reklama

Hokaido koláč

Pridal/a balalajka dňa 22. 10. 2017 - 19:48 - Recepty balalajka
Hokaido koláč, Koláče, recept, balalajka

balalajka


reklama

Mega sladký, mega šťavnatý a mega dobrý jesenný koláčik pripomínajúci trochu perník z tekvicového pyré.

Ingrediencie
250 gramov polohrubá múka
1 kus prášok do pečiva
1 čajová lyžička sóda bikarbóna
1 čajová lyžička soľ
1 čajová lyžička škorica
2 čajové lyžičky korenie na tekvicový koláč
240 millilitrov olej
4 kusov vajce
200 gramov hnedý cukor
100 gramov kryštálový cukor
425 gramov tekvicové pyré
1 čajová lyžička vanilkový extrakt
  biela čokoláda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

No - vyšší dífčí jelikož nežijeme tam, kde bežne zoženieme pôvodné potraviny.

1/ Vanilkový extrakt - ja si robím vlastný tak, že vanilkový struk rozrežem, vnútrajšok použijem do nejakého iného koláču a zalejem bielym alkoholom (vodka, gin). Uložím na tmavé miesto a po dva týždne keď si naň spomeniem pretrasiem. Po dvoch týždňoch bude použitia schopný.

2/ Tekvicové pyré - neviem, či u vás zoženiete, ja som ani nepátrala - rýchlejšie si ho doma spravím ako po obchode budem hľadať. Úsmev ... tekvicu (na pečenie alebo hokaido) umyjeme, rozkrájame na kusy a dáme piecť na 180stupňov na cca 30 minút. Vychladnutú rozmixujeme - z tekvice na pečenie ja dávam preč aj šupu, hokaido nechávam tak ako ju pán Boh stvoril a ona sa upiekla.

3/ Korenie na tekvicový koláč je vlastne korenie muškátový kvet, hrebíček, nové korenie a zázvor. Trochu pripomína naše perníkové korenie. Kto chce použije perníkové, kto chce, namieša si vlastné. Žiadna vysoká škola. Mrkám

Keď sme sa trpezlivo prehrýzli predprípravou, ktorá našim kolegyniam zo západu odpadá, lebo všetko majú v polotovaroch, až na tú bielu čokoládu všetko zmiešame dokopy, vylejeme na plech s papierom a dáme na 160 stupňov piecť na 40 minút. Skúška špáradlom povinná. Po vychladnutí potrieme bielou čokoládou a pre efekt a návštevu môžeme poukladať ešte čoko kvietky či niečo iné pekné. Papáme s mierou, lebo koláč je mega sladký a mega aj mastný. Na budúce by som ja ubrala trochu z toho oleja - asi urobím zdravšiu verziu, i keď asi nebude taká pekná, šťavnatá a mäkká. Jeden koláčik snáď nikomu neublíži. Vyplazený jazyk

Výnos
1 plech
Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

M.á.r.i.a, Po, 23. 10. 2017 - 07:56

Vyzerá to super mňamka, korenie si robievam doma také isté lebo ho používam aj do perníkov, ešte k nemu pridávam badián a meliem na starom kávovom mlynčeku (vydrží od Vianoc do Vianoc Chichocem sa,potom robím nové ).

balalajka, Po, 23. 10. 2017 - 09:41

Ono presne pre to korenie veľmi pripomína perníky aspoň mne. Je to také "blondíz" Veľký úsmev.

Ako skladuješ to korenie? Nevyprchá?

M.á.r.i.a, Po, 23. 10. 2017 - 10:11
Mám ho v malej sklenenej flaštičke a zavretú víčkom. Nevyprchá ja si do neho rovno pridávam aj škoricu. Používam ho napr. do hruškových, slivkových či makových plniek.
Dzeny, Po, 23. 10. 2017 - 09:21

balalajka, díkes:) Akurát som dumala čo s hokaido, lebo polievka je super, ale už ma trochu nudí. Pečená tekvica super, namiesto krumpľov, ale jem to iba ja. Takže koláč je fantastikuš nápad, akurát musím zatajiť, že je z tekvice. Lebo u nás potom prebiehajú debaty typu:
Aký fajný kalerábik.
To je cuketa.
Fuj.

balalajka, Po, 23. 10. 2017 - 09:40

U nás bola debata:

Dal by som si niečo sladké. Nemáme?

Máme. Toť celý plech.

Nejaký divný je.

Ako perníček - daj si.

Divný je, bledý. Čo tam je?

Nič, neni tam len kakao - daj si. Aspoň skús!!!!

Hmmmm - dobré je to. Čo tam je ... NIE! Nehovori m mi to mami - stačí, že je to dobré. Veľký úsmev

Inak, chystám sa urobiť o tekvici toho viac - je sezóna a akosik sa mi zdá u nás podceňovaná s receptami. Už som našla asi 40 receptov čo stoja za vyskúšanie Veľký úsmev ... Do Vianoc sa utekvicujeme.

dasa_, Po, 23. 10. 2017 - 09:43

 na okraj - hakaido vydrží dosť dlho, niekoľko mesiacov určite. Nemusíš hneď spotrebovať. Ale koláč samozrejme treba vyskúšať :)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama