styl...ale to je namet do inej rubriky:-)...."vyuzijem" tento krasny prispevok....kedze mam knihkupectvo s knihami vo Francuzsku, vsetky knihy su vo francuzstine a vy ste ma tak prijemne "prijali", ak by niektora "nanicmama" potrebovala "nejake francuzske" knihy...som k dispozici (nikdy clovek nevie),.....nehovorim o  predaji a peniazoch, pripadne reklame....len rada pomozem .....aj ja som po 18 rokoch "francuzstinu" oprasila, nazberala odvahu a som "tu"...ponukla som (ako dar) rozne encyklopedie, knihy asi vsetkym bilingvalnym skolam na Slovensku, charitativnym organizaciam, nikto nemal zaujem a ani nikto neodpovedal....ale clovek nikdy nevie...:-)... Srdce

 

 

Kamila, Pi, 13. 10. 2017 - 21:45

Ako zvladas komunikaciu vo francuzstine? Predaj knih francuzkych nie sranda. Úsmev

Vladi, Pi, 13. 10. 2017 - 22:08

Prvy rok to bolo tazke, moj drahy mal knihkupectvo uz predtym, ale on sa prevazne specializuje na zberatelske kusky, spociatku som mu pomahala, ale najma som "tu"bola pre mojich chalanov, ktori po francuzsky vedeli povedat len "ano, nie a dobry den"....a po roku som sa zaucila a zacala citit, ze aj ja sa chcem realizovat, nechcem byt zavisla na nom a knihy boli vzdy mojou vasnou, (16 rokov som bola ucitelkou)..(napokon takto sme sa aj spoznali) a zalozila som si moje malicke knihkupectvo...Francuzi miluju knihy, odmalicka ucia deti milovat knihy, umenie a historiu...co sa mi nesmierne paci...a tak sa trapim....Srdce

 

dasa_, Pi, 13. 10. 2017 - 18:28

jááj, tak ja som dnes v obchode objavila ďalšiu knihu o upratovaní - a teraz sa vo mne bije snaha o minimalizovanie vecí a chuť si zase prečítať trochu teórie Veľký úsmevVeľký úsmev

Alena7, Ut, 17. 10. 2017 - 08:55

Dobre namety , kocky. Dakujem, pohladam ....Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama